Δηκτικά

25/10/2017 - 11:36

Πολλή κουβέντα, καμία πρόοδος

Στην περίπτωση των απορριπτικών αποφάσεων ως προς τη διεκδίκηση του κοινωνικού επιδόματος των 585€ από τους σεισμόπληκτους της Βρίσας, τόσο η στάση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, οι οποίοι εφάρμοσαν όσα προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσο και οι αντιδράσεις όσων επιχείρησαν να αποδείξουν τη μόνιμη κατοικία τους μέσω λογαριασμών ΔΕΚΟ, μπορούν να εξηγηθούν. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει, πλέον, είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη διευθέτηση του ζητήματος, είτε με τροπολογία είτε με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εφαρμοστεί αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως δίκαιο και να εξαλειφθούν οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν ως προς την ορθή ερμηνεία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλει ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Πάλλης να μεριμνήσει, ώστε να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες, για να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες των σεισμόπληκτων, που είδαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να καταστρέφονται οι περιουσίες τους από το φονικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, που έπληξε τη Βρίσα. Κάθε άλλη καθυστέρηση, θα αποτελεί από εδώ και στο εξής, ένδειξη ότι τα λόγια συμπάθειας και συμπόνιας προς τους σεισμόπληκτους κατοίκους της περιοχής, στην εσωτερική αλληλογραφία των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν γίνονται επί της ουσίας, αλλά για το θεαθήναι. 

Β.Παπ.

 

Έφτασε η  ενιαία ενίσχυση αγροτών

 

Καλά δείχνουν να πηγαίνουν τα τεστ με τις ηλεκτρονικές δισκέτες και τις καταστάσεις των αγροτών με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από χθες να πιστώνεται στους λογαριασμούς των παραγωγών το 70% της βασικής ενίσχυσης, ήτοι κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού τσεκ. Η εντολή προβλέπει πληρωμές ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν 537.406 δικαιούχους και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα είτε το απόγευμα της Τρίτης από τα ΑΤΜ’ς της Πειραιώς είτε την Τετάρτη το πρωί από τα γκισέ της τράπεζας. Σημειωτέον ότι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν κατατεθεί περί τις 65.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι η προκαταβολή που πιστώνεται εντός της ημέρας δεν εξαντλεί τη χρηματοδοτική δυνατότητα της χώρας με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς υπολείπεται του 50% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης και περιορίζεται στο 70% της βασικής.  Οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστηµάτων της Πειραιώς µπορούν να ξεκινήσουν από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υποµονή 2-3 μέρες ακόμα. Να σημειωθεί ότι όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωµές, η διαδικασία των πιστώσεων θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για όλους τους παραγωγούς.

Α.Ω

 

Η 98 ΑΔΤΕ στο… ΓΕΣ!

Την τρέχουσα εβδομάδα, η 98 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ»), παρουσίασε στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της. Ο εκπρόσωπος Τύπου τώρα του ΓΕΣ, με σχετική του ανάρτηση, σχολίασε για την παρουσίαση της 98 ΑΔΤΕ: «Παρακολουθήσαμε τις πάσης φύσης δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωνόμαστε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Το Έμβλημα της 98 ΑΔΤΕ, αποτελείται από τη νήσο Λέσβο προβαλλόμενη στην Ελληνική Σημαία και λιοντάρι να βλέπει ανατολικά. Η Ελληνική Σημαία συμβολίζει την ελληνικότητα της Λέσβου, ενώ το λιοντάρι, τη δύναμη και αποφασιστικότητα της 98 ΑΔΤΕ για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της νήσου, από κάθε εχθρική επιβουλή. Το  «ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» (Αλκαίος, Στασιωτικά), αποδίδεται στην νέα ελληνική: «Οι άνδρες είναι τα τείχη της πόλης». Δηλώνει ότι η άμυνα και το απόρθητο μιας πόλης διασφαλίζεται από τα αληθινά τείχη, που τα συνιστούν οι γενναίοι άνδρες και όχι τα άψυχα λίθινα κάστρα.

Α.Ω

 

Η όποια λύση θα έχει και αντιδράσεις

Το στεγαστικό του Μουσικού σχολείου, που επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο με διαμαρτυρίες και καταλείψεις, εξελίσσεται σε σήριαλ με πολλά επεισόδια. Μέχρι την περσινή χρονιά το θέμα περιοριζόταν στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγαζόταν το Μουσικό και το 5ο Γυμνάσιο. Φέτος στο... τραπέζι μπήκε και το 5ο Λύκειο με την πρόταση που κατατέθηκε για μετεγκατάσταση του Μουσικού σχολείου στα κτήρια της πρώην Ακαδημίας προκειμένου να λειτουργεί χωρίς να ενοχλούνται άλλα σχολεία από τους ήχους των μουσικών οργάνων και το 5ο Λύκειο να μετακινηθεί στο χώρο που θα αδειάσει το Μουσικό.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρόταση και μια προσωρινή διέξοδο στο όλο πρόβλημα -που σημειωτέον μετρά μερικές δεκαετίες- αν δρομολογούταν έγκαιρα και πάντως πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ενώ για την οριστική λύση του στεγαστικού του Μουσικού, με την ιδιομορφία στις υποδομές που απαιτούνται για ένα τέτοιο σχολείο, χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες ώστε ο στόχος ανέγερσης ενός σύγχρονου Μουσικού σχολείου να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. Από τη στιγμή που αποκλείστηκε η λύση του Αρχοντικού Κατσάνη για τη στέγαση του Μουσικού, η μόνη εφικτή λύση είναι η εύρεση χώρου και η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος εκ θεμελίων.

Πρώτη, λοιπόν, κίνηση είναι η εξεύρεση οικοπεδικού χώρου κατάλληλου για μια τέτοια υποδομή, που θα ανοίξει και το δρόμο για τα περαιτέρω, που θα ολοκληρωθούν σε κάποιο χρόνο, αν υπάρξει φυσικά η σχετική χρηματοδότηση. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να αναζητηθεί προσωρινή λύση, που προφανώς θα προκαλέσει αναστάτωση γιατί κάποιες αλλαγές εκ των πραγμάτων «ξεβολεύουν» τη μέχρι τώρα καθημερινότητα που υπήρχε. Όμως, αν πράγματι θέλουμε να μετακινηθούμε από τη μέχρι τώρα στασιμότητα, θα πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση που θα βολεύει τους περισσότερους -είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις- η οποία θα πρέπει να δρομολογηθεί με αποφασιστικότητα, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Δυστυχώς, και εδώ πληρώνονται καθυστερήσεις και αδράνεια ετών για την αντιμετώπιση του στεγαστικού του Μουσικού, που κάποια στιγμή θα έφθανε στο μη παρέκει... Ο «γόρδιος δεσμός» αυτός θα πρέπει επιτέλους να λυθεί, κάθε άλλη καθυστέρηση θα οδηγήσει τα πράγματα σε πλήρες αδιέξοδο και αυτό το απεύχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Μα.Μ.

 

Και το 5ο Γυμνάσιο στο δημαρχείο

Μαθητές παντού χτες στο δημαρχείο, πάλι με αφορμή την εύρεση στέγης του Μουσικού σχολείου. «Εμείς δεν θέλουμε το Μουσικό να πάει στο 5ο Γενικό Λύκειο» διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι  των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που επίσης επισκέφτηκαν το δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό χτες το πρωί. Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου, εξάλλου βλέπουν το μέλλον τους στην Ακαδημία και το 5ο Γενικό Λύκειο τα επόμενα χρόνια, οπότε το να βρίσκονται ξανά σε λυόμενα φαντάζει για κείνους εφιάλτης!

«Κανένας δεν είναι ενάντια σε κανέναν, αλλά όλοι είναι ενάντια στο δήμαρχο» ανέφερε ο κ. Γαληνός γελώντας και έκλεισε τις «μαθητικές» του συνεδριάσεις για χτες! Σήμερα είναι η επόμενη.

Αν.Παζ.

 

Ας μείνουμε στα επιχειρήματα

Όλοι ζητούν καλές συνθήκες για να λειτουργήσει ένα σχολείο. Το ενδιαφέρον των καθηγητών και των γονέων όλων των πλευρών, από το Μουσικό σχολείο και το 5ο Γυμνάσιο που συστεγάζονται έως το 5ο Γενικό Λύκειο είναι αδιαμφισβήτητο. Για να υπάρξει όμως λύση και να μην παρεκτραπεί ο διάλογος και καταλήξει σε καβγάδες, θα πρέπει η κάθε μεριά να μείνει στα επιχειρήματά της και με ενσυναίσθηση να κατανοήσει την άλλη.

Ως εκ τούτου το να λέγεται ότι δεν μπορούν οι μαθητές να βρίσκονται σε ανησυχία επειδή δίνουν πανελλαδικές, λες και οι άλλοι δεν δίνουν, είναι λίγο άκομψο. Και εκεί είναι που το Μουσικό Σχολείο αδικείται εδώ και πολλά χρόνια. Το επεσήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές του. Βλέπουμε τις ευφάνταστες μουσικές παραστάσεις του, σφύζουμε από περηφάνια και χειροκροτούμε, όμως ούτε γι’ αστείο δεν θα περνούσαμε τον ίδιο γολγοθά, κάνοντας μάθημα σε διαδρόμους και τουαλέτες. Δυστυχώς πολλές φορές δεν κατανοούμε το στραβοπάτημα του άλλου, αν δεν μπούμε στο ... παπούτσι του.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey