29-6-18

29/06/2018 - 11:27

Και εγένετο μεταφορικό ισοδύναμο (1)

Σαράντα χρόνια μετά, ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των νησιωτών έγινε πράξη. Μια υπόσχεση σε κάθε προεκλογική εκστρατεία εν όψει βουλευτικών, νομαρχιακών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, υλοποιείται επιτέλους έστω και πιλοτικά. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου να μπορεί να κριθεί για την αποτελεσματικότητά της, ωστόσο σε πρώτη φάση τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Κυρίως για το γεγονός ότι το μέτρο συμπίπτει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (και) στα «προσφυγόπληκτα» νησιά, από την 1η Ιουλίου και μετά. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν πρόκειται για δύο συγκρίσιμα μέτρα. Και είναι απορίας άξιο, γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να τα συνδέσει χρονικά, ενώ θα μπορούσε επικοινωνιακά τουλάχιστον να έχει προβεί σε μια εντελώς διαφορετική τακτική, κερδίζοντας έστω και προσωρινά τις εντυπώσεις για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης, που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησε να κάνει πράξη.

 

Και εγένετο μεταφορικό ισοδύναμο (2)

Επί της ουσίας τώρα, τι αίσθηση μπορεί να προκαλέσει σε έναν νησιώτη, αν θα κερδίσει 10-15 ευρώ ανά μετακίνηση στα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα ταξίδια του; Ή νομίζει κανείς ότι θα δει διαφορά στην τσέπη του ο νησιώτης καταναλωτής, από το γεγονός ότι τα εμπορεύματα που θα αγοράζει, θα φτάνουν στο νησί με μειωμένο μεταφορικό κόστος; Οι επιχειρηματίες θα δουν ενδεχομένως διαφορά, γιατί πιθανότατα θα καρπώνονται την επιστροφή χωρίς να κατεβάζουν την τιμή πώλησης. Όμως τι αντίκτυπο θα έχει το εν λόγω μέτρο σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τη Βατούσα ή το Ακράσι; Μισές και μισοκούτελες δουλειές δηλαδή. Συν τοις άλλοις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σημαίνει πως από το πρωινό της 1ης Ιουλίου οι τιμές σε όλα τα αγαθά θα πάρουν την ανηφόρα. Και δε μιλάμε για αυξήσεις του 1%, όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια όταν ο ΦΠΑ ανέβαινε από το 13% στο 14% ή από το 16% στο 17%. Εδώ πρόκειται για μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων, που είναι δεδομένο ότι θα φέρει ανατιμήσεις προϊόντων προς τα πάνω, αισθητές ακόμα και σε τιμές των 5-10 ευρώ. Η καθημερινότητα των νησιωτών θα αποτελέσει αδιάψευστο μάρτυρα των σημαντικών αλλαγών, στις οποίες καλείται πλέον να αντεπεξέλθει. Και όσο το πορτοφόλι θα αδειάζει, τα ταξίδια θα λιγοστεύουν. Οπότε για ποιο Μεταφορικό Ισοδύναμο συζητάμε τώρα;

Β.Παπ.

 

Οι συχνές επισκέψεις κυβερνητικών και ευρωπαίων αξιωματούχων , όπως αυτή της Ευρωπαίας  Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνιας Μιγιάτοβιτς, πρόκειται για τη θέση που διεκδίκησε ο δικός μας Γιάννης Μουζάλας και έχασε πριν αποχωρήσει και από το κυβερνητικό σχήμα, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στα χοτ σποτς που επισκέπτονται, πέρα από τις διαπιστώσεις και τις κινήσεις επικοινωνίας , που μετά τρία χρόνια προκαλούν ...εκνευρισμό!

 

Τελικά αντισταθμίζει ή όχι Γιώργο;

Το είχε κάνει και στις αρχές του χρόνου, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται πια ότι η κυβέρνηση δεν καίγεται ιδιαίτερα να κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Και από εκεί που με δελτίου Τύπου ενημέρωνε για τη συνάντηση που επρόκειτο να κάνει στα τέλη Δεκέμβρη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ήρθε λίγες ημέρες αργότερα (με αρθογραφία του στην «Αυγή») να επιχειρηματολογήσει για τα «καλά και αγαθά» που έρχονται από το καινούργιο στα αυτιά μας τότε (προφανώς και στα αυτιά των κυβερνητικών βουλευτών των νησιών) «Μεταφορικό Ισοδύναμο». Τότε, ίσως και με σκληρό τρόπο, είχαμε χαρακτηρίσει την στάση του κυβερνητικού μας βουλευτή στη Λέσβο Γιώργου Πάλλη, ως μία δική του «kolotoumpa». Όμως με αφορμή την προχθεσινή ομιλία του στη βουλή για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όπου με θέρμη που θα ζήλευε και ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σαντορινιός, ο κ. Πάλλης υπεραμύνθηκε του πονήματος της κυβέρνησης για τη νησιωτικότητα, παρατηρήσαμε δυστυχώς άλλη μία αντίφασή του. Η οποία δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, γιατί αδικεί και τον ίδιο, αλλά κυρίως τη νοημοσύνη όλων ημών που δεν έχουμε καημό να δούμε «τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό», όπως κατά την εκτίμησή του, θέλει το… ΚΚΕ. Ο κ. Πάλλης στην αρθογραφία του στην «Αυγή» τον Γενάρη του 2018 για την κατάργηση του ΦΠΑ και ειδικότερα για το «καινούργιο» Μεταφορικό Ισοδύναμο είχε γράψει: «Επεξεργαστήκαμε εναλλακτικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ουσία της νησιωτικότητας και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος από τον αυξημένο ΦΠΑ». Προχθές όμως στη βουλή είπε το ακριβώς αντίθετο: «Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης εξηγώ. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν αποτελεί αντίμετρο του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και έχει τη δική του λογική. Έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή πολλά χρόνια πριν, ανεξάρτητα από το ΦΠΑ». Τελικά όμως τι ισχύει στο μυαλό του κυβερνητικού βουλευτή μας; Προφανώς απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, όμως το ερώτημα μπορεί να τεθεί αλλιώς: Με αυτή τη διγλωσσία -που δεν χαρακτηρίζει φυσικά μόνο τον κ. Πάλλη, αλλά συνολικά την κυβέρνηση- έχουν πολύ άδικο εκείνοι που στέκονται με δυσπιστία απέναντι στο Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Μ.ΟΡΦ    

 

Μισή ντροπή δική του και η άλλη μισή δική της

Είναι ασχολίαστο το «ντροπή σας» που είπε ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης στην Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου από του βήματος της βουλής που τολμά(!) προφανώς να έχει διαφορετική άποψη από εκείνη της κυβέρνησης, αλλά έρχεται σε συνέχεια του… ύφους της πρόσφατης ανακοίνωσης της νομαρχιακής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα έργα του ΠΔΕ. Πάντως αυτό το «ντροπή σας», η κ. Καλογήρου αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ας το κρατήσουν να το θυμούνται. Όχι για αυτά που είπαν κατά καιρούς στην παρούσα κυβέρνηση για να στηρίξουν τα νησιά. Αλλά για αυτά που δεν είπαν και με τακτική… «κατενάτσιο» προσπαθούσαν να ισορροπήσουν τις καταστάσεις. Το ότι η Περιφερειάρχης ας πούμε, αποφάσισε να ασχοληθεί με το προσφυγικό τρία χρόνια μετά είναι… μισή ντροπή δική της. Και ότι για το ζήτημα του ΦΠΑ θεωρούσε ότι ήταν επαρκής η στάση της να στέλνει συχνά πυκνά υπομνήματα στην κυβέρνηση, είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσει η ίδια, βλέποντας την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Μ.ΟΡΦ

 

 

Φωτοσχόλιο Μιχάλης Μπάκας

Όμορφα πράματα σε έναν πανέμορφο χώρο, έξω από το Μουσείο Τεριάντ με τη συμμετοχή πολλών - πολλών αγαπημένων φίλων. Την Τετάρτη το βράδυ η παράσταση «Η μουσική του βασιλιά» σε κείμενο της Φλώρας Αντωνοπούλου και σκηνοθεσία Βαγγέλη Φραγκουλάκη, Μαρίζας Βαμβουκλή και Αγγελικής Ντανιλέβσκα με χορούς, μουσικές και χρώματα από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη από την Πάραλο και την διαπολιτισμική χορωδία CANTAλαλούν στο Μουσείο Τεριάντ που με εξωστρέφεια έχει ανοίξει τις πόρτες του σε πολύ ωραίες εκδηλώσεις και το χαιρόμαστε πολύ... Πολλά - πολλά μπράβο.

 

 

 Σήμερα οι βαθμολογίες

Σήμερα, Παρασκευή μετά τη μία το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια.

Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Την ίδια ημέρα, προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Ως προς τη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16 Ιουλίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι αδύνατη.

 

Μόνο με κωδικούς

Μόνο τους κωδικούς θα περιλαμβάνουν οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν αύριο Παρασκευή στις σχολικές μονάδες με τις βαθμολογίες των μαθητών στις Πανελλήνιες 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές.

Η απόφαση λήφθηκε για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, οι διευθυντές θα πρέπει να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Αν.Παζ.

 

 

 

 

 

 

Δεν ρώταγαν;

Ο Κυριάκος σε πλατεία του Βερολίνου, με ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι, παρακολούθησε μαζί με τους Γερμανούς φιλάθλους τον αγώνα του Μουντιάλ. Να πανηγυρίσει μαζί τους ήθελε. Το αποτέλεσμα γνωστό για την (αποκλεισθείσα) πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία. Καλά, οι Γερμανοί δεν ήξεραν... Δεν ρώταγαν; Μητσοτάκης είναι κι αυτός.

Α.Κ.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey