FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Συγκινητική η αλληλεγγύη γι’ άλλη μια φορά 

Δεκάδες μηνύματα, σχόλια, email και τηλεφωνήματα δέχτηκε χτες η εφημερίδα μας από συνδρομητές και αναγνώστες μας που θέλησαν άμεσα να βοηθήσουν την 54χρονη κυρία Κατερίνα και την οικογένειά της που μένουν σε ένα μικρό σπίτι στον Κάτω Χάλικα χωρίς ρεύμα εδώ και δύο χρόνια. Γνωστοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και του πολιτικού γίγνεσθαι που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους έσπευσαν να συνδράμουν. Συγκινητικό όμως ήταν και το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας και νιώθουν στο πετσί τους τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει η εν λόγω οικογένεια και μας είπαν ότι «έστω ένα γάλα, μερικά τρόφιμα, θα τα στερηθούμε εμείς για να τα δώσουμε στην οικογένεια».

Η κυρία Κατερίνα δέχτηκε με χαρά τηλεφωνήματα και προσφορές αλληλεγγύης. Μάλιστα μας είπε ότι μόλις κατορθώσει να επανασυνδέσει «το ρημάδι» το ρεύμα, θα πάει και το εγγόνι της, το μόλις τριών μηνών στο σπίτι της, που μέχρι τώρα δεν την έχει επισκεφτεί γιατί δεν έχει θέρμανση. «Να’ ναι καλά όλος ο κόσμος, καλές γιορτές» εύχεται.

Επειδή η εφημερίδα μας λόγω των εορτών και των αργιών θα κυκλοφορήσει ξανά την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν, μπορούν να καλούν απευθείας την κ. Κατερίνα στο τηλ. 6972510608.

Αν.Παζ.

 

Παρουσίαση «Ηλιακτίδας»

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» η ημερίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ηλιακτίδα» με θέμα «Το πρόγραμμα, οι δραστηριότητες και το σχολείο για τα παιδιά στους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων της “Ηλιακτίδας”», όπου μίλησαν οι διεπιστημονικές ομάδες των ξενώνων, οι φροντιστές και οι δάσκαλοι. Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν η οργάνωση «Together for Better Days», η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», ο Παναγιώτης Τσουκαρέλλης (Σωματείο «Help» για το Παιδί και τον Έφηβο), ο διοικητής του Καρά Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, ο διοικητής του Κέντρου της Μόριας, Γιάννης Μπαλμπακάκης και οι Ανδρέας Ηλιόπουλος, Μαρία Περδικούρη, οι «Γιατροί του Κόσμου», η «Συνύπαρξη», οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και Έφη Πλεξουσάκη. Η δράση «Επιχορήγηση Ν.Π. Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ για την υλοποίηση του Έργου: “Λειτουργία Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Λέσβο από την Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ”» (κωδ. 5008148) υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ε.Π. Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης.

Αν.Παζ.

 

Κλασικές ταινίες για τους μαθητές

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, θέλοντας να «συστήσει» κλασικές ταινίες ποιοτικού κινηματογράφου σε παιδιά και εφήβους, έλαβε την πρωτοβουλία και απέστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «στικάκια» αποθηκευτικών χώρων USB με ταινίες για τις αντίστοιχες ηλικίες. Τις ταινίες επέλεξε ο γνωστός συλλέκτης κινηματογραφικών ταινιών εποχής, φιλόλογος καθηγητής Παναγιώτης Αλεξέλλης, που ως γνωστό διατηρεί πολυετή φιλία με τον κ./ Γιαννέλλη, με την παράκληση, εφόσον οι ταινίες κριθούν κατάλληλες, να σταλούν τα USB στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις ώστε να δοθούν στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους και να προβληθούν.

Αν.Παζ.

 

Μάταιες δικαιολογίες για ΦΠΑ…

Ματαίως προσπαθούν μέσα από το κρατικό ραδιόφωνο ή τα site κομματικά κυβερνητικά στελέχη να μας πείσουν πως θα βγουν κερδισμένοι οι νησιώτες που θα χάσουν από πρώτη Ιανουαρίου το μειωμένο ΦΠΑ. Όχι γιατί μόνο δεν τους πιστεύουν πλέον, αλλά το λέει η απλή λογική ότι, εάν είναι τόσο κερδισμένοι αυτοί οι νησιώτες, π.χ. της Λήμνου, του Άη Ευστρατίου κ.λπ., από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όπως ισχυρίζονται τα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, γιατί τότε πάλεψαν οι ίδιοι να μην καταργηθεί στη Λέσβο; Κι εν πάση περιπτώσει, είναι δυνατόν οι θεσμοί, με τους οποίους όπως ομολόγησε η κυβέρνηση έγινε η σχετική συζήτηση, να δέχτηκε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ προκειμένου να υπάρξουν νέα μέτρα που θα είναι περισσότερο επιβαρυντικά για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης; Προφανώς όχι. Επειδή λοιπόν ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του καλά να κάνουν οι κυβερνώντες τουλάχιστον να σιωπήσουν γιατί εν προκειμένου σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ...χρυσός γι΄αυτούς γιατί δεν θα εκτείθενται κι΄άλλο με αυτές τις δικαιολογίες!

Σ.Σ.

 

Η Καλογήρου για ευχές σε αεροπορία και στρατό! 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλόγηρου, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργο Καμπούρη, επισκέφθηκε τη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Αγιάσου, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων, δηλαδή σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του βορείου Αιγαίου και αντάλλαξε ευχές με τον διοικητή και τα στελέχη.

Ακολούθως, η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το στρατηγείο της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό και τους διοικητές των μονάδων και ευχαρίστησε τον υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου πάντα ήταν αρωγοί και συμπαραστάτες με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα δύσκολα είστε πάντα δίπλα μας και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».

Α.Ω.

 

Ο Χ. Θεοχάρης στη Λέσβο

Στο Κέντρο της Μόριας βρέθηκε την Πέμπτη ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λέσβο.

«Πρέπει οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες, όχι σε μήνες ή σε χρόνια, και όσοι παίρνουν άσυλο να μπαίνουν σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, η οποία θα είναι λειτουργική», τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη ακόμα και αν θέλει να κλείσει τα σύνορά της πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκότητα του προβλήματος και να στηρίξει την Ελλάδα με πόρους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό».

Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική και για τους κατοίκους. «Η κρίση του μεταναστευτικού παίρνει δομικά χαρακτηριστικά και έχει επιπτώσεις. Η αποεπένδυση είναι φανερή. Οι αναπτυξιακοί νόμοι και οι δράσεις που ανοίγει η Περιφέρεια για επενδύσεις βρίσκουν όλο και μικρότερη ανταπόκριση. Το μεταναστευτικό είναι θέμα στο οποίο απαιτείται πολιτική συναίνεση. Πρέπει να λυθεί χωρίς αρνητική δημοσιότητα».

Ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, αλλά και με τον πρόεδρο της σεισμόπληκτης Βρίσας Στρ. Παράκοιλα, εκφράζοντας τη στήριξη του στην προσπάθεια που κάνει το χωριό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.

Αν.Παζ.

 

Κάλαντα στο Γηροκομείο

Μια ευχάριστη επίσκεψη δέχτηκαν χτες το πρωί οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Μυτιλήνης. Μια ομάδα παιδιών του Μουσικού Σχολείου τούς επισκέφθηκαν και τους είπαν τα κάλαντα. Τα παιδιά με σοβαρότητα και σεμνότητα πέρασαν όλους τους χώρους τραγουδώντας, δίνοντας μια διαφορετική εορταστική ατμόσφαιρα στους απόμαχους της ζωής. Και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τους ανθρώπους αυτούς από μια επίσκεψη νέων παιδιών τούτες τις μέρες… Μπράβο στα παιδιά!

Σ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top