Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Φθορές στο «Μαρούλα»
Σημαντικές φθορές έχει υποστεί το κινηματοθέατρο «Μαρούλα», χωρίς η δημοτική αρχή Μύρινας να έχει προχωρήσει σε καμμία συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια. Η στέγη στάζει, νερά μπαίνουν από παντού, η σκηνή έχει προβλήματα, το κλιματιστικό δε δουλεύει και το «Μαρούλα» χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση. Ένα ακόμη θέμα που η νέα δημοτική αρχή καλείται να επιλύσει, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά και τη ριζική ανακαίνισή του, δεν έχει γίνει καμμία συντήρηση στο σημαντικό και μοναδικό πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Α.Σπυ

Ανοιχτή ημερίδα

Μια ημερίδα με τίτλο «Έρευνα στη Γεωγραφία» διοργανώνεται την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την παρουσίαση της προόδου των διδακτορικών διατριβών του Τμήματος, αλλά θα είναι ανοιχτή και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να πάει. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε γνώση προσφέρεται ανοιχτά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι μια θετική κίνηση.
Β.Χρ.

Τα ίδια συμπεράσματα…  
Στην ίδια εκτίμηση που είχαμε καταλήξει και εμείς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών, διατύπωσαν και δύο καθημερινές εφημερίες της Χίου, «Η Αλήθεια» και ο «Πολίτης», που διαπιστώνουν πως η Χίος έβγαλε περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
Εξ ου και οι πανηγυρισμοί, που πρωτοσέλιδα φιλοξενεί «Η Αλήθεια», της υφυπουργού Ελπίδας Τσουρή με το νεοεκλεγέντα αντιπεριφερειάρχη του Νομού Χίου, Κώστα Γανιάρη.
ΜΑΡ.ΠΛ.«Δένουν» τα πλοία

24 ώρες κυλιόμενων απεργιών ξεκινάει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, καθώς η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αρνείται να προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μαζί της. Αμφιβάλλουμε πολύ για το κατά πόσο η απεργία θα πετύχει τους στόχους της, ακόμη κι αν ακινητοποιηθούν τα πλοία. Διότι το γενικότερο κλίμα δεν ευνοεί τον αγώνα των ναυτικών, παρά το ότι είναι δίκαιος. Επιπλέον, οι απεργίες αυτές μάλλον ικανοποιούν τους εφοπλιστές, μια και αυτή την περίοδο τα πλοία κινούνται σχεδόν άδεια στις γραμμές. Οπότε η στάση θα μειώσει τα λειτουργικά τους κόστη.
Ν.Μ.

Ενδιαφέρον για την περαίωση

Στα 206 εκατ. ευρώ έφτασαν τα έσοδα από τις προκαταβολές περαίωσης που εισέπραξε το Δημόσιο, δημιουργώντας σχετική ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έναντι των αρχικών πενιχρών αποτελεσμάτων (60 εκατ. ευρώ είχαν εισπραχθεί έως την Παρασκευή). Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σταθμίζοντας τις εισπράξεις χθες και σήμερα, επρόκειτο να αποφασίσει το μεσημέρι αν θα δοθεί παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση (λήγει σήμερα 18 Νοεμβρίου).
Θυμίζουμε πως όσοι δεν έχουν λάβει σημειώματα και θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση.
Ν.Μ.

Επιστρέφει η βιντσότρατα;

Μια μικρή είδηση που διαβάσαμε σε ειδησεογραφικό μπλογκ αναφέρει πως αναμένεται έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση της βιντσότρατας, αλλά με περιοριστικούς όρους. Εφόσον η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια μικρή νίκη των ψαράδων. Η κοινοτική νομοθεσία έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια τη χρήση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου και πρόσφατα το μέτρο αυτό είχε υιοθετηθεί και από τη χώρα μας.
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η βιντσότρατα είναι ένα εργαλείο που δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον.
Ν.Μ.

Άρχισαν μαθήματα
Άρχισε, χθες, τυπικά στην Αγιάσο η λειτουργία του Σχολείου Μεταναστών. Οι πρώτοι μαθητές, μάλιστα, έφτασαν τους 14, ενώ στο πρώτο αυτό μάθημα βρέθηκε και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας. Ο οποίος και μας είπε ότι θέλουν να δουν πρώτα πώς θα πάει η λειτουργία του Σχολείου πριν ανακοινώσουν επίσημα την πρώτη εικόνα της. Καλή αρχή για τους μετανάστες μαθητές, λοιπόν!
Β.Χρ.

Τρεις σε ένα

Παρ’ όλο που ακολούθησαν την ίδια διαδρομή από την προκυμαία της Μυτιλήνης ως την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, οι πορείες που έγιναν προχθές στην πόλη ήταν ουσιαστικά τρεις, με απόσταση η μία από την άλλη. Τουλάχιστον δεν ξεκίνησαν σε διαφορετικές ώρες ή δεν ακολούθησαν διαφορετική πορεία, ώστε να δίνεται μια εικόνα πλήρους διάσπασης, όπως συμβαίνει άλλες φορές. Έτσι όπως έγινε προχθές, αυτήν τη φορά δινόταν η εικόνα της μεγάλης συμμετοχής.
Β.Χρ.

Υποδοχή «λυπητερών» με… χιούμορ

Με χιούμορ υποδέχεται το μπλογκ του Σιγρίου την περαίωση που κατέφτασε κι εκεί. Χαρακτηρίζοντάς την ως «λυπημένη θλίψη» και «μπουγιουρντί» που έφτασε και τα ποσά που καλούνται οι κάτοικοι να πληρώσουν ως «μεγαλόχαρες», θέτει το ερώτημα του εάν με τα λεφτά που θα μαζευτούν, όσοι χρωστούν θα ξεχρεώσουν ή αν… τζάμπα πληρώνουν… κερατιάτικα. Εύλογη ερώτηση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα ποσά κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ, με μια «ιδιαίτερη προτίμηση» στις 3.000 - 4.000. Καλό κουράγιο στους ακρίτες του Σιγρίου!
Β.Χρ.Η αδελφή του Μιχάλη Μυρογιάννη, Μαίρη, προχθές το πρωί, την ώρα που αφήνει ένα λουλούδι μπροστά από την προτομή του αδελφού της. Συνεπής στο ραντεβού της με τη μνήμη…


Ψάχνει ρόλο…

Επιστολή προς τους 13 νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες της χώρας, με την οποία προτείνει κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, απέστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η πρότασή του, όπως εξηγεί, γίνεται για να υπάρξει άμεση συνεννόηση και συνεργασία εν όψει της εφαρμογής του «Καλλικράτη» την 1η Ιανουαρίου 2011. «Προτείνω με ενέργειες του συναδέλφου μας νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, να καθοριστεί το δυνατόν συντομότερο κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των 13 αιρετών περιφερειαρχών και τους αρμόδιους ως άνω υπουργούς και συγκεκριμένη ατζέντα, που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας, χρηματοδότησης, μετάβασης από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στον “Καλλικράτη”», αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταφέροντας επί της ουσίας την ανάληψη πρωτοβουλίας στον ομόλογό του της Αττικής.

… πρωί-πρωί
Και καλά ο κ. Ψωμιάδης, ψάχνει ρόλο, μια και η Ν.Δ., που διοχέτευσε και την επιστολή του, δεν έχει την πλειοψηφία μεταξύ των αιρετών. Είναι ανάγκη, όμως, να τον ψάχνει κι άγρια χαράματα;
Όπως έλεγε χθες το μεσημέρι ο Νάσος Γιακαλής, «λίγο πριν τις 8 το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για να μου πει για την επιστολή που μου έστειλε. Κι ευτυχώς που είμαι πρωινός τύπος κι είχα ξυπνήσει πολύ νωρίτερα, διότι ειλικρινά μόνο αυτό τηλέφωνο απ’ το νομάρχη Θεσσαλονίκης δεν περίμενα τέτοια ώρα.».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Επιτέλους συνεννοήθηκαν

Στη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Μυτιλήνη έγιναν τα αυτονόητα. Δηλαδή μπροστά ήταν το πανό και το μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων και πίσω τους ακολουθούσαν κόμματα, σωματεία εργαζομένων και όλοι οι φορείς. Ακόμη και το Κ.Κ.Ε., που συνήθως θέλει να ξεχωρίζει από όλους τους υπολοίπους, ακολούθησε αυτή την πορεία. Φρόντισε όμως να κρατάει μεγάλες αποστάσεις… ασφαλείας, περίπου 100 μέτρων, από όλους τους «μπροστινούς». Άλλωστε, ο αναρχικός και αντιεξουσιαστικός χώρος της Μυτιλήνης που προπορευόταν, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το Κ.Κ.Ε..
Ν.Μ.

Διαβουλεύσεις εν όψει απεργίας

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η ΠΝΟ και οι Εφοπλιστές ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για να βρουν λύση στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ναυτικών πριν ξεκινήσει η απεργία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν, ώστε να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι νησιώτες. Μπορεί να υπάρξει «χρυσή τομή».
Ν.Μ.

Άλλοι 250

Ακόμη 250 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο το πρωί της Τετάρτης. Οι 110 από αυτούς ήταν μεμονωμένοι επισκέπτες και οι υπόλοιποι 140 αποτελούσαν ένα γκρουπ. Σήμερα ολοκληρώνουν τις τριήμερες διακοπές τους στη φθινοπωρινή Λέσβο.
Φανταστείτε να μπορούσαν να προσευχηθούν στο Γενί Τζαμί της Μυτιλήνης! Θα χρειαζόταν να δρομολογηθεί το «Μυτιλήνη» στη γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη για να καλυφθεί η κίνηση.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey