Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Χωριατιές
Να έχεις κάτι χαρμόσυνο να ανακοινώσεις ή να παρουσιάσεις στην κοινή γνώμη και να μην καλείς επιλεκτικά κάποια μέσα ενημέρωσης, γιατί δε σε υμνολογούν (όπως προφανώς θα ήθελες), αλλά παρουσιάζουν αντικειμενικά τα γεγονότα, είτε είσαι επιχειρηματίας είτε πρόεδρος οργανισμού είτε πρόεδρος αθλητικού σωματείου, αν μη τι άλλο σε χαρακτηρίζει. Φαίνεται ότι ορισμένοι μπορεί να έκαναν λεφτά, να βγήκαν παραέξω, αλλά δυστυχώς για αυτούς… είναι βαθιές οι ρίζες!
Π.Μ.

Έφτασε μέχρι… Νέα Ζηλανδία

Μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έφτασε, όπως μάθαμε, το αφιέρωμά μας στον Ακρασιώτη Γιάννη Κοντέλλη. Είναι πολύ θετικό να γνωρίζουμε πως διαβάζονται τέτοια δημοσιεύματα και από Μυτιληνιούς της διασποράς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συντοπίτες μας που έχουν να επιδείξουν τόσο σπουδαίο έργο.
«Ε»

Ευχάριστες συμπτώσεις

Για την παράσταση «Τα Κόκκινα Φανάρια», του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου, μας ρωτούσε ο Γιώργος Καμβυσέλλης. Κι αυτό γιατί ο συνεργάτης τού «Ε» γράφει ένα νέο βιβλίο, αυτήν τη φορά με θέμα τη ζωή και το έργο του συγγραφέα Αλέκου Γαλανού, του κινηματογραφικού έργου «Τα Κόκκινα Φανάρια». «Ήρθε κι έδεσε» που λένε…
Β.Χρ.

Καλή αρχή…

Πολύ όμορφη και θετική κίνηση είναι η εικαστική έκθεση που ξεκινά αύριο στη μαρίνα της Μυτιλήνης. Κι αυτό γιατί είναι σπάνιο, μέσα στο χειμώνα τουλάχιστον, να αξιοποιούνται για τέτοιες δράσεις ανοιχτά σημεία της πόλης. Πέρα από αυτό, στη μαρίνα για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο και ελπίζουμε να είναι η αρχή μόνο σε μια συνέχεια, αφού ο χώρος προσφέρεται - λόγω και του ότι έχει το θεατράκι του. Έτσι δίνεται ζωή και χρώμα και στις χειμωνιάτικες μέρες της πόλης.
Β.Χρ.

«Γερνούν» οι Σύλλογοι

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Λέσβου - αλλά και των συντοπιτών μας εκτός νησιού - επιτελούν σημαντικό έργο στη συνέχιση της παράδοσης και στην προώθηση διαφόρων τεχνών. Ωστόσο, όπως μας έλεγαν πρόσφατα και ορισμένοι εκ των προέδρων τους, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ένα βασικό πρόβλημα: δεν έχουν μέλη νεαρά σε ηλικία. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη συνάντηση π.χ. της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου την προηγούμενη Κυριακή, όπου φάνηκε πως δεν υπάρχουν - ως μέλη τουλάχιστον - νέοι άνθρωποι που να συνεχίζουν την όμορφη αυτή συνήθεια των γονιών και των παππούδων τους. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προσέλκυσης των νέων, γιατί αν δεν ανανεωθεί το δυναμικό τους και δεν πέσει ο… μέσος όρος ηλικίας τους, σε κάποια χρόνια οι σύλλογοι αυτοί ενδέχεται να πάψουν να υπάρχουν, κι αυτό θα είναι κρίμα.
Β.Χρ.

Κατολίσθηση στα Χίδηρα

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν στην είσοδο των Χιδήρων απ’ τις βροχοπτώσεις το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, οι οποίες και προκάλεσαν μικρή κατολίσθηση. Επί τόπου έσπευσε ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Απόστολος Αθανασιάδης, και δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της ζημιάς.
Μέχρι να γίνουν, όμως, οι εργασίες, σημάνθηκε η περιοχή ώστε να προσέχουν οι οδηγοί, αφού ο δρόμος δεν έχει κλείσει και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αντίδραση με καταλήψεις…

Σε συμβολικές καταλήψεις των πολεοδομιών προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι μηχανικοί όλης της χώρας, επιδιώκοντας την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις θέσεις τους. Οι μηχανικοί θέλουν με αυτές τις κινητοποιήσεις να αναδείξουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών - που καταργεί και τυπικά η κυβέρνηση ανοίγοντας το κλειστό επάγγελμα - ως του μόνου μέσου διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματός τους.
Ανάλογες κινητοποιήσεις, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττού, θα γίνουν και την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί κατάληψη των γραφείων τού ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη χώρα, με σκοπό την ανάδειξη των τριτοκοσμικών καταστάσεων λειτουργίας του Ταμείου, που παραμένει απαράδεκτα υποστελεχωμένο.
Δύσκολοι καιροί και για μηχανικούς…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πετάνε… βελάκια

Το θέμα του λιμανιού της Μυτιλήνης και της νομιμοποίησης όλων των εργασιών που έχουν γίνει σ’ αυτό απ’ το 1940 και μετά μόνο καινούργιο δεν είναι. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, «παίζει» απ’ το 2004, όταν κι είχε υπάρξει αλληλογραφία της Κτηματικής Υπηρεσίας με το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Νομού Λέσβου για όλα τα λιμάνια και για την ανάγκη να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους, διαδικασία που είχε προθεσμία έως τον Απρίλιο του 2009.
Παρ’ όλα αυτά, η ανάδειξη τώρα, λίγο πριν την έναρξη μέσω του ΕΣΠΑ του ανατολικού κρηπιδώματος του λιμένα Μυτιλήνης, έχει «τορπιλίσει» κάποιες αγαθές έως πρότινος υπηρεσιακές σχέσεις - ή, όπως σχολίαζε τρίτο πρόσωπο, υπερβάλλοντας μεταφορικά, «στη διαχειριστική αρχή κάναν στόχο την Κτηματική και πετάνε βελάκια».
ΜΑΡ.ΠΛ.


Αληθινός σεβασμός…
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Όλα πιο δύσκολα

Οι αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή είναι μια μόνο πτυχή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη νησιωτική χώρα, μόνο και μόνο επειδή είναι νησιωτική και αναγκαστικά η διοίκησή της «μετακόμισε» στο μακρινό Πειραιά. Ένα σωρό ακόμη ζητήματα, μικρά ή μεγάλα, γραφειοκρατικού χαρακτήρα ή μη, αναμένεται να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου, όπου και θα αναδύονται οι διαφορετικές ανάγκες μιας νησιωτικής περιοχής σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
Εμείς στα νησιά γνωρίζουμε ότι όλα είναι πιο δύσκολα. Θα πρέπει, όμως, να το αναγνωρίσει αυτό και η διοίκηση, αποκεντρωμένη ή κεντρική, και να διαθέτει τα αντανακλαστικά να βελτιώσει, να αλλάξει, να διαφοροποιήσει και να προσαρμόσει στα νησιωτικά δεδομένα ό,τι χρειάζεται. Αλήθεια, αυτή η παρωχημένη πλέον βεβαίωση για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην παραμεθόριο τι λόγο εξυπηρετεί να υφίσταται;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ματαιώθηκε η συγχώνευση, αλλά…

Η συγχώνευση της Aegean και της Olympic Air ματαιώθηκε μετά το «stop» της Κομισιόν, αλλά τα αεροπορικά εισιτήρια παραμένουν πανάκριβα. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, σε συνδυασμό φυσικά με τη μείωση των πτήσεων από και προς τα νησιά.
Γι’ αυτό το ζήτημα ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν κάνει κάτι. Ίσως η διαδικασία συγχώνευσης που εδώ και μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη, να αποτελούσε κάποια δικαιολογία, τώρα όμως που η συγχώνευση ναυάγησε, θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ή θα έχουμε μια απ’ τα ίδια, και ως προς τις τιμές, αλλά και ως προς τις πτήσεις;
Ν.Μ.

Οικολογικές ευαισθησίες από τη ΝΕΛ

Την υπόσχεση ότι κάθε μήνα θα μεταφέρει ένα φορτηγό με ανακυκλώσιμα υλικά δωρεάν από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά έδωσε ο γενικός εντεταλμένος τής ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στη φορτική πίεση του κ. Κουνιαρέλλη.
Ν.Μ.

«Τοκογλυφικά» επιτόκια

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, μας έλεγε χθες το πρωί ότι η ΑΤΕ αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο Συνεταιρισμό του από το 6,5% στο 10,5%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το χρηματοοικονομικό κόστος του Συνεταιρισμού. Την αύξηση του επιτοκίου την πληρώνουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, που, αν και θα ήθελε, δεν μπορεί να δώσει καλύτερες τιμές στο γάλα.
Η ΑΤΕ, αν και κρατική τράπεζα, αντιμετωπίζει τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις σαν τους χειρότερους πελάτες της, ενώ στις περισσότερες ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας έχει πάψει προ πολλού να δίνει χρηματοδοτήσεις για τη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων.
Ν.Μ.

Από το ένα άκρο… στο άλλο

Πέρυσι τέτοιο καιρό τα κρούσματα της νέας γρίπης Η1Ν1 ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Ο θόρυβος για τη λεγόμενη «γρίπη των χοίρων» που εμφανίστηκε το 2009, είχε κορυφωθεί πέρυσι και ο πανικός είχε γίνει η αιτία τότε να παραγγελθεί τεράστια ποσότητα εμβολίων, που έμεινε όμως στις αποθήκες, αφού οι προβλέψεις για «επιδημία» πέρυσι το χειμώνα δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά. Έτσι, «ξεφούσκωσε» το θέμα και έπαψαν να συζητούν πλέον για τη νέα γρίπη. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι αυτή την εποχή υπάρχουν νέα κρούσματα και έχουν επέλθει και θάνατοι σε άλλες περιοχές της χώρας, η είδηση «περνάει στα ψιλά».
Ίσως να είναι καλύτερα έτσι, αφού οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, δεδομένου ότι γενικά τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια και οι ευπαθείς ομάδες που έχουν εμβολιαστεί, είναι καλυμμένες σε ένα μεγάλο ποσοστό. Όμως, γιατί πρέπει από το ένα άκρο της απόλυτης υπερβολής να οδηγούμαστε στο άλλο άκρο της απόλυτης σιωπής;
Πελ.Γ.

Τι περιμένουν;

Καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν τη λήψη μέτρων και την εξεύρεση χώρου για την υποδοχή μεταναστών όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι παράνομες αφίξεις στα νησιά, στη Λέσβο δε φαίνεται να γίνεται καμμιά απολύτως ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς για να ασκήσουν πιέσεις για το θέμα. Τι περιμένουν, άραγε; Όταν θ’ αρχίσουν να φθάνουν κατά δεκάδες στις ακτές του νησιού, θα είναι πλέον αργά.
Πελ.Γ.

Κύπριοι τουρίστες;

Καλοκαιρινές πτήσεις ανακοίνωσαν οι «Κυπριακές Αερογραμμές» για το Βόρειο Αιγαίο. Αυτό ανέφερε σε κεντρικό του θέμα η εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου, επισημαίνοντας ότι στα δρομολόγια δεν έχει ενταχθεί η Χίος. Σίγουρα αυτό είναι αρνητική εξέλιξη για το γειτονικό νησί, όμως αν ισχύει για το υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο, θ’ αποτελέσει αναμφισβήτητα μια τονωτική ένεση στον τουρισμό του νησιού μας.
Πελ.Γ.

Χρειάζεται βελτιώσεις

Μέχρι το Μάιο σχεδιάζουν τα αρμόδια υπουργεία να καθιερώσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία, με στόχο να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1,4 εκατ. ευρώ! Το σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται, όμως, για τους ασφαλισμένους τού ΟΑΕΕ, παρουσιάζει προβλήματα και όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που γιατροί στη Μυτιλήνη επιστρέφουν στον παλιό τρόπο συνταγογράφησης για ν’ αποφύγουν τον πονοκέφαλο του προγράμματος, που συχνά «κολλάει».
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey