Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τρέχει η Λήμνος
Διαχειριστική επάρκεια δικαιούχου πήρε απ’ τη Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου ο Δήμος Λήμνου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Δήμος δεν έχει πλέον κανέναν ανάγκη για να εντάξει στο ΕΣΠΑ και να υλοποιήσει έργα και δράσεις. Μπορεί μόνος του να είναι τελικός δικαιούχος, κάτι που έως τώρα δεν είχε κανένας φορέας του νησιού.
Ποιος την πιάνει, λοιπόν, τώρα τη Λήμνο, αφού με την οργάνωση και τη μεθοδικότητα που επιδεικνύει ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δε θα μείνει ούτε μια ευκαιρία χρηματοδότησης να περάσει αναξιοποίητη. Κι έχει ακόμη πολύ δρόμο το τέταρτο πακέτο, αλλά και αρκετά κονδύλια σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για να διεκδικήσει κανείς…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έλεγχος στην Πέτρα

Πολλά γράφτηκαν και σχολιάστηκαν, σε συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, για τα οικονομικά του τέως Δήμου Πέτρας. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει σαφές, σε απάντηση και κάποιων παρερμηνειών που υπήρξαν, ότι τις διαπιστώσεις περί της κατάστασης στο δημοτικό ταμείο δεν τις έκαναν αυθαίρετα απ’ την πλευρά τους οι δημοσιογράφοι, αλλά τα στελέχη του Δήμου Λέσβου, που μάλιστα παρουσίασαν στη συνεδρίαση και τα σχετικά στοιχεία.
Απ’ την πλευρά μας, για να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθούν τα του Καίσαρος στον Καίσαρα, επισημάναμε την ανάγκη, πέραν των ελέγχων που θα διενεργηθούν, να διερευνηθεί και το πώς λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός της τέως Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πολλά τα χρόνια για τα οποία εμφανίστηκε να επικρατεί χαώδης κατάσταση μεταξύ τακτικών και εκτάκτων εσόδων, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες. Ή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απ’ το Δήμο Λέσβου δεν ανταποκρίνονται σε βάθος οκταετίας, όπως ειπώθηκε, ή οι δήμοι και τα οικονομικά τους για τόσο μεγάλο διάστημα είχαν μπει στον αυτόματο απ’ το κράτος, δίχως απολύτως κανέναν έλεγχο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μέτρον άριστον

Είναι πολύ θετικό το ότι ο Δήμος Λέσβου έχει προγραμματίσει ήδη κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φετινού Έτους Ελύτη. Ωστόσο, θα πρέπει οι αρμόδιοι να μην πέσουν στην «παγίδα» και καταλήξουν αυτοί σε μονοθεματισμό και εμείς στο να ακούμε όλη τη χρονιά για το νομπελίστα ποιητή, ειδικά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, που θα είναι και οι περισσότερες. Ο κ. Αστυρακάκης μάς βεβαίωσε πως το θέμα των εκδηλώσεων δε θα είναι αποκλειστικά ο Ελύτης, απλά θα πρόκειται για εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του. Εμείς, ωστόσο, το επισημαίνουμε, γιατί, όπως και να το κάνουμε, θεμιτό είναι να υπάρξει όσο γίνεται ποικιλία θεματικών.
Β.Χρ.

Τους… εκτόπισε το παγοδρόμιο

Άκουσον, άκουσον! Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης θα γίνουν, λέει, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και όχι στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου γίνονταν πάντα, γιατί εκεί βρίσκεται ακόμη το παγοδρόμιο. Το τελευταίο, μάλιστα, φεύγει τη Δευτέρα 7 του μήνα, δηλαδή μια μέρα μόνο μετά την Κυριακή, που θα γίνουν και οι περισσότερες εκδηλώσεις. Και άντε, ο επιχειρηματίας έχει υπογράψει σύμβαση με το Δήμο και δε φεύγει μια μέρα νωρίτερα για να γίνουν με άνεση χώρου οι εκδηλώσεις. Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα του πόσο άνετα παραχωρούμε τους δημόσιους χώρους της πόλης μας σε ιδιωτικές εταιρείες - και μάλιστα για τόσο πολύ καιρό - και βολευόμαστε εμείς με τη δεύτερη κατά σειρά επιλογή…
Β.Χρ.


Λεφτά… υπάρχουν!
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Έπαιξαν… εκτάκτως

Δεν κατάφεραν τελικά να παίξουν στην προγραμματισμένη τους εμφάνιση τα μέλη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου που πήγαν στο Καστρινό Καρναβάλι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, λόγω του βροχερού καιρού. Αυτό δεν τους εμπόδισε, βέβαια, να απολαύσουν έστω και ως θεατές τις παρελάσεις αρμάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων που φιλοξενήθηκαν και τους «Κουδουνάτους» του Μεσότοπου, αλλά και να συναντηθούν με τον Ψαραντώνη. Πάντως, η επίσκεψή τους δεν... πήγε ανεκμετάλλευτη. Εκτάκτως, έπαιξαν μουσική στο χορό του Συλλόγου Μυτιληνιών που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παντού υπάρχει… ένας Μυτιληνιός!
Β.Χρ.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ακτοοπλόοι

Η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες, όπως και κάθε επιχείρηση, να σκαρφίζονται κάθε λογής κόλπα για να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναδιοργάνωση των δρομολογίων τους, που καταργεί τις βραδινές πτήσεις από και προς τη Μυτιλήνη.
Από τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να βγουν κερδισμένες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, βέβαια, διότι μόνοι οι ξενύχτηδες είναι διατεθειμένοι να φεύγουν στις 3:30 το πρωί από την Αθήνα για να είναι στις 6:30 το πρωί στη Μυτιλήνη.
Ν.Μ.

Το «Λισσός» στη Λιβύη

Περί τα 10 εκατ. ευρώ εισέπραξαν οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας μας, που ναύλωσαν πλοία για τη μεταφορά εγκλωβισμένων πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη. Μαθαίνουμε πως ένα από τα πλοία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτά τα δρομολόγια ήταν και το «Λισσός» τής ΑΝΕΚ. Πρόκειται για ένα πλοίο που αποχαιρέτησε για τελευταία φορά το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 13 του περασμένο Νοεμβρίου. Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να το ξαναδούμε.
Ν.Μ.

Αλίμονο στα μικρά νησιά

Αν οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν περικοπή των δρομολογίων τους στη Λέσβο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, είναι εύκολο να φανταστούμε τι συμβαίνει στα μικρότερα. Τα γράφουμε τούτα γιατί φοβόμαστε, όπως συμβαίνει συνήθως, πως η Λήμνος θα αποδειχθεί μεγαλύτερο θύμα από τη Λέσβο στα προγράμματα λιτότητας που ανακοίνωσαν οι αεροπορικές.
Ν.Μ.

Θα κόψει και έκτη πίτα

Όταν στα μέσα του Γενάρη αποκαλύψαμε ότι ετοιμάζεται αναβολή στις εκλογές του Επιμελητηρίου, μας γεννήθηκε το ερώτημα αν ο Γιώργος Ορφανός θα κόψει και έκτη πίτα ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου. Χθες το απόγευμα μας έλεγε ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό, καθώς οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2011. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει νέα διοίκηση αμέσως μετά τις εκλογές, αφού δύσκολα θα βρεθεί συνδυασμός που θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ίσως η θητεία να πάρει ακόμη μια μικρή παράταση, έως τις αρχές τού 2012. Σε αυτή την περίπτωση θα την κόψει και την έκτη πίτα.
Και να σκεφτεί κανείς πως όταν ανέλαβε, στόχος ήταν να κάνει μια θητεία δύο ετών.
Ν.Μ.

Σύμπτωση;

Το επώνυμο του ενός από τους δυο αστυνομικούς που χάθηκαν στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη παρέπεμπε από την πρώτη στιγμή σε μυτιληνιό όνομα. Γι’ αυτό δεν άργησαν να «κυκλοφορήσουν» οι πληροφορίες ότι ο Γιάννης Ευαγγελινέλλης κατάγεται από τη Λέσβο και συγκεκριμένα από το Πλωμάρι, όπου υπάρχουν πολλοί με το συγκεκριμένο επώνυμο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε χθες από κατοίκους της περιοχής και συγκεκριμένα από την κοινότητα Πλαγιάς, όπου υπάρχει αυτό το όνομα. Κάτοικοι της περιοχής δε γνωρίζουν τίποτα και δεν επιβεβαιώνουν σύνδεσή του με την περιοχή, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης από την Πλαγιά μάς έκανε γνωστό ότι πρόκειται για σύμπτωση. Συγκεκριμένα, όπως μας είπε, υπάρχει ένας Αντώνης Ευαγγελινέλλης από το χωριό, ο οποίος είναι νέος αστυνομικός και υπηρετεί στην Αθήνα, αλλά ο ίδιος επικοινώνησε με συγγενείς του και ο νεαρός είναι βέβαια μια χαρά στην υγεία του, και μάλιστα βρίσκεται σε άδεια. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πρόκειται για απλή σύμπτωση, αν και αυτό λίγη σημασία έχει, αφού η απώλεια με τέτοιο τρόπο της ζωής ενός νέου ανθρώπου είναι έτσι κι αλλιώς οδυνηρή.
Πελ.Γ.

Κρατάμε επιφύλαξη…

Πάντως, χθες, τόσο ορισμένα ενημερωτικά site όσο και αθηναϊκά κανάλια - προφανώς από την ίδια πηγή - μετέδωσαν ότι ο 23χρονος αστυνομικός κατάγεται από το Πλωμάρι της Λέσβου, ενώ και ο αστυνομικός διευθυντής φέρεται να το επιβεβαιώνει αυτό. Ο κ. Κομνηνός Δαγγέλης, όμως, μας διευκρίνισε ότι και ο ίδιος απλώς το «άκουσε» να λέγεται και δε γνωρίζει επισήμως από πουθενά αν είναι Μυτιληνιός ο άτυχος αστυνομικός. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπηρέτησε ποτέ στο νησί. Αφήνουμε μια μικρή πιθανότητα - για να μην είμαστε και εμείς… βέβαιοι - ο αστυνομικός να κατάγεται από τη Λέσβο, δεδομένου όμως ότι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από πουθενά και δεν υπάρχει καμμιά μαρτυρία που να το λέει, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey