Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Συνάρτηση… ανασχηματισμού
Για ακόμη μια φορά άτυχη στάθηκε η Λέσβος, αφού οι συγκυρίες το έφεραν ώστε το συνέδριο που διοργανώνει αύριο και μεθαύριο η ΕΝΑΕ να μην έχει την αναμενόμενη συμμετοχή.
Κατ’ αρχάς νομαρχών, λόγω του «εμπάργκο» που, όπως είχε εύσχημα καταγγείλει ο Παύλος Βογιατζής, έβαλε το ΠΑΣΟΚ στη συμμετοχή των δικών του στελεχών.
Κι ενώ η Ν.Δ. ήθελε να στηρίξει τη διοργάνωση, και το δικό της νομάρχη, με υψηλόβαθμη και πολυάριθμη κυβερνητική εκπροσώπηση, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (παραφιλολογία ή ειλημμένη απόφαση;) περί ανασχηματισμού ανατρέπει το σκηνικό.
Λέτε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ή και μια σειρά άλλων υφυπουργών που συζητιόταν η συμμετοχή τους, να αφήσουν το γάμο (βλέπε ανασχηματισμό) και να πάνε για πουρνάρια (βλέπε συνέδριο νησιωτικότητας);
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ο «Υδάτινος»!

Οι ευρωεκλογές βάσει και της τεράστιας αποχής που παρατηρήθηκε ακόμη πιο έντονα και στη Λέσβο, δε συγκίνησαν ιδιαίτερα τους πολίτες. Για πολλούς μάλιστα θεωρήθηκαν και θεωρούνται ως ανούσιες, αφού ούτε κυβέρνηση εκλέχτηκε ούτε συνταρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας αναμένεται να επιφέρουν. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη πρωτοβουλία των ανθρώπων του Φυσιολατρικού Ομίλου «Υδάτινος» κατάφερε να αναδείξει τουλάχιστον την πρακτική χρησιμότητα των ευρωεκλογών αυτών. Με πρωτεργάτη λοιπόν τον εθελοντή Βαγγέλη Φραγκουλάκη, ο οποίος πέρασε με δικό του όχημα από όλα σχεδόν τα εκλογικά κέντρα της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν για ανακύκλωση όλα τα μη ψηφισθέντα ψηφοδέλτια, συνολικού βάρους 1.800 κιλών!!! Αξίζει να αναφέρουμε ότι συγκεντρώθηκαν επιπλέον 430 κιλά αδιάθετων ψηφοδελτίων από τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα της Λέσβου, με το συνολικό ανακυκλώσιμο υλικό να ανέρχεται τελικά στα 2.230 κιλά!
Ένα μεγάλο «μπράβο», λοιπόν, στον «Υδάτινο» για μία ακόμη φορά, που κέρδισε τις εντυπώσεις στην εκλογική περίοδο της Λέσβου. Αν και αυτό το γεγονός δε θα πρέπει να μας ενθαρρύνει στο να απέχουμε ακόμα πιο μαζικά από τις εκλογές για να εξασφαλίζουμε μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού…
Μ.ΟΡΦ.

Κι όμως υπάρχει λύση

Σε El Dorado έχουν εξελιχθεί οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ Μυτιλήνης και τουρκικών παραλίων, κατάσταση στην οποία και αναφερθήκαμε πριν λίγες μέρες. Όποιος θέλει, βάζει ένα πλοίο που εκτελεί δρομολόγια, όποτε εκείνος θέλει. Κι όποτε δε θέλει, δεν τα πραγματοποιεί. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εντοπισθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται πεισματικά να το αντιμετωπίσει. Φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να θίξει τα κυκλώματα που κερδοσκοπούν εξ αιτίας της σημερινής κατάστασης.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Κάθε πλοίο που δρομολογείται στις γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είτε είναι ελληνικό είτε αλλοδαπής εταιρείας, να υποχρεώνεται να δηλώσει έναν ελάχιστο αριθμό δρομολογίων που θα πρέπει να εκτελούνται κάθε εβδομάδα. Να οριστούν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρεί το πλοίο, και φυσικά αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλλει στους επιβάτες όταν αθετεί τις υποχρεώσεις του. Για να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά θα τηρούνται, η δρομολόγηση του πλοίου μπορεί να συνδυαστεί με την υποχρεωτική κατάθεση στο Ελληνικό Δημόσιο, σχετικής εγγυητικής επιστολής. Πρόκειται για απλές ενέργειες, που επιμελώς το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αρνείται να κάνει εδώ και χρόνια.
Θα μας δώσει κάποιος από την πολιτική ηγεσία μια εξήγηση;
Ν.Μ.

Άλλο λάδι, άλλο σπορέλαιο

Επαινετή από κάθε άποψη είναι η πρωτοβουλία της νομαρχίας να στηρίξει το ελαιόλαδο της Λέσβου. Πρόκειται για μια ιδέα που την καλλιεργεί πάνω από ένα χρόνο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου, Παναγιώτης Κουτλής. Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι λάθος να γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί ότι το κόστος του ελαιολάδου είναι μηδαμινό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η διαφορά στις μέσες τιμές του ελαιολάδου με αυτές των σπορέλαιων είναι σημαντική. Το ότι για συγκυριακούς λόγους η ψαλίδα τιμών έχει κλείσει πολύ είναι πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε ότι το ελαιόλαδο της Λέσβου πρέπει να προωθηθεί ως αυτό που είναι. Δηλαδή ένα φυσικό προϊόν που συμβάλλει στην καλή υγεία του ανθρώπου και έχει ιδιαίτερα γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προσφέρεται σε τιμή σαφώς διαφορετική από τα σπορέλαια, αλλά προσιτή σε κάθε καταναλωτή.
Ν.Μ.

Όχι στο χύμα

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια έχουν δείξει ότι οι εστιάτορες και οι ταβερνιάρηδες που κάνουν μπαγαποντιές δεν είναι λίγοι. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιοτριβεία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η δυνατότητα που δίνεται σε ταβέρνες και εστιατόρια να χρησιμοποιούν χύμα ελαιόλαδο για την παρασκευή των φαγητών θα λειτουργήσει ως Κερκόπορτα. Την οποία πολλοί θα τη χρησιμοποιήσουν για να μας πουλήσουν σπορέλαια αντί ελαιολάδου.
Επίσης δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την άποψη που λέει ότι η χρήση αποκλειστικά τυποποιημένου ελαιολάδου θα ανεβάσει το κόστος. Κι αυτό γιατί όποιος διαθέτει 30 ή 50 ευρώ για να φάει ένα ψητό ψάρι στην ταβέρνα, δε θα τσιγκουνευτεί το μισό ευρώ που κοστίζει μια μινιατούρα για να βάλει τυποποιημένο λάδι στη σαλάτα του ή το ψάρι του.
Επιτέλους, όταν αντιγράφουμε τους Κρητικούς, ας το κάνουμε σωστά.
Ν.Μ.

Τέλος του μήνα

Στην εορτή των Aποστόλων Πέτρου και Παύλου ελπίζει ότι θα ξεκινήσει η δακοκτονία φέτος ο αντινομάρχης Χάρης Γραμμός. Λέμε «ελπίζει», γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα προκύψουν προβλήματα. Χθες το μεσημέρι μάς έλεγε ότι αν φέτος ακολουθούνταν οι διαδικασίες των προηγούμενων ετών (δηλαδή στέλνονταν στον ΑΣΕΠ για έλεγχο όλα τα έγγραφα), τότε η πρώτη διαβροχή θα γινόταν περί τις 20 Ιουλίου.
Πριν μερικές μέρες ένας γεωπόνος που έχει εργαστεί για χρόνια στη δακοκτονία, μας έλεγε ότι το 1998 είχε παρουσιαστεί στις 7 Ιουνίου για να αναλάβει υπηρεσία. Είπε κανείς τίποτα για καθυστερήσεις…
Ν.Μ.

Επτά χρόνια μετά

Ήταν το 2003 όταν ο τότε υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, ανακοίνωσε ότι θα αγοραστούν αναμεταδότες τηλεοπτικού σήματος προκειμένου να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένες περιοχές για να βλέπουν τηλεόραση οι κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών του Αιγαίου. Μια από αυτές τις κεραίες επρόκειτο να δοθεί στους Ταξιάρχες της Μυτιλήνης, διότι αν και το χωριό βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, τηλεόραση δε βλέπει. Κάποια στιγμή και μετά από πολλές προσπάθειες ο αναμεταδότης δόθηκε στο Συμβούλιο του χωριού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ο μικρός οικίσκος που χρειάζεται για να τοποθετηθεί. Κι έτσι, επτά χρόνια μετά, το χωριό δεν μπορεί να δει τηλεόραση.
Πότε, αλήθεια, σκοπεύει ο δήμος να κάνει αυτό τον οικίσκο; Το κόστος τέτοιων έργων είναι αστείο για δήμους του μεγέθους της Μυτιλήνης.
Ν.Μ.

Κινητικότητα

Μικρή κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο μήνα σχετικά με τις εργασίες που έχει προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη λειτουργία της Σχολής στη Λήμνο. Σε λιγότερο από τρεις μήνες θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, καθώς θα φτάσουν οι πρώτοι φοιτητές στο νησί.
Μετά και την τελευταία χρηματοδότηση, από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε η Σχολή να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα από τον πρώτο της χρόνο. Η πρώτη εικόνα που θα δημιουργηθεί θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο, κάτι που απασχολεί έντονα την πρυτανική αρχή, ενώ το στοίχημα για όλους είναι να δοθεί η εικόνα προς τους νέους φοιτητές ότι πρόκειται για μία σύγχρονη πανεπιστημιακή μονάδα, που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον.
Α.Σπυ

Απ’ το Μόλυβο…

Πέρυσι το Σεπτέμβριο, στο Μόλυβο, με τη φιλοξενία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη διοργάνωση απ’ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε με συνάντηση των πρυτανικών αρχών των πολυτεχνικών σχολών της χώρας, σε μια πιο συστηματική βάση, μια σημαντική προσπάθεια, ώστε τα πενταετή πτυχία μηχανικών να ισοδυναμούν με μάστερ.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρύτανης Κώστας Μουτζούρης, στη διάρκεια συνόδου των προέδρων και κοσμητόρων των πολυτεχνικών σχολών της χώρας που έγινε στα Χανιά, το ίδρυμα χορηγεί πλέον στους αποφοίτους του εδώ και λίγες μέρες συμπληρωματικά πιστοποιητικά μαζί με το πτυχίο, στα οποία αναγράφεται ότι οι πενταετείς σπουδές αντιστοιχούν με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Απλά, με «πρωτοβουλία» του το Μετσόβιο («αντάρτικη μέθοδος» χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη απόφαση) παρακάμπτει το υπουργείο Παιδείας που εδώ και χρόνια, ενώ έχει υποσχεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεν την προχωρά, κι έτσι το ίδρυμα δίνει τους τίτλους που πιστεύει ότι πρέπει να δώσει.

… στα Χανιά

Τίτλους που επικυρώνουν οι πρυτανικές του αρχές, ενώ σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, θα ακολουθήσουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για το ίδιο ζήτημα, προκειμένου το υπουργείο να σταματήσει να ολιγωρεί και να εξαναγκαστεί να προχωρήσει επιτέλους στη ρύθμιση.
Η αναβάθμιση του πτυχίου των πολυτεχνείων σε μάστερ, όπως είχε ανακοινωθεί και μετά τη συνάντηση στο Μόλυβο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το ΤΕΕ στη Μυτιλήνη, αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των πολυτεχνικών σχολών της χώρας, που θεωρούν ότι υποβαθμίζονται συγκριτικά με τα πολυτεχνεία άλλων χωρών, στα οποία οι σπουδές ίδιας διάρκειας καταλήγουν σε πτυχίο και μάστερ, όταν στην Ελλάδα μόνο σε απλό πτυχίο. Για αυτό και το Μετσόβιο, στο εννεάμηνο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε μέχρι τη σύνοδο στα Χανιά, σήκωσε μπαϊράκι, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες σχολές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Παράδοξα

Και στις ευρωεκλογές, όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η κατανομή πάνω στο χάρτη του νομού των ψήφων των κομμάτων βγάζει πολλά παράδοξα, και κυρίως αναδεικνύει πόσο διαφορετικά κινούνται οι ψηφοφόροι από χωριό σε χωριό, ακόμη και από περιοχές που βρίσκονται δίπλα. Για παράδειγμα, στη Λήμνο υπάρχει χωριό, η Φισίνη, με πάνω από 38% Κ.Κ.Ε., και κοντινά χωριά στον ίδιο δήμο, όπως το Ρουσσοπούλι, που το ίδιο κόμμα πήρε μία ψήφο.
Χαρακτηριστικότερο δείγμα, όμως, των παράδοξων της γειτνίασης αποτελεί η Πηγή με την Κώμη, όπου ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι δεν είναι 500 μέτρα, οι ψηφοφόροι τους λειτουργούν εντελώς ανάποδα. Κι όχι μόνο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά σε όλα τα κόμματα - πλην Κ.Κ.Ε. - υπάρχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey