17-07-18

17/07/2018 - 18:39 Ενημερώθηκε 18/07/2018 - 18:46

Το 2ο Lesvos Food Fest συνεχίστηκε στη Βόρεια Λέσβο, στις αυλές των οικισμών της Πέτρας και του Μολύβου. Οι Μολυβιάτισες νοικοκυρές κέρασαν τους επισκέπτες ντολμαδάκια, σουγάνια, κολοκυθολούλουδα, μελιτζάμες γεμιστές με λιαστό χταποδάκι και ούζο στις αυλές τους, ενώ το Σάββατο το απόγευμα τη σκυτάλη παρέλαβαν οι Πετριανές που έκαναν μαθήματα ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακά γλυκά πλατζέντα, δίπλες, αμυγδαλωτά και γαμήλιο μπακλαβά. Το κοινό με τους χάρτες ανά χείρας βόλταρε στα σοκάκια της Πέτρας και του Μολύβου και δοκίμασε τα κεράσματα, ενώ παρακολούθησε τον τρόπο παρασκευής των συνταγών. Η Λέσβος αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό και το φεστιβάλ κατάφερε να τον αναδείξει.

Το βρήκε το «ισοδύναμο» ο Καμμένος

Με μια ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος εξέπληξε ευχάριστα τους νησιώτες παίρνοντας θέση για τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητά Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 15 δις, λόγω της μονομερούς απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές στα «προσφυγόπληκτα» νησιά. Ο Πάνος Καμμένος, πρότεινε λοιπόν το ισοδύναμο μέτρο και το απαιτούμενο κονδύλι για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά να εξασφαλιστεί από αναδιοργάνωση μονάδων, συρρίκνωση ανενεργών στρατοπέδων και περικοπή παλαιών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και οι λόγοι της… έκπληξης των νησιωτών είναι πως ως υπουργός ενός ευαίσθητου τομέα, όπως η άμυνα, δε συνηθίζει να… χαρίζει τίποτα, ειδικότερα πόρους για την ενίσχυση των στρατιωτικών μονάδων. «Τα νησιά μας είναι η άμυνα της πατρίδας», πρόσθεσε και σίγουρα κέρδισε τα κολακευτικά σχόλια των κατοίκων των πέντε νησιών, που είδαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γερμανία και εν γένει την ΕΕ να «σπρώχνει» στα νησιά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά το «δώρο» της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Τώρα γιατί αυτό το ισοδύναμο εμφανίστηκε τώρα και όχι πριν όταν οι εκπρόσωποι των φορέων των νησιών πίεζαν για να παραταθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς , αφού ήταν μνημονιακή υποχρέωση, θα σας «γελάσουμε»!

Β.Παπ.

 

Βολές και με λεσβιακό ενδιαφέρον!

 

Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι δυο κυρίως διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας θα επιστρατεύουν όλα τα... όπλα τους για να πλήξουν τον αντίπαλο. Και οι προσωπικές αιχμές θα δίνουν και θα παίρνουν ακόμη και για παλιού καιρού «χαλάσματα». Χαρακτηριστικά είναι τα «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα του φιλικού Τύπου της κάθε πλευράς που στοχεύουν σε ευθείες βολές για να πληγεί η αξιοπιστία ακόμη και η οικογενειακή εντιμότητα των πρωταγωνιστών. Ένα ενδεικτικό δείγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης που θα ζήσουμε είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και έχει και λεσβιακό ενδιαφέρον. Πρόκειται για υπόθεση πλαστής εγγυητικής της οικογενειακής κατασκευαστικής εταιρείας των αδελφών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για ένα έργο στο νησί που απ’ ότι γνωρίζουμε πολλές φορές «έπαιξε» για να αποκαλυφθεί ακόμη και από το βήμα της βουλής, προκειμένου να πληγεί προσωπικά ο κ. Τσίπρας, αλλά τελικά δημοσιότητα πήρε προχθές με το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επί εποχής Γιακαλή... σερνόταν η υπόθεση, ήταν γνωστή σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, περιμένοντας προφανώς την κατάλληλη στιγμή για να δημοσιοποιηθεί και φαίνεται ότι η ώρα αυτή ήρθε. Και δεν είναι άσχετη με τις κινήσεις της απέναντι πλευράς. Έτσι όμως πολιτική αντιπαράθεση δεν προβλέπεται να γίνει, αν επικρατήσει ο ένας να βγάζει στο φως τα «άπλυτα» του άλλου, για να το πλήξει προσωπικά και σε επίπεδο αξιακό. Αν η «φαρέτρα» των επιχειρημάτων έχει τέτοια... βέλη η πόλωση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτό δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο εν όψει των επικείμενων αναμετρήσεων.

Μα. Μ.

 

Και σποτάκι από την ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη»

Δεν είναι βέβαιο ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του νησιού μας έχουν… άποψη για όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση πως θα φέρει ο «Κλεισθένης» και η «απλή αναλογική» στην τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο σίγουρα… καλοδέχθηκαν το διαφημιστικό σποτ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που «βάλλει» εναντίον του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή. Μέσα σε όλα αυτά δηλαδή, η κόντρα του Γιώργου Πατούλη, ως προέδρου της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση για το «χειρότερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ποτέ», βγήκε σε καλό στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας, που έπαιξαν αρκετές φορές το εν λόγω σποτ μέσα από τις συχνότητές τους. Η ιστορία θα δείξει αν στην πράξη ο «Κλεισθένης» και η «απλή αναλογική» θα φέρουν νέα ήθη και έθιμα στις εκλογικές αναμετρήσεις της αυτοδιοίκησης, όμως σίγουρα στο άκουσμα του σποτ μύρισε… πρόωρη προεκλογική περίοδος και αυτό μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει ως εξέλιξη στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, εν γένει.

Α.Ω.

 

Ξεπέρασαν το φράγμα των 18.000

Το...φράγμα των 18.000 ξεπέρασε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, καταγράφηκαν στα νησιά 18.099 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό πως από τις 10 έως και τις 15 Ιουλίου, έφτασαν στα νησιά 407 άτομα.

Τα πολύπαθα νησιά της Λέσβου, Σάμου και Χίου είναι αυτά που κυρίως έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού. Μάλιστα, στη Λέσβο σήμερα βρίσκονται 9.678, εκ των οποίων οι 7.558 είναι «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό της Μόριας. Υπενθυμίζεται πως στο camp της Μόριας η χωρητικότητα είναι 3.100 άτομα κι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των διαμενόντων είναι υπερδιπλάσιος. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση όλοι αναμένουν την υλοποίηση της υπόσχεσης- δέσμευσης του Δ. Βίτσα ότι τον Σεπτέμβριο θα αποσυμφορηθεί η Μόρια και ότι θα παραμείνουν φιλοξενούμενοι μόνο 3.500 άτομα, όσα και οι προδιαγραφές του camp, αφού οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε δομές της ηπειρωτικής χώρας που τώρα δημιουργούνται. Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα και ότι ο κ. Βίτσας θα κρατήσει το λόγο του , διαφορετικά θα έχουμε ...δράματα!

Μα.Μ.

Σταθερά στην κορυφή των λεγόμενων «μικρών» αθλημάτων βρίσκεται η Λέσβος, μόνο που τόσο οι πρόσφατες επιτυχίες στο στίβο όσο και στη κωπηλασία αποδεικνύουν περίτρανα πως το μέγεθος δεν ορίζεται από τη «λαοφιλία», αλλά από το εύρος και την αξία των διακρίσεων. Ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες, η δουλειά που γίνεται στο νησί μας είναι αξιοπρόσεκτη. Και μαζί με το ταλέντο των παιδιών που ξεχωρίζει, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες προπόνησής τους λόγω των ελλιπέστατων αθλητικών εγκαταστάσεων, αθλητές, προπονητές και κυρίως γονείς θα πρέπει να αισθάνονται τεράστια περηφάνια για τα δεκάδες μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Δυστυχώς, δεν είναι ψέμα ότι πορεύονται εντελώς μόνοι σε μια μάχη που εκ πρώτης δείχνει εντελώς άνιση. Το γεγονός λοιπόν ότι αυτή κερδίζεται με υπομονή, επιμονή, πίστη και σκληρή δουλειά, δεν αποτινάσσει τις ευθύνες που αδιαμφισβήτητα ανήκουν στην πολιτεία, έχοντας αφήσει στη μοίρα τους όλα αυτά τα λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey