Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι
Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, όπως και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποφάσεις που έλαβαν η ΠΟΕΣΥ και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζομένους του κλάδου. Λόγω της απεργίας δε θα κυκλοφορήσει το «Εμπρός Σαββατοκύριακο» και το περιοδικό «Metropolitan» των Εκδόσεων Λιβάνη, που κυκλοφορεί ένθετο με το «Ε».
Ν.Μ.

Κι όμως, κάνουν υπερωρίες

Εμβρόντητοι μείναμε όταν είδαμε όταν οι εργαζόμενοι του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λέσβου θα πληρωθούν υπερωρίες 40 ωρών το μήνα ο καθένας από αυτούς, για το διάστημα από 17 Αυγούστου έως 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που παραθέτουμε, οι υπάλληλοι του Εργαστηρίου στο διάστημα αυτό έκαναν υπερωρίες… έως τις 10 το βράδυ!
Το Κτηνιατρικό Εργαστήριο είναι μια από τις υπηρεσίες της Λέσβου που το περασμένο καλοκαίρι είχαμε αποκαλύψει ότι είναι ανενεργές. Κι οι υπάλληλοί του το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τη συνταξιοδότησή τους. Ο υπάλληλος της υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης (ο προϊστάμενος Αθανάσιος Πέτρου απουσίαζε με άδεια) μας είπε βέβαια ότι δεν πρόκειται για πραγματικές υπερωρίες, αλλά για ένα επίδομα που λαμβάνουν όλοι οι γεωτεχνικοί, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απλά δίνεται… με τη μορφή υπερωριών.
Η απάντηση αυτή δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά από όσα λύνει. Αν είναι επίδομα που δικαιούνται οι γεωτεχνικοί, γιατί δίνεται με μορφή υπερωριών κι όχι ως επίδομα; Γιατί χρησιμοποιούνται τέτοιες χονδροειδώς ψευδείς δικαιολογίες; Αν πρόκειται για επίδομα σε γεωτεχνικούς, γιατί αποδέκτες του είναι και υπάλληλοι που δεν είναι γεωτεχνικοί;
Εν τέλει, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το σάλο που σηκώθηκε από τις αποκαλύψεις για το «πού πήγαν τα λεφτά», αλλά και την κατακραυγή μιας ολόκληρης κοινωνίας, δεν κατάλαβε τίποτα;
Ν.Μ.
Ενεργοποιείται το εργαστήριο

Στη χθεσινή μας επικοινωνία, ο κ. Τσομπανέλλης μάς δήλωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες παραλήφθηκε από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο ένα όργανο με το οποίο θα γίνονται αναλύσεις αίματος στα ζώα της Λέσβου για τον καταρροϊκό πυρετό. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο κ. Τσομπανέλλης πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα εκπαιδευτεί στο χειρισμό του επί μία εβδομάδα.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη κι ελπίζουμε σύντομα το Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Λέσβου να γίνει μια παραγωγική υπηρεσία, έστω και με καθυστέρηση δύο δεκαετιών! Διότι μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στα νησιά μας.
Ν.Μ.

Θα μείνουν απλήρωτες οι επιδοτήσεις;

Λόγω απεργίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις στους παραγωγούς όλης της χώρας μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό το θέμα απασχολούσε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χθες το μεσημέρι και μέχρι την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας δεν είχε βρεθεί λύση. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί προ ημερών, οι επιδοτήσεις επρόκειτο να πληρωθούν από τις 15 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Ν.Μ.

Έτοιμες οι βεβαιώσεις

Τις βεβαιώσεις τους θα μπορέσουν να πάρουν σήμερα Παρασκευή όσοι συμμετείχαν στα σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργάνωνε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έμειναν για το… τέλος, λόγω και της μεγάλης συμμετοχής.
Β.Χρ.

Ο Πολιχνίτος στα «Νέα»

Η εγκαινίαση του προγράμματος «Πλοήγηση στον Κόσμο» τής Cosmote στο Δημοτικό Σχολείο του Πολιχνίτου, πριν από λίγες μέρες, ήταν το θέμα ενός δημοσιεύματος του χθεσινού ηλεκτρονικού φύλλου της εφημερίδας «Τα Νέα». Σ’ αυτό φιλοξενούνται τόσο οι απόψεις μαθητών του Σχολείου για τη χρησιμότητα του ίντερνετ και του συγκεκριμένου προγράμματος, όσο και της διευθύντριας του Σχολείου, Μεταξίας Συκά, και του δασκάλου Κωνσταντίνου Καλαθά, που τονίζουν τη σημασία που έχει η εγκατάσταση του εξοπλισμού στο Σχολείο τους, αλλά και του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσολακίδη, στελέχους της ομάδας υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η τηλεδιάσκεψη των μαθητών του Πολιχνίτου με το Σχολείο της Ηρακλειάς αποτέλεσε, εξάλλου, και την πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος.
Β.Χρ.

Τους έβγαλαν πάλι ασπροπρόσωπους

Ασπροπρόσωπο βγάζουν για μια ακόμη φορά το Λιμεναρχείο οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στη συστηματική και ακούραστη δουλειά τους, που πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, τα «λαγωνικά» του Τμήματος Ασφαλείας εντόπισαν τον 50χρονο πηδαλιούχο την ώρα που παραλάμβανε το δέμα με την ποσότητα ηρωίνης, δίνοντας μια άλλη διάσταση τις έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος του «Aegean Star», αλλά και τον μεταφορέα σχεδόν τριών κιλών χασίς. Υποθέσεις που αν μη τι άλλο είναι πάρα πολύ σοβαρές.
Πελ.Γ.

Το ξέχασαν!

Η έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης ήταν τα «αδύνατα σημεία» στην επιχείρηση που στήθηκε αμέσως μετά το ατύχημα του «Aegean Star» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τα ζητήματα αυτά, όμως, υποτίθεται ότι είναι τα πρώτα στα οποία εκπαιδεύονται οι συμμετέχοντες σε ασκήσεις ετοιμότητας, που θα πρέπει να κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας τις οργανώνει συνήθως το Λιμενικό Ταμείο και καλύπτει ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων μέχρι το Σίγρι, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να… ξεχνούν να το ενημερώσουν σε ένα επείγον περιστατικό.
Σ.ΜΠΑ

Χωρίς κάρτες η «Κυψέλη»

Για πρώτη χρονιά φέτος η «Κυψέλη» δεν έστειλε χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις ευχές της για τις γιορτές, καθώς μέχρι τώρα η κάλυψη των εξόδων αποστολής τους γινόταν από τη Νομαρχία. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της αλλαγής στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν τα έξοδα για την αποστολή τους.
Πελ.Γ.

Καμία αρμοδιότητα…

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, πριν καλά-καλά έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αναλάβουν οι νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικοί, άρχισαν οι «εκπτώσεις» στα όσα προέβλεπε ο «Καλλικράτης» περί αρμοδιοτήτων. Η αρχή γίνεται απ’ τον τομέα της υγείας, αφού, όπως φαίνεται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, δεν εκχωρούνται αρμοδιότητες σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, ούτε στην πρωτοβάθμια ούτε όμως και στη δευτεροβάθμια/περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Κι όπως σχολίαζε αυτοδιοικητικός της Λέσβου που είχε προγνώσει ότι τα όσα αναφέρει ο «Καλλικράτης» δύσκολα θα τύχουν εφαρμογής, «μάλλον εισακούστηκε η άποψη του Κ.Κ.Ε. που μιας εξ αρχής δήλωνε κάθετα αντίθετο στην εκχώρηση τέτοιων αρμοδιοτήτων όπως η υγεία και η παιδεία».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αναβλήθηκε, αλλά…

Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων επρόκειτο χθες να εξεταστεί προσφυγή του Δήμου Μανταμάδου και συλλόγων της περιοχής, που αφορά στην έκταση της εταιρείας «Ενεργειακή Μυτιλήνης», στη θέση Λαφτσί, την οποία έχει αγοράσει η εταιρεία απ’ το 2003 προκειμένου να κατασκευάσει εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων. Όμως, λόγω ασθένειας μέλους της Επιτροπής, όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος της εταιρείας Δημήτρης Καλλίας, η εξέταση του θέματος αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν το Φεβρουάριο.

… ετοιμάζεται αντεπίθεση

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ευγένιος Καυλακώνης, υποστηρίζει ότι η προσφυγή δεν αφορά στο χαρακτηρισμό της έκτασης, ζήτημα που όπως τονίζει έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια, «αλλά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τμήματος που έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, δηλαδή 4,9 στρέμματα σε σύνολο 17». Επειδή, όμως - όπως συνεχίζει ο ίδιος - «η δασική έκταση δεν επηρεάζει την επένδυση που θα γίνει στο υπόλοιπο τμήμα κι επειδή υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων με τον όμορο ιδιοκτήτη, είναι ξεκάθαρο για μας πως σκοπός της προσφυγής είναι να καθυστερήσει η επένδυση».
Για αυτό και τις επόμενες μέρες αναμένεται απ’ την πλευρά της εταιρείας να διερευνηθεί το θέμα της… αντεπίθεσης. «Όσοι», υποστήριξε ο κ. Καυλακώνης, «δεν έχουν έννομο συμφέρον, κάποιοι σύλλογοι-μαϊμού, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα κινηθούμε και νομικά εναντίον τους, για να σταματήσει πια αυτή η παρελκυστική πρακτική, να προσφεύγουν για ζητήματα τελειωμένα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας δασικής έκτασης. Έλεος πια…»
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey