Η νέα εποχή απαιτεί συνένωση δυνάμεων και στόχους

14/06/2020 - 13:01

Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το μεταναστευτικό, ένεκα και των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά κυρίως λόγω της αποτελεσματικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, φαίνεται να μπαίνει σε μια ...ρότα, που αποτυπώνεται και στην κατάσταση που αρχίζει να διαφαίνεται και στα νησιά μας και κυρίως στη Λέσβο, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος. Και αν αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων πάρει πιο μόνιμο χαρακτήρα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα αποσυμφορήσει το όλο κλίμα, που τα τελευταία χρόνια ...βάρυνε την πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού, αφού το μεταναστευτικό αναδείχτηκε το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα, που επηρέασε όλους τους άλλους τομείς. Χαρακτηριστικότερη συνέπεια της επίδρασης του μεταναστευτικού στη Λέσβο ήταν στις αρχές του χρόνου, όταν οι πρόχειροι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ...τίναξαν στον αέρα τη ζωή στο νησί, διχάζοντας την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές, τη στιγμή που το ζητούμενο ήταν η ενότητα δράσης για να μπει επιτέλους σε μια κανονικότητα. Ευτυχώς η κρίση στον Έβρο και η πανδημία που ακολούθησε, εκτόνωσε την ένταση που δημιουργήθηκε μετά τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, και τώρα φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, με τη σταδιακή αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, αλλά και συνολική αποφόρτιση του βάρους του μεταναστευτικού από την πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού μας.

Η εξέλιξη αυτή, αν τελικά δεν υπάρξουν καταστάσεις που απευχόμαστε, θα απαλλάξει τις τοπικές αρχές με την ...καθημερινή ενασχόληση με το μεταναστευτικό, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τα μείζονα προβλήματα του τόπου μας, που είναι και πολλά και δύσκολα και ορισμένα απ’ αυτά χρονίζουν. Θα τους δώσει τη δυνατότητα να ...τρέξουν καλύτερα και τα άμεσα και επείγοντα που δεν μπορεί να περιμένουν, όπως είναι η τρέχουσα τουριστική σεζόν, όπου όλοι προσδοκούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια για παράδειγμα έσπευσε να παρέμβει προκειμένου να προβάλει τα νησιά μας στην εσωτερική αγορά αξιοποιώντας επώνυμους και προβεβλημένους ανθρώπους με καταγωγή από τα νησιά του βορείου Αιγαίου προκειμένου να τα διαφημίσει ως τουριστικούς προορισμούς για τους Έλληνες επισκέπτες. Άλλες παρεμβάσεις επιχειρούν και οι δήμοι του νησιού προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα της καθημερινότητας, ή επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι ο καθαρισμός των παραλιών και η διαμόρφωσή τους προκειμένου να υποδεχθούν τους λουόμενους που έστω και καθυστερημένα και με προστατευτικά μέτρα θα πάνε για ...μπάνιο!

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι με το μεταναστευτικό σε ...ύφεση οι τοπικές αρχές μπορούν να ασχοληθούν απρόσκοπτα με τα τοπικά θέματα και να δρομολογήσουν τις παρεμβάσεις τους, που άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες ακόμη δεν έχουν πάρει το δρόμο τους για να υλοποιηθούν. Συγχρόνως φεύγει από το προσκήνιο και ένα πρόβλημα που προκαλούσε εντάσεις μεταξύ των τοπικών παραγόντων και ναρκοθετούσε τη λογική της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών που είναι αναγκαία όσο ποτέ, δεδομένης της αλληλοεξάρτησης των δυο νεοσύστατων δήμων, ως διάδοχης εξέλιξης του ενιαίου δήμου Λέσβου. Δυστυχώς το αρχικό πνεύμα της συμπόρευσης που κυριαρχούσε στα προκαταρτικά των νέων δήμων, πριν αναλάβουν επισήμως οι νέες αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που προκάλεσε η διάσπαση, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων τους, αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες που πυροδότησαν αντιπαραθέσεις με πρόσκαιρους «νικητές», αλλά με «ηττημένη» την αναγκαία συνεργασία και συναίνεση που απαιτούσε η νέα πραγματικότητα.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι για να περάσει το νησί στη νέα εποχή χρειάζεται όλες οι τοπικές δυνάμεις, πρωτοστατούντων των αυτοδιοικητικών αρχών που παίζουν εκ των πραγμάτων έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, να συνεργαστούν αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που διατίθενται προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που μπορούν όταν ολοκληρωθούν και λειτουργήσουν να αναβαθμίσουν περιοχές που σήμερα θεωρούνται υποβαθμισμένες και σε εγκατάλειψη. Χαρακτηριστική περίπτωση η δυτική Λέσβος, όπου η ολοκλήρωση του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου, σε συνδυασμό με το νέο λιμάνι του Σιγρίου, ανοίγει μια δεύτερη «πύλη» για το νησί με την ηπειρωτική χώρα, που μπορεί να εκτοξεύσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και συνολικά τη Λέσβο. Ενώ οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Μυτιλήνης που ήδη πραγματοποιούνται, ενώ άλλες έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα δημιουργούν προσδοκίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας του νησιού, που εδώ και χρόνια είχε μείνει στάσιμη και χρειάζεται νέο «αέρα» ανανέωσης. Τα έργα υποδομών που υλοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, τα περισσότερα. Ωστόσο η λειτουργία τους και οι επιπτώσεις τους είναι εκείνες που θα μετρήσουν στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Και είναι κρίμα να καθυστερούν και να «σέρνονται» χρόνια τώρα, γιατί οι τοπικές αρχές ενδεχομένως δεν φρόντισαν να καταστήσουν σαφή την αναγκαιότητά τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Γιατί δεν φρόντισαν να τα ξεμπλοκάρουν έγκαιρα, γιατί κατατρώγονταν με άλλα ανούσια, που δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας.

Και έχει σημασία σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, που αποτελεί μετάβαση σε μια άλλη εποχή και με δεδομένης της πενταετίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που η Λέσβος κυρίως βρέθηκε να σηκώνει στις «πλάτες» της ένα τεράστιο βάρος για λογαριασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης ολάκερης, οι υποσχέσεις που της δόθηκαν δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η επαναφορά στην κανονικότητα για να έχει τύχη χρειάζεται ασφαλώς της έμπρακτης στήριξης της κεντρικής διοίκησης, αλλά απαιτεί και την αποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών που πρέπει να ιεραρχήσουν προτεραιότητες και να μη χάσουν ευκαιρίες που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που απ ότι έχει λεχθεί και επισήμως θα είναι διπλάσιοι από εκείνους του πρόσφατου παρελθόντος. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν και για τους αυτοδιοικητικούς «άρχοντες» να ...διαγκωνιστούν ποιος θα αξιοποιήσει καλύτερα τα σχετικά κονδύλια προς όφελος της περιοχής του και των κατοίκων της. Μια τέτοια «άμιλλα» μεταξύ των τοπικών παραγόντων είναι δημιουργική και αναγκαία γιατί θα στοχεύει στο μέγιστο αποτέλεσμα για τον τόπο μας που πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Είναι ο καιρός να επικρατήσει η λογική της συνεργασίας και των συνεργειών για τον τόπο μας, με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που ανοίγονται και να περάσουν σε δεύτερη μοίρα όσα εκπέμπουν μιζέρια και αποπροσανατολίζουν από τον κοινό στόχο. Η κοινωνία απαιτεί από τους ηγέτες της να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να παραμερίσουν τυχόν πικρίες και προσωπικές σκοπιμότητες, για το κοινό καλό, γιατί οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται πάντοτε και αυτή η περίοδος έχει τέτοιες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Και από τη στάση, τη δράση και τη συμπεριφορά του καθενός θα κριθούν όλοι και για τις μελλοντικές φιλοδοξίες τους. Αυτό ας το έχουν υπόψη όσοι φιλοδοξούν -και καλά κάνουν- να παίξουν ρόλο, ενδεχομένως και από άλλα... μετερίζια στις μελλοντικές εξελίξεις!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey