Συγκρίσεις και …κρίσεις εν αναμονή των νέων δημοτικών αρχών της Λέσβου

27/07/2019 - 11:23

Μπορεί οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες να αναμένουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις επί του ...Κλεισθένη, στα πλαίσια της ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας, όπως λένε, από τις συνέπειες της απλής αναλογικής, αλλά μερικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι δεδομένα αν στόχος όλων είναι η καλή λειτουργία και η αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών. Γιατί άλλο είναι να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες, που είναι απαραίτητες για να μπορούν να παρθούν αποφάσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, όταν ο …κασμάς μαγκώσει και δεν προκύπτει πλειοψηφία και άλλο είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενίσχυσης της «ενός ανδρός αρχής», που θα μπορεί να παρακάμπτει, με την πρώτη ένσταση ή διαφορετική προσέγγιση την όποια βούληση ενός αυτοδιοικητικού συμβουλίου. Αυτό όμως αλλοιώνει βασικές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης, που δεν πρέπει …αστόχαστα να υιοθετηθούν στο όνομα των δυσλειτουργιών που θα προκύψουν από την απλή αναλογική. Σε τελική ανάλυση δυσλειτουργίες υπήρχαν με το μέχρι σήμερα πλειοψηφικό σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, αφού υπήρξαν περιπτώσεις και στη Λέσβο, που πλειοψηφούσες παρατάξεις φυλλορρόησαν στη συνέχεια και χρειάστηκε η συμβολή της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να πάρει αποφάσεις. Αυτό ωστόσο που δημιουργεί κάποιο προβληματισμό είναι ότι εν όψει των αλλαγών στον Κλεισθένη που εξήγγειλε η κυβέρνηση παρατηρείται μια περίεργη αναμονή εκ μέρους κυρίως των νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών αρχών, θεωρώντας ότι ενδεχομένως μετά τις αλλαγές αυτές ίσως να είναι αχρείαστη η συνεργασία με άλλες παρατάξεις, αφού θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται η βοήθειά τους, για την επίτευξη της όποιας πλειοψηφίας. Αν έτσι νομίζουν θεωρούμε ότι κάνουν λάθος προσέγγιση, που καλό είναι να την εγκαταλείψουν αμέσως, γιατί μόνο προβλήματα και αδιέξοδα θα δημιουργήσει και τουλάχιστον στη Λέσβο δεν έχουμε την πολυτέλεια να πορευτούμε με τέτοια λογική.

Τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους δήμους επιβάλλεται από τα πράγματα η σύγκλιση και η συνεργασία διαφορετικών παρατάξεων και προσώπων για να ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια, όταν άλλες περιοχές έχουν κάνει άλματα! Όπως επιβάλλεται και η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων -αλλά και άλλων φορέων- προκειμένου από κοινού να τρέξουν υποθέσεις που χρονίζουν και απαιτούν συντονισμένες κινήσεις και συνέργειες για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το υπογραμμίζουμε αυτό γιατί η προηγούμενη περίοδος με τα τόσα δεινά που μας προέκυψαν με το προσφυγικό κυρίως, αλλά και με το σεισμό, πέρα από τα άλλα, σημαδεύτηκε και από την έλλειψη συνεργασίας των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις εξελίχθηκε σε φανερή ή με πολλά υπονοούμενα αντιπαράθεση που κάθε άλλο παρά προς όφελος του τόπου μας ήταν. Δυστυχώς η έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας μεταξύ των επικεφαλής των δυο αυτοδιοικητικών αρχών πήγε πολλά πράγματα πίσω και μόνο προς το τέλος της θητείας υπήρξε μια αλλαγή στάσης και από τις δυο πλευρές και δρομολογήθηκαν και έργα κυρίως σε αθλητικές υποδομές που αποτελούν απόδειξη για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον τόπο μας από μια τέτοια συνεργασία.

Όμως το σημαντικό είναι εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων τους σε ένα περίπου μήνα, οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, προκειμένου τα όποια προβλήματα προκύψουν λόγω Κλεισθένη, να ξεπεραστούν με κινήσεις των ίδιων των αυτοδιοικητικών αρχών, πέρα από τις όποιες διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχει κάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει το όλο σύστημα. Και εδώ δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές πέρα από τη συνεννόηση, τη σύγκλιση και τη συνεργασία των παρατάξεων, που άλλωστε παροτρύνει, με τη νομοθετική της παρέμβαση που ήδη εξήγγειλε και η ίδια η κυβέρνηση. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι ακατόρθωτο αν το πρωτεύον είναι η προώθηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας, που όπως όλοι συνομολογούν δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία! Ειδικά στους δυο νεοσύστατους δήμους μας, που έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία τους, τουλάχιστον στα πρώτα τους βήματα, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία παρατάξεων και η αξιοποίηση προσώπων που έχουν και τη γνώση και την εμπειρία να βοηθήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια των νέων αρχών.

Είναι ευχής έργο, απ’ ότι πληροφορούμαστε, ότι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, που ξεκινά από το μηδέν έχει υπάρξει μια καλή προετοιμασία εν όψει της 1ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και έχοντας προσδιορίσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά στη διαχείρισή του και εκ των συμβούλων και εκ των εξωτερικών συνεργατών. Είναι δηλαδή «ετοιμοπόλεμος» να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τις δεδομένες δυσλειτουργίες του νεοσύστατου του πράγματος, που θα έχει πολλά απρόβλεπτα και ποικίλες λεπτομέρειες να αντιμετωπίσει μέχρι να βρει τα …πατήματά του στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη που δημιουργείται στο νησί. Η περίπτωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου δείχνει να έχει αντιληφθεί τι τον περιμένει γι’ αυτό και ο επικεφαλής του, ο πρώτος δήμαρχός του Ταξιάρχης Βέρρος, δεν χάνει ευκαιρία για να …μοντάρει όλα τα «γρανάζια» της δημοτικής αρχής του για να είναι έτοιμος στην εκκίνηση να πάρει μπρος και να λειτουργεί από την πρώτη μέρα.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τουλάχιστον αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί, στον άλλο δήμο -της Μυτιλήνης- τα πράγματα είναι πιο πίσω και δεν φαίνεται να υπάρχει στον ίδιο βαθμό εγρήγορση για την επόμενη μέρα του νέου δήμου. Ο οποίος μπορεί θεωρητικά να βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην …αφετηρία του, σε σχέση με αυτόν που θα εδρεύει στην Καλλονή, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα ξεκινά από την αρχή και αυτός και δεν θα είναι συνέχεια του Δήμου Λέσβου, που στις 31 Αυγούστου …τετέλεσθαι! Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή δεν έχει καταλήξει, κατά τα λεχθέντα του ίδιου του δημάρχου, ποιοι αναλαμβάνουν τι, για να προετοιμαστούν καταλλήλως. Ούτε έχουν γίνει οι αναγκαίες -κατά τη γνώμη μας- βολιδοσκοπήσεις προς άλλες παρατάξεις προκειμένου να αναζητηθούν από τώρα οι δυνατές συγκλίσεις και συνεργασίες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να ξεπεραστούν δυσλειτουργίες που θα παρουσιαστούν με το καλημέρα. Προφανώς ο νέος δήμαρχος Στρ. Κύτελης έχει τον δικό του τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων του δήμου που αναλαμβάνει και θα έχει κάνει τα …κουμάντα του σε σχέση με τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Αυτό ωστόσο που εισπράττουμε, ακόμη και από παράγοντες του χώρου είναι η έκδηλη ανησυχία για την επόμενη μέρα που προκαλεί σκεπτικισμό! Ο κ. Κύτελης δηλώνει άνθρωπος του διαλόγου και των συγκλίσεων, αλλά αυτή η πρόθεση θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και στην πράξη και την πρωτοβουλία των κινήσεων θα πρέπει να την έχει ο ίδιος. Και δεν είναι μόνο θέμα εξασφάλισης κάποιων συσχετισμών στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η δυνατότητα αξιοποίησης περισσότερων προσώπων κάνοντας τους κοινωνούς στη νέα προσπάθεια του δήμου, από την οποία δεν περισσεύει κανείς!

Το καλό με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του νησιού μας είναι ότι η ύπαρξη δυο δήμων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα είδος ανταγωνισμού, ή αν θέλετε μιας ευγενούς άμιλλας μεταξύ τους που μπορεί να κινητοποιεί δυνάμεις και να τις κρατά σε εγρήγορση για το καλό των συνδημοτών τους. Επιπλέον δημιουργεί τη δυνατότητα συνεργειών προς όφελος συνολικά του νησιού μας, που ειδικά στα πρώτα χρόνια θα είναι περισσότερο από αναγκαίες για μια σειρά από λόγους. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υπάρχουν συγκρίσεις και …κρίσεις για την αποτελεσματικότητα, τις συμπεριφορές, αλλά κυρίως για το παραγόμενο έργο που αποτελεί άλλωστε και βασικό κριτήριο για την επιτυχία ή αποτυχία μιας δημοτικής αρχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey