Δηκτικά

15/11/2017 - 11:52

Έκκληση «Συνύπαρξης» για τα ασυνόδευτα 

Έκκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν τα μέλη της  «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» που έχουν εδώ και δύο χρόνια επικεντρώσει τις δράσεις τους στα παιδιά προσφύγων, να απομακρυνθούν τα 350 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά από το Κέντρο της Μόριας: «οι υφιστάμενες δομές στο νησί δεν επαρκούν, πρέπει να φροντίσετε για την μετακίνηση τους  στην ηπειρωτική χώρα.   Χωρίς άλλη χρονοτριβή, επιβάλλεται  η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, για τα παιδιά, ώστε αμέσως μετά την καταγραφή τους, να φεύγουν αμέσως απ το ΚΥΤ. Είναι  κατά την γνώμη μας η μόνη εφικτή και αποτελεσματική ενέργεια, την στιγμή που  συνεχίζονται οι αυξημένες ροές.»   

Στην τακτική τους συνάντηση τα μέλη της «Συνύπαρξης» εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις  του προσφυγικού με την συνεχιζόμενη αύξηση των ροών, την μη διαφαινόμενη αποσυμφόρηση με τα μέτρα που εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται και τον προβληματισμό τους  ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. 

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν για το ΚΥΤ Μόριας, όπου ο αριθμός των «φιλοξενούμενων» εκεί έφτασε τις 7.000, αριθμό ρεκόρ από   την «έκρηξη» του 2015 και  υπερτριπλάσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ανάμεσα στους  οποίους μάλιστα 350 ασυνόδευτα παιδιά. Η έκκληση αυτή της Συνύπαρξης έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία που αποτυπώνεται πλέον από πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με τη διαχείριση του προσφυγικού .Το ζητούμενο όμως είναι αν θα εισακουστεί από τους αρμόδιους που μέχρι τώρα περί άλλων ...τυρβάζουν, παίζοντας εκνευριστικά καθυστέρηση και ενώ οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν! 

Α.Ω.  

 

Δεν πέφτουν οι ροές

Παραμένουν αυξημένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και χτες Τρίτη 14 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στη Λέσβο έφθασαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια συνολικά 1.000 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στη Χίο έφθασαν 485 άτομα και στη Σάμο 114.

Συνολικά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 1.599 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από 1 έως και 13 Νοεμβρίου υπήρξαν 23 επιχειρήσεις μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα, σε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες σε ακτές νησιών του Αιγαίου και επαναπροωθήθηκαν σε τουρκικές ακτές συνολικά 1.196 άτομα.

Α.Ω.

 

Έρχεται πλωτό για τους πρόσφυγες;

Έντονα συζητιέται από χτες το ενδεχόμενο να έρθει αυτές τις ημέρες μεγάλο πλωτό σκάφος για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα λέγεται ότι γι’ αυτό ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, εσπευσμένα ανακοίνωσε παλλεσβιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Δευτέρα και μάλιστα χωρίς να έχει συνεδριάσει καλά καλά το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος ώστε να κηρυχτεί γενική απεργία.

Ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει τη συζήτηση, όμως μας έκανε εντύπωση και η δήλωση του Φώτη Γαρουφαλλιά, προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Νομού Λέσβου και αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, κατά την έκφραση συμπαράστασης στη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου χτες στη Μόρια. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι «η Μόρια είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας. Το πρόβλημα από δω μεταφέρεται στο λιμάνι με τον κόσμο που θέλει να φύγει προς την ενδοχώρα, ενδεχομένως και σε κάποιο πλωτό που θα θέλουν να φέρουν αύριο ή μεθαύριο για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση».

Φυσικά με ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά του, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πάντως φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν ήδη ακούσει γι’ αυτό το σενάριο.

Αν.Παζ.

 

Να ενώσουμε τη φωνή μας για την αποσυμφόρηση…

H  δημοτική αρχή πήρε την πρωτοβουλία, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίουνα πιέσει την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση του νησιού να δράσει με τη διοργάνωση κινητοποίησης, που θα συνοδεύεται με κλείσιμο  υπηρεσιών, της αγοράς και των επιχειρήσεων, αν είναι δυνατόν και σε όλο το νησί, με αίτημα επιτέλους  οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με την κατάσταση που βιώνει η Λέσβος από την παρουσία τόσων προσφύγων και μεταναστών. Η κινητοποίηση προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς , προκειμένου ειρηνικά να  επικοινωνηθεί  το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της  ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι δεν είναι ανεκτή  η δημιουργία νέων δομών για τη φιλοξενία μεταναστών, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει υπερπληθυσμός στο νησί που δεν είναι διαχειρίσιμος. Το αίτημα για μετακίνηση στην ενδοχώρα φαίνεται ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να αποσυμφορηθεί το νησί και για να μην υπάρξουν εικόνες του περσινού χιονιά που μας δυσφήμισαν διεθνώς. Η κινητοποίηση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ως μια κίνηση ανάδειξης του θέματος κεντρικά θα πρέπει να έχει επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά , έστω και αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος , με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως -τοπικών φορέων και πολιτικών παραγόντων- γιατί το θέμα είναι φλέγον και δεν χωρούν στη συγκυρία αυτή αποστασιοποιήσεις και εγωισμοί για οποιονδήποτε λόγο. Οφείλουν όλοι να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε το μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Ευρώπη να είναι σαφές και έντονο, ότι δεν είναι ανεκτή καμιά απόφαση που προορίζει η Λέσβος και τα άλλα νησιά να καταντήσουν  μόνιμα camp  προσφύγων και μεταναστών , όπως κάποιοι επιδιώκουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία θα αρθούν στο ύψος  των περιστάσεων  και θα ενώσουν τη φωνή τους στο  παλλεσβιακό  αυτό αίτημα να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί  πριν είναι πολύ αργά!

Μα.Μ.

 

«Ψήνεται» για δήμαρχος Λέσβου ο Κυρατζής;

Μπορεί να μην ακούμε (ατυχώς) πολλά για τον «Καλλικράτη», όμως παραδόξως αρχίζουμε και ακούμε ξανά για υποψηφιότητες και μάλιστα για τον… σημερινό δήμο, της Λέσβου. Και αν και θα περίμενε κανείς λόγω της σημαντικής «παρουσίας» του χώρου της Κεντροαριστεράς στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής της, να ακούσει ξαφνικά για φιλόδοξους υποψηφίους από τον ευρύτερο χώρο, τελικώς τα σενάρια εμπλέκουν τον χώρο της ΝΔ. Η οποία δεν κάνει (ως σήμερα) φανερές τουλάχιστον κινήσεις για την προετοιμασία της ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σημερινό επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατή Κυρατζή να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως τέτοιος. Δηλαδή επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, όχι όμως του (προσδοκώμενου) δήμου… Καλλονής, αλλά της Λέσβου! Το αν η σκέψη αυτή του κ. Κυρατζή βέβαια είναι και πραγματική πρόθεση, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Ωστόσο καταγράφεται ως μία εξέλιξη που είτε αποτελεί προϊόν… «εσωστρέφειας» τοπικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε είναι κίνηση τακτικής, για να αρχίσουν να δρομολογούνται… πράγματα. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως ανεξάρτητα του αν η φημολογία περί Κυρατζή έχει ή όχι βάση, «ηγέτες στην αναμονή» για το χρίσμα της ΝΔ στο δήμο Λέσβου, υπάρχουν και πριν τον επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού»…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey