FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Τραγική ειρωνεία

Το λες και τραγική ειρωνεία να διεξάγεται το Σάββατο σεμινάριο δημοσιογραφίας από το Europe Direct Βορείου Αιγαίου με θέμα «Οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις στην Έντυπη και Ηλεκτρονική δημοσιογραφία στην Ελληνική Περιφέρεια» και ταυτόχρονα… «ηλεκτρονικοί δημοσιογράφοι» με ελαφρά τη καρδία (ξανά και ξανά) να δημοσιεύουν «εκτιμήσεις» που συνδύαζαν τους οικίσκους που βγήκαν από το καράβι, με τις φήμες για νέα δομή στην Αχλαδερή. Είναι τραγική ειρωνεία επίσης να διαπιστώνεις βγαίνοντας από ένα σεμινάριο που εστιάζει στη σημερινή μάστιγα στο ίντερνετ, που δεν είναι άλλη από τα fake news πως  «15 λαθρομετανάστες έσπασαν ένα αυτοκίνητο» και έκλεψαν από μέσα την άδεια κυκλοφορίας(!!!) και αυτή η «είδηση» να μην επιβεβαιώνεται από Αστυνομία ή Λιμενικό, αλλά παρ΄όλα αυτά να αναπαράγεται άκριτα μέχρι σήμερα ως γεγονός από «μέσα» ενημέρωσης, αλλά και εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, επειδή το έγραψε κάποιος στα social media. Το λες τέλος και τραγική ειρωνεία, οι εκπρόσωποι των  θεσμών, οι υπεύθυνοι Τύπου φορέων και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι να συζητάμε για την καθιέρωση της fake news πραγματικότητας στο νησί, αλλά να εξακολουθούμε να μην δείχνουμε το ποιοι είναι αυτοί που αναπαράγουν φήμες και φήμες. Από αυτές που έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν τον κόσμο να πιστεύει πως μετανάστες έτρωγαν σκύλους στα Τσαμάκια και μετά… αφόδευαν στα εκκλησάκια και ουρούσαν στο λιμάνι μας, απαγορεύοντας και την υποστολή της σημαίας μας και για τους Εισαγγελείς δεν θεωρήθηκε επικίνδυνη η αναπαραγωγή αυτή. Έχουν κουράσει όμως οι διαπιστώσεις τη στιγμή που η τοπική κοινωνία αλληλεπιδρά αποδεδειγμένα πια μέσα στη fake news πραγματικότητα που κάποιοι είτε λόγω βλακείας είτε λόγω προβολής αλλά και σκόπιμα, επιβάλλουν. Διαμορφώνοντας μια κατάσταση που οδηγεί ελέω και της φοβερά ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό σε δρόμους που φοβόμαστε πως δεν θα έχουν επιστροφή…

Μ.ΟΡΦ  

 

Για το μνημείο

Την νύχτα της 24 ης Νοεμβρίου στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο «άγνωστοι έριξαν μαύρη μπογιά στο μνημείο με τα ονόματα των νεκρών προσφύγων που τοποθετήσαμε στο σημείο αυτό το 2013» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Welcome 2 Europe». Το μνημείο είναι φτιαγμένο με δύο ξύλινα κουπιά και μία επιγραφή, στημένο στα βράχια να αγναντεύει τη θάλασσα που έγινε τάφος για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Και μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μνημείο βεβηλώνεται από ανθρώπους δρώντας νύχτα με μαύρες μπογιές, μας θλίβει και μας θυμώνει. Μας δίνει ταυτόχρονα ένα λόγο παραπάνω να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και πίστη στον αγώνα μας για τη στήριξη όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και λόγο της πολιτικής των κλειστών συνόρων και του εκφοβισμού βάζουν σε κίνδυνο της ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα ονόματα των νεκρών θα ξαναγραφτούν στο μνημείο τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσουν να θυμίζουν σε όλους μας ότι χρειάζονται σίγουροι δρόμοι για τους πρόσφυγες και όχι ακριβοπληρωμένα ταξίδια θανάτου. Ονειρευόμαστε το Αιγαίο να γίνει μία θάλασσα ειρηνική και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο. Ευχαριστούμε όλες και όλους που αυτές τις ημέρες έδειξαν, ότι μνημείο αυτό ανήκει σε όλους όσους σέβονται τις ανθρώπινες ζωές ανεξάρτητα από εθνικότητες, θρησκείες και χαρτιά.»

Αν.Παζ.

 

Σοβαρό επεισόδιο σε σχολείο!

Ένα σοβαρό επεισόδιο έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Α΄ Γυμνάσιο Μυτιλήνης στα λεγόμενα Κεντρικά Σχολεία που αναστάτωσε γονείς και κηδεμόνες. Ένας τύπος εισέβαλε με το έτσι θέλω στο σχολείο φοβίζοντας παιδιά και καθηγητές. Και στο τέλος «πλάκωσε» τον Διευθυντή και τον έστειλε Νοσοκομείο επειδή ο τελευταίος προσπάθησε να τον εμποδίσει στις επανειλημμένες απειλές του σε μαθητές και καθηγητές! Το περιστατικό όπως ήταν λογικό, θορύβησε τους γονείς οι οποίοι πλέον απαιτούν την φύλαξη του σχολείου τους. Ήδη έχουν κλείσει συνάντηση την Πέμπτη το πρωί με τον Σπύρο Γαληνό προκειμένου να το θέσουν το αίτημα. Εννοείται πως ο τύπος παρότι συνελήφθη, κυκλοφορεί ελεύθερος….

Σ.Σ.

 

Δεν φοβούνται τους θεσμούς, αλλά την κυβέρνηση!

Τον μεγαλύτερο πανικό για την υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά, δεν τον προκαλεί η είδηση πως το ενδεχόμενο κατάργησής του δεν «έκλεισε» μαζί με την 3η αξιολόγηση, ούτε οι γνωστές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είναι το ότι ουδείς έχει εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση και στους χειρισμούς της, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με «διαπραγμάτευση». Παράλληλα, μέχρι σήμερα κανείς από την κυβέρνηση, δεν έχει τοποθετηθεί ευθέως για το πώς επιχειρεί να διασώσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, με εξαίρεση την κα Παπανάτσιου, η οποία όμως διαψεύστηκε στην διαβεβαίωσή της πως «μιλάει η κυβέρνηση με τους θεσμούς», από τους ίδιους τους… θεσμούς! Ως εκ τούτου η ανησυχία αυτή τη στιγμή στο Συντονιστικό Φορέων, στους βουλευτές άλλων κομμάτων και κατ΄ επέκταση στους πολίτες των νησιών, δεν έχει να κάνει με το αν οι δανειστές δείξουν ξανά το σκληρό του πρόσωπο. Αλλά για το αν η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί πράγματι κατάλληλα  και έχει τη βούληση για να διεκδικήσει αυτό το μέτρο και για μία περιφέρεια που γνωρίζει (ελέω προσφυγικού) εκ των προτέρων πως δύσκολα θα της πει «ευχαριστώ» ακόμα και αν τα καταφέρει και σώσει τον ΦΠΑ. Κι αν ακούγεται ως «κακία» αυτό που γράφεται παραπάνω ως αίσθηση αυτών που αγωνιούν στα νησιά για τον ΦΠΑ, ας δείξει κατανόηση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξάλλου καταφέρει να κάνει πολλά απ΄ όσα δεν πίστευε ούτε ο πιο φανατικός εχθρός της ότι θα έκανε ποτέ!

Μ.ΟΡΦ 

 

Δεν εμπλέκεται η Ύπατη

Σε σχέση με το ερώτημα που απηύθυνε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η Δημοτική Αρχή για το αν μπορεί να επιβεβαιώσει τα σενάρια περί δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων, απευθυνθήκαμε αρμοδίως. Ο εκπρόσωπος Τύπου για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Μπόρις Τσεσίρκοφ μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι η Ύπατη σε σχέση με αυτά τα σενάρια, αλλά ότι ούτε εμπλέκεται σε τέτοιου είδους συζητήσεις ή σχεδιασμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, προσέθεσε ότι και σε σχέση με τα επεισόδια που προκάλεσε η μεταφορά των οικίσκων, ότι μπορεί να φέρουν το λογότυπο της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά η ίδια δεν σχετίζεται με τη μεταφορά τους. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε δώσει τα εν λόγω κοντέινερ για δομή στα Ιωάννινα. Από κει κι έπειτα η τελευταία φορά που έχει εμπλακεί με κοντέινερ ήταν τον περασμένο Οκτώβριο εγκαθιστώντας 18 κοντέινερ στο κέντρο του Καρά- Τεπέ για τη φιλοξενία οικογενειών», επεσήμανε ο κ,. Τσεσίρκοφ.

Αν.Παζ.

 

Προετοιμάζεται ο Παναγιώτης Ζαφειρίου

Μπορεί οι λεγόμενοι αυτοδιοικητικοί να κουβεντιάζουν όλοι με όλους, αλλά ο Παναγιώτης Ζαφειρίου προχωράει απτόητος! Και μάλιστα δηλώνει πανέτοιμος Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε πέρυσι, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησε άλλη μια ανοικτή «πολιτική» συνάντηση. Αυτή έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Προκυμαίας Μυτιλήνης στο οποίο κυριαρχούσε αφίσα με σύνθημα "Ναι Μπορούμε". Με το σύνθημα αυτό αλλά και το «Ανασυγκροτούμε με μια Ανεξάρτητη Κίνηση» ο Παναγιώτης Ζαφειρίου εξέφρασε τους προβληματισμούς για την Λέσβο αλλά και την κακή διαχείριση της τωρινής δημοτικής αρχής που αφορούν σε κύρια θέματα. Κυρίως το μεταναστευτικό αλλά και το μείζον θέμα του τουρισμού, ενώ έκανε και αναφορά στο Κλειστό Κολυμβητήριο μιλώντας για μια κακή επιλογή η θέση που σχεδιάζει ο Δήμος Λέσβου. Μίλησε κι εκείνος για Master Plan το οποίο μάλιστα υποσχέθηκε να το παρουσιάσει σε 60 μέρες. Οπότε αναμένουμε την επόμενη ανοικτή συνάντηση…

Σ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top