FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

Η «ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ»…

«Μόνο το ξεπέρασμα του νεοφιλελευθερισμού μπορεί να οδηγήσει ξανά, όπως στην “χρυσή εποχή της σοσιαλδημοκρατίας” (1945-1975), σε μια στοχευμένη καθολικότητα που θα μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους οικονομικά αδύνατους πολίτες». Αυτά τόνισε μεταξύ των άλλων σε άρθρο στα ΝΕΑ (20/1) ο γνωστός καθηγητής Νίκος Μουζέλης.

ΠΡΩΤΟΝ. Τη σοσιαλδημοκρατία την ορίζει ο καθένας όπως επιθυμεί. Αλλιώς την… οραματίζεται ο Τσίπρας, αλλιώς η Γεννηματά, αλλιώς οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, αλλιώς οι Εργατικοί της Αγγλίας, για να μην πιάσουμε σοσιαλδημοκράτες ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Κι αλλιώς καθένας που προσπαθεί να… παλαντζάρει μεταξύ πραγματικότητας, ιδεολογημάτων και αισθημάτων. ΔΕΥΤΕΡΟ. Πριν το 1945, απαρχή της… «χρυσής σοσιαλδημοκρατίας», υπήρξε ένας Παγκόσμιος Πόλεμος με εκατομμύρια θύματα. Άρα η «χρυσή εποχή» εποχή ξεκίνησε μέσα από μια καταστροφή την οποία κανείς δεν νοσταλγεί. Μόνο που το ξεκίνημα της «χρυσής εποχής» ήταν απόρροια νεοφιλελεύθερης οικονομίας! Διότι οι ΗΠΑ με τη δύναμη των όπλων αλλά και της οικονομίας κατόρθωσε να συμβάλει στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στηρίζοντας τα μετέπειτα ελεύθερα πλην όμως αδύναμα κράτη. Τρισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για ενίσχυση και ανάπτυξη, προκειμένου να ανορθωθούν και να λειτουργήσουν ομαλά ως ελεύθερες οικονομικά κοινωνίες. Εύλογο το ερώτημα. Το «νιού ντηλ» του Ρούζβελτ, όπου τυπώθηκε χρήμα και λειτούργησε πιο έντονα και δυναμικά ο δημόσιος τομέας, δεν ήταν μια κρατική παρέμβαση; Σαφώς, μόνο που δεν σπαταλήθηκε για να κρατικοποιηθούν επιχειρήσεις και να συρρικνωθεί ο ιδιωτικός τομέας που παρά το κραχ του 1929 άρχισε πάλι να λειτουργεί. Δόθηκε προκειμένου το Δημόσιο να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και ν’ αρχίσει ξανά η παραγωγή πλούτου. Δεν κυνήγησαν π.χ. τον Φορντ. Ακόμα και οι επιχειρήσεις παραγωγής στρατιωτικού υλικού ιδιωτικές ήταν οι περισσότερες. Όπως και σήμερα βέβαια.

Αυτή λοιπόν η τεράστια οικονομία, μαζί με την ωρίμανση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συνέβαλε στη θεμελίωση της νέας Ευρωπαϊκής Ενωμένης Κοινωνίας. Και διερωτόμαστε; Μετά το 1975 δεν έχουμε «χρυσή εποχή»; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον πλούτο που παρήχθη χαρίζοντας πρόοδο και τεράστια βελτίωση των συνθηκών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι επαναπαύθηκε σ’ αυτό ακριβώς τον σοσιαλδημοκρατικό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να την πληρώνουν οι αδύναμοι. Αποτέλεσμα; Σήμερα η οικονομία της Ευρώπης να… αγκομαχάει απέναντι στις υπόλοιπες οικονομίες. Βεβαίως μπορούμε να ξεπεράσουμε τον νεοφιλελευθερισμό. Εύκολα όπως ένας πεζός μπορεί από το πεζοδρόμιο να περπατήσει προς μια κατεύθυνση. Αλλά θα είναι πάντα πολύ πίσω απ’ αυτόν που οδηγεί αμάξι…

 


Η κυβέρνηση αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση!

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1988 

Εκλογές στην Ένωση Συνεταιρισμών

 

Πραγματοποιούνται οι τακτικές αρχαιρεσίες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου με την ανάδειξη των επτά νέων μελών της. Πρόβλημα όμως προέκυψε κατά τη διάρκεια συγκρότησης σε σώμα του νέου Δ.Σ. δεδομένου ότι κανένας συνδυασμός δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Μετά όμως από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση. Έτσι το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος Φώτης Παπαευστρατίου, Αντιπρόεδρος Αλέκος Γιατζιτζόγλου, Γεν. Γραμματέας Δημ. Σκληράκης, Ταμίας Δημ. Σιγιώργης και μέλη Κώστας Στεφάνου, Παν. Κουτρής και Κ. Κουρκουλής. Συμφωνήθηκε να προεδρεύσει τους πρώτους μήνες ο Φ. Παπαευστρατίου και στους υπόλοιπους ο Δ. Σκληράκης.

 

 

ΕΙΠΕ


Του είπα (σημ. στον Υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα) πως δείχνει στους Ευρωπαίους τα προβλήματα του καταυλισμού, όχι, όμως και τα προβλήματα των κατοίκων του χωριού και την ομηρία που βιώνουν τα τελευταία χρόνια».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΚΕΛΛΗΣ, Πρόεδρος της Μόριας

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δωρεάν διανομή προϊόντων στους νέους Δικαιούχους του ΤΕΒΑ (ωφελούμενους ΚΕΑ), στο γνωστό σημείο της ΕΨΥΠΑΛ, ώρα 8.30 - 12.30.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκαινιάζεται η συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη με τον Δήμο Λέσβου στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 5.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του 1ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Τυπωμένης Φωτογραφίας 2017 στον εκθεσιακό της χώρο της ΦΕΜ , 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΓΕΩΠΟΝΙΑ

Εκδήλωση-ενημέρωση που διοργανώνει το Γεωπονικό κατάστημα «Γεωπονείν» του Β. Γάλλου με θέμα «Η σύγχρονη λίπανση της ελιάς» στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης στις 6 μ.μ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Γενική Συνέλευση της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Φορέων, στις 10:30 π.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο, επί της οδού Κομνηνάκη 43.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία JUMANJI: ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία THE POST: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ & ΒΙΒΛΙΟ

Δημιουργική γραφή και βιβλιοδεσία στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου για σχολικές ομάδες δημοτικού, με τίτλο «Γίνε ο συγγραφέας του δικού σου βιβλίου», πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ ο Σίμος Συμεών» στο «Boοk & Art» στις 8:30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκιμαντέρ Coffee for all Nations (52 min) και Ιstanbul Echoes (100 min) στο πλαίσιο των AegeanDocs Winter στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκιμαντέρ Marry me in Delhi (17 min), Fragile World (29 min) και The Beast is Still Alive (90 min), στο πλαίσιο των AegeanDocs Winter στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ» παρουσιάζει την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στις 9 μμ. στο Θέατρο του ΦΟΜ. Πληροφορίες ή κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6972 210 895.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με ένα ιδιαίτερο μουσικό οδοιπορικό στο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10 μ.μ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top