FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Μην παρασυρθούν, να δουλέψουν σκληρά…

Είναι σαφές πως είναι και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τη Λέσβο, σε μία περίοδο όπου άλλες αποφάσεις της, όπως του μειωμένου ΦΠΑ, ή της διαχείρισης του προσφυγικού, δεν την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στο βόρειο Αιγαίο. Από εκεί και έπειτα όμως, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στον δήμαρχο Λέσβου κατά την χθεσινή επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, είναι αν όχι γαλαντόμες, σε κάθε περίπτωση… πολλές. Και σε αριθμό και σε… εύρος. Αυτό όμως που θα πρέπει στο εξής να ανησυχεί τη δημοτική αρχή, δεν είναι το να μην αποδειχθούν όλες αυτές οι δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου… παραμύθια. Αλλά η ετοιμότητά της να αρπάξει πράγματι τις ευκαιρίες που δίνονται για τον τόπο, προκειμένου να γίνουν πράγματα. Το έχουμε τονίσει και στις περιπτώσεις του Ειδικού Αναπτυξιακού και στις ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ που μέχρι τώρα αφορούσαν κατά κύριο λόγο την Περιφέρεια. Μπορεί να υπάρχει πρόσφορο έδαφος να γίνουν πράγματα, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οφείλει να στηρίξει μία επιβαρυμένη περιφέρεια, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται και ικανότητα για να απορροφηθούν οι προσφερόμενοι πόροι, ή να αξιοποιηθούν οι κατά περιπτώσεις διευκολύνσεις. Για αυτό άπαντες εκεί στον δήμο εν προκειμένου, πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους στο εξής και να… δουλέψουν όπως προέτρεψε ο ίδιος ο δήμαρχος. Η επιτυχία από την αποτυχία μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τελευταία, απέχει ελάχιστα. Και σε κάθε περίπτωση, θα κάνει κρότο.

Μ.ΟΡΦ

 

Τέλος στη χιώτικη… γαμοβάφτιση!

Με απόφαση του μητροπολίτη Χίου Μάρκου απαγορεύτηκε η ταυτόχρονη διεξαγωγή γάμου ζευγαριών και βάπτισης του παιδιού τους, στην ίδια εκκλησία.

Η προφορική εντολή προς τους ιερείς της Μητρόπολης φέρεται πως δόθηκε σε πρόσφατη ιερατική συνάντηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας της Χίου «Πολίτης», ήδη σε δύο περιπτώσεις νέων ζευγαριών εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κάνουν πρώτα το γάμο τους και εν συνεχεία να μετακινηθούν σε γειτονική εκκλησία έτσι ώστε να βαπτίσουν και το παιδί τους!

Σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Χίου δήλωσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα συμμετέχοντας στην Ιερά Σύνοδο και με την επιστροφή του στη Χίο θα εξηγήσει την απόφασή του με σχετικό θεολογικό κείμενο. Επίσης, αποφάσισε να θέσει σε τρίμηνη ακοινωνησία δύο καθηγητές θεολόγους επειδή παρίσταντο σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν από τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού!

Σημειώνεται ότι η ακοινωνησία είναι θρησκευτική ποινή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα προβλέπει η επιβληθείσα ποινή. Πάντως, «χοντρή» η ποινή, κι αν μη τι άλλο, υπερηφανευόμαστε γιατί δεν έχει «πέσει» ακόμα από τη δική μας Μητρόπολη, με τόσα που έχουμε δει!

Αν.Παζ.

 

Πληρώνονται τα προνοιακά

Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερα τη Δευτέρα θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς 1.175 δικαιούχων από τη Λέσβο τα προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, συνολικού ποσού 902.838 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής, δήλωσε στην ΕΡα Αιγαίου ότι, ο δήμος φρόντισε να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Α.Ω.

 

Κλείνει ο κύκλος του και απολογείται!

Φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος, απάντησε στον Αλέξη Παπαχελά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη προχθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ σχετικά με το μέλλον του στο κυβερνητικό αυτό πόστο! Και μ΄αυτήν την αναφορά φαίνεται να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το υπουργείο μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό -όποτε αυτός γίνει- αφού θεωρείται από τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα.Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο υπουργός έβγαλε και ειδήσεις με σημαντικότερη αυτή ότι για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς  για τους οποίους βλέπει να υπάρχουν "σοβαρές ενδείξεις να είναι πραξικοπηματίες", όπως άλλωστε υποστηρίζει και η τουρκική πλευρά, αποκαλύπτοντας έτσι και τη σύγχυση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση γύρω από αυτό το επίμαχο θέμα. Ομως αυτό που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι ο κ. Μουζάλας ήθελε να κάνει έναν απολογισμό της παρουσίας του στο υπουργείο , προφανώς γιατί και αυτός καταλαβαίνει ότι κλείνει ένας ...κύκλος, εκτιμώντας ότι κατά βάση τα έκανε όλα καλά, έγιναν ασφαλώς και κάποια λάθη είπε, και ότι λειτούργησε ως αριστερός υπουργός και ...ακτιβιστής και γι αυτά νιώθει ότι έπραξε το καθήκον του!

Κλείνει ο κύκλος του και απολογείται!

 Και για όσα πήγαν στραβά φταίνε οι δήμαρχοι και όποιοι στο όνομα του λαικισμού τον εμπόδισαν να τα κάνει καλύτερα. Το γεγονός βέβαια ότι τους πρώτους μήνες της θητείας του θεωρείτο, κατά γενική ομολογία από "εχθρούς" και φίλους, ως ο καλύτερος και πλέον αποτελεσματικός υπουργός της κυβέρνησης για να μετεξελιχθεί, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα , μετά τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, στον πλέον ανεπαρκή και αναποτελεσματικό υπουργό που έκοψε κάθε επαφή με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων των νησιών, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση που βίωναν οι άμεσα εμπλεκόμενοι (τοπικές κοινωνίες , αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες), δεν έδωσε καμιά εξήγηση.Ούτε ότι αυτά που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα για να προληφθούν τα δυσάρεστα, τελικά γινόταν κατόπιν εορτής , πρόχειρα και βεβιασμένα με ό,τι αυτό σήμαινε για την όλη εικόνα. Δυστυχώς ο απολογισμός Μουζάλα δεν είναι προς έπαινο και όπως φάνηκε και από τα λεγόμενα του ο άνθρωπος έχει τα... κολλήματα του, που στη διαχείριση του δύσκολου ομολογουμένως έργου του βγήκαν στην επιφάνεια και... βραχυκύκλωσαν τα πράγματα. Πάντως, τουλάχιστον στη Λέσβο, που σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος για το προσφυγικό, η εικόνα που αφήνει το μέχρι τώρα πέρασμα Μουζάλα στη διαχείρισή του κάθε άλλο παρά καλή είναι!

Μα.Μ.

 

Μετεγκαταστάσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 21.726 αιτούντες άσυλο, 6.982 άντρες, 4.925 γυναίκες και 9.819 παιδιά, που έχουν υποστεί δίωξη στη χώρα καταγωγής τους, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε το 2017. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 22.000 μετά την ολοκλήρωση των μεταφορών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η υπερσυγκέντρωση προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο τις πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου καταμετρήθηκαν συνολικά 14.118 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, εκ των οποίων οι 11.241 διέμεναν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία όμως έχουν χωρητικότητα μόλις 5.576 θέσεων! Πολύ δύσκολη κατάσταση, ως γνωστόν, στη Λέσβο με 2.330 θέσεις στο ΚΥΤ της Μόριας, αλλά με παρουσία 5.546 προσφύγων, στη Σάμο όπου για τις 700 θέσεις στο ΚΥΤ υπάρχουν 2.592 άτομα, αλλά και στη Χίο, που οι 894 θέσεις «φιλοξενούν» 1.821 άτομα. Χτες καταγράφηκαν 125 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, ενώ στην ενδοχώρα μεταφέρθηκαν 36 άτομα.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top