24-11-18

24/11/2018 - 16:58 Ενημερώθηκε 03/12/2018 - 17:15

Το άφησαν στον «αυτόματο πιλότο»!

Είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο τις εξελίξεις για την τύχη του μεγαλύτερου έργου του βορείου Αιγαίου, του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, να τις πληροφορούμαστε από τον Τάκη Ιορδάνη, με τις επαφές που έχει στο Υπ. Υποδομών και όχι από τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους άλλους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Γιατί τέτοια απαξίωση από τον κυβερνητικό βουλευτή και μακάρι και από τους άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους; Γιατί για ένα τέτοιας εμβέλειας έργο δεν υπήρξε η ανάλογη ενασχόληση από τους αυτοδιοικητικούς φορείς του νησιού, ασχέτως αν το εν λόγω έργο είναι αρμοδιότητας του Υπ. Υποδομών και όχι της Περιφέρειας. Δυστυχώς με αυτές τις συμπεριφορές τα πράγματα θα μένουν πίσω, όταν άλλες περιοχές κάνουν άλματα σε όλους τους τομείς. Και αν για ένα τέτοιο έργο, με την ιστορία και τις περιπέτειες του έχει αφεθεί στην τύχη του, αναρωτιόμαστε τι μπορεί να αναμένουμε για άλλα μικρότερης εμβέλειας και προτεραιότητας έργα. Πάντως επειδή πέρα από την ενημέρωση Ιορδάνη δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για το μεγάλο αυτό έργο θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση για το έργο Καλλονής-Σιγρίου από τα πιο επίσημα χείλη, του ίδιου του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου τον περασμένο Μάιο, μιλούσε για ένα έργο που εκτελούνταν, ενώ εδώ και μήνες ήταν ήδη σταματημένο! Να ελπίσουμε ότι οι περιπέτειες του δρόμου θα είναι μέχρι εδώ και από εδώ και πέρα θα τρέξουν οι εργασίες, ώστε το έργο να παραδοθεί στον προβλεπόμενο χρόνο του χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει η σταθερή παρακολούθηση και το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων που έχουν κάθε λόγο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση ο οδικός αυτός άξονας, που φέρνει πιο κοντά τη δυτική πύλη του νησιού με την πρωτεύουσα του!

Μα.Μ.

 

Πέρα από γκρίνια, υπάρχει σχέδιο;

Με αφορμή την πραγματοποίηση στη Σύρο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, του ακτοπλοϊκού συνεδρίου Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, στο οποίο παραβρέθηκαν βουλευτές, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων και λοιπών υπηρεσιών, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων του νοτίου Αιγαίου, καθώς και πλοιοκτήτες, εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιριών, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι πράττουν αντίστοιχα οι βορειοαιγαιοπελαγίτες γύρω από τα θέματα που αφορούν τη θαλάσσια διασύνδεση των νησιών και τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Είναι λυπηρό, απλά και μόνο, να γκρινιάζουμε για τη μείωση των δρομολογίων ή για τη δρομολόγηση πλοίων μεγάλης ηλικίας στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, όταν στην έτερη νησιωτική Περιφέρεια, εκείνη του Νοτίου Αιγαίου, γίνονται από τώρα ενέργειες για την επερχόμενη δρομολογιακή θερινή περίοδο, με στόχο την επέκταση του δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση ταξιδιωτών και επιβατών. Κάτι κάνουμε λάθος κι εμείς, φαίνεται. Δε γίνεται να φταίνε πάντα μόνο οι άλλοι…

Β.Παπ.

 

Το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας πραγματοποίησε την πολιτιστική εκδήλωση «ΑΝΕΜΩ-(Τ)ΣΙΠΟΥΡ(Ι)ΣΜΑΤ(Α)», τη 2η Γιορτή Τσίπουρου και Χωρικής Απόσταξης στην Ανεμώτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η δοκιμή τσίπουρου, προϊόν Χωρικής απόσταξης των αμπελοκαλλιεργητών της Ανεμώτιας ήταν δωρεάν και οι συμμετέχοντες στο διήμερο, το τίμησαν δεόντως συνοδεία παραδοσιακών τοπικών γλυκών και μουσικής, εξελίσσοντας την ξεχωριστή αυτή γιορτή σε θεσμό, που φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια!

 

Απαιτείται σοβαρός ανταγωνισμός από… αέρος!

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, που συνδέουν τα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που το μεγάλο κομμάτι των επιβατών, που ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη προς την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετείται από την Aegean Airlines (ως μία κοινή εταιρεία μαζί με την Olympic Air), οι τιμές είναι φυσιολογικό να μένουν ψηλά. Ο ανταγωνισμός που υπάρχει από την Astra Airlines και τη Sky Εxpress μοιάζει να μην επαρκεί για να λειτουργήσει προς όφελος του επιβατικού κοινού. Ενδεχομένως όμως αυτό να αλλάξει το επόμενο διάστημα, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν τη Sky Express να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μεγαλύτερου τύπου αεροσκάφη, όπως Airbus, σε αντίθεση με τα μικρά ATR που χρησιμοποιεί σήμερα. Ξεπερνώντας φέτος τους 1 εκατομμύριο επιβάτες και προγραμματίζοντας το 2019 τη διεξαγωγή 38.000 πτήσεων, έναντι 28.000 το 2018, ίσως η «μικρή το δέμας» αεροπορική εταιρεία να κατορθώσει να μπει «σφήνα», έχοντας τη δυνατότητα να χαμηλώσει τις τιμές αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις της.

Β.Παπ.

 

Κύριε Διευθυντά,

Τρανή απόδειξη πως η ισχυρότερη ιδεολογία στην Ελλάδα, είναι το «αυτό που μας συμφέρει», είναι η όλη προσέγγιση της Μόριας. Όπου στις μέρες μας, οι παλαιοί διαχειριστές της Παγανής φωνάζουν για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια και οι τότε διαδηλωτές κατά της Παγανής, είναι οι σημερινοί διαχειριστές της Μόριας. Για τους εκάστοτε διαχειριστές Παγανής και Μόριας, τα κέντρα ήταν και είναι… «Disneyland». Και για τους εκάστοτε… διαδηλωτές, ήταν και είναι «κολαστήρια». Αλίμονο στους μετανάστες και αλίμονο μας…

Διαπορών Μυτιληνιός

 

Τουρκικό ενδιαφέρον για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Την περασμένη Κυριακή τη δενδροφύτευση που διοργάνωσε ο Δήμος του Σεφερί Χισάρ της Σμύρνης την αφιέρωσε στην μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική. Πήραν μέρος πολλοί αυτοδιοικητικοί των παραλίων του Αιγαίου, εκπρόσωποι φορέων καθώς και η Πρόξενός μας κα Παπούλια. Για τον ίδιο λόγο επίσης, μέσα στην εβδομάδα αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Για την Ειρήνη και την φιλία στο Αιγαίο» που συνεργάζεται με την δική μας «Συνύπαρξη» μετέβη στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με Κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων των πληγεισών απ’ τις πυρκαγιές περιοχών, στους οποίους παρέδωσαν την βοήθεια που συγκέντρωσαν. Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνουν πιο κοντά τους δυο λαούς, ανεξαρτήτως τι κάνουν οι κυβερνήσεις.

Ποθς

 

Πιο εύκολα βγαίνεις ως υποψήφιος δήμαρχος

Πραγματική εμπειρία «απλής αναλογικής», ακόμα δεν έχουμε, αλλά αν κρίνουμε λίγο από τα όσα βλέπουμε προεκλογικά και τις πάμπολλες εκπεφρασμένες προθέσεις υποψηφιοτήτων, ένα πρώτο συμπέρασμα το βγάζουμε: ο πήχης των απαιτήσεων για κάποιον που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τα κοινά έχει πέσει. Γιατί το λέμε αυτό; Όχι γιατί απαραίτητα δεν θεωρούμε αξιόλογες τις μέχρι στιγμής κατατεθειμένες, (ή εκείνες που περιμένουν στο φτερό) υποψηφιότητες. Αλλά γιατί διαπιστώνουμε πως ο καθένας που θα ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε έναν δήμο, διαβλέπει (ή νιώθει) πως έχει πλέον πολλές περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο ως υποψήφιος δήμαρχος, παρά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος! Και μη πει κανείς πως αυτό το φαινόμενο μπορεί να μαζευτεί όσο θα μπαίνουμε στα πιο βαθιά της προεκλογικής περιόδου. Άντε να πείσεις κάποιον που έχει βλέψεις να κατέβει δήμαρχος (και σταδιακά μπορεί να το έχει πιστέψει κιόλας), να συναινέσει αργότερα να μπει σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιτευχθεί πριν την κάλπη μια ενδεχόμενη «σύμπραξη» με μεγαλύτερες εκλογικές δυνατότητες. Αυτός ο κάποιος, όχι απλά δεν θα θέλει γιατί θα έχει ήδη αυτοπροσδιοριστεί ως δυνάμει δήμαρχος. Είναι πιο πιθανό να μη θέλει, γιατί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ομόσταυλων υποψηφίων συμβούλων και σε πραγματική δηλαδή «μάχη του σταυρού», θα γνωρίζει πως στην καλύτερη θα εκλεγεί σε σειρά κατάταξης… εβδομοόγδοου. Κάπως έτσι, η απλή αναλογική, ήδη μας χαρίζει ένα νέο ήθος στην αυτοδιοίκηση. Ο οποιοσδήποτε δηλώσει υποψηφιότητα να είναι δήμαρχος, λαμβάνει αυτόματα μία ιδιότητα «βουλευτή Επικρατείας». Και συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως οι μόνοι που θα είχαν δικαίωμα να ισχυριστούν ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία ή σε μπαχαλοποίηση των δημοτικών συμβουλίων, είμαστε εμείς οι πολίτες. Η ΚΕΔΕ (και τα μέλη της) μια χαρά απολαμβάνουν την «μπαχαλοποίηση» που αντιπάλευαν τάχα μου.

Μ.ΟΡΦ

 

Διέξοδος με Γαληνό!

Η δυστοκία του κυβερνώντος κόμματος στη Λέσβο για την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη γι’ αυτό και δεν έχει βγει μέχρι σήμερα ...καπνός, τόσο για το δήμο, όσο και για την περιφέρεια. Οι εσωκομματικές συζητήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε αποφάσεις, ενώ αναμένονται και απαντήσεις σε προτάσεις που έγιναν σε πρόσωπα εκτός κόμματος, αφού τουλάχιστον για το Δήμο δεν φαίνεται κάποια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει βολιδοσκοπηθεί ο νυν δήμαρχος Σπ. Γαληνός, ο οποίος όμως δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του αν θα είναι υποψήφιος και με ποια στήριξη. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Γαληνός είχε καλές σχέσεις με τους κυβερνώντες όλο αυτό το διάστημα και καλή επικοινωνία και με τον κυβερνητικό βουλευτή Γ. Πάλλη, και ελλείψει κομματικού υποψηφίου από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για πρόταση υποστήριξης στις επικείμενες εκλογές, η οποία θα φανεί στις επόμενες μέρες αν θα έχει και κατάληξη, με την αποδοχή από τον Σπ. Γαληνό. Για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ίσως η πρόταση για Γαληνό να είναι και διέξοδος, αφού πέραν τούτου υπάρχει κενό και φαίνεται.

Διαγκωνίζονται Ζαφείρης και Σπιλάνης

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές υποψηφιότητες φαίνεται ότι τα πρόσωπα που διαγκωνίζονται για να πάρουν το ...χρίσμα είναι του Στρατή Ζαφείρη και του Γιάννη Σπιλάνη, με τις προτιμήσεις της νομαρχιακής να διχάζονται, γεγονός που δυσκολεύει την όποια επιλογή. Πάντως η τελική επιλογή θα παρθεί κεντρικά και ενδεχομένως θα μετρήσει πέρα από τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και οι γνώμες των άλλων τοπικών οργανώσεων στα νησιά, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή αφού οι κύριοι διεκδικητές της περιφερειακής αρχής ήδη έχουν ανακοινωθεί και κινούνται για στελέχωση ψηφοδελτίων και επαφές με παράγοντες και κόσμο.

Μα.Μ.

 

Ομνύει στον …Ήφαιστο!

Ο Ήφαιστος Λήμνου, η ομάδα μπάσκετ που έκανε από φέτος έδρα της το νησί με πρωτοβουλία του Λημνιού επιχειρηματία κ. Μπούμπουρα, έχει ξεκινήσει μια εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα μπάσκετ της μεγάλης κατηγορίας της χώρας μας. Αποτέλεσμα, ο κόσμος στη Λήμνο να είναι ενθουσιασμένος από την ανέλπιστη διαφήμιση του νησιού, και το ανακαινισμένο κλειστό γυμναστήριο που αγωνίζεται η ομάδα στα εντός έδρας παιγνίδια, να γεμίζει ασφυκτικά. Με δεδομένο δε, ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και στις λοιπές και πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του, δείχνει διάθεση να αξιοποιεί τους συντοπίτες του με κάθε ευκαιρία, είναι λογικό η γνώμη του και η επιρροή του να βαρύνουν πλέον σημαντικά στα τοπικά πράγματα. Αναμενόμενο λοιπόν είναι, οι εμπλεκόμενοι στα κοινά να επιθυμούν την φιλία του Λημνιού επιχειρηματία γιατί όχι και την υποστήριξή του. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε επίπεδο επίδοξων Δημάρχων, αλλά σε Περιφερειακό επίπεδο είναι βέβαιο ότι ένας εκ των υποψηφίων -για να σας βοηθήσουμε όχι από αυτούς που εξασφάλισαν επίσημο κομματικό χρίσμα- έχει γίνει φανατικός φίλαθλος του Ηφαίστου!

Π.Μ.

 

Έρχεται ο Αυγενάκης με ότι αυτό συνεπάγεται…

Μπορεί η γενική παραδοχή να είναι πως το πρόβλημα εύρεσης ισχυρών υποψηφιοτήτων αφορά κυρίως την Κεντροαριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ να μην μπορούν εμφανώς να βγάλουν το λαγό από το καπέλο τους, αλλά μη νομίζει κανείς πως και σε επίπεδο ΝΔ, έχουν δέσει τον «γάιδαρο» τους. Όχι απλά ψάχνονται ακόμα και εκείνοι, αλλά η επικείμενη επίσκεψη του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη στη Μυτιλήνη, μπορεί να σημάνει και ανατροπές σκηνικού σε επίπεδο υποψηφιοτήτων. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως από ΝΔ μεριά, μέχρι στιγμής συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι η μοναδική χρισμένη υποψήφια, αλλά στην επικαιρότητα προβάλλονται οι πιο δραστήριοι «αντάρτες» στο πλευρό του Κώστα Μουτζούρη και στον αντίποδα ο Στρατής Κύτελης, είναι χρισμένος υποψήφιος από τη… ΝΟΔΕ Λέσβου, χωρίς να έχουμε διευκρινίσει ως σήμερα το αν κάτι τέτοιο πράγματι προβλέπεται από το κόμμα, για τις δημοτικές εκλογές. Η πληροφορία λοιπόν επίσκεψης Αυγενάκη στο νησί, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αφού δεν είναι μυστικό πως ο Ηρακλειώτης βουλευτής εδώ και καιρό διατείνεται πως θα τραβήξει κάποια αυτιά στα μέρη μας, στο όνομα της «κομματικής πειθαρχίας». Που έχει πάει περίπατο βεβαίως-βεβαίως.

Μ.ΟΡΦ

 

Εύλογη ανησυχία

Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα μιλούσε χθες το απόγευμα στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο, ήταν κατατοπιστικός για το τι μέλλει γενέσθαι με τον μειωμένο ΦΠΑ, αλλά τα γεγονότα την προηγούμενη εβδομάδα γύρω από το μείζον αυτό θέμα, μάλλον ανησυχητικά είναι. Στην τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ και με την οποία ζητά παράταση της ισχύος του μέτρου και το 2019, καθώς και αντίστοιχη παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ το αίτημα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Και αυτά ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα ισχύσει και τον επόμενο χρόνο, όπως άλλωστε εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό. Η σιωπή της κυβερνητικής πλευράς, για ένα θέμα που υποτίθεται ότι είναι «λυμένο» δικαιολογημένα δημιουργεί εύλογες απορίες. Εκτός κι αν ο κ. Τσακαλώτος θέλει να το ανακοινώσει στη Μυτιλήνη, για να δείξει ότι η επίσκεψη του έχει και «δώρα»! Αν εντάσσεται κι αυτό δηλαδή στην επικοινωνιακή τακτική του κυβερνώντος κόμματος, καλοδεχούμενη είναι αρκεί να γίνει! Αναμένουμε λοιπόν...

Μα.Μ.

Την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των θρησκευτικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών και απλός κόσμος που έσπευσαν να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για την μέρα αυτή στο στρατόπεδο «Μαυρομιχάλη»

 

Θλιβερές συγκρίσεις

Κατά καιρούς διαβάζουμε στον οικονομικό τύπο ειδήσεις για την προκήρυξη εξειδικευμένων επιδοτούμενων προγραμμάτων σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, που αξιοποιούν έτσι στοχευμένα τους πόρους των Περιφερειακών προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει προκηρύξει κανένα σχετικό πρόγραμμα, με την ευθύνη ασφαλώς να βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική της ηγεσία, που θεωρεί προφανώς τέτοιες πρωτοβουλίες περιττές. Από την άλλη, επειδή πρέπει στα χαρτιά να φαινόμαστε ότι έχουμε απορρόφηση προτιμά να μεταφέρει πόρους σε προγράμματα Πανελλαδικής εμβέλειας που τα διαχειρίζονται Υπουργεία. Πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση προ μηνός περίπου να «πετάξει» οκτώ ολόκληρα εκατομμύρια Ευρώ στον γενικό προϋπολογισμό του προγράμματος στήριξης μικρών τουριστικών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Λες και δεν θα μπορούσε με αυτά τα λεφτά να σχεδιαστεί ένα τοπικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική βούληση και δουλειά, και όχι απλά δημόσιες σχέσεις και βαρύγδουπα ευχολόγια.

Π.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey