Δηκτικά

12/09/2017 - 12:06

Ακροδεξιοί εν… δράσει

Επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία σε αντιφασίστες αγωνιστές, καταγγέλλει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση-καταγγελία, την περασμένη Παρασκευή αντιφασίστες που έσβηναν φασιστικά και εθνικιστικά συνθήματα στην περιοχή της Παγανής Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία με αποτέλεσμα το τραυματισμό ενός εξ αυτών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φασίστες απειλούν και επιτίθενται σε αγωνιστές, εργαζομένους, πρόσφυγες και μετανάστες. Η δολοφονική τους δράση στέρησε τη ζωή του Φύσσα και του Λουκμάν. Μόνο χάρη στην ψύχραιμη στάση των αγωνιστών και την παρέμβαση διερχόμενων από την περιοχή, ο τραυματισμός δεν εξελίχθηκε σε δολοφονική επίθεση», γράφει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπλέκοντας το περιστατικό με την αντικομμουνιστική «υστερία» που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η απάντηση θα είναι άμεση μαζική και πολιτική. Ο φασισμός, η ξενοφοβία και κάθε μορφής ρατσισμού δεν έχουν θέση στην Λέσβο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου.

Α.Ω.

 

Οι εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης στον αγιασμό

Στο 6ο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης επέλεξαν να παραστούν για τον καθιερωμένο αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, ο προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β. Αιγαίου, Στρατής Αναγνώστου, ο σχολικός σύμβουλος Χρήστος Χατζηλιάς, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μιχάλης Δήσσος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης και η αντιπεριφερειάρχης Καλλιόπη Γόμου. Μαζί τους και ο νέος διευθυντής του σχολείου, Παναγιώτης Σκορδάς.

Α.Ω.

 

Διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο προς Καγιάνι

Λόγω επισκευής βλάβης του δικτύου ύδρευσης της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Αεροδρομίου, στον κόμβο προς Ταξιάρχη, η ΔΕΥΑΛ ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου από τις 8:30 το πρωί, θα διακοπεί η διέλευση των οχημάτων στο τμήμα του κόμβου προς Ταξιάρχες για τα οχήματα που κινούνται από Μυτιλήνη προς Καγιάνι. Τα παραπάνω οχήματα θα χρησιμοποιούν το τμήμα του κόμβου που χρησιμοποιείται για τα οχήματα που κινούνται από Αεροδρόμιο προς Ταξιάρχες.

Α.Ω

 

Είναι να σε πιάνει μελαγχολία

Απόλυτα επιτυχημένο -βάσει αποτελεσμάτων- αποδείχθηκε το νυχτερινό δρομολόγιο από Πειραιά προς Παροναξία και Σαντορίνη, που καθιέρωσε φέτος το καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια η HSW, με το Ε/Γ-Ο/Γ «Νήσος Ρόδος». Διαβάζοντας τα διθυραμβικά σχόλια για τη στρατηγική κίνηση της εταιρείας, είναι να σε πιάνει μελαγχολία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Κυκλάδες εν συγκρίσει με το βόρειο Αιγαίο. Το στοίχημα που έβαλε η HSW με τη νυχτερινή δρομολόγησή στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κερδήθηκε θεαματικά. Το πλοίο στήριξε τη μεγάλη επιτυχία του κυρίως στα γκρουπ των ξένων τουριστών, που έφταναν με βραδινές πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από εκεί μετέβαιναν κατευθείαν στο λιμάνι του Πειραιά, αναχωρώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα για τα τρία νησιά. Χρησιμοποιώντας μάλιστα καμπίνες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, έβγαιναν ξεκούραστοι το επόμενο πρωί σε Πάρο, Νάξο ή Σαντορίνη, έχοντας ολόκληρη την ημέρα μπροστά τους. Στη Μυτιλήνη, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τρόπο προσέλκυσης των εταιρειών για μια εβδομαδιαία σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, όταν στο παρελθόν το νησί συνδεόταν ακόμα και τρεις φορές την εβδομάδα με λιμάνια της βόρειας Ελλάδας ή ακόμα και με το Βόλο, στις χρυσές εποχές της ΝΕΛ, φέρνοντας το νησί αισθητά πιο κοντά με την ηπειρωτική χώρα. 

Β.Παπ.

 

Μουζάλας σπεύδει να προκαταλάβει...

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη του το Σάββατο που μας πέρασε, στα «Νέα», έσπευσε να προκαταλάβει την κοινή γνώμη ότι τελικά 25.000 - 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες που αυτήν την περίοδο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι 15.000 εκ των οποίων και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τελικά θα μείνουν στη χώρα μας και γι’ αυτό σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα προκειμένου να τους ενσωματώσουν και να τους εντάξουν στη ζωή της Ελλάδας. Η προαγγελία αυτή του αρμόδιου υπουργού ασφαλώς και θέλει να δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα ώστε να αποδεχθεί ως δεδομένο η κοινωνία ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφήνοντας ωστόσο πολλά κενά για το όλο εγχείρημα. Είναι προφανές ότι και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., θα πρέπει να εντάξει πρόσφυγες και μετανάστες στη ζωή της, όμως το ζητούμενο είναι ποιοί θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση. Αν είναι για να μείνουν εκείνοι που δεν μπορούν να πάνε στις άλλες χώρες, γιατί δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την μετεγκατάσταση σ’ αυτές, τότε υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να παραβλέπει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός. Και επειδή είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες οι αφίξεις από την Τουρκία αφορούν σε μεγάλο βαθμό, μετανάστες που δεν φέρουν το προσφυγικό προφίλ, προερχόμενοι κυρίως από την Αφρική, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ποιοί θα τύχουν της μόνιμης φιλοξενίας στη χώρα μας και ποιοί θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής, αφού όλοι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δη στα νησιά, που αποτελούν την πύλη εισόδου σ’ αυτήν. Καλώς κάνει η χώρα και προετοιμάζεται για να εντάξει έναν αριθμό προσφύγων, όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όλα έχουν όρια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση, διαφορετικά θα σταλεί μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελε ...ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει γρήγορα η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ό,τι ακολουθεί με την έγκριση και την απόρριψη τους!

Μα.Μ.

 

Ζήτησαν επτά κάλπες για πρόεδρο

Μπορεί ακόμα οι συζητήσεις να παίρνουν και να δίνουν αναφορικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία (ηλεκτρονικά ή «παραδοσιακά») για την ανάδειξη του προέδρου του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς, ωστόσο τα μέλη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, έδωσαν το δικό τους στίγμα με την σχετική τους απόφαση στην συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής. Συγκεκριμένα, κατέληξαν στην πρόταση (προς τα κεντρικά του κόμματος) να τοποθετηθούν επτά κάλπες στο νησί και ειδικότερα στις εξής περιοχές: Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, Γέρα, Πολιχνίτο, Άντισσα και Πέτρα. Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που διεξήχθησαν αντίστοιχες εσωκομματικού τύπου εκλογές στο πλαίσιο της ΔΗ.ΣΥ., είχαν τοποθετηθεί στο νησί μόλις δύο κάλπες, στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Έχει ενδιαφέρον όμως να φανεί αν το αίτημα για επτά κάλπες, θα εισακουστεί στα κεντρικά…

Α.Ω.

 

Η πλαζ κέρδισε το ...στοίχημα!

Η τουριστική σεζόν βρίσκεται πλέον στο τέλος της και ο απολογισμός για το τι έγινε όλο αυτό το διάστημα, είναι επιβεβλημένος ώστε να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις για την επόμενη χρονιά. Ένα κρίσιμο στοιχείο που δημιούργησε ανασφάλεια στη δημοτική αρχή και στην ΑΔΕΛ που διαχειρίζεται την πλαζ στα Τσαμάκια, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ξεκινούσε η σεζόν χωρίς να υπάρχει μισθωτής για το κυλικείο, αφού οι δυο που υπήρχαν την περσινή σεζόν, βγήκαν ...έκπτωτοι, και ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της σεζόν, ήταν άγονος! Ενώ για πρώτη φορά μετά τα τελευταία χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής, μπήκε εισιτήριο για την είσοδο στην πλαζ, γεγονός που άλλαξε εν μέρει τα δεδομένα. Όμως φαίνεται ότι τελικά το ...στοίχημα κερδήθηκε, η πλαζ λειτούργησε άψογα και το κυλικείο έπεσε στα χέρια έμπειρου και καλού επαγγελματία, που στο λίγο χρονικό διάστημα που κλήθηκε να το λειτουργήσει, προσέφερε καλές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να προσέλθουν στην πλαζ και μικρότερες ηλικίες με την τοποθέτηση των πλωτών μέσων ψυχαγωγίας στο χώρο της πλαζ. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο χώρος της πλαζ Τσαμάκια μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές και προσιτό μέρος για κάθε λουόμενο που θέλει να απολαύσει το μπάνιο του μέσα στην πόλη. Αξίζουν λοιπόν τα καλά μας λόγια, όλοι όσοι συνέβαλαν στο να λειτουργήσει άψογα η πλαζ, βάζοντας τις βάσεις για μια καλύτερη λειτουργία στην επόμενη σεζόν!

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey