Δηκτικά

14/10/2017 - 12:11

 Ελπίζουμε να μη διαψευστούμε!

Πληροφορούμαστε πως η (προσδοκώμενη εδώ και δύο χρόνια) συνεργασία δήμου Λέσβου και περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την διεκδίκηση χρημάτων μέσω ΠΔΕ, για την ενίσχυση του πρώτου για τις δαπάνες του, λόγω των έκτακτων αναγκών του σεισμού, είναι γεγονός. Ενώ μαθαίνουμε πως εστάλησαν και τα τεχνικά δελτία που ζητήθηκαν εκ μέρους του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, για να μπορέσει στη συνέχεια να απελευθερωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του δήμου Λέσβου, με περί τα 2,6 εκ. ευρώ. Έτσι πλέον απομένει το ουσιώδες. Το πώς θα μπορέσει τελικά το ΠΔΕ να περάσει πόρους στον δήμο (μέσω περιφέρειας), για έργα όμως και παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Περιμένουμε με ενδιαφέρον λοιπόν τις επόμενες ημέρες  την εξέλιξη των πραγμάτων και ελπίζουμε να διαψευστούμε για τις εκπεφρασμένες επιφυλάξεις και να μην υπάρξει πρόβλημα, με το δήμο να «αποζημιώνεται» από το κράτος για τις εργασίες που έκανε για την αντιμετώπιση  των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από το σεισμό.

Μ.ΟΡΦ

 

Το AirBnb και ο δημιουργός του!

Εκτός του ότι πάνω από 300 δωμάτια, στούντιο, διαμερίσματα ή βίλες της Λέσβου νοικιάζονται πλέον στην πλατφόρμα «AirBnb» και οι νεότερες γενιές, όταν ταξιδεύουν από τη Λέσβο προς το εξωτερικό προτιμούν τη νέα μόδα, καταφέρνοντας τις περισσότερες φορές να βρουν φτηνότερο κατάλυμα. Ήταν τάση, έγινε μόδα και πλέον είναι γεγονός.

Ο Αμερικανός Μπράιαν Τσέσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb, είναι σήμερα 35 χρόνων. Προερχόμενος από εργατική οικογένεια, εγκατέλειψε τη δουλειά του στο Λος Αντζελες, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με έναν συμφοιτητή του, προσπαθώντας να στήσουν μια νέα επιχείρηση. Εκείνη την περίοδο στην πόλη τυχαία υπήρχε ένα βιομηχανικό συνέδριο και τα ξενοδοχεία ήταν όλα γεμάτα. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν να υπενοικιάσουν κενούς χώρους στο διαμέρισμα με σκοπό να καλύψουν την αύξηση του ενοικίου.

Αγόρασαν τρία φουσκωτά στρώματα, ανέβασαν στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα που διαφήμιζε την υπηρεσία με την επωνυμία «Airbed and Breakfast», βρήκαν τους πρώτους πελάτες και έθεσαν στόχο να στήσουν μια μικρή επιχείρηση.

Τον πρώτο χρόνο, όπως διαβάζουμε σε σχετικό αφιέρωμα, οι μπελάδες ήταν πολύ περισσότεροι από τα οφέλη. Στον τρίτο χρόνο η πλατφόρμα Airbnb -όπως μετονομάστηκε για λόγους marketing- συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπήρξε η δυνατότητα αξιολόγησης τόσο των χρηστών όσο και των παροχών των ακινήτων.

Που έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο Τσέσκι το 2015 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ένας από τους 100 πιο «επιδραστικούς» ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε «πρεσβευτή της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας».

Ο ίδιος, δισεκατομμυριούχος πλέον και φιλάνθρωπος τύπoυ Bill Gates. Οι πελάτες μπορούν να μένουν όχι μόνο σε απλά διαμερίσματα ή σπίτια, αλλά έχουν τη δυνατότητα διαμονής και στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου: από ιγκλού στον Βόρειο Πόλο και βάρκες στον Σηκουάνα, μέχρι σε δεντρόσπιτα, παλιές άμαξες Τσιγγάνων, παροπλισμένα αεροπλάνα και λεωφορεία!

Από την άλλη, η νέα αυτή μόδα εκτόξευσε ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα τις τιμές των ενοικίων, με αποτέλεσμα, αρκετοί να τον καταριούνται!

Αν.Παζ.

 

Δεν βρίσκουν σπίτι

Μάλλον δεν ευθύνεται το «AirBnb» που δεν βρίσκει κανείς σπίτι να νοικιάσει στη Μυτιλήνη αυτή την περίοδο. Ούτε η έλευση των νέων φοιτητών φαίνεται να έκανε δυσεύρετα τα δυάρια. Πολλά σπίτια, παλιότερα ξενοίκιαστα για καιρό, πλέον νοικιάζονται και σε πολύ καλή τιμή (για τον ιδιοκτήτη) από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Ηλιακτίδα και άλλες δομές, φιλοξενώντας πρόσφυγες και μετανάστες . Παράλληλα το προσωπικό όλων των παραπάνω δομών, μια σειρά διερμηνείς, αλλά και αστυνομικοί, εργαζόμενοι ΜΚΟ και εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό έχουν κλείσει τα πάντα!

Αν.Παζ.

 

Μεταφραστή να πάρετε… 

Διαβάζουμε ότι οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν επιβαρυνθεί με το προσφυγικό, υπό την αιγίδα και της ΚΕΔΕ, πρόκειται να διεκδικήσουν  ξανά συναντήσεις για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, με τα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δήμαρχος Λέσβου μάλιστα, ανεξάρτητα με το πότε θα «κλείσει» τα ραντεβού η ΚΕΔΕ, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για θέματα Μετανάστευσης (και όχι μόνο), πρόκειται να πάει και πριν από την ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες, καλεσμένος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη. Επειδή όμως μαθαίνουμε πως θα επιχειρηθούν συναντήσεις και με την Κορίνα Κρέτσου και γενικά με Επιτρόπους που δεν έχουν σχέση απαραίτητα μόνο με το προσφυγικό, αλλά έχουν και ενδιαφέρον … «χαρτοφυλάκιο», καλό είναι τούτη τη φορά οι δήμαρχοι (ειδικά οι νησιώτες), να έχουν μαζί τους μεταφραστή κοινής… εμπιστοσύνης. Δικής τους, της Ε.Ε. και της… ελληνικής κυβέρνησης. Να μη ζήσουμε ξανά την… παρεξήγηση(;) που ζήσαμε κατά την τελευταία επίσκεψη των νησιωτών  αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη, όπου κατάλαβαν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεσμεύτηκε για (έξτρα) Ειδικό Αναπτυξιακό για τα νησιά και θίχτηκε η κυβέρνηση που ετοίμαζε δικό της για τη χάρη μας. Και που δεν καταλάβαμε τελικά ποτέ αν χάθηκε στη μετάφραση αυτή η «δέσμευση», ή πνίγηκε στον φόβο της απευθείας επαφής της αυτοδιοίκησης με την Ε.Ε.

Μ.ΟΡΦ

 

Αναγκαία διόρθωση

Στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» για τη σύσκεψη που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα του ΦΠΑ αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη ώστε να περιλάβουν στο πλαίσιο διεκδίκησης για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη. Με στοιχεία δηλαδή επιχειρείται να τεκμηριωθεί ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας θα έχει ελάχιστο όφελος στα ταμεία του κράτους, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας θα είναι βαρύτατες.

Τη μελέτη αυτή εκ παραδρομής, παρασυρόμενοι από το σχετικό δελτίο Τύπου που μας κοινοποιήθηκε μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, τη χρεώσαμε σε ενέργειες του Οικονομικό Επιμελητήριο , ενώ το σωστό είναι ότι αυτή την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη την εκπονεί το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Κορομηλάς, κατόπιν ... παραγγελίας του Επιμελητηρίου Λέσβου και της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου με τη στήριξη και των Επιμελητηρίων Χίου και Σάμου.

Η παραπάνω διόρθωση είναι αναγκαία για να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», γιατί έτσι το αίτημα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ δεν είναι αίολο, αλλά τεκμηριώνεται με οικονομικά στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι θεσμοί.

Α.Ω.

 

Η Λέσβος έχασε έναν δικό της άνθρωπο!

Η προχθεσινή δολοφονική επίθεση με θύμα το γνωστό ποινικολόγο της Αθήνας Μιχάλη Ζαφειρόπουλο συγκλόνισε την κοινή γνώμη και κυρίως το νομικό κόσμο, αφού ο δολοφονηθείς ήταν ένας πολύ γνωστός δικηγόρος που ασχολούνταν με πολλές υποθέσεις οικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος ήταν γιος του παλιού προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτή της Ν.Δ. Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου και αδελφός τού πρώην δημάρχου Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλου, ενώ και ο ίδιος ήταν συνδικαλιστής και μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος είχε ισχυρούς δεσμούς με τη Λέσβο, την οποία επισκεπτόταν πολύ συχνά με κάθε ευκαιρία, αφού διατηρούσε σπίτι στην περιοχή του Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, δεδομένου ότι ήταν παντρεμένος με τη Μυτιληνιά στην καταγωγή Βίκυ Γρημάνη, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Διατηρούσε δε σχέσεις με πολλούς Λέσβιους, ενώ ήθελε να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στο νησί, το οποίο θεωρούσε δικό του μέρος. Μάλιστα, για μεγάλο διάστημα ήταν και συνδρομητής του «Ε» για να μαθαίνει -όπως έλεγε- τα νέα του.

Η στυγερή δολοφονία του μέσα στο γραφείο του συντάραξε όλους, πολιτικό και νομικό κόσμο, αλλά και απλό κόσμο -ο δικηγορικός σύλλογος της πρωτεύουσας αποφάσισε 10ήμερη αποχή από τα δικαστήρια- και το ερώτημα που υπάρχει είναι ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτήν τη δολοφονία και αν τελικά θα βρεθούν. Το «Ε» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, στη γυναίκα του και στα παιδιά του, που έχασαν τον άνθρωπό τους τόσο αδόκητα σε ηλικία μόλις 52 ετών!

«Ε»

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey