FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Ενδεικτικό της ομοψυχίας

Το ότι δεν μας είναι οικείος ο όρος των «διευρυμένων φαρμακείων», ώστε να κατανοήσουμε αμέσως και τι συμβαίνει με τις νέες ρυθμίσεις ωραρίου στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι ενδεικτικό του κλίματος ομοψυχίας που επικρατεί στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου. Κι αυτό γιατί στη Λέσβο δεν έχουμε «διευρυμένα φαρμακεία», ώστε αυτά να «φάνε» τα μικρά. Κατόπιν συνεννόησης των μελών του ΦΣΛ, όλα τα Φαρμακεία είναι ανοιχτά και τα Σάββατα από τις 9.30 το πρωί έως τις 2. Αν και οι φαρμακοποιοί «κρατούν» καλά συνδικαλιστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους που είναι πολυδιασπασμένοι, στη Λέσβο είναι ακόμα πιο ενωτικοί, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα (Τρίπολη, Σέρρες, Έβρος, Ηράκλειο κλπ) τα μεγάλα και «διευρυμένα» φαρμακεία «ζουν και βασιλεύουν» έναντι των μικρών. Βεβαίως το ίδιο καθεστώς της Λέσβου υπάρχει τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο.

Αν.Παζ.

 

Πρόταση  να τιμηθεί ο Π. Φραγγέλης

Στις 16 Δεκεμβρίου 2017 έφυγε απ’ τη ζωή, ένας πνευματικός Λέσβιος, που τίμησε με το εν γένει έργο του τη Λέσβο, αλλά  και τα ελληνική γραμματεία ( Λεσβιακή και Πανελλήνια). Μιλάμε για τον  Αντισσαίο Πάνο Λεωσθένη Φραγκέλλη, Φιλόλογο, Λυκειάρχη και Συγγραφέα των 15 βιβλίων Ιστορίας, Λεσβιακών και όχι μόνο, πραγμάτων.  Ο συντοπίτης του Τάκης Ιορδάνης με επιστολή του προς το Δήμο Λέσβου ζητά να τιμηθεί ο διακεκριμένος αυτός συμπατριώτης μας από το δήμο μας, κατά πως του αξίζει , αφού δεν κατέστη δυνατό να τιμηθεί εν ζωή , όπως είχε πάλι προταθεί από τον Τ. Ι.  από το 2011.

 

«Επειδή θεωρώ ότι η προσφορά του διακεκριμένου αυτού συμπατριώτη μας  άπτεται των πεδίων του αρίστου, πράγμα που συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου πανελληνίως», σημειώνει στην επιστολή του προς το δήμο Λέσβου ο κ. Ιορδάνης επανυποβάλλει την πρότασή του, του 2011, φυσικά τροποποιημένη εκ του θανάτου του. Τούτη τη φορά νομίζουμε ότι ο δήμος θα πρέπει ως εκδήλωση τιμής στον εκλιπόντα και στο συγγραφικό του έργο που πρόβαλλε το γενέθλιο τόπο να φροντίσει να κάνει αποδεκτή την παραπάνω πρόταση και σε χρόνο που θα οριστεί να διοργανώσει  την πρέπουσα τιμή στον Λέσβιο ευπατρίδη.

 Α.Ω.

 

Σε κακό χάλι

Το μουσικό σχολείο Μυτιλήνης παραμένει ένα σχολείο που μας θυμίζει άλλες δεκαετίες. Με αίθουσες «διαλυμένα» λυόμενα, θέρμανση με μικρές θερμάστρες εκτεθειμένες στο νερό της βροχής, μαθητές και καθηγητές μούσκεμα, να τρέχουν μέσα στη βροχή από «αίθουσα» σε «αίθουσα». Όλα αυτά χτες. Τι περιμένουν οι υπεύθυνοι για να αντιδράσουν;

Α.Ω.

 

Από τη Βαρειά για την ΕΡΤ!

Πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Σαράντα Χρόνια Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση» και συγκεκριμένα στην κατηγορία αφίσας, πήρε η  Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου Βαρειάς Λέσβου.

Η αφίσα που δημιούργησαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Βαρειάς ήταν ενός συνδυασμός του πίνακα του Paul Klee, Γερμανο- Ελβετού ζωγράφου και του σήματος της ΕΡΤ, μέσα από την οποία ανέδειξαν την άμεση σχέση της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης με τον πολιτισμό.

Με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Θεοχαρίδη Ανδρόνικου, Στεφάνου Στρατή και Τσάγκου Γεωργίας οι μαθητές συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τα Σαράντα Χρόνια Ραδιοτηλεόρασης που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας με την ΕΡΤ.

Η βράβευση του σχολείου θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου σε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.

Αν.Παζ.

 

Να γίνουμε επιτέλους σοφότεροι...

Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθημερινά κάνει αισθητή την... παρουσία της όχι μόνο μακριά από τα μέρη μας, αλλά και στον τόπο μας, επιβάλλεται να φροντίσουμε ως πολιτεία και φορείς οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες! Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, ούτε να αλλάξουμε εμείς από μόνοι μας τα χτυπήματα του καιρού. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να προβλέψουμε και να εντοπίσουμε τα αδύνατά μας σημεία που μπορούν να αποβούν μοιραία αν δεν διορθωθούν με ανθρώπινες παρεμβάσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η αντιπλημμυρική λοιπόν προστασία δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη και στις βουλές του καιρού και οι όποιες παρεμβάσεις να τρέχουμε να τις κάνουμε κατόπιν εορτής και αφού έχει συμβεί το κακό. Η χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων με θέμα τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπισή τους έχει αξία αν οι όποιες εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν δεν μείνουν στα χαρτιά, αλλά δρομολογηθούν παρεμβάσεις και έργα που θα λύνουν προβλήματα και θα δημιουργούν πλέγμα προστασίας για ανθρώπους και περιουσίες που μπορούν να κινδυνεύσουν από ακραίες καιρικές ή άλλες καταστροφές. Η περίπτωση της Μάντρας έφερε με τραγικότητα στο προσκήνιο τις ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και της πολιτείας συνολικά με όποια μορφή κι αν αυτή εκφράζεται. Αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία έχουν προσδιοριστεί εδώ και χρόνια δεν μπορεί να παραπέμπονται συνεχώς στις καλένδες, γιατί έρχεται κάποια στιγμή που η φύση εκδικείται και μάλιστα χωρίς κανένα έλεος!

Οφείλει λοιπόν τόσο η Περιφέρεια όσο και ο δήμος να δρομολογήσουν τις αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις, βάζοντας προτεραιότητες ώστε η Λέσβος που τόσο δεινοπάθησε τα τελευταία χρόνια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να μην είναι τόσο ευάλωτη στη μανία του καιρού, γιατί εκτός των άλλων οι συνέπειες που προκύπτουν έχουν και οικονομικό κόστος, ενδεχομένως και μεγαλύτερο από το κόστος των όποιων μέτρων προστασίας. Όπως κι αν έχει, το βέβαιο είναι ότι το... προλαμβάνειν είναι σωτήριο, γιατί αν έρθει το κακό τρέχα γύρευε!

Μα.Μ.

 

Έφυγαν από την ημερίδα για την… πλημμύρα

Το λες και τραγική ειρωνεία. Την ώρα που παρουσιάζονται χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια για τις μελέτες για την  αντιπλημμυρικής προστασίας  της Λέσβου στο Επιμελητήριο, παρουσία και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καρασάββα, οι ουρανοί έχουν… ανοίξει. Και αναπόφευκτα από ένα σημείο και μετά τα… ενοχλητικά σε τέτοιες περιπτώσεις εκδηλώσεων χτυπάνε και πρέπει να… απαντηθούν. Αφού οι δρόμοι αποκλείστηκαν στα Μυστεγνά λόγω παρακείμενου ποταμού που φούσκωσε και πολλοί εκ των παρευρισκομένων για να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα (και τις υποδείξεις) της ερευνητικής προσπάθειας, έφυγαν για να βρεθούν στο… μέτωπο των πλημμυρών.

Μ.ΟΡΦ

 

Με πλάνα από τη Βρίσα…

Το κατάφεραν και αυτό στο ΣΚΑΙ. Οι ίδιοι συντελεστές που το καλοκαίρι του σεισμού στη Βρίσα, με επιτηδευμένα ρεπορτάζ προσπαθούσαν να καταδείξουν την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού, καταφέρνοντας να απαξιώσουν τελικά όχι την κυβέρνηση, αλλά την αλληλεγγύη των σεισμόπληκτων κατοίκων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επανήλθαν χθες με τα «ρεπορτάζ εντυπώσεων». Ρίχνοντας πλάνα από τα ερείπια της Βρίσας για να περιγράψουν το σεισμό (4,6 ρίχτερ!) στην Αθήνα! Το ακόμη πιο εντυπωσιακό σε αυτό που περιγράφουμε βέβαια, είναι ότι το μεγάλο «κράξιμο» στην τακτική του καναλιού, το έριξαν χθες οι γνωστές (και Μυτιληνιές) ιστοσελίδες που έχουν πάγια μέθοδο την «δημιουργία εντυπώσεων» σε κάθε δυσκολία. Είπε ο γάιδαρος κοινώς, τον πετεινό κεφάλα. Για την ιστορία βέβαια, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο ΣΚΑΙ με ανακοίνωσή του ζήτησε συγνώμη από τους τηλεθεατές του, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος».

Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top