22-12-18

24/12/2018 - 13:45

 

Το αδιαχώρητο την Τετάρτη το βράδυ στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ, που φιλοξένησε την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή «ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - Βίοι Λέσβιων Λαϊκών Αγωνιστών». Η παρουσία του κόσμου δείχνει ότι τέτοια γεγονότα εξακολουθούν να συγκινούν, αφού μιλάμε για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του σε δύσκολες περιόδους, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να τιμάμε με την ελπίδα να μη ξαναζήσουμε!

Ένας λόγος παραπάνω πλέον!

Με το νέο έτος προ των πυλών, αναπόφευκτα γυρίζει κανείς πίσω το χρόνο ώστε να διαπιστώσει τι προχώρησε, αλλά και τι «βάλτωσε» τις 365 μέρες που προηγήθηκαν. Αναμφίβολα, το έργο που κερδίζει τον τίτλο του «χρυσού βατόμουρου» στο νησί μας δεν είναι άλλο από τον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Από το ξεκίνα-σταμάτα, καταλήξαμε στο… σταμάτα σκέτο. Και προκοπή δεν φαίνεται με όλες αυτές τις καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, η μία και μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στα νησιά του βορείου Αιγαίου επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να εντάξει το λιμάνι του Σιγρίου στους προορισμούς της, σε ένα δρομολόγιο από τον Πειραιά με ενδιάμεσο σταθμό τα Μεστά της Χίου. Θα αποφασίσουν λοιπόν κάποιοι ταξιδιώτες να έρθουν το καλοκαίρι με το «Νήσος Χίος» βράδυ Σαββάτου στο Σίγρι και παίρνοντας το δρόμο για το κέντρο του νησιού (ώστε πιθανότατα να οδηγηθούν μετά στο βόρειο τμήμα του) θα διαπιστώσουν ότι κάποιοι, κάπως, κάποτε άφησαν έναν ολόκληρο οδικό άξονα στη… μέση. Εντάξει, καλώς πιέζουν οι φορείς για νέα πλοία και νέες γραμμές, αλλά μάλλον χρειάζεται να αναρωτηθούμε κιόλας αν από μόνα τους όλα αυτά είναι αρκετά, για να ανθίσει ο (εσωτερικός) τουρισμός στη Λέσβο. Δε σχολιάζω περισσότερο για τους απλήρωτους εργαζομένους του έργου. Είναι κι οι μέρες που έρχονται, δύσκολες από κάθε άποψη, για όσους κάνει να λαβαίνουν και έχει… ο Θεός!

Β.Παπ.

Το ξεχωριστό αντίο στον Καπτάν Αντώνη!

Συγκίνησε ο αποχαιρετισμός του ίδιου του λιμανιού και των ανθρώπων του προς τον αείμνηστο Αντώνη Πίκουλο το μεσημέρι της Τρίτης. Η οικογένεια του, για μια τελευταία βόλτα του άτυχου τουριστικού πράκτορα, ζήτησε η σορός του να κατευθυνθεί από τον Άγιο Θεράποντα στο λιμάνι της Μυτιλήνης πριν ταφεί στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής. Στο λιμάνι που αποτέλεσε προέκταση του εαυτού του όλα αυτά τα χρόνια, εκεί απ’ όπου δεν έλειψε ποτέ ουσιαστικά. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα τα πλοία που ήταν δεμένα εντός του λιμένα, αποχαιρέτησαν τον Καπτάν Αντώνη πατώντας για αρκετά λεπτά την κόρνα τους, θέλοντας με τον τρόπο αυτό οι αξιωματικοί της γέφυρας, αλλά και το απλό πλήρωμα, να πει το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τον τουριστικό κλάδο του νησιού, προσφέροντας με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του, χειμώνα-καλοκαίρι, με μοναδικό στόχο τη θετική εικόνα της Λέσβου σε κάθε ταξιδιώτη. Καλό παράδεισο…

Α.Ω.

 

Πάλι μας τσουβάλιασαν

Προκηρύχθηκαν επιτέλους δύο νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, ένα που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικά και ένα ειδικά για επιχειρήσεις που ασχολούνται με λιανικό εμπόριο, εστίαση και εκπαίδευση. Η κατανομή των Πανελλαδικών πόρων και για τα δυο προγράμματα, γίνεται κατά ομάδες Περιφερειών, ανάλογα με το σε πια αναπτυξιακή «ταχύτητα» βρίσκεται η κάθε μία. Η δική μας Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου ομαδοποιείται (με λίγα λόγια μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι) με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιων νησιών, Πελοποννήσου και Κρήτης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι δικές μας επιχειρήσεις, με όλες τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν το μέγεθός τους και την εποχικότητα στη λειτουργία, θα έχουν να ανταγωνιστούν βαθμολογικά -και να διεκδικήσουν χρήματα από τον ίδιο κουμπαρά- τις ανθούσες επιχειρήσεις κάποιων περιοχών της Πελοποννήσου ή ακόμα χειρότερα, της τουριστικά ανεπτυγμένης Κρήτης. Με αποτέλεσμα να είναι χαμένες από χέρι.

Οι τοπικοί μας εκπρόσωποι κοιμούνται;

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, έχει επισημανθεί και με αφορμή άλλα προγράμματα στο παρελθόν, και δυστυχώς τα πενιχρά αποτελέσματα υπαγωγής σε αυτά επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου σε σχέση με αυτές άλλων περιοχών δικαίωσαν τον προβληματισμό. Η κατεξοχήν αρμόδια να θέσει το θέμα και να απαιτήσει διαχωρισμό των κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε Περιφέρεια κα Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε κάτι ή προτιμά τα εύκολα λογύδρια σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συνέδρια και ημερίδες; Ο κυβερνητικός βουλευτής μήπως; Αλλά ξεχάσαμε, και αυτός είναι απασχολημένος με θέματα υψηλής πολιτικής! Τουλάχιστον κάποιοι από τους αντιπολιτευόμενους θα επισημάνουν την αδικία, όχι απλά για την τιμή των όπλων, αλλά απαιτώντας να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

Π.Μ.

 

Καψόνι με τη διάσπαση

Πριν ένα περίπου μήνα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξη του σε αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης διαβεβαίωνε ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις εξόφθαλμες περιπτώσεις νησιωτικών δήμων που επιβάλλεται από τώρα η διάσπαση τους, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτή την όποια συζήτηση συνολικά για το χωροταξικό των δήμων μετά απ’ αυτές. Μάλιστα πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λίγες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, που θα χρειαστούν τις προσδιόριζε χρονικά πριν το τέλος του 2018! Οι λίγες μέρες πέρασαν, οδεύουμε για το τέλος του χρόνου και οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επίμαχο, τουλάχιστον για τη Λέσβο θέμα, εξακολουθεί να παραμένει στο αέρα, κρατώντας καθηλωμένες τις εξελίξεις πέντε μήνες πριν τις κάλπες. Προχθές σε ημερίδα για την αυτοδιοίκηση, στελέχη του υπουργείου άφηναν να διαρρεύσει ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα μπορούν να κατατεθούν έως και τον Μάρτιο, δηλαδή δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας σε ραδιόφωνο μετέθετε την απόφαση για τον Γενάρη.

Αυτό το μπρος πίσω, είναι γεγονός ότι δημιουργεί σύγχυση, η οποία για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν είναι άσχετη με την δυσκολία του κυβερνώντος κόμματος να βρει υποψήφιους δημάρχους στα μέτρα του. Και επειδή προφανώς ψάχνεται, αφήνει και αυτήν την εκκρεμότητα να ...σέρνεται τόσο καιρό, κρατώντας σε «ομηρεία» αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τοπικές κοινωνίες, που δεν γνωρίζουν ποιός θα είναι ο οριστικός αυτοδιοικητικός χάρτης των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Αυτό αν δεν είναι ...καψόνι, είναι τουλάχιστον μια ανεύθυνη συμπεριφορά που δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν πολιτεύεται με καθαρούς όρους, για να περιοριστούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά με κομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς προσεγγίσεις.

Και με ακατανόητα τερτίπια

Άλλωστε και η στροφή την τελευταία στιγμή για την εκλογή τοπικού προέδρου στις κοινότητες, με δεύτερο γύρο μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς συμβούλους των δυο πρώτων συνδυασμών, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής, αυτή τη λογική υπηρετεί, προκαλώντας και τις αντιδράσεις του τοπικού δικτύου Κοινοτήτων, που συνέβαλε στη θεσμική αναβάθμιση των Κοινοτήτων, με τις προτάσεις του. Όμως το κυβερνών κόμμα δεν ...χαμπαριάζει από τέτοια και στην προκειμένη περίπτωση προσανατολίζεται να νομοθετήσει επιδιώκοντας τη μέγιστη εκπροσώπηση στις Κοινότητες με τέτοιου είδους ακατανόητα τερτίπια! Όπως κι αν έχει οφείλει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που διατείνεται ότι στις προθέσεις της είναι η διάσπαση τώρα των εξόφθαλμων περιπτώσεων νησιωτικών δήμων, να προχωρήσει άμεσα και πριν εκπνεύσει ο χρόνος, γιατί οι υποψήφιοι διεκδικητές των νέων δήμων δικαιούνται να γνωρίζουν τουλάχιστον τα όρια τους για να κάνουν και τα ...κουμάντα τους. Εκτός κι αν άλλαξε η κυβέρνηση γνώμη και το παίζει ...καθυστέρηση εσκεμμένα, αλλά κι αυτό οφείλει να το πει χωρίς μισόλογα και δικαιολογίες! Είναι θέμα ελάχιστης αξιοπιστίας για ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της τοπικής κοινωνίας.

Μα.Μ.

 

Σπιλάνης ο εκλεκτός για την περιφέρεια

Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά ο κύβος ερρίφθη για το ποιός θα ηγηθεί της περιφερειακής παράταξης, που συγκρότησαν πριν από λίγες μέρες οι προσκείμενες στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Τελικά ο Γιάννης Σπιλάνης είναι ο εκλεκτός επικρατώντας του ετέρου διεκδικητή της ηγεσίας της παράταξης Στρατή Ζαφείρη, που αν και έσπευσε από το καλοκαίρι να ανακοινώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, τελικά έμεινε από ...λάστιχο, αφού οι κύριοι παράγοντες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητα του προκρίνοντας τον προερχόμενο από την τάση Κουβέλη, που εντάχθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πανεπιστημιακό Γιάννη Σπιλάνη. Αλλωστε η κοινή παρουσία και δράση τον τελευταίο κυρίως χρόνο, των τριών περιφερειακών συμβούλων -Σπιλάνη,Νικολάρα και Αργυρούδη- που προερχόμενοι και από διαφορετικές παρατάξεις, προεξοφλούσαν κατά κάποιο τρόπο την τελική επιλογή. Ο Γ. Σπιλάνης ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου και στις προηγούμενες εκλογές έχοντας τη στήριξη της τότε ΔΗΜΑΡ, αλλά τώρα θα ηγηθεί μιας παράταξης που θα έχει την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και των Οικολόγων και άρα οι προσδοκίες και προφανώς και οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές από μια καλή εμφάνιση! Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων θα επανέλθουμε και με τις παρασκηνιακές διεργασίες που για μήνες απασχόλησαν το χώρο πριν δοθεί το χρίσμα στον Σπιλάνη!

Μα.Μ.

 

Μητροπολιτικός δήμος;

Η διάσπαση του δήμου, μεταπηδά στο νευραλγικό πια 2019 και κάνει δικαίως πολλούς να διαβλέπουν μία ακόμη παλινωδία, που θα οδηγήσει τη Λέσβο σε μία ακόμη τετραετία, σε πορεία με έναν δήμο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως αρχές του νέου έτους, αναμένεται στη Λέσβο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα… συζητήσει τον ακριβή τρόπο διάσπασης. Φέρνοντας μάλιστα κατά πληροφορίες, μία πρόταση που έχει ξανακουστεί για τους πιο παρατηρητικούς σε επίπεδο ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων), από τον Σπύρο Γαληνό: Μητροπολιτικό Δήμο Μυτιλήνης (60.000 κάτοικοι) με υπό ελαφρά «κηδεμονία» τον δήμο Καλλονής (20.000 κάτοικοι). Ίδωμεν…

Μ.ΟΡΦ

 

Η ΝΔ δεν μπορεί να τον «σπάσει»;

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ακόμα περιμένει τον Αλέξη Χαρίτση να… ξεμπερδέψει από τα «υπηρεσιακά του κωλύματα» για να ενημερωθεί αρμοδίως για τα περί διάσπασης του δήμου Λέσβου. Ωστόσο, με την παραδοχή του ιδίου του πρώην Υπουργού πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μακροημερεύσει, μήπως θα ήταν ιδανικό από τώρα να προωθήσει μία «Νεοδημοκρατική» δέσμευση για τη διάσπαση του δήμου Λέσβου; Τούτο το λέμε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί πως αν… προλάβει να εκλεγεί πρωθυπουργός πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική. Ε, αφού η διάσπαση του δήμου έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ας τον υλοποιήσει σε περίπτωση «κωλύματος» η ΝΔ. Καθαρά και όμορφα, αφού πλέον και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε εσχάτως θετικός ως προς την αποκατάσταση της χωροταξικής μας αδικίας.

Μ.ΟΡΦ

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης από τον Δήμο Λέσβου του προγράμματος χωριστής συλλογής γυάλινων συσκευασιών, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 40 κώδωνες ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών, με προτεραιότητα στις ενδιαφερόμενες ποτοποιίες του νησιού μας και καταστήματα εστίασης - Cafe Bar, που «χρησιμοποιούν» κατά κόρον τη γυάλινη συσκευασία.

 

Βγάζουν από τον …τράγο γάλα!

Συγχώνευση τη συγχώνευση καταντήσαμε στο Αιγαίο να εξουσιάζει μονοπωλιακά ένα συγκρότημα ακτοπλοϊκών εταιριών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους νησιώτες. Υποτίθεται βέβαια, ότι σε τέτοιες μονοπωλιακές καταστάσεις στην πράξη, παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας κάποιους κανόνες σταθερότητας τιμών, για να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Φαίνεται όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι, τηρούν μεν προσχηματικά τις δεσμεύσεις ως προς τις κύριες τιμολογήσεις υπηρεσιών, εκμεταλλεύονται όμως κάθε πιθανή «τρύπα» σε μη ρητά κατονομαζόμενες κοστολογήσεις για να βγάλουν το κάτι παραπάνω, από όπου μπορούν. Μας καταγγέλλεται λοιπόν ότι τελευταία, οι χρεώσεις για να στείλει κανείς ένα δέμα μικρό ή μεγαλύτερο, εντός ή εκτός ψυγείου του πλοίου, έχουν υπερδιπλασιασθεί. Το θέμα εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρό, όμως είναι σημαντικό, γιατί αφορά μεγάλη μερίδα ανθρώπων που κατά κανόνα δεν τους περισσεύουν, που θέλουν να στείλουν ένα δεματάκι στο παιδί που σπουδάζει ή σε κάποιον συγγενή, και το πληρώνουν χρυσό!

Π.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey