Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τι έρευνα, τι υπόθεση
Ήταν φυσικό με τις τόσες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο όνομα του Υπουργείου Αιγαίου να δημιουργείται μπέρδεμα. Το οποίο καμμιά φορά έχει και γούστο. Για παράδειγμα χθες, ο Γιάννης Βατός, θέλοντας να πει ότι υπήρξε εισήγηση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Συνέδριο στη Σύρο, ανέφερε εκ παραδρομής πως μίλησε και ο Δημήτρης Χαλκιώτης «απ’ τη Γραμματεία Θαλασσίων Ερευνών».
Πριν ζητήσει κανένα σκάφος για να ψάχνει στα πέριξ της θάλασσας που περιβάλλει τη Λέσβο, να θυμίσουμε στον αντιδήμαρχο ότι αυτή την περίοδο τίτλος του Υπουργείου είναι και «Θαλασσίων Υποθέσεων».
Μεταξύ μας, με τόσες αλλαγές ονομάτων, έχει χαθεί η... μπάλα!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν προλάβαινε

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να αποδεχθεί την τιμητική πρόταση να αναλάβει αντιπρόεδρος στο ΔΑΦΝΗ εξηγούσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, λέγοντας πως θέλει να δώσει όλο το βάρος στους στόχους που έχει βάλει για το Δήμο. Παρ’ όλα αυτά, με έκδηλη ικανοποίηση, όπως τουλάχιστον φάνηκε απ’ το ύφος με το οποίο αναφερόταν στο γεγονός, ο δήμαρχος δέχθηκε τις επευφημίες ενθουσιασμού για τη συμμετοχή του «αγωνιστή Βουνάτσου» στη διοίκηση του Δικτύου. Την «επιδαψίλευση» - όπως τη μετέφερε ο ίδιος - στο πρόσωπό του απ’ τα άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη, που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την άρνησή του να αποποιηθεί την αντιπροεδρία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μόνο η Μυτιλήνη;

Φοβούνται για ακόμη μια φορά, δεδομένης της καθυστέρησης που υπάρχει απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών στην καταβολή της δόσης Μαρτίου για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων, οι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου για το εάν έχουν να πληρωθούν. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί έκπληξη κάθε φορά που γίνεται μνεία ανάλογου φόβου, είναι γιατί οι συνδικαλιστές του χώρου δεν είχαν πετύχει και οι άλλοι 12 δήμοι του νησιού, όπως δικαστικά κατάφεραν για τον τέως Δήμο Μυτιλήνης, να έχουν αφήσει ταμειακά διαθέσιμα δυο μισθούς για το σύνολο των υπαλλήλων τους.
Αλήθεια, μόνο η… υπερχρεωμένη Μυτιλήνη ήταν υποχρεωμένη να εξασφαλίσει εγκαίρως τα της μισθοδοσίας και κανείς άλλος; Αν υπήρχαν τα διαθέσιμα για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, θα φοβόταν κανείς κάθε 1η και 16 του μήνα αν θα αργήσει η δόση;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Λύθηκε το πρόβλημα

Κανονικά αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μαθητές των σχολείων της Λήμνου οι λεωφορειούχοι στο νησί, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του ΚΤΕΛ για διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών. Αν και είχαν προγραμματίσει κινητοποιήσεις και διακοπή από την προηγούμενη Δευτέρα, τελικά το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων αποφάσισε να συνεχίσει τη μεταφορά των μαθητών και να δεχθεί τις νέες προτάσεις με τη μειωμένη τιμή. Αν και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή, οι λεωφορειούχοι αναγκάστηκαν να δεχθούν τα νέα δεδομένα, καθώς η μεταφορά των μαθητών αποτελεί το σημαντικότερο έσοδο γι’ αυτούς.
Α.Σπυ

Η δίκη…

Με την απολογία του προπονητή Χρήστου Τζέκου συνεχίστηκε τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση του τροχαίου των ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου παραμονές των Ολυμπιακών τού 2004 στην Αθήνα. Ο προπονητής, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στη δίκη μαζί με τους δυο αθλητές, καθώς και επτά γιατροί τού ΚΑΤ, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός των αθλητών και όσα έγιναν ήταν αποτέλεσμα της πίεσης παραγόντων του εξωτερικού που ήθελαν να μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι Κεντέρης και Θάνου.
Όσο για τις κατηγορίες για απαγορευμένες ουσίες που βρέθηκαν στην αποθήκη του, ο ίδιος τόνισε ότι όλα τα σκευάσματα ήταν νόμιμα. Από τη δίκη απουσίασαν και πάλι οι δύο αθλητές λόγω προσωπικών προβλημάτων, παρότι η Κατερίνα Θάνου είχε κάνει γνωστό ότι θα παραστεί για ν’ απολογηθεί.
Α.Ω.

Εν αναμονή διοικητή

Δεν είναι μόνο η Αστυνομία που έμεινε χωρίς αστυνομικό διευθυντή μετά τις πρόσφατες κρίσεις. Στην ίδια μοίρα είναι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είχε ανακοινωθεί, μάλιστα, το όνομα διοικητή της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως δεν έχει έρθει ακόμη στο νησί για ν’ αναλάβει καθήκοντα. Έτσι, καθήκοντα διοικητή εκτελεί προσωρινά ο κ. Λευτέρης Ελευθεριάδης. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείει να γίνει και εκείνος… μόνιμος αν μέχρι τον άλλο μήνα δεν εμφανιστεί ο νέος διοικητής.
Πελ.Γ.


Η κρίση στον Τύπο…
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Η συμμετοχή των φοιτητών

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε όλες τις εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνονται στη Μυτιλήνη συμμετέχουν πάντα αρκετοί νέοι, και κυρίως φοιτητές. Όπως φαίνεται, ο φοιτητικός κόσμος είναι ενημερωμένος και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας και προσφοράς στο συνάνθρωπο. Με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν πάντα στο να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός φιαλών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Πελ.Γ.

Για ποιο λόγο;

Το χθεσινό «επεισόδιο» στο ΙΚΑ με τον ανάπηρο να περιμένει μέσα στο αυτοκίνητο για να βγουν να τον εξετάσουν στο δρόμο οι γιατροί, επειδή… πάνω στη ράμπα είχαν τοποθετηθεί στοίβες με ξερά χόρτα, δεν τιμά κανέναν. Είναι αδιανόητο ένας ασθενής με βαριά αναπηρία να ταλαιπωρείται επειδή δεν… βρέθηκε κάποιος ν’ απομακρύνει τα χόρτα, που εξ αρχής όμως δεν έπρεπε να τοποθετηθούν εκεί. Ας τα τοποθετούσαν μέσα στο παρτέρι ή σε μια άκρη του δρόμου. Για ποιο λόγο να δημιουργηθεί πρόβλημα, την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζε η Επιτροπή; Είναι ν’ απορεί κανείς…
Πελ.Γ.

Πόσες συνεταιριστικές τράπεζες σηκώνει η Ελλάδα

Την προοπτική συνένωσης των συνεταιριστών τραπεζών οι αναγνώστες του «Ε» δεν τη διαβάζουν πρώτη φορά. Έχουμε γράψει επανειλημμένως για αυτό το ζήτημα. Η πρώτη εκτενής αναφορά έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας, Στέλιος Αλμπάνης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Χωρίς να αγνοούμε τις πολλές πτυχές που έχει το θέμα, πιστεύουμε πως σε αυτήν τη φάση εκείνο που προέχει είναι η βιωσιμότητα των σχημάτων που θα δημιουργηθούν μετά τις συγχωνεύσεις. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να εξεταστεί πολύ καλά, πριν απορριφθεί, η λύση της δημιουργίας μιας συνεταιριστικής τράπεζας που θα καλύπτει όλη τη χώρα.
Ν.Μ.

Να μη χάσουμε την ευκαιρία

Από τη μια οι σεισμοί και το ραδιενεργό νέφος στην Ιαπωνία και τον Ειρηνικό, από την άλλη οι εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως φέτος οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά μας - τη Λήμνο και τη Λέσβο - θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» στην ασθμαίνουσα οικονομία και πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Ν.Μ.

Η ΚΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, εν όψει της δημοσιοποίησης των προτάσεων απ’ την Κομισιόν το Μάιο. Το θέμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς διαθέτουν σημαντικό πρωτογενή τομέα. Είναι απαραίτητο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να καταρτίσει μια πρόταση που θα προβλέπει την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από την ΚΑΠ.
Ν.Μ.

Στα συρτάρια;

Στα συρτάρια φαίνεται να μπαίνει η πρόταση κατάργησης περιφερειακών γραφείων τού ΙΚΑ, μετά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό μας είπε ο υγειονομικός διευθυντής τού ΙΚΑ, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, με βάση νεώτερες πληροφορίες που είχε για το θέμα αυτό. «Ακόμη και αν υπήρχε προσωπικό να εξυπηρετήσει το ΙΚΑ στη Μυτιλήνη τον κόσμο από τα χωριά, είναι δυνατόν να ζητάς από τον πολίτη να διανύει τόσα χιλιόμετρα για μια απλή υπόθεσή του;», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πέρα, όμως, απ’ τα σχόλια και τις διαπιστώσεις, φαίνεται ότι το κράτος το μόνο που σκέπτεται είναι πώς θα μειώσει το κόστος των υπηρεσιών του, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις του.
Πελ.Γ.

Είχαν γίνει…

Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά το χάρτη των συγχωνεύσεων-υποβαθμίσεων σχολείων ανά την επικράτεια διαπιστώνει ότι η Λέσβος σε γενικές γραμμές ήταν απ’ τις περιοχές που το «τσουνάμι» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης «χτύπησε» λιγότερο.
Η εξήγηση είναι πολύ απλή: όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τρανταχτές περιπτώσεις των σχολείων δίχως μαθητές είχαν μπει στο μικροσκόπιο της διοίκησης της Εκπαίδευσης και είχαν αναλόγως αντιμετωπιστεί. Ή μήπως δε θυμάται κανείς, για παράδειγμα, τι είχε γίνει όταν ο τέως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στρατής Τζιμής είχε εισηγηθεί το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Κώμης, το οποίο και συγχώνευσε με το διπλανό Σχολείο της Πηγής;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάλι τρεις

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου το Σάββατο το απόγευμα, αλλά έχοντας και πάλι οριακή πλειοψηφία τριών στους πέντε συμβούλους. Η βαλίτσα πάει μακριά, και δυστυχώς εις βάρος του χωριού, που βλέπει τα προβλήματά του να διαιωνίζονται, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey