Δηκτικά

19/09/2017 - 12:13

Πριν φθάσει ο κόμπος στο χτένι!

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, από τα απέναντι παράλια, καταγράφουν ρεκόρ, προκαλώντας εύλογα ανησυχία στις τοπικές αρχές, αφού οι υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν όλον αυτόν τον κόσμο που καταφθάνει στο νησί μας αναζητώντας την τύχη του! Ήδη σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ξεπερνούν τους 6.500 και κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται με απρόβλεπτο το ...ταβάνι που μπορεί να φθάσει, δεδομένης και της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας που ευνοεί τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Η συσσώρευση τόσων ανθρώπων χωρίς τη δυνατότητα φιλοξενίας σε στοιχειώδεις υποδομές και σε ανεκτές συνθήκες διαβίωσης, αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα που ακόμη η κατάσταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, είναι ανεκτή και διαχειρίσιμη, θα καταστεί ...βραχνάς που θα «πνίξει» όσους επιχειρήσουν να το λύσουν εκ των υστέρων! Στην κατάσταση που διαμορφώνεται, πέρα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των εμπλεκομένων αρχών, ευθύνη θα φέρουν και οι τοπικοί φορείς και παράγοντες που παρακολουθούν αυτήν την αυξητική παρουσία μεταναστών που «ξεχειλίζουν» από τις υπάρχουσες δομές, με ό,τι αυτό σημαίνει. Οφείλουν να κινηθούν και να ...ταρακουνήσουν τους μονίμως εφησυχασμένους και στον ...κόσμο τους, κυβερνητικούς παράγοντες, που περιμένουν να φθάσει ο κόμπος στο χτένι για να παρέμβουν. Τότε όμως ίσως είναι αργά, γι’ αυτό θεωρούμε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να μη τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε!

Μα.Μ.

 

Αυτές είναι αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Η εκκίνηση του έργου του λιμένα Σιγρίου σε συνδυασμό με την οριστική απεμπλοκή του έργου για την (επανεκκίνηση) του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου, είναι δύο εξελίξεις που προοιωνίζουν μία πραγματικά αναπτυξιακή πορεία για τη Λέσβο. Και ειδικότερα για το βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού που ασθμαίνει τα τελευταία χρόνια και βιώνει κατ’ επέκταση την «αδικία» σε σχέση με άλλες περιοχές της Λέσβου που έτυχαν αν όχι καλύτερης αντιμετώπισης, σίγουρα πολλών περισσοτέρων παρεμβάσεων. Εν αναμονή λοιπόν και της υπογραφής για την επέκταση της σύμβασης του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου, φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έρχονται καλά νέα. Με την παρούσα κυβέρνηση, παρά το ότι έμεινε μετεξεταστέα σε πολλά άλλα ζητήματα που αφορούσαν το νησί, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα του προσφυγικού και του… σεισμού, στο κομμάτι συγκέντρωσης επάνω στη λύση χρόνιων προβλημάτων, όπως τα δύο αυτά έργα με επίκεντρο το Σίγρι, ομολογουμένως παίρνει καλό βαθμό.

Α.Ω.

 

Δηλώνει δικαιωμένος...

Ένα πρόσωπο που αναμφίβολα έχει συνδέσει το όνομά του με τις αγωνιώδεις για χρόνια προσπάθειες να ξεμπλοκάρει και να μπει στις ράγες της ολοκλήρωσής του, το έργο του λιμένα Σιγρίου, είναι ο Τάκης Ιορδάνης. Ο οποίος δεν θα μπορούσε να μην πει δυο λόγια για την ευτυχή εξέλιξη της υπογραφής της σύμβασης του έργου και φυσικά τού αξίζει το βήμα να σχολιάσει το χαρμόσυνο μήνυμα του Υπουργείου Υποδομών: «Είναι ευχάριστο να μαθαίνεις ότι η προσπάθεια που έκανες εσύ και μια επιτροπή αγώνα 4.000 μελών για χρόνια, επιτέλους τελεσφορεί. Μετά τις όποιες υπογραφές, εγκρίσεις κ.λπ. χρειάζονταν για να ενταχθεί το έργο μας στις Δημόσιες Επενδύσεις, υπολειπόταν και η τελική υπογραφή του εργολάβου για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Πληροφορούμαστε ότι η υπογραφή αυτή έγινε. Ευελπιστώ ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και ότι έτσι το όνειρο γενεών Λεσβίων για την Δυτική Πύλη του νησιού μας, το Λιμάνι του Σιγρίου, θα γίνει πια πραγματικότητα και όπως πληροφορούμαι, ο εργολάβος ήδη έχει πάει στο νησί και κάνει τα σχετικώς απαιτούμενα προκαταρκτικά για την οργάνωση των σχετικών εργασιών».

Μ.ΟΡΦ

 

Αναγκαία διόρθωση

Στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, η οικονομική στήριξη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από την ελληνική ομογένεια, είναι εντυπωσιακή και δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η αλληλεγγύη προς τον γενέθλιο τόπο είναι δεδομένη και ισχυρή. Πρόσφατα τη δική της αλληλεγγύη προς τη σεισμόπληκτη Βρίσα, εκδήλωσε με οικονομική στήριξη που απέστειλε από την Αυστραλία, η εκεί Λεσβιακή ομογένεια. Συγκεκριμένα, όπως γράφαμε σχετικά σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Ε», στάλθηκε οικονομική βοήθεια 400 δολ. για 40 οικογένειες σεισμοπλήκτων της Βρίσας, και το Τ.Σ. του χωριού και ο Σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας ευχαριστούν για αυτήν την βοήθεια, την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία του Σύδνεϋ, που είχε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους ομογενειακούς συλλόγους και να συλλέξει αυτήν την οικονομική βοήθεια, που απ’ ό,τι πληροφορούμαστε δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη για το νησί και για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Α.Ω.

 

Ο Μαλέλης ως «μικρογραφία» της «Κεντροαριστεράς»

Η υποψηφιότητα Μαλέλη, που επισημοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με την δήλωση του ιδίου του δημοσιογράφου, ήδη συζητείται και σχολιάζεται στα πολιτικά στέκια του νησιού. Εξάλλου πρόκειται για μία υποψηφιότητα που αναμφίβολα βγάζει δυναμική, αλλά έχει την ίδια στιγμή χτυπητές «αδυναμίες», οι οποίες είναι πάντως στο χέρι του ιδίου του υποψήφιου περιφερειάρχη να αντιμετωπίσει στη συνέχεια, αφού υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επειδή όμως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για πρόσωπα που περιστοιχίζουν το εγχείρημα αυτό του συντοπίτη μας δημοσιογράφου, επί του παρόντος αυτό που μπορεί να σχολιαστεί, είναι εκείνο που αφορά σε αυτό που λέμε «δυναμική ΠΑΣΟΚ», τόσο στην κοινωνία, όσο ειδικότερα και στην αυτοδιοίκηση: ο Μαλέλης λοιπόν, λειτουργεί στη Λέσβο με τρόπο που μπορεί να παραλληλιστεί με τις διεργασίες που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο για το νέο Φορέα της Κεντροαριστεράς. Είναι δηλαδή το πρόσωπο που έρχεται να διεκδικήσει την εκλογή του, πριν να αποκρυσταλλωθεί το τι είναι εκείνο που θα εκφράσει πολιτικά, παρά το ότι δηλώνει πως έχει αφετηρία τη ΔΗ.ΣΥ.. Όπως ακριβώς κάνουν και οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς. Και σε αυτό το πλαίσιο, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, μια χαρά ικανοποιείται επί του παρόντος, που εξασφαλίζει μία «αύρα» από τον «λαμπερό» Μαλέλη, στην προσπάθεια να συσπειρώσει και εκείνη από την πλευρά της, τη «δυναμική ΠΑΣΟΚ», που μπορεί να καθορίσει τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Λέσβο. Το αν είναι σωστά ή λάθος όλα ετούτα, μάλλον θα το μάθουμε από το πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο και στο τι θα είναι αυτή η «Κεντροαριστερά»…

Μ.ΟΡΦ

 

Πολλές και ουσιαστικές επαφές Μαλέλλη

Ικανοποιημένος έμεινε ο Σταμάτης Μαλέλλης από τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο στην Λέσβο και για τις οποίες βέβαια το «Ε» σάς είχε ενημερώσει. Παρασκευή βράδυ, συνάντηση με την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και μετά ούζο και μεζέ σε γειτονικό ουζερί. Σάββατο βράδυ στο «Ζαΐρα» με πολλούς φίλους, όπου επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την απόφαση του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Και μέχρι το βράδυ της Κυριακής που επέστρεψε στην Αθήνα, είχε πολλές επαφές, ακόμα και τηλεφωνικές, με τοπικούς παράγοντες, κυρίως από το χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ένας χώρος όπου για ευνόητους λόγους σημειώνεται έντονη κινητικότητα. Ανάμεσα στις επαφές του, και παράγοντες του τοπικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Το ερώτημα που θέτουν κάποιοι είναι εάν θα έχει επιτυχία του εγχείρημα του Μαλλέλη δεδομένου ότι η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή. Εκτός εάν υπολογίζει στο ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ. στην Περιφέρεια, θέμα όμως που φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι γνώστης του προβλήματος, και δεν αναμένεται να το αφήσει να σέρνεται επί μακρόν. Θα το αντιμετωπίσει έγκαιρα και με γνώμονα το συμφέρον του κόμματος του. Οπότε αναμένουμε και θα δούμε…

Σ.Σ.

 

«Ράλι» υπογραφών

Συνεχίζουν τα εδώ κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνουν υπογραφές ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για τον νέο Κεντροαριστερό φορέα. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, των οποίων οι άνθρωποι έχουν ξεχυθεί να συλλέγουν υπογραφές.

Κι εδώ τίθεται ένα θέμα. Αφού απαιτούνται μόλις 1.200 υπογραφές, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν μαζευτεί, μάλιστα η Φ. Γεννηματά τις έχει ήδη καταθέσει στον κ. Αλιβιζάτο, προς τι τέτοιο πάθος για συλλογή χιλιάδων υπογραφών; Ενδεχομένως να θεωρείται δείγμα υπεροχής ενόψει προεκλογικής περιόδου, αλλά από την άλλη δημιουργεί προβληματισμούς και αναστολές σε αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους υποτίθεται ότι στοχεύει ο νέος φορέας. Καλό είναι λοιπόν κάποιες αταβιστικές τακτικές του παρελθόντος να μπουν στο περιθώριο και όσοι συμμετάσχουν να ξέρουν ποιον και γιατί θα ψηφίσουν. Δεν θα επηρεαστούν από τους όγκους των υπογραφών των όποιων υποψηφίων.

Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει από τον Νίκο Αλιβιζάτο στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τις 22 θα πρέπει να έχουν προσέλθει όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο γραφείο του με τις 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον εφτά Περιφέρειες της χώρας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ενώ ενδεχομένως να αποτελέσει αφορμή ή αιτία για να ακυρώσει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή του.

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey