27-10-18

29/10/2018 - 12:13

Νέος Αντιδήμαρχος σε Καλλονή και Αγία Παρασκευή!

Στον Μιχάλη Ταμβακέλλη επέλεξε να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο της γεωγραφικής ενότητας Καλλονής - Αγίας Παρασκευής, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, αλλάζοντας και επίσημα έτσι τον παραιτηθέντα εδώ και καιρό Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος προσωρινά είχε δει να τον αντικαθιστά ο Γιώργος Κατζανός. Η απόφαση υπογράφηκε την Τετάρτη από τον Δήμαρχο, ωστόσο δε συνοδεύτηκε με έτερες αντικαταστάσεις στις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες όπου οι αντιδημαρχίες παραμένουν ακόμη  «ακέφαλες». Σε Ερεσό - Άντισσα για παράδειγμα, απ’ όπου έχει αποπεμφθεί ο Μιχάλης Ρούσσης, αλλά και σε Πέτρα-Μόλυβο όπου μέχρι πρότινος κατείχε το αξίωμα ο Ταξιάρχης Βέρρος. Τα ονόματα που κατά καιρούς ακούγονται πως θα αξιοποιηθούν από τον Σπύρο Γαληνό δεν συμπεριλαμβάνονται επισήμως σε κάποια σχετική απόφαση δημάρχου και ως εκ τούτου παραμένουν στο προσκήνιο ως φήμες και μόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών αυτών βλέπουν πως οι περιπτώσεις τους αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια. Ωστόσο εκλογές έρχονται και η λαϊκή ετυμηγορία θα αποκαλυφθεί στην κάλπη…

Α.Ω.

 

Κερδίζει έδαφος η τουρκική λίρα!

Μπορεί στην καρδιά του Αυγούστου η ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ  να ανέβηκε στα ύψη καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό νόμισμα κερδίζει κάτι από το χαμένο έδαφος έναντι του ευρωπαϊκού και κατ’ επέκταση του αμερικανικού δολαρίου. Από το 8 προς 1 του καλοκαιριού, η ισοτιμία με το ευρώ βρίσκεται πλέον τις τελευταίες ώρες στο 6,45 προς 1. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για καμιά σημαντική ανακούφιση στην τουρκική κοινωνία, αφού ακόμα και έτσι η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έξω από τη χώρα έχει περιοριστεί σημαντικά συγκριτικά με 1 και 1,5 χρόνο πριν, όταν η ισοτιμία βρισκόταν στο 4 προς 1. Σε κάθε περίπτωση, η θηλιά γύρω από την τουρκική οικονομία δείχνει πως ξεσφίγγει σταδιακά, ειδικά μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και του Αμερικανού Πάστορα Μπράνσον. Δικαιώνοντας όσους τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα, πως οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αποφασισμένοι να εξοντώσουν τον Ερντογάν με τη χρήση οικονομικής ισχύος, σε έναν «πόλεμο» δίχως στρατιωτικά όπλα.

Β.Παπ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συνάντηση ενημέρωσης με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση της Ελαιοκαλλιέργειας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Επιμελητήριο, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους, ότι τέτοιες κινήσεις είναι χρήσιμες και αναγκαίες γιατί αφορούν μεγάλο αριθμό παραγωγών και το κατ΄εξοχήν τοπικό προιόν που έχει αφεθεί στην τύχη του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας, την υπόθεση με τη φετεινή δακοκτονία που έπληξε «θανάσιμα» την ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, σε σημείο που η εν λόγω ημερίδα να θεωρείται όχι άδικα, ότι επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις άσχημες εντυπώσεις για τις ευθύνες της Περιφέρειας 

 

Ας σπεύσει επιτέλους να το κλείσει!

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης μετά τα μισόλογα και τα «θα δούμε» τι θα γίνει με τη διάσπαση του δήμου Λέσβου, για πρώτη φορά δημόσια και κάπως πιο «κατηγορηματικά» προανήγγειλε ότι υπάρχει η βούληση πριν τις εκλογές να αλλάξει το χωροταξικό του «Καλλικράτη» σε κάποιους δήμους, που τους χαρακτήρισε ακραίες περιπτώσεις, με πρώτο το δήμο Λέσβου. Και επειδή φαίνεται ότι τα αιτήματα για αλλαγές στο χωροταξικό είναι πολλά και μη διαχειρίσιμα έσπευσε να  ακοινώσει ότι θα υπάρξουν αλλαγές συνολικά στο χωροταξικό του «Καλλικράτη» , αλλά μετά τις εκλογές. Εχουν μεγάλη ευκολία βλέπετε οι κυβερνώντες να υπόσχονται «τον ουρανό με τα άστρα» σε όσους συνομιλούν και ας ξέρουν , ή τουλάχιστον υποψιάζονται, ότι μετά τις εκλογές μπορεί και να μη βρίσκονται στην κυβέρνηση για να υλοποιήσουν τα υπεσχεμένα. Ομως η δέσμευση ότι τουλάχιστον σε 4-5 περιπτώσεις θα υπάρξουν αλλαγές τώρα,  δεν σηκώνει πολύ δούλεμα! Ομως δεν σηκώνει και περαιτέρω καθυστέρηση η οριστική απόφαση για την αλλαγή του χωροταξικού, δεδομένου και του χρόνου που απομένει για τις δημοτικές εκλογές , αλλά και για τη διάρθρωση των νέων δήμων που θα προκύψουν. Γιατί είναι πολύ ευκολότερο να συνενώσεις 13 δήμους σε έναν , όπως συνέβη στη Λέσβο με τον «Καλλικράτη», γιατί υπήρχε σημείο αναφοράς ο ένας δήμος και πολύ δυσκολότερο  από το να διασπάσεις τον έναν έστω και σε δυο νέους δήμους. Γι αυτό ό, τι είναι για να γίνει θα πρέπει να γίνει ...χθες! Ας το ελπίσουμε ότι μετά τη δημόσια αυτή τοποθέτηση Χαρίτση η επόμενη κίνηση είναι και η νομοθετική ρύθμιση με τροπολογία ή όποια μορφή επιλεγεί, για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που κρατά καθιλωμένους και τους υποψήφιους δημάρχους και συμβούλους που θέλουν να κατέβουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Μα.Μ.

 

Γιατί άντεξε η Ζάκυνθος τα 6,5R!

Πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα της δυνατής σεισμικής δόνησης στη Ζάκυνθο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, εντάσεως 6,5R, αναρωτήθηκαν πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές στο νησί του Ιονίου. Το γεγονός ότι με έναν παρόμοιας έντασης σεισμό στη Λέσβο ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο χωριό, η Βρίσα, δημιούργησε απορίες. Το ότι η Ζάκυνθος τη γλίτωσε με μικρές υλικές ζημιές οφείλεται σε τρεις λόγους. Αφενός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν «κοιτάζει» προς τον ελληνικό χώρο, αλλά προς τον ιταλικό, με αποτέλεσμα η ενέργεια της δόνησης να εκτονώνεται προς την Αδριατική κι όχι προς το Ιόνιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο σεισμός να γίνει αισθητός περισσότερο, ακόμα και στη Μάλτα, παρά στην Ελλάδα. Αφετέρου παλιά κτίσματα του νησιού ήταν κατασκευασμένα με τον αντισεισμικό τρόπο, που υιοθετήθηκε εκείνη την εποχή, χάρη στην εμπειρία των παραδοσιακών μαστόρων, που «τέσταραν» στην πράξη τις κατασκευές τους κατά τον ισχυρό σεισμό των 6,7R του 1825 στη Λευκάδα και που εν συνεχεία «κωδικοποιήθηκε» σε οικοδομική νομοθεσία.

 

Και γιατί έπεσε η Βρίσα με τα 6,3R!

Ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες αναφέρουν από χθες το πρωί πως ένας σεισμός σαν το προχθεσινό στη Ζάκυνθο, αν συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας, θα μπορούσε να είχε καταστροφικά αποτελέσματα, ακόμα και νεκρούς. Ό,τι συνέβη στη Βρίσα δηλαδή πριν δύο καλοκαίρια. Τι έδειξαν οι επιστημονικές ενδείξεις μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου από τη νότια Λέσβο το 2017; Πως η περιοχή όπου βρίσκεται χτισμένη η Βρίσα, αποτελεί ουσιαστικά μια νησίδα σεισμικής επιτάχυνσης. Αυτό δηλαδή το στοιχείο, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και το μαλακό υπέδαφος, ήταν οι κύριες αιτίες που η συγκεκριμένη περιοχή επλήγη όχι μία, αλλά ουσιαστικά δύο φορές και μάλιστα καταστροφικά από τέτοιους σεισμούς τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε, κατοικώντας σε μια σεισμογενή χώρα, είναι πως κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος και επιπρόσθετα κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη μητέρα φύση. Απαιτείται λοιπόν επιστημονική προσέγγιση σε μια σειρά από ζητήματα, ώστε να περιορίζεται κάθε φορά -όσο αυτό είναι εφικτό- το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Β.Παπ.

Υπόγειοι κάδοι στο Πλωμάρι! +Φωτό

Το σύστημα των υπόγειων κάδων κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα, σε κέντρα πόλεων αλλά και γειτονιές. Από χθες το Πλωμάρι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μία από αυτές τις περιοχές, αφού τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι! Πρόκειται για ένα σύστημα που εκ πρώτης όψης μοιάζει να αποτελείται από μικρούς κάδους εξωτερικά. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια της γης τα απορρίμματα συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερους κάδους, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης, αλλά ταυτόχρονα προστασία της δημόσιας υγείας και φυσικά βελτίωση της αισθητικής της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου είχε προϋπολογισμό ύψους €150.000 και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο, στο Πλωμάρι. Μάλιστα, τα πρώτα σχόλια είναι άκρως επαινετικά από τους δημότες, που βλέπουν την περιοχή τους να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σε μόνιμους κατοίκους, αλλά και επισκέπτες. Ασφαλώς και υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο σύστημα και σε άλλες γειτονιές, αλλά σίγουρα δεν παύει να αποτελεί μια πολύ καλή αρχή. Και ελπίζουμε η συνέχεια να περιλάβει και την πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη και τη βιτρίνα της που οι κάδοι απορριμμάτων κάνουν...παρέλαση!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey