Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

ΕΛΜΕ με Κοντάρα
Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, είχε την Παρασκευή το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου. Οι καθηγητές ενημερώθηκαν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και τα προβλήματα των σχολείων. Ενημερώσεις επί ενημερώσεων και συζητήσεις επί συζητήσεων, αλλά ο αναβρασμός στο χώρο της εκπαίδευσης δε φαίνεται να καταλαγιάζει.
Β.Χρ.

Χειμερινός κινηματογράφος

Κινηματογραφικές προβολές θα πραγματοποιούνται όλο το χειμώνα από τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου. Φέτος, θα γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο. Αν είναι και δωρεάν και δεν έχουν είσοδο όπως πέρυσι, θα είναι ένας χειμώνας με ενδιαφέρον για τους κατοίκους της πόλης. Ελπίζουμε και σε μια καλή επιλογή ταινιών, που θα καταφέρνει να μας κάνει να γελάμε λίγο περισσότερο.
Β.Χρ.

Με εντολή άνωθεν…

Με εντολή του γενικού διευθυντή Ελέγχων τού ΣΔΟΕ, Νίκου Λέκκα, σύμφωνα με πληροφορίες πήγε την περασμένη Πέμπτη το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Μυτιλήνης στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, προκειμένου να «ξεσκονίσει» τα οικονομικά στοιχεία. Οι αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο που απασχολεί το Σύλλογο κίνησαν το ενδιαφέρον και για περαιτέρω ελέγχους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πλέον ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει ν’ αναμένουμε και άλλες αποκαλύψεις.
Πελ.Γ.

Το τζάμι

Στην παραγγελία του ειδικού τζαμιού που θα τοποθετηθεί στα εγκατεστημένα στέγαστρα μπροστά από την είσοδο του Τελωνείου, έχουν «κολλήσει» οι εργασίες. Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφού αναμένουν το τζάμι το οποίο θα σταλεί από την Αθήνα για να τοποθετηθεί στην οροφή των στεγάστρων. Μέχρι τότε, βέβαια, το δελτίο καιρού προβλέπει… βροχές και οι επισκέπτες μετά το λιοπύρι του καλοκαιριού, θα γίνουν και μουσκίδι!
Πελ.Γ.

Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Με την ευκαιρία της χθεσινής 10ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που έχει καθιερωθεί στις 10 Οκτωβρίου, η Διεπιστημονική Ομάδα του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τονίζει ότι ψυχική υγεία είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω μας. Βοηθά να χειριστούμε το άγχος, να κάνουμε σχέσεις με τους άλλους, να αξιολογήσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, διασφαλίζοντας κάποιες απαραίτητες συνθήκες, να φροντίσουμε την καλή ψυχική υγεία των παιδιών.
«Το ποιο σημαντικό που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του, είναι ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ακούστε το παιδί σας, ενθαρρύνετε το να εκφράσει τα συναισθήματά του», αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
Α.Ω.

Μικρή η επίδραση του δάκου

Οι επιπτώσεις από το δάκο στον ελαιώνα της Λέσβου παραμένουν περιορισμένες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Άγνωστο, όμως, μένει τι θα γίνει μετά τον τελευταίο ψεκασμό, που θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου. Διότι από την ημερομηνία αυτή μέχρι την έναρξη της συγκομιδής, μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ν.Μ.

Το τελευταίο τσάρτερ

Στις 28 Οκτωβρίου σταματούν οι πτήσεις τσάρτερ από και προς τη Μυτιλήνη. Ήδη έχουν περιοριστεί κατά πολύ, και οι μόνοι ξένοι τουρίστες που φθάνουν στη Λέσβο αυτή την περίοδο είναι Γερμανοί και Ολλανδοί. Έτσι, πέφτει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου.
Ευχάριστες ειδήσεις αναμένονται μόνο εξ ανατολών.
Ν.Μ.

Μικρή η παραγωγή

Μεταξύ 10 και 12.000 τόνων θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Πολύ μακριά από το μέσο όρο των 20.000 τόνων και ακόμη μακρύτερα από τα επίπεδα των 30.000 τόνων που έδινε ο ελαιώνας της Λέσβου τη δεκαετία τού 1990. Η εγκατάλειψη της ελαιοκομίας αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο κάθε χρόνο στο ύψος της παραγωγής ελαιολάδου.
Η φράση που αποδίδει την πραγματικότητα, ειπώθηκε από το μέλος τού Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου Παναγιώτη Χατζηβασιλείου: «Μόνο από χόμπυ μαζεύουμε τις ελιές.»
Ν.Μ.


Η γέφυρα του βιομηχανικού συγκροτήματος «Καλαμάρη» που περνούσε πάνω από το δρόμο, κατεδαφίστηκε το Σάββατο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Από την Κυριακή η κυκλοφορία στο δρόμο διεξαγόταν χωρίς προβλήματα. Στη φωτογραφία, μόνο ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος δείχνει σε ποιο σημείο βρισκόταν η γέφυρα.

Αναδρομική μείωση μισθωμάτων

Με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, επιβάλλει αναδρομική μείωση στα μισθώματα που καταβάλλει το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία νοικιάζει από την 1η Ιανουαρίου τού 2010. Ένα από τα θύματα αυτής της ρύθμισης είναι και η ΕΑΣ Λέσβου, που νοικιάζει στο Υπουργείο Εσωτερικών το μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Το αρχικό μίσθωμα ήταν 30.000 ευρώ. Το ποσό φαντάζει πολύ μεγάλο, αλλά δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του κτηρίου.
Ν.Μ.

Ουδέν νεώτερον για τις επιδοτήσεις

Τον Ιούνη και τον Ιούλη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγε και ξαναέλεγε ότι οι προκαταβολές των αγροτικών επιδοτήσεων θα πληρωθούν από τα μέσα έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο δεν έγινε καμμία ανακοίνωση για το θέμα από την πλευρά του Υπουργείου - έχουμε φθάσει ήδη στα μέσα του Οκτωβρίου και το Υπουργείο κάνει πως δε γνωρίζει το ζήτημα. Τι συμβαίνει άραγε στα ταμεία του κράτους, δεν υπάρχουν πιστώσεις; Η ΑΤΕ δεν έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται στα ταμεία της; Ή μήπως ο μηχανισμός τού ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες για την πληρωμή των επιδοτήσεων;
Σύντομα θα ξέρουμε τι έχει συμβεί.
Ν.Μ.

Εξαντλήθηκε η υπομονή

Ακόμη δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, αφού ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, περιμένει απάντηση από τους αρμοδίους. Μαζί με αυτόν, μια θετική επιβεβαίωση εκ μέρους της Περιφέρειας περιμένει και η διεύθυνση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Λέσβου, η υπομονή της οποίας φαίνεται να έχει… εξαντληθεί. Και παρ’ όλο που αναγνωρίζει πως ο κ. Γιακαλής και ο κ. Βερβέρης κάνουν ό,τι μπορούν για την καλύτερη δυνατή έκβαση του θέματος, φαίνεται πως αν δε λυθεί σύντομα το ζήτημα, από την ερχόμενη εβδομάδα τους μαθητές θα πηγαινοφέρνουν οι γονείς τους.
Β.Χρ.

Περί… αγώνων

Οι σχολικοί αγώνες ποδοσφαίρου φαίνεται πως είναι ένας λόγος για τον οποίο άνοιξαν χτες κάποια σχολεία της Μυτιλήνης. Έτσι μας αναφέρθηκε, τουλάχιστον, από κάποιους μαθητές. Φαίνεται πως το αγωνιστικό πνεύμα των καταλήψεων κάμπτεται εν όψει άλλων… αγώνων!
Β.Χρ.

Κατάληψη και συνελεύσεις

Συνεχιζόταν και χτες η κατάληψη στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χτες επρόκειτο να κάνουν συνέλευση οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αλλά και αυτοί της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Σήμερα θα γνωρίζουμε εάν θα συνεχιστεί η κατάληψη ή εάν θα σταματήσει.
Β.Χρ.

Απορία και επιθυμία

Εύλογη είναι η απορία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλη Κοντάρα, αλλά και η επιθυμία του να έχει γνώση και εμπλοκή η υπηρεσία του σε θέματα που αφορούν στη μεταφορά μαθητών και στα σχολικά κτήρια. «Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε πώς κατανέμονται πιστώσεις από τις σχολικές επιτροπές, πώς μεταφέρονται οι μαθητές;», αναρωτιέται. Εδώ που τα λέμε, είναι;
Β.Χρ.

Εκτός κυβέρνησης…

Προκειμένου να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, ο γενικός γραμματέας Δικτύων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωκράτης Κάτσικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παραίτηση του κ. Κάτσικα δεν οφείλεται σε κάποια διαφωνία με την πολιτική του Υπουργείου, αλλά αποκλειστικά στην απόφασή του να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

… ξανά πρύτανης
Βέβαια, με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Κάτσικας μπορεί, όπως κι όσοι έχουν ήδη διατελέσει πρυτάνεις, να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναγίνει πρύτανης. Όχι όμως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού ως γνωστόν μετά την πρυτανική του θητεία στο Αιγαίο είναι πλέον καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου μάλιστα είναι και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τεχνοοικονομική Διοίκηση και Ασφάλεια Συστημάτων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο ξεκάθαρα…

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας κιόλας χρόνος θητείας των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Και πριν έρθει η ώρα για τις όποιες αλλαγές κρίνουν σκόπιμες οι επικεφαλής των δήμων και της Περιφέρειας, ας έχουν κατά νου πως επείγει να ρίξουν μια επισταμένη ματιά στις αρμοδιότητες μεταξύ των αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών αντίστοιχα. Διότι από επικαλύψεις, γίνεται το «έλα να δεις». Και αυτή η σύγχυση το μόνο που δεν προάγει είναι η διεκπεραίωση των τοπικών υποθέσεων. Πού να μιλήσουμε για τις μεταξύ τους σχέσεις…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey