Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Το Ντίπι
Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Αυτό λέει η παροιμία, αυτό κάνουν και οι εργαζόμενοι στην Ένωση. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν για ποιο λόγο το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι παραμένει ανοιχτό και δεν ασχολείται κανένας μαζί του. Κι ίσως να βγάλουν κανένα μεγάλο λαβράκι, αφού από το 2004 το «Ε» είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητούσε το κλείσιμό του (στο πλαίσιο του ελέγχου υπό έκδοση Προεδρικού Διατάγματος). Ωστόσο, ό,τι κι αν συμβαίνει με αυτό το πυρηνελαιουργείο, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το ό,τι συμβαίνει στη Σκάλα Παμφίλων. Αν πιστεύουν ότι έτσι θα υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία που θα χάσουν, κάνουν λάθος. Η λύση είναι στη δρομολόγηση των επενδύσεων που πρέπει να κάνει η Ένωση.
Ν.Μ.

Σήμερα ο χορός των εργαζομένων στους δήμους

Μπορεί οι διαρρήκτες πριν λίγες ημέρες να έκλεψαν από τα γραφεία τους μέρος χρημάτων που είχαν συγκεντρώσει για το χορό τους, όμως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου δεν πτοείται και τελικά τον οργάνωσε, σήμερα Σάββατο το βράδυ στο «Ζαΐρα». Η βραδιά θα περιλαμβάνει πλούσιο μπουφέ και ζωντανή μουσική. «Η οικονομική κρίση, θέλει… καλοπέραση», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Αλεξίου, οπότε γιατί να μη γλεντήσουν;
Πελ.Γ.

Σκουπιδότοπος

Αναγνώστης μας, κάτοικος στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Ζακύνθου στο Λαζαρέτο, μας μετέφερε την εικόνα σκουπιδότοπου που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο σπίτι του, στην αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού. Όσες προσπάθειες και αν έκανε να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες - Υγειονομικό και δήμο - βρίσκει εμπόδια, αφού ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Ωστόσο, ο ίδιος διερωτάται τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Η περιοχή έχει γεμίσει ποντίκια, ενώ τα σκουπίδια βρίσκονται δίπλα στο παράθυρό του. Σ’ αυτό βέβαια φταίνε εκείνοι οι κάτοικοι της περιοχής που, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, πετούν τα σκουπίδια τους στην αυλή του σπιτιού, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν τις ενέργειές τους ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί και να μην υπεκφεύγουν με το δήθεν ιδιωτικό του πράγματος!
Πελ.Γ.

Κυκλοφοριακό και πορείες …

Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσαν για τουλάχιστον δυο ώρες στο κέντρο της Μυτιλήνης οι χωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη. Με ξεχωριστές πορείες, σε διαφορετικές ώρες, στην προκυμαία υπήρχε από τις 11 το πρωί μέχρι το μεσημέρι «κίνηση» με απεργιακές πορείες. Όταν έφευγε ο ένας όγκος πορείας, ξεκινούσε άλλος από την άλλη πλευρά. Όλη αυτή η εικόνα ταλαιπώρησε τους οδηγούς και έγινε η αιτία να σχηματιστούν ατέλειωτες ουρές. Και το ερώτημα είναι, πέρα απ’ την ταλαιπωρία, η απεργιακή αυτή κινητοποίηση είναι ουσιαστικά αποτελεσματική ή αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τους έχοντες την ευθύνη τέτοιων κινητοποιήσεων;
Πελ.Γ.

Οι μπάρες

Δοκιμές για τη λειτουργία των μπαρών στην Ερμού γίνονται αυτό το διάστημα από το δήμο Μυτιλήνης, καθώς το έργο εγκατάστασής τους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τώρα προβληματισμός για το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι μπάρες άμεσα, ή αν το μέτρο θα πρέπει να μετατεθεί για μετά τις γιορτές του Πάσχα, για να μην «πέσει πάνω» στην αυξημένη κίνηση των εορτών.
Πελ.Γ.

Έθιμα και παραβάσεις

Μπορεί η διακίνηση και χρήση βεγγαλικών να είναι παράνομη και οι παραβάτες να διώκονται από το Νόμο, όμως ιδιαίτερα στα νησιά το έθιμο της χρήσης κάθε λογής βεγγαλικών, κροτίδων κ.ά. τηρείται πιστά εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης. Όσοι έλεγχοι κι αν έχουν γίνει από την Αστυνομία, δεν υπάρχει εκκλησία που να μην «αναστηθεί» με βεγγαλικά το βράδυ της Λαμπρής. Όσο πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι το θέαμα, τόσο πιο πολλούς προσκυνητές προσελκύει.
Στη γειτονική Χίο, ο «ρουκετοπόλεμος» φέρνει και εκατοντάδες επισκέπτες που ταξιδεύουν μέχρι εκεί για να δουν το φαντασμαγορικό γεγονός. Φέτος όμως, οι συλλήψεις από την Αστυνομία «ρουκετατζήδων» έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τους, που δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο, απειλούν να μην πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος το έθιμο!
Πελ.Γ.

Κτηνοτρόφοι

Περίπου 150 είναι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου που θα κατέβουν στην Αθήνα για την κινητοποίηση που διοργανώνει τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, αλλά σε αυτήν τη φάση ο κ. Γιαζιτζόγλου εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος για μεγαλύτερη συμμετοχή. Άλλωστε, το κύριο βάρος της κινητοποίησης θα το σηκώσουν οι κτηνοτρόφοι από την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως από τους νομούς που βρίσκονται γύρω από την Αθήνα.
Ο Αλέκος «κρατάει πισινή» για την κινητοποίηση που θα γίνει μετά από ένα μήνα στη Λέσβο.
Ν.Μ.

Το κόμμα κάνει τη διαφορά

Είναι πια ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη ήταν η πιο πετυχημένη, γιατί πίσω από αυτό βρίσκεται ένας αρκετά συγκροτημένος κομματικός μηχανισμός με μια ενιαία γραμμή. Αντίθετα, οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και ο λεγόμενος αναρχικός χώρος, παρά τις προσπάθειες που κάνουν, σε καμμία περίπτωση δεν καταφέρνουν να αγγίξουν τα μεγέθη του ΠΑΜΕ, διότι πρόκειται για συνασπισμούς μικρότερων ή μεγαλύτερων οργανώσεων που παρά το ότι δημιουργούν ελπίδες, ταυτόχρονα έχουν και πάρα πολλά προβλήματα συνεννόησης μεταξύ τους και αυτό αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις τους.
Ν.Μ.

Προπομπός

Το καλό πλασάρισμα του σχεδιασμού της ΕΤΑΛ για το πρόγραμμα Leader θεωρείται από τα στελέχη της προπομπός και για τα άλλα δύο προγράμματα. Πρόκειται για τις προτάσεις που έχει καταθέσει στα προγράμματα Leader Αλιείας και ΟΠΑΑΧ. Ελπίζουμε οι εκτιμήσεις τους να επιβεβαιωθούν, γιατί αυτή την εποχή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, χρειάζονται καλές ειδήσεις.
Ν.Μ.

Και το ΤΕΕ…

Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) για την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ίδιο θέμα θα απασχολήσει κεντρικά και το ΤΕΕ. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, για να προχωρήσει η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ, αφού οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών αποτελούν τα εν δυνάμει μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Μαθητιάδα και Γυμνάσιο Πέτρας…

Μεταξύ των 105 γυμνασίων της χώρας και των ομογενών του εξωτερικού, είναι και το Γυμνάσιο Πέτρας που θα συμμετάσχει στην 8η Μαθητιάδα, που ξεκινά στις 8 Μαΐου, στην Πρώτη Σερρών. «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» είναι το κυρίαρχο σύνθημα της μεγάλης αυτής αθλητικής και πολιτιστικής διοργάνωσης, που γίνεται κάθε χρόνο, στην ίδια περιοχή, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού, έτσι και φέτος αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά 1.200 μαθητές.
Σημειωτέον ότι το γυμνάσιο της Πέτρας είναι το μόνο που έχει ανακοινωθεί απ’ τους διοργανωτές απ’ το νομό Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Δωρεά της Συνεταιριστικής

Η πρώτη ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα του ιδρύματος Νικολάου Παπαδημητρίου για τη χορήγηση δωρεάς, προκειμένου να δοθούν κι άλλες υποτροφίες, ήταν από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, όπως ανακοινώθηκε απ’ το ίδρυμα. Η αριστούχος φοιτήτρια για την οποία η Συνεταιριστική Τράπεζα έγινε Δωρητής Υποτροφίας με 2.000 ευρώ, είναι η Ελένη Κούβα, που εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βαθμό απολυτηρίου λυκείου 19. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες για να βραβευτούν και τα υπόλοιπα 15 παιδιά, τα οποία έχουν διακριθεί για την αριστεία τους και δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να τα βραβεύσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του ιδρύματος, που - όχι για πρώτη φορά - ζητά να υπάρξουν δωρητές υποτροφιών στους αριστούχους απ’ τη Λέσβο.
ΜΑΡ.ΠΛ.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey