18-07-18

18/07/2018 - 15:53

Ένας καλλιτέχνης με άποψη (1)

Με τη λύτρωση που έχουν στο μυαλό τους οι ντόπιοι σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταπιάνεται στη σημερινή του επίδειξη μόδας ο Χρηστάγγελος Γεωργαντέλλης και εντυπωσιάζει για το πόσο αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, αλλά και την πραγματικότητα: «Όταν σε μια κοινωνία 86.500 κατοίκων προσθέσεις ξαφνικά περίπου άλλο 1/8, τότε σίγουρα θα ταραχτεί η ισορροπία (κυρίως στην ψυχολογία), πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπους που έφυγαν από την χώρα τους και ήρθαν να βρουν μια νέα στέγη. Για τους περισσότερους δεν ήταν επιλογή οπότε οι ντόπιοι προσπαθούν να αφουγκραστούν την νέα τάξη πραγμάτων η οποία βρίσκει ξανά την ισορροπία της χωρίς να επηρεάζεται πρακτικά η καθημερινότητα» λέει ο ίδιος.

 

Στο Tedx Lesvos (2)

Πρόσφατα ο Χρηστάγγελος συμμετείχε ως ομιλητής και στο TEDxLesvos με αφορμή την τελευταία του επίδειξη για plus size μοντέλα. Πώς βίωσε όλη αυτήν την εμπειρία; «Στην τελευταία μου επίδειξη στην Αθήνα, είχα εντάξει μοντέλα με παραπάνω κιλά γιατί πια τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει, αλλά όχι για την ματαιοδοξία της μόδας στην Ελλάδα οπότε είπα να κάνω μια αρχή. Με αφορμή αυτό, μου έγινε πρόταση από το TEDxLesvos και μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις καλύτερές μου εμπειρίες» επισημαίνει. Δημιούργησε λοιπόν σε πραγματικό χρόνο, ένα φόρεμα επί σκηνής με εκρού (ακατέργαστο ή με μια μικρή επεξεργασία) βαμβακερό ύφασμα και με ένα denim πουκάμισο (επίσης βαμβακερό). «Το βαμβάκι είναι από τις πρώτες ίνες που ανακαλύφθηκαν και ουσιαστικά συνόδευσαν τον άνθρωπο στην πορεία του στο χρόνο μέχρι που πήρε την μορφή του denim ώστε να γίνει ένα σύμβολο της εργατικής τάξης και πλέον σήμερα, να είναι το πιο δημοφιλές ένδυμα» εξηγεί. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να δώσω στον κόσμο να καταλάβει μέσα από την τέχνη που εκείνος υπηρετεί, ότι έχει μια μεγαλύτερη σχέση με την μόδα απ’ όσο νομίζει. Γιατί η μόδα δεν είναι απλά ματαιοδοξία. Είναι βάθος στον χρόνο και στον άνθρωπο. Και για να είναι ολοκληρωμένο αυτό που ξεκίνησε, παρέδωσε το φόρεμα στα χέρια του κόσμου ώστε να γράψει πάνω μια λέξη η φράση που τον εκφράζει!

Αν. Παζ.

 

Μείναμε στον… ανεβασμένο ΦΠΑ;

Στο μάτι του κυκλώνα ξαναμπαίνει ο νησιωτικός ΦΠΑ με όλες τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να μας κάνουν να αγωνιούμε για το τι μέλλει γενέσθαι από τις αρχές του 2019. Ίσως και νωρίτερα; Θα το δούμε.

Στο μεταξύ αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς δεν ήξεραν ότι στο παρά πέντε θα σωθεί το νησιωτικό μας κεκτημένο, φρόντισαν να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους στο 24%, ώστε «από Δευτέρα» να λειτουργούν με το νέο καθεστώς. Εν τέλει μείναμε, προς το παρόν στο παλιό, οι ταμειακές άλλαξαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όχι και οι τιμές. Ενδεικτικά μας καταγγέλλουν αναγνώστες, ότι ενώ οι τιμές στα σουβλάκια αυξήθηκαν προετοιμάζοντας την ψυχρολουσία του ανεβασμένου ΦΠΑ, στη συνέχεια δεν κατέβηκαν κιόλας. Με αποτέλεσμα το σουβλάκι (από τα πιο γρήγορα και λαϊκά «σνακς» και κάποτε από τα φθηνότερα) να φτάσει με πίτα στα 2,60 ευρώ, όταν στην Αθήνα είναι 50 λεπτά λιγότερο (με ανεβασμένο ΦΠΑ). Από την άλλη το ψωμί στους φούρνους μας τείνει να κοστίζει όσο το παντεσπάνι. Τι συμβαίνει; Μήπως να προσγειωθούμε;

Αν. Παζ.

 

Οι εκδηλώσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού στο Κάστρο της Μυτιλήνης έχουν ξεκινήσει. Το πρόβλημα είναι ότι πριν από τις παραστάσεις βρίσκονται στον χώρο τα σκουπίδια της προηγούμενης εκδήλωσης και τα βλέπουν όλοι οι θεατές της επομένης...

Ρήγα και Σαντορινιό καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την προσεχή Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η Λέσβος στην μεταμνημονιακή εποχή με αναβαπτισμένες δυνατότητες».  Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο,  το Ειδικό Αναπτυξιακό για τα νησιά του Β. Αιγαίου, ο διπλασιασμός των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές του Κλεισθένη, όπως είναι η αποφασιστική ενίσχυση των κοινοτήτων, αλλά και η διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι μερικές από αυτές τις νέες δυνατότητες. Μαζί με μια σειρά άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής, διαμορφώνουν τον καμβά πάνω στον οποίο θα πορευτεί το νησί μας, τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσουν τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης , όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. Για αυτές τις νέες δυνατότητες, αλλά και για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα» στη Λέσβο, θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, που έχει δεσμούς με τη Λέσβο από την εποχή που φοιτούσε στην τότε Ακαδημία Μυτιλήνης, αλλά και ο  Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός,  που θα παρουσιάσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και τις άλλες πλευρές της νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σαν να μυρίζουν  όλα αυτά εκλογές και μάλιστα... πρόωρες!

Α.Ω.

 

Καλές οι υποσχέσεις, αλλά έχουν αντιφάσεις!

 Ο «στιβαρός» (σε σχέση με τον «μειλίχιο» προκάτοχό του Γιάννη Μουζάλα, που προσωπικά συμπαθούσα περισσότερο), υπουργός Δημήτρης Βίτσας, υπήρξε απόλυτα κατηγορηματικός τον περασμένο Μάιο, υποσχόμενος ότι ως τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των «φιλοξενούμενων» στο ΚΥΤ Μόριας προσφύγων - μεταναστών δεν θα ξεπερνά τους 3.500! Όμως ο Σεπτέμβριος είναι σε λιγότερο από 1,5 μήνα, οι ροές συνεχείς από τα απέναντι παράλια και η Μόρια ασφυκτιά. Το ζήτημα δεν είναι απλά αν θα υλοποιηθεί η υπόσχεση Βίτσα, αλλά το πώς θα επέλθει η λεγόμενη «αποσυμφόρηση». Αυτή την στιγμή, λένε πως στην Λέσβο υπάρχουν πάνω από 2000 άτομα, στην Σάμο 700, ανάλογα σε Χίο και άλλα νησιά, που έχουν κριθεί… ευάλωτοι, απ’ τα προσωπικά τους έγγραφα έχει αφαιρεθεί η κόκκινη σφραγίδα γεωγραφικού περιορισμού, που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν φεύγουν, γιατί δεν έχουν που να μείνουν, στην Αθήνα ή όπου αλλού τους εξασφαλίσει στέγη η UNCHR, (Υπάτη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Το φαινόμενο αυτό προκαλεί δύο αντιφάσεις: Η πρώτη είναι κοινωνική, δηλαδή πως ένας «εγκλωβισμένος» άνθρωπος δεν κάνει άμεσα χρήση της δυνατότητας που του παρέχεται, για να απολαύσει την ελευθερία κινήσεων που του στέρησαν! Φταίει το άγχος του βιοπορισμού, υπάρχει και κάτι άλλο; Ας το βρουν οι κοινωνιολόγοι! Εκείνο όμως που πρέπει οπωσδήποτε ν’ απασχολήσει την Κυβέρνηση τώρα, είναι η δεύτερη αντίφαση, δηλαδή το γιατί δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους οι υπηρεσίες: αυτές που χορηγούν την ευαλωτότητα και αυτές που βρίσκουν καταλύματα, για να φεύγουν γρήγορα οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι απ’ τα νησιά. Εάν έλθει ο Σεπτέμβριος και ο υπουργός Δ. Βίτσας μας πει: «τι να σας κάνω, εγώ φρόντισα, η UNCHR ολιγώρησε», ας μην ελπίζει στην κατανόηση των νησιωτών.

 ΠΟΘς

 

Η επίσκεψη κορυφαίων Παλαιοντολόγων από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας της Nanjing της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, η συμμετοχή τους στην εκδήλωση-παρουσίαση για τα «Απολιθωμένα Δάση» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και η υπογραφή συνεργασίας με το Παν. Αιγαίου αποτελεί τεράστιο επιστημονικό γεγονός που ανοίγει τους... δρόμους των απολιθωμάτων με τη Κίνα και ότι αυτή η συνεργασία δημιουργεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey