Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Κατώτερο των προσδοκιών…
Από αναβολή σε αναβολή η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο δήμο Μυτιλήνης, καθώς ο καιρός δε λέει να κάνει το χατίρι στα συνεργεία που εργάζονται για το στήσιμο του πολυσυζητημένου παγοδρομίου. Το καρουζέλ που τελικά εγκαταστάθηκε στο πάρκο, ήταν βέβαια κατώτερο των προσδοκιών, αφού με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί από το δήμο όλοι ανέμεναν το μεγάλο παραδοσιακό καρουζέλ, που πριν δυο χρόνια βρισκόταν στην πόλη, όμως τη θέση του πήρε μια… μινιατούρα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το παγοδρόμιο που θα στηθεί να «αποζημιώσει» τις προσδοκίες.
Πελ.Γ.

Ξέχασαν να βάλουν χρονικό περιθώριο…

Ωραίο και αυτό. Στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί πριν μήνες προκειμένου ν’ αποτραπεί το… μόνιμο παρκάρισμα στο πάρκινγκ, που έχει μετατραπεί σε μάντρα αυτοκινήτων, τοποθετήθηκαν πινακίδες περιορισμένου χρόνου στάθμευσης. Μόνο που δεν είχαν ορίσει και χρονικό διάστημα για το παρκάρισμα, με αποτέλεσμα ακόμη και αν η Τροχαία έγραφε κάποιον που είχε αφήσει για μέρες το αυτοκίνητό του εκεί, να έβρισκε και τον μπελά της, αφού χωρίς χρονικό όριο, «περιορισμένη στάθμευση» μπορεί να εκληφθεί και ο ένας μήνας. Ευτυχώς εντόπισαν την παράλειψη και χθες ορίστηκε και χρονικό όριο. Μένει τώρα να αστυνομευτεί το μέτρο, για να φέρει και αποτελέσματα.
Πελ.Γ.

Ο μόνος που αντέδρασε
Στην Κρήτη, η απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, να δώσει αποζημιώσεις, μέσω ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς μόνο, άναψε φωτιές. Ως και οι κυβερνητικοί βουλευτές διαμαρτύρονται. Στη Λέσβο, δεν υπήρξε καμμία αντίδραση. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο βουλευτής της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός, μέχρι τώρα, που κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική του υπουργείου.
Ν.Μ.

Σύσκεψη για τα βιολογικά

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση για τα προβλήματα των επιδοτήσεων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σε αυτή πήραν μέρος η νομαρχιακή αρχή διά του αρμόδιου αντινομάρχη Χάρη Γραμμού, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, οι γεωπόνοι μελετητές και η ΕΑΣ Λέσβου. Οι πρώτες πληροφορίες μας λένε ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τη συνάντηση αυτή.
Ν.Μ.

Τι χρωστάτε;

Μπορεί οι εξελίξεις σε σχέση με τον «Καποδίστρια ΙΙ» καλά να κρατούν, όμως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα, η καθημερινότητα στην αυτοδιοίκηση, που θέλει τους περισσότερους απ’ τους ελληνικούς δήμους να έχουν υπερχρεωθεί με δάνεια προκειμένου να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές λειτουργικές τους υποχρεώσεις. Πολλές φορές ο δανεισμός αποδείχθηκε η έσχατη λύση απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο του μέλημα ήταν να εκχωρεί αρμοδιότητες δίχως τους ανάλογους πόρους.
Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλεί άμεσα τους δήμους και τις κοινότητες να ενημερώσουν για την εκτίμηση της δανειακής επιβάρυνσής τους, προκειμένου το υπουργείο να αποκτήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την αναγκαία πληροφόρηση για τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ.

Τι χρωστάτε; (2)
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά αναλυτικά ο κάθε δήμος να του γνωρίσει το συνολικό ύψος δανεισμού (από το κράτος, πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους κάθε είδους δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου), αλλά και το ύψος κάθε δανείου, το σκοπό για το οποίο λήφθηκε, πώς εξυπηρετείται, κι ένα σωρό σχετικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να υπάρξει μια βάση δεδομένων-διαφάνειας για τα χρέη των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.
Δήμαρχος της Λέσβου, που έχει υπέρ το δέον σχολιαστεί ο δήμος του επειδή πήρε δάνειο, έλεγε ότι πρόσφατα συζητούσε με το δήμαρχο Κέρκυρας, στην έκθεση Polis 2009, διαπιστώνοντας ότι τα δάνεια που έχει πάρει την τελευταία διετία - αν και έχει πολύ περισσότερα έσοδα η πρωτεύουσα του Ιονίου - είναι πολλαπλάσια του δικού μας δήμου σε ύψος.
Τώρα με την καταγραφή θα φανεί ποιοι και με τι ποσά επιβάρυναν τους δήμους τους, είτε γιατί πραγματικά δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, είτε γιατί έτσι διευκολύνθηκαν να «πουλήσουν μούρη» και να κάνουν έργα βιτρίνας. Πάντως, τέτοιες περιπτώσεις σπανίζουν στο νομό Λέσβου, όπου οι δήμαρχοι μετά βίας, με ή χωρίς δάνεια, καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Άμεσα έλεγχος

Ανταπόκρισης έτυχε το χθεσινό μας σχόλιο για τα «τσιφλίκια» παρκαρίσματος. Αναγνώστρια που καθημερινά ταλαιπωρείται για να εξασφαλίσει, όπως μας είπε, θέση στο πάρκινγκ ώστε να πάει στο γραφείο της, περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και πρότεινε να γίνει συνολικός έλεγχος απ’ την Αστυνομία ή τη Δημοτική Αστυνομία άμεσα. Έλεγχος που κατ’ αρχάς θα καταγράψει τις «δεσμευμένες» θέσεις παρκαρίσματος από ιδιώτες και εν συνεχεία θα τις αποδώσει, ισότιμα σε όλους. Διότι, όπως διαμαρτυρήθηκε η ίδια, «δυστυχώς στη Μυτιλήνη κάποιοι, είτε καταστηματάρχες είναι αυτοί, είτε περιπτεριούχοι, είτε άλλοι επαγγελματίες, φαίνεται να είναι πιο ίσοι από όλους εμάς τους υπόλοιπους που θα πρέπει να δώσουμε μάχη για ό,τι αλλού θεωρείται αυτονόητο».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Απουσίες

Κόσμος πολύς που δημιούργησε το αδιαχώρητο στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, που αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους πολυπληθείς φίλους του Μάκη Αξιώτη, στην παρουσίαση το περασμένο Σάββατο του βιβλίου του «Υδρόμυλοι της Λέσβου» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Ανάμεσα στους φίλους, και αρκετοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες, εκτός των άλλων, συμβάλλουν έμμεσα και στην προβολή της λεσβιακής υπαίθρου.
Δε μας εντυπωσίασαν ωστόσο οι παρουσίες, όσο μια ηχηρή απουσία, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Του (και προέδρου της ΤΕΔΚ) δημάρχου της γενέτειρας του συγγραφέα και τέως συναδέλφου του, κ. Ζαμτράκη, που την ώρα της παρουσίασης είχε ορίσει (προφανώς συμπτωματικά) Δημοτικό Συμβούλιο.
Π.Μ.

Ενίσχυση στην «Κυψέλη»

Ακόμη ένας δήμος της Λέσβου, ο δήμος Ευεργέτουλα, επέλεξε - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Μιχάλης Πολυπαθέλλης - να μη στείλει φέτος ευχετήριες κάρτες για τις γιορτές, αλλά να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό για κοινωφελή σκοπό.
Ο δήμος Ευεργέτουλα θα το διαθέσει για την ενίσχυση του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Κυψέλη», ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και το ιδιαίτερα ανθρώπινο και κοινωνικό προφίλ που έχει χρόνια τώρα ο συγκεκριμένος δήμος - και η νυν, και η προηγούμενη δημοτική αρχή - καθιερώσει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αδελφοποίηση…

Σε όλα διαφωνούσαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη «Επόμενη Μέρα» με τη δημοτική αρχή. Ακόμη και όταν έγινε εισήγηση να γίνει δεκτό το αίτημα για αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με το δήμο Ιωλκού του νομού Μαγνησίας, ο Άρης Χατζηκομνηνός διαφώνησε γιατί, όπως είπε, «οι αδελφοποιήσεις συνεπάγονται έξοδα για μετακινήσεις και ταξίδια και ο δήμος δεν έχει χρήματα». Τα όσα είπε προκάλεσαν την αντίδραση της αντιδημάρχου Λένας Πετρέλλη, που χαρακτήρισε ως απρεπή τη στάση του. «Απρέπεια είναι να αφήνεις απλήρωτους του εργαζομένους και να παίρνεις δάνεια για να τους πληρώσεις», είπε με τη σειρά του, πυροδοτώντας την όξυνση ακόμη και κατά τη συζήτηση ενός θέματος που φαινόταν… «ακίνδυνο».
Κατά την ψηφοφορία, πάντως, ο κ. Χατζηκομνηνός αντιπρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα για αδελφοποίηση… σε δυο χρόνια, όμως διαφοροποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Βασίλης Κουνέλης, που ψήφισε λευκό.
Πελ.Γ.

Τα πλήρωσαν από την τσέπη τους

Η συζήτηση για την αδελφοποίηση με το δήμο Ιωλκού «άναψε» για μια ακόμα φορά τη συζήτηση και τις αλληλοκατηγορίες για «ταξιδάκια». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης παρενέβη σε κάποιο σημείο και άφησε άφωνους του πάντες όταν έκανε γνωστό ότι το πρόσφατο ταξίδι της αντιπροσωπείας του δήμου στην Ιωλκό έγινε με έξοδα που πλήρωσαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες εκπρόσωποι του δήμου από την… τσέπη τους! Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, παρ’ ότι προκλήθηκε, δεν το είπε νωρίτερα, γι’ αυτό και ο Σταύρος Δημηρούδης βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους είπε: «Δήμαρχε, ή πολύ καλός είσαι ή …»
Πελ.Γ.

Έφυγε νέος

Ένα νέος άνθρωπος χάθηκε πρόσφατα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και όσους τον γνώριζαν. Πρόκειται για το Γιώργο Μακαρώνη, ο οποίος εδώ και χρόνια ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα. Ο Γιώργος Μακαρώνης είχε για πρώτη φορά ασχοληθεί με τα κοινά όταν κατέβηκε υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το Φραγκλίνο Παπαδέλλη, ενώ ήταν μέλος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης Μυτιλήνης. Πέθανε την περασμένη Παρασκευή από ανακοπή καρδιάς και κηδεύτηκε το Σάββατο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, αναφέρθηκε στην απώλειά του προχθές, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα.
Πελ.Γ.

Η απαγόρευση του καπνίσματος

Αυστηρός στην τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης είναι ο πρόεδρος, Σταύρος Δημηρούδης, ο οποίος κάθε τόσο θυμίζει στους δημοτικούς συμβούλους ότι δεν μπορούν να καπνίζουν μέσα στην αίθουσα. Βέβαια δε λείπουν οι… παραβάτες αυτής της απόφασης, οι οποίοι πηγαίνουν στο βάθος της πίσω αίθουσας και καπνίζουν για να μη γίνονται αντιληπτοί από τον πρόεδρο. Θα πρέπει πάντως έξω από την αίθουσα να διαμορφωθεί ένας χώρος για τους καπνίζοντες με σταχτοδοχεία, για να τηρηθεί το μέτρο.
Πελ.Γ.

Αποχωρεί και τυπικά

Στις 28 Δεκεμβρίου αποχωρεί και τυπικά από την υπηρεσία του ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου, Χρήστος Αθανασίου. Η αποχώρησή του ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά για να αποφευχθούν κάποια μικροπροβλήματα, αποφασίσθηκε η τυπική αποχώρησή του να γίνει μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 του μήνα. Δηλαδή και φέτος θα γιορτάσει την ονομαστική του εορτή ως διευθυντής.
Ν.Μ.

Άλλα λέει η Μπατζελή, άλλα ο Φλωρίδης

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είπε ότι η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Προφανώς δεν είχε μιλήσει με το συνεργάτη της ΕΑΣ Λέσβου Γιάννη Φλωρίδη, ο οποίος μια μέρα πριν, σε σύσκεψη στη νομαρχία, έλεγε ότι η ψηφιοποίηση θα τελειώσει στα τέλη Μαρτίου.
Εμείς τι να πούμε; Καλό καλοκαίρι!
Ν.Μ.

Η Κομισιόν αναζητά εμπειρογνώμονες

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων σχετικά με τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την παροχή τεχνικών συμβουλών στον τομέα της βιολογικής παραγωγής, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομάδα θα απαρτίζεται από επιστήμονες και άλλους εμπειρογνώμονες με ειδίκευση σε θέματα σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και θα παρέχει ανεξάρτητες, εξαιρετικές και διαφανείς τεχνικές συμβουλές στην Επιτροπή.
Εμείς θα προτείναμε να καταθέσουν αιτήσεις τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα αντιδρούσαν οι κοινοτικοί παράγοντες στη μεταφορά της τεχνογνωσίας από το ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ν.Μ.

Διάλογος ή κουβέντα να γίνεται;

Διάλογο θέλει να ξεκινήσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Όρισε την έναρξή του στις 25 Ιανουαρίου. Ελπίζουμε μέχρι τότε να δώσει στη δημοσιότητα τις δικές της προτάσεις, ώστε να υπάρχει μια βάση για συζήτηση. Διαφορετικά ο καθένας θα λέει το μακρύ του και το κοντό του. Έτσι, αντί για διάλογος θα γίνεται κουβέντα καφενείου.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey