×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Δηκτικά 31/03/2015

31/03/2015 - 17:02

Το ΚΚΕ για τα ακτοπλοϊκά 
Ερώτηση για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στην Ελλάδα κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Όσο τα πλοία είναι ιδιοκτησία των εφοπλιστών και λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους, το χρόνιο πρόβλημα της ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των νησιών θα οξύνεται. Η στρατηγική της ΕΕ, με τον Κανονισμό 3577/92 που κατάργησε το «Cabotage», η απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών και η κοινή ναυτιλιακή πολιτική υπηρετεί την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που γίνεται παρέμβαση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για θέματα άμεσου τοπικού ενδιαφέροντος. Φαίνεται πως στο πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος έχουν αναβαθμιστεί αυτά τα θέματα.
Ν.Μ.


Δεν θα κάνουν Πάσχα
Κακό μπελά βρήκαν οι φορείς διαχείρισης των αιτήσεων των αγροτών που διεκδικούν να λάβουν την βασική επιδότηση της νέας ΚΑΠ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητάει να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς τις μέρες του Πάσχα προκειμένου ως τις 17 Απριλίου να έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις κτηνοτρόφων. Εξίσου κακό μπελά βρήκαν και οι κτηνοτρόφοι που αυτές τις μέρες τρέχουν για να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους και ταυτόχρονα θα πρέπει να τρέχουν και για να συγκεντρώνουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το θεό της. 
Ν.Μ.

Υπόσχεση 
Για ακόμη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου υποσχέθηκε για ακόμη μία φορά την δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού. Η οποία ως αντικείμενο θα έχει την χρηματοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής. Είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που ο κ. Αποστόλου δίνει αυτή την υπόσχεση ως υπουργός. Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πολλές φορές την ίδια απόφαση ως υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του κ. Αποστόλου όμως για να γίνει πειστικός θα πρέπει να εξηγήσει πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την δημιουργία της τράπεζας. 
Ν.Μ.

Για ένα μήνα
Άλλη μία αλλαγή έγινε από την Blue Star Ferries στα πλοία που δρομολογεί στην γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Προ μηνός ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην γραμμή το Blue Star 1. Τελικά όμως χθες είδαμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το Blue Star Patmos. Τo οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας πρόκειται να μπει στην γραμμή από τον επόμενο μήνα. Το βασικό πλεονέκτημα που έχει το Blue Star 1 είναι το μεγάλο γκαράζ που του δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας.
Ν.Μ.

Όχι στη Λέσβο
Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για τη νέα ΚΑΠ διοργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε όλη την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα έχει φθάσει στο σημείο οι εκδηλώσεις αυτές να πραγματοποιούνται και σε κωμοπόλεις και χωριά (π.χ. Νιγρίτα Σερρών, Σίνδο Θεσσαλονίκης). Ως τώρα δεν έχουμε δει να προγραμματίζεται ανάλογη εκδήλωση στη Μυτιλήνη. Είναι άξιο απορίας γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφεύγει να έλθει στη Λέσβο παρότι γνωρίζει ότι στο νησί υπάρχουν πολλές χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και πολλοί περισσότεροι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων.
Ν.Μ.

Αυτοί που «έβαλαν πλάτη»
Μπορεί στη διάρκεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε εντός των τειχών της δημοτικής αρχής, να ασκήθηκε κριτική και να εκφράστηκαν παράπονα εκ μέρους των αντιδημάρχων, ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι αλλά και αρκετοί πρόεδροι, «έβαλαν πλάτη» στην εισήγηση της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος. Τόσο ο Ταξιάρχης Βέρρος, όσο και οι Μανώλης Αρμενάκας και Μιχάλης Ρούσσης, χαρακτήρισαν ως «ικανοποιητικό» το πρόγραμμα και ως μπούσουλα που πράγματι μπορεί να παραγάγει σημαντικό έργο, ενώ σχολίασαν πως η δημοτική αρχή, έχει έτσι κι αλλιώς δείξει τη διάθεσή της να κάνει έργο από το πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Το ίδιο έπραξε ο συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου Προκόπης Σινάνης αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης.
Μ.ΟΡΦ.

Η «καμένη γη»…
Μάλιστα αρκετοί εκ των μελών της δημοτικής αρχής από την… «περιφέρεια», χρειάστηκε και να δευτερολογήσουν για να υπερασπιστούν το πρόγραμμα, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πέτρας Ταξιαρχούλας Πνακά: «Μας χαρίζουν έναν γάιδαρο και εμείς τον κοιτάμε στα δόντια. Επί σειρά ετών στα χωριά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Ούτε ένα σακί τσιμέντο δεν έφτασε. Αντίθετα τώρα για πρώτη φορά γίνεται κατανομή έργων. Οπότε δεν έχει νόημα να κάνουμε αντίλογο απλώς για τον αντίλογο. Εκτός κι αν κάποιοι που διαφωνείτε με το πρόγραμμα, είστε του… Κολωνακίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πνακά, που έβαλε με την ευκαιρία εμμέσως και κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το έργο που… δεν έκανε. Ας σημειωθεί ότι υπερασπιζόμενοι το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, χαρακτήρισαν «καμένη γη» ό,τι άφησε πίσω της η προηγούμενη δημοτική αρχή. 
Μ.ΟΡΦ.

Και η αποστροφή του δημάρχου
Ωστόσο η «υπεράσπιση» αυτή δεν έτυχε της αποδοχής του ίδιου του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με τον ίδιο στην τοποθέτησή του για το θέμα, να ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε θεώρησε ή είπε ότι παρέλαβε «καμένη γη». Κι αυτό γιατί ήξερε εκ προοιμίου τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη συνένωση 13 δήμων και μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. «Αναλαμβάνοντας είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα “τέρας” και δεν αναφέρομαι στον “Καλλικράτη”. Αλλά στη γραφειοκρατία…», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση, πως η δική του δημοτική αρχή, έχει αποδείξει πως μπορεί να στηρίξει ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα, με τις μέχρι στιγμής σημαντικές παρεμβάσεις της στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Ας σημειωθεί ότι το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπερασπίστηκε και η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, κάνοντας ειδική μνεία στα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσε ως «προίκα» στη νέα δημοτική αρχή…
Μ.ΟΡΦ.

 


Μία δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Άντισσας και τη δασκάλα τους Αθηνά Πολυχρόνη, που υιοθετήθηκε από τη Unicef Greece, τιμήθηκε από το Δήμο Λέσβου στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Στην ίδια συνεδρίαση τιμήθηκε ένα σπουδαίο «μαθηματικό» μυαλό, που πρόσφατα κατατάχθηκε μεταξύ των 27 νικητών από μαθητές Λυκείου όλης της χώρας, λαμβάνοντας και τον σχετικό Έπαινο στη μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», ο μαθητής της πρώτης τάξης του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης Ραφαήλ Ψυρούκης. Μαζί τιμήθηκαν και μαθήτριες για τη διάκρισή τους σε εξετάσεις της γαλλικής γλώσσας. 
Μπράβο σε όλους! Ιδιαίτερα στην Αθηνά Πολυχρόνη (στη φωτογραφία με το Δήμαρχο Λέσβου) που δείχνει σε ετούτες τις δύσκολες, για τον τόπο, ώρες την αξία της εκπαίδευσης και των νέων επιστημόνων - εκπαιδευτικών.

Διάσωση ανοικτά της Μυτιλήνης 

Λίγα μίλια έξω από τη Μυτιλήνη χάλασε η μηχανή της μικρής φουσκωτής βάρκας, στην οποία επέβαιναν χθες το μεσημέρι πέντε μετανάστες. Άμεσα καλώντας τον αριθμό έκτακτης ανάγκης οι μετανάστες ειδοποίησαν τις λιμενικές αρχές και μέσα σε λίγα λεπτά σκάφος του λιμενικού τους έσωσε και μετά φυσικά τους συνέλαβε. Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά άσχημες ήταν και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ίσως ό,τι πιο αξιοσημείωτο των προηγούμενων ημερών σχετικά με τις αφίξεις από τα απέναντι παράλια, αφού δεν άλλαξε κάτι δραματικά. Καθημερινά φτάνουν 150 με 200 μετανάστες. Αριθμός σίγουρα μεγάλος, αλλά πλέον δεν αποτελεί είδηση. Είναι καθημερινό φαινόμενο. 
Η.Μ.

Δάνειο στη ΔΕΥΑΛ;
Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από το Δήμο Λέσβου προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ και να μην ανακληθεί η απόφαση επέκτασής της είναι αυτό της λήψης δανείου. Πρόταση η οποία δεν συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τον ίδιο τον δήμαρχο. Δεδομένου ότι το ύψος του δανείου θα είναι κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, πριν ξεσπάσει καμία κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο, καλό θα είναι να μάθει η ΔΕΥΑΛ αν μπορεί να πάρει τέτοιο δάνειο. Με την τακτική που ακολουθούν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο να συνάψεις ένα δάνειο τέτοιου ύψους. Ας εξεταστεί λοιπόν πρώτα αν μπορεί να το πάρει η ΔΕΥΑΛ και μετά ας συζητηθεί ως πρόταση,
και περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, για να ακουστούν όλες οι απόψεις επί του θέματος. Σκόπιμο λοιπόν είναι πριν από τον καυγά να εξεταστεί αν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. 
Η.Μ.

Χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο 
Ολοκληρωτικά επάνω του έχει πάρει το θέμα του αδιεξόδου λόγω της επέκτασης ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης. Τόσο πάνω του που δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το μεσημέρι της Παρασκευής για την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της ίδιας μέρας. Μπορεί κάποιοι εντός συμβουλίου να το ήξεραν, αλλά ούτε η γνώμη όλων ζητήθηκε ούτε απόφαση πάρθηκε, που κρίνεται τουλάχιστον αναγκαία για ένα τέτοιο ζήτημα. Το πρώτο λάθος που χρεώνουν στον κ. Ακριώτη είναι που έχει απαξιώσει τις φωνές που έλεγαν πως η επέκταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ξανά τώρα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ φέρεται να αγνοεί αυτές τις φωνές. Το ίδιο λάθος δύο φορές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως λάθος.
Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey