Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τίμησαν τα επώνυμα κρασιά      
Μια βραδιά αφιερωμένη στα επώνυμα κρασιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου και όλης της Ελλάδας ήταν η 3η Φλεβάρη για τα μέλη του Συλλόγου «Περί οίνου ο λόγος». Στην κοπή της πίτας του Συλλόγου, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της οινικής κουλτούρας, συνέβαλαν με τις προσφορές τους η κάβα «Σάντο» του Κώστα Μουτζούρη, που προσέφερε το «Άρωμα Λήμνου», και η κάβα «Γρηγορίου» του Μάκη Γρηγορίου, που προσέφερε τα κρασιά «Λημνία γη», «Λήμνος λευκό» και «Σάμος λευκό». Η οινοποιία «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» προσέφερε τα κρασιά «Μάκαρα», «Δάφνις και Χλόη λευκό» και «Δάφνις και Χλόη κόκκινο».
To Δ.Σ. του Συλλόγου προσέφερε κρασιά «Σαμαρτζής» και της οινοποιίας «Άκρη», «Κοιλάδα των μουσών», «Θήβα», «Δύο ποτάμια» και «Κλεψύδρα».
Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκαν ο πρόεδρος τους Συλλόγου και οινοχόος, Δημήτρης Διρχαλίδης, και ο σεφ Νίκος Χατζηνικολάου. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος απένειμε τιμητική πλακέτα στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων (ΠΕΝΟ).
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το «Living room».
N.M.

Να μην περάσει η πρόκληση

Με την επιχειρούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά μας και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία, η κυβέρνηση συναινεί ουσιαστικά στην αύξηση του κόστους ζωής στην περιοχή μας, την ώρα που λόγω των δεινών μέτρων που λαμβάνει, το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει κατακόρυφα.
Η τρόικα και οι δανειστές μας βλέπουν μόνο νούμερα, οι κυβερνώντες όμως είναι δυνατόν να μη λαμβάνουν καθόλου υπόψη ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. συντελείται μια επιπλέον αδικία σε βάρος των νησιών μας, που μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για ολόκληρη την περιοχή; Οι λόγοι που επέβαλαν τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά μας, όχι μόνο δεν εξέλειψαν, αλλά τουναντίον έχουν αυξηθεί, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει στο... ντούκου!
Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν είναι σε θέση με επιχειρήματα να πείσουν τους πιστωτές μας για το δίκιο μας, αλλά μέσα στη σκοτοδίνη που βιώνουν από τα συνεχή χαστούκια, πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουν αρθρώσει στοιχειώδη επιχειρηματολογία για το τι θα σημαίνει για την περιοχή μας η φορολογική εξομοίωσή της με την υπόλοιπη, στεριανή, Ελλάδα.
Η επιχειρούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί πρόκληση, η οποία δεν πρέπει να περάσει. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτουν, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή η αδικία σε βάρος των νησιών μας να μη συντελεστεί.
Σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να τα κάνουν όλα... ίσιωμα!
Μα.Μ.

Κι άλλη αγέλη

Πέρα από την αγέλη σκύλων που επιτέθηκε σε οικόσιτα ζώα αυλής της Μυτιλήνης, για την οποία γράφαμε προχτές, άλλη μια αγέλη φαίνεται πως έκανε κι αυτή τη δική της… επιδρομή. Αυτήν τη φορά σε κοτέτσι στο Καγιάνι, όπου έπνιξε όλες τις κότες. Φαίνεται πως για κάποιο λόγο η φετινή περίοδος ζευγαρώματος για τα ζώα τούς έβγαλε ιδιαίτερη επιθετικότητα. Μήπως φταίει και το ότι είχαμε Πανσέληνο πριν από λίγες ημέρες;
Β.Χρ.

Τριήμερη εκδρομή

Τριήμερο θα ήταν το πρόγραμμα επίσκεψης στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 45 μαθητές της Άντισσας και της Ερεσού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Άντισσας, Κώστα Λουκαδέλλη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων για δυσπρόσιτα σχολεία. Προχτές Πέμπτη θα γινόταν στα παιδιά ξενάγηση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο Πλανητάριο, χτες θα επισκέπτονταν την Παλιά Βουλή, τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο και το απόγευμα θα παρακολουθούσαν θέατρο. Σήμερα επιστρέφουν, αφού ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη και στην Πλάκα. Μια καλή εκδρομή για τους μαθητές, που μπροστά σε αυτά που ζουν το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί… πολυτέλεια!
Β.Χρ.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα την ασφάλεια στο ίντερνετ κυκλοφόρησε διαδικτυακά από εκπαιδευτικούς της Λέσβου (μαζί τους και ο σχολικός σύμβουλος Τιμολέοντας Θεοφανέλλης), στο σύνδεσμο http://issuu.com/timtheof/docs/intersafety/. Πολύ καλή η πρωτοβουλία τους, αφού στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από την έκθεσή τους σε επιβλαβές περιεχόμενο του διαδικτύου. Άλλωστε, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Β.Χρ.

Παστό νησί…

Χάριν αστεϊσμού και θέλοντας να επισημάνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες ώστε να μη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα από τα χιόνια και τον παγετό, ο Δημήτρης Μουτζούρης είπε: «Έχουμε ρίξει τόσο πολύ αλάτι στους δρόμους τον τελευταίο καιρό, ξανά και ξανά, που το νησί κοντεύει να γίνει παστό!»
Η υπερβολή, πάντως, δεν απείχε και πολύ απ’ την πραγματικότητα, ειδικά στα επικίνδυνα σημεία του δυτικού και βόρειου τμήματος της Λέσβου.
Γ.Σαρ.

Ανορθόδοξα…

Η ολοένα και αυξανόμενη μείωση των κονδυλίων προς τους δήμους, μαζί με τις καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων, αλλά και τις περικοπές στη ΣΑΤΑ, έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά τις όποιες δυνατότητες είχαν οι δήμοι να παρέμβουν δίνοντας άμεσες λύσεις. Αν σε αυτή την τραγική κατάσταση περιληφθούν και οι θεσμικές αλλαγές που έβαλαν στοπ σε κατατμήσεις πιστώσεων, τότε είναι άθλος το πώς εξασφαλίζονται κονδύλια για επείγουσες καταστάσεις. Και συνήθως αυτό γίνεται, όπως έλεγε και ο Γιάννης Βατός, «με όποιο πιο ανορθόδοξο τρόπο βρούμε για να το πετύχουμε».

… έως πότε;
Επειδή, μάλιστα, τα επείγοντα προβλήματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, προχθές έγινε ακόμη μια σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου για το «αύριο» της ΔΕΥΑΛ και το πώς η Επιχείρηση θα έχει στην ευθύνη της όλο το νησί. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήρης Μαρινάτος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιάννης Τσαμπάνης, μόνο αν η ΔΕΥΑΛ επεκταθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν, δίχως να χρειάζεται να γίνουν «μαγικά κόλπα» για να εξασφαλιστεί ένας σωλήνας, ένας υδραυλικός, ή ακόμη πιο ακριβά ανταλλακτικά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αξιοπρεπής προσωπική στάση

Η απόφαση του προέδρου τού ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, να μη στηρίξει εκ νέου στη Βουλή τη μνημονιακή σύμβαση, μεγέθυνε σε ένταση το ανάστατο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών. Έτσι, μετά τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών απ’ το χώρο τού ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραιτήθηκε και ο κ. Ροντούλης απ’ το ΛΑΟΣ, ενώ παραίτηση υπέβαλαν και οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Με τη διαφορά ότι τα δύο τελευταία στελέχη, σε επίδειξη αξιοπρεπούς πολιτικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν - και υπηρετούν έως ότου γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις τους απ’ τον πρωθυπουργό -, αλλά και έναντι του εαυτού τους, δήλωσαν πως θα διαφοροποιηθούν απ’ το κόμμα τους και θα ψηφίσουν τη σύμβαση. Και η προσωπική τους αυτή στάση έρχεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο του κόμματός τους και τις χαμαιλεοντικού τύπου μεταμορφώσεις του.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κουβέντες συνδικαλιστών

Όταν η πορεία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων έφθασε στο Παλιό Δημαρχείο χθες το μεσημέρι, συνάντησε τα μέλη τού ΠΑΜΕ. Εκ μέρους του Συντονισμού, ο Στρατής Παυλής απευθύνθηκε στο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και του είπε: «Μπορούμε να ‘ρθούμε και να στηρίξουμε την κατάληψή σας, αν το θέλετε.» Κι η απάντηση που έλαβε, όπως μας μεταφέρθηκε, ήταν: «Εδώ είναι το ΠΑΜΕ, δε χρειάζεται να έρθετε. Έχουμε αντίθετη πολιτική.» Κι εκεί έκλεισε η συζήτηση.
Το περιστατικό δείχνει πως η συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς θέλει πολλή δουλειά ακόμα, και με τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνει η κοινωνία σύσσωμη.
Ν.Μ.

Θα τον δούμε

Καμμιά δεκαριά χρόνια έχουμε να δούμε το «Κεντέρης» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Κι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα το δούμε ξανά φέτος το καλοκαίρι. Εκτός κι αν η ΝΕΛ θέλει να το βγάλει στο Αιγαίο για να πείσει πιθανούς υποψήφιους αγοραστές ότι το πλοίο είναι αξιόμαχο. Μόνο που αυτή η επίδειξη μοιάζει να είναι πολύ ακριβή και μέρες που ζούμε, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey