Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

«Καταδρομική» τού ΣΔΟΕ στην Άντισσα
Από επιχειρηματίες της Άντισσας μάθαμε ότι πριν λίγες μέρες το βράδυ, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε ελέγχους στα καταστήματα του χωριού και επέβαλε τσουχτερά πρόστιμα σε όποιες περιπτώσεις διαπίστωσε ότι δεν κόβονταν αποδείξεις για τα πωλούμενα προϊόντα.
Όσο τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, τόσο οι έλεγχοι θα εντείνονται. Το μόνο παράδοξο είναι όμως, πως στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι μικρές επιχειρήσεις κι όχι τα «μεγάλα ψάρια».
Ν.Μ.

Τα παλιά τεφτέρια

Τα έσοδα από το Φ.Π.Α. δεν μπορούν να καλύψουν το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση και η τρόικα. Γι’ αυτό και «ξαναζεσταίνεται» η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Ωστόσο, οι φωστήρες της πολιτικής οικονομίας που στήνουν αυτά τα σενάρια, ας αναλογιστούν ποιοι θα πληρώσουν αυτή την αύξηση. Θα είναι και πάλι αυτοί που εδώ και χρόνια πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
Αυτοί που έκλεβαν και κλέβουν το Φ.Π.Α., θα συνεχίσουν να το κάνουν και μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο. Επειδή έχουν αυξημένα έσοδα.
Ν.Μ.

«Όσα βλέπει η πεθερά!»

Απόγευμα Σαββάτου στο πάρκινγκ, ακριβώς μπροστά στα στέγαστρα των ΚΤΕΛ (εκεί όπου βρίσκονται τα μηχανήματα ΑΤΜ), ένα απορριμματοφόρο του Δήμου (φέρει πάνω το όνομα δημοτικής ενότητας εκτός Μυτιλήνης) έχει σταματήσει με έναν οδηγό και έναν εργάτη. «Όσα βλέπει η πεθερά!» λέει ο οδηγός στον εργάτη, ο οποίος με τα χέρια του βγάζει μερικά από τα σκουπίδια στον παραγεμισμένο κάδο απορριμμάτων - δηλαδή όσα χρειάζεται για να μη φαίνεται γεμάτος - και αποχωρεί. Στην προσπάθειά του να βγάλει τα σκουπίδια, μάλιστα, πετάει κάποια στο έδαφος, ενώ γύρω το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο από άλλα σκουπίδια που έχει παρασύρει ο αέρας. Τίποτα από αυτά δεν καθαρίζεται, το απορριμματοφόρο φεύγει… η αποστολή του ολοκληρώθηκε. Συμπέρασμα; Δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης προσωπικού το πρόβλημα καθαριότητας στη Μυτιλήνης. Έχει να κάνει και με το πώς δουλεύουν αυτοί που πληρώνει ο Δήμος.
Πελ.Γ.

Μεγάλη… υπόθεση

Στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, ακριβώς στη νησίδα απέναντι από το κτήριο του αεροσταθμού, εκεί όπου παρκάρουν τα τουριστικά λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, υπάρχουν κατά μήκος του πεζοδρομίου δεκάδες μπουκαλάκια νερού και αναψυκτικών πεταμένα. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες που φθάνουν στο νησί. Αν ο Δήμος δηλώνει αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού να καθαρίσει αυτό το σημείο, η ΥΠΑ δεν μπορεί ν’ αναθέσει σε έναν υπάλληλο καθαριότητας να σκουπίσει απλά αυτό το σημείο; Δεν είναι πάνω από 10 λεπτά δουλειάς, η εικόνα αυτή όμως μας προσβάλλει όλους.
Πελ.Γ.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι

Αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν μαζί μας για να ενημερωθούν για το αν υπάρχει ανοιχτός λογαριασμός σε τράπεζα προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια του 10μηνου βρέφους που πάσχει από λευχαιμία. Ο λογαριασμός που είχε ανοίξει, μέσα σε δυο ημέρες περίπου έκλεισε από την οικογένεια, από το φόβο μη «μπλοκαριστεί». Όμως ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, προσφέροντας ό,τι μπορεί ο καθένας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμη και σε περίοδο κρίσης ο κόσμος δε σταματάει να δείχνει την ανθρωπιά του.
Πελ.Γ.

Απογοήτευση και πικρίες

Η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα ανέδειξε το κλίμα που επικρατεί μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπου η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια δείχνει να κυριαρχεί. Παλιά κομματικά στελέχη στη Μυτιλήνη έχουν πλέον αποστασιοποιηθεί, ενώ δεν κρύβουν την πικρία τους σε συζητήσεις που γίνονται, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Για όσους γνωρίζουν, το εσωτερικό της Νομαρχιακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ θυμίζει «καζάνι που βράζει» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι δε θ’ αργήσει ο καιρός που οι υπόγειες κόντρες και αντιπαραθέσεις θα βγουν στην επιφάνεια.
Πελ.Γ.


Σε «προσκαλεί» για να μπεις μέσα να βγάλεις το βρεγμένο μαγιώ σου. Σε «φωνάζει» να τη χρησιμοποιήσεις. Αλλά αξίζει ακόμη και μόνο να τη βλέπεις ξαπλωμένος κάπου στην παραλία.
Όλος ο βυθός συγκεντρωμένος σε ιδιαίτερα διακοσμημένες καμπίνες πάνω στην παραλία στο Ταβάρι. Έτσι όπως μόνο οι Μεσοτοπίτες, και το αστείρευτο μεράκι τους, ξέρουν να ομορφαίνουν τα απλά και τα καθημερινά, σε περιποιημένα και καλόγουστα. Καλοκαιρινά και ταπεινά έργα τέχνης, δίπλα στο κύμα.

Τι είναι αυτό που φέρνει τουρισμό

Πάνω από 25% αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών καταγράφουν η Κως και η Ρόδος το 2011, σε σχέση με το 2010. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μετά από τη δραστηριοποίηση στα νησιά της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Easy Jet και τις μειώσεις στις τιμές που έκαναν οι ξενοδόχοι των νησιών, στα πλαίσια συμφωνιών μεταξύ τους. Σήμερα η Easy Jet διαφημίζει τα νησιά αυτά ως προορισμούς των αεροσκαφών της σε όλη την Ευρώπη.
Το παράδειγμα αυτό ακολουθούν και οι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς, που τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε συμφωνία με την ίδια αεροπορική εταιρεία.
Στη Λέσβο, την αξιοποίηση της πρακτικής αυτής έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης. Πέραν αυτού, τίποτα δεν έχει γίνει. Πιθανότατα κανείς δε σκέφθηκε να προσεγγίσει αυτή ή κάποια άλλη εταιρεία χαμηλού κόστους. Έτσι, συνεχίζουμε να βράζουμε στο ζουμί μας, αδιαφορώντας για το τι γίνεται δίπλα μας, και κλαίμε τη μοίρα μας, χωρίς να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε.
Ν.Μ.

Τι είναι αυτό που φέρνει τουρισμό (2)

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, σε ημερίδα στη μαρίνα Μυτιλήνης πρότεινε να δρομολογηθεί πλοίο στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Σμύρνη. Μάλιστα, σημείωσε ότι το Επιμελητήριο Σμύρνης και το Επιμελητήριο Λέσβου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το κόστος δρομολόγησης του πλοίου μέχρι η γραμμή να καταστεί κερδοφόρα.
Φανταστείτε το «Αίολος Κεντέρης» καλύπτει τη γραμμή Μυτιλήνη - Σμύρνη σε δύο ώρες και να εκτελεί δρομολόγια σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τουλάχιστον. Και αυτή η πρόταση δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Σκεφθείτε ότι τουρκικός φορέας προτείνει να χρηματοδοτεί την έλευση τουριστών στη Λέσβο, και εμείς απλά τον κοιτάμε.
Ν.Μ.

300 στα Σχέδια Βελτίωσης

Περίπου 210 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σχέδια Βελτίωσης» κατατέθηκαν από τη Λέσβο. Συνολικά από το Βόρειο Αιγαίο εκτιμάται ότι κατατέθηκαν περί τις 300 αιτήσεις. Το μυστικό στην υπόθεση είναι πως οι διαθέσιμες πιστώσεις έχουν υπερκαλυφθεί κατά τρεις ή τέσσερις φορές από τους προϋπολογισμούς των αιτήσεων.
Γι’ αυτό και στην αξιολόγηση αναμένεται να πέσει χοντρό τσεκούρωμα.
Ν.Μ.

Η επίσκεψη Κοτς

Ούτε τρεις ώρες δε διήρκεσε το απόγευμα της Παρασκευής η επίσκεψη στη Μυτιλήνη του γνωστού Τούρκου «μεγιστάνα» επιχειρηματία Ραχμί Κοτς. Δεδομένου και του ενδιαφέροντος απ’ τον κ. Κοτς που φημολογήθηκε στο παρελθόν, τότε που είχε βγει σε ανοιχτό διαγωνισμό η μίσθωση της μαρίνας Μυτιλήνης, κάποιοι που πληροφορήθηκαν το αστραπιαίο ταξίδι του στη Λέσβο θυμήθηκαν το ίδιο εκείνο σενάριο και αναρωτήθηκαν μήπως έρχεται δεύτερη προκήρυξη για τη μαρίνα.
Όμως η βόλτα του μέχρι το νησί ήταν απλά για να δει τους φίλους του που είναι γνωστό πως έχει στη Μυτιλήνη, και για αυτόν το λόγο έρχεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι και τίποτε περισσότερο. Πράγμα που και έγινε… Είδε πίνακες ζωγραφικής για μια έκθεση ενός Έλληνα καλλιτέχνη, που ζει στη Λέσβο και θα γίνει το μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη, ήπιε έναν καφέ και αποχώρησε…
Α.Ω.

Πρωτόγνωρη ωριμότητα

Συγκλονισμένος από την κατάσταση που επικρατεί, αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιασμένος απ’ την ωριμότητα των δεκάχρονων παιδιών που τον επισκέφτηκαν, δήλωνε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λέσβου. Ο Δημήτρης Βουνάτσος θαύμασε το επίπεδο σκέψης των παιδιών, που ανέλαβαν ενεργό ρόλο στη διεκδίκηση του πάρκου τους, αυτού που τους ανήκει.
Δεν ξέρουμε τι συγκρίσεις είχε κατά νου ο δήμαρχος, αλλά έλεγε και ξανάλεγε πόσο, μα πόσο ώριμα συμπεριφέρονται τα παιδιά, και μάλιστα - όπως επεσήμανε - «χωρίς καμμία νουθεσία απ’ τους γονείς τους».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Θα γίνουν… λίμνες

Οι λακκούβες δε λένε να εξαφανιστούν στα έργα για τον καινούργιο δρόμο Λάρσου - Καλλονής, όπως επεσήμανε αναγνώστης μας που χρησιμοποιεί σχεδόν σε καθημερινή βάση το δρόμο και το προηγούμενο διάστημα είχε ξανά επικοινωνήσει μαζί μας θίγοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε κάποια συγκεκριμένα σημεία.
Εδώ και καιρό (όλο το καλοκαίρι δηλαδή) όπως σημείωσε - κι έχουμε διαπιστώσει και εμείς - μεγάλες λακκούβες βρίσκονται λίγο πριν τη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής καθώς κινούμαστε από Καλλονή προς Μυτιλήνη, λακκούβες που αναγκάζουν κάθε οδηγό να κατεβάσει ταχύτητα, σχεδόν να σταματήσει, για να περάσει δίχως να σπάσει το αυτοκίνητό του. Όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, κι όπως λέει και ο αναγνώστης μας, «δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γίνει με τις πρώτες βροχές».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Θεατρικά νέα

Πρόβες για τη νέα τους παράσταση, που θα είναι κωμωδία, έχουν ξεκινήσει οι «Άστεγοι». Μετά τις επιτυχίες στο Φεστιβάλ της Ορεστιάδας, ο Κλεομένης Τζανέτος έχει κατά νου και άλλη μια παράσταση που θα σκηνοθετήσει. Αυτό που δεν προχωράει, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν και οι «Άστεγοι», είναι το μιούζικαλ «Η Παρτίδα», του Αλέξανδρου Κατραμάδου και της Στέλλας Ταγαρούλια. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια παραγωγή περίπλοκη, που απαιτεί πολλά χρήματα. Ελπίζουμε να βρεθούν σύντομα κονδύλια, αφού φάνηκε πως ως παράσταση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Β.Χρ.

Εθελοντική προσφορά

Κατά τη διάρκεια της Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής του Μανταμάδου, από τις 12 έως τις 31 Αυγούστου, τέσσερις γυναίκες της περιοχής προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τη φύλαξη των αντικειμένων της Έκθεσης. Ο Σύλλογος Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Λέσβου είναι πολύ ευχαριστημένος - και πώς να μην είναι - και τονίζει τη σημασία του εθελοντισμού για τέτοιες περιπτώσεις. Μπράβο στις γυναίκες, που τόσες μέρες παρέμειναν πιστές στη δέσμευση που πήραν.
Β.Χρ.

Φεστιβάλ Γυναικών

Μεγάλη συμμετοχή έχει φέτος, κατά κοινή ομολογία, το Φεστιβάλ Γυναικών της Ερεσού. Ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, που έγιναν και οι εναρκτήριες δραστηριότητες, ήταν πολλές οι γυναίκες από διάφορες χώρες, που συμμετείχαν. Άλλη μια «τονωτική» ένεση για την Ερεσό, που ακόμη δεν έχει πάρει ανάσα και από την έντονη τουριστική κίνηση του Σαββατοκύριακου.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey