Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στη Μύρινα το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Νέα σύμβαση με την εταιρεία ανταποδοτικής ανακύκλωσης υπέγραψε προχθές ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Η συνεργασία που ξεκίνησε από την τέως δημοτική αρχή Μύρινας με τη συνεργασία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου, θα συνεχιστεί, μετά και την επίλυση του προβλήματος που παρουσιάστηκε με το σημείο όπου θα τοποθετούνταν το πρώτο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Η εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.» έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει τοποθετήσει το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο χώρο που έχει επιλεγεί, στη λεωφόρο Δημοκρατίας.
Α.Σπυ

Η Δευτεροβάθμια, ακόμη…

Μπορεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπέβαλε τις προτάσεις της για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας όμως θέλει ακόμη χρόνο, όπως φαίνεται.
Τις προάλλες ο διευθυντής της, Βασίλης Κοντάρας, είχε πάει στη Θερμή, συνεχίζοντας τη συγκέντρωση στοιχείων και απόψεων για σχολεία που, μακροσκοπικά τουλάχιστον, φαινόταν πως έχουν τέτοια προοπτική. Μάλλον δε θα έχουμε προτάσεις για συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων, όμως, κυρίως λόγω του κτηριακού προβλήματος των σχολικών μονάδων.
Β.Χρ.

Κοπή πίτας τής ΟΛΣΑ…   

Μια αποκατάσταση οφείλουμε για την κοπή της πίτας τής ΟΛΣΑ, που θα γίνει την Κυριακή που μας έρχεται από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο πλοίο τής ΝΕΛ «European Express», στο λιμάνι του Πειραιά. Με εξαίρεση τις δύο προηγούμενες χρονιές, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου παραχωρούσε κάθε χρόνο πλοία της στην Ομοσπονδία για τη σημαντική αυτή εκδήλωσή της, ήδη από το 1988. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η κοπή της πίτας θα γίνει σε πλοίο της, όπως αναφέρουμε στο σχετικό μας κείμενο.

… με πολλή συμμετοχή    

Όπως μας ανέφερε, πάντως, ικανοποιημένος ο Νεκτάριος Βακάλης από την ΟΛΣΑ, ήδη έχει σχεδόν εξαντληθεί η διάθεση των προσκλήσεων για τη γιορτή. Και είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής οι περισσότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις των συντοπίτικων συλλόγων είχαν μεγάλη συμμετοχή. Όποιοι ενδιαφέρονται, πάντως, να προμηθευτούν μια πρόσκληση για την ερχόμενη Κυριακή, μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους τής ΟΛΣΑ.
Β.Χρ.


Περιοδεύων… μανάβης ψαριών!
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Ποιος στηρίζει…

Χωρίς απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος ολοκληρώθηκε η συζήτηση που εισηγήθηκε ο Στρατής Κόρακας με θέμα «Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, απειλή για την εθνική κυριαρχία». Και αυτό παρά τις ενδιαφέρουσες καθ’ όλα απόψεις που εκφράστηκαν σχεδόν απ’ το σύνολο των παρατάξεων. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος ψήφισαν, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι παρατάξεις του Παύλου Βογιατζή και του Βασίλη Τεντόμα, αφού η πρόταση συγκέντρωσε 11 συνολικά ψήφους.
«Αντικειμενικά, η καταψήφιση ενός τέτοιου ψηφίσματος, στις σημερινές συνθήκες, χωρίς κάποια αντιπρόταση, “με επιχειρήματα κυριολεκτικά τραβηγμένα από τα μαλλιά” και μάλιστα από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, σημαίνει άκριτη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και παράδοσης του πλούτου του στις πολυεθνικές», τόνισε χθες με δήλωσή του ο κ. Κόρακας.

… ποιον
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισημαίνει ότι το ίδιο γεγονός σημαίνει, ακόμη, «υποτίμηση, αν όχι αδιαφορία, μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό μας η εμπλοκή-συμμετοχή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς τού ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και στους εσω-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών και την αρπαγή του φυσικού πλούτου των λαών».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει διατεθειμένη να καταγγέλλει και να αντιπαλεύει αταλάντευτα αυτές τις λογικές και στάσεις, κάτι που μάλιστα απ’ την πρώτη στιγμή έδειξε και στη συνεδρίαση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ούτε για πρόσφυγες

Ένα ακόμη ψήφισμα που δεν εγκρίθηκε απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν αυτό που εισηγήθηκαν οι Βασίλης Τεντόμας και Ηλίας Γιαννίρης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες που κάνουν απεργία πείνας στην Αθήνα. Όμως το Συμβούλιο δεν ενέκρινε τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας διάταξης, παραπέμποντας τους περιφερειακούς συμβούλους να το φέρουν ως τακτικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.
Όσο μακάβριο και αν φαίνεται, μέχρι να ξανασυνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για να εκφράσει τη συμπαράστασή του, δε θα υφίσταται λόγος συζήτησης του θέματος. Ή οι απεργοί πείνας δε θα συνεχίζουν την απεργία τους ή… να μη γράψουμε τι θα έχει συμβεί αν επιμείνουν με αυτό τον τρόπο έως τότε να διεκδικούν νόμιμη παραμονή στη χώρα μας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δύο δαίμονες μαζί

Μια διόρθωση οφείλουμε στην κ. Ραλλού Κράλλη - Κωνσταντέλλη, συνέντευξη της οποίας φιλοξενούσαμε το περασμένο Σάββατο στη στήλη του πολιτισμού και η οποία είχε, όπως φάνηκε εκ των υστέρων δυστυχώς, ορισμένες ανακρίβειες. Για παράδειγμα, η κ. Κράλλη υπηρέτησε ως ειδική σύμβουλος στο Δήμο Καλλονής επί δημαρχίας Άρη Ελευθερίου, ενώ επί δημαρχίας Δούκα ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά του Μολύβου. Έχει, δε, γράψει το βασικό κείμενο στην έκδοση του Δήμου Μήθυμνας «Ο Μιχαήλ Γούτος και ο Μόλυβος». Δυστυχώς, τόσο ο τυπογραφικός όσο και ο τηλεπικοινωνιακός δαίμων, αφού η συνέντευξη έγινε τηλεφωνικώς, μπέρδεψαν λίγο τα πράγματα.
Β.Χρ.

Ο Ελύτης και ο Αβέρωφ

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία μάς έστειλε με αφορμή το αφιέρωμα στους περαματάρηδες της Κουντουρουδιάς, που φιλοξενούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Στρατής Γιαννίκος. Σε άρθρο του με τίτλο «Έχει ο Θεός», που αναφέρεται στον Ελύτη και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Η Λέσβος μας», της ΟΛΣΑ, ο ίδιος αναφέρει πως σύμφωνα με το Στέλιο Ευαγγελινό τα δύο πλοία «Έχει ο Θεός» και «Η Ευαγγελίστρια» που αναφέρονται στο Δοξαστικό τού «Άξιον Εστί» είναι ένα και το αυτό: η γκαζολίνα (γκαζομηχανή) του «Αβέρωφ» (Αντώνη Χιώτη), που ονομαζόταν «Ευαγγελίστρια» και εξακολουθεί να κάνει το δρομολόγιο Πέραμα - Κουντουρουδιά με το ίδιο όνομα, εδώ και 50 χρόνια. Παλιά η γκαζολίνα, λέει, είχε καδραρισμένο ένα κέντημα με τις λέξεις «Έχει ο Θεός», ενώ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ευαγγελινό, το κάδρο πήρε το δρόμο για τον καφενέ του «Αβέρωφ» στο Σκόπελο και σήμερα στολίζει σπίτι της Μυτιλήνης, που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο με τον πρωτεργάτη περαματάρη.
Τέτοιες ιστορίες από τα παλιά έχουν πολύ ενδιαφέρον να τις μαθαίνει κανείς.
Β.Χρ.

Ξέχασαν τα μέτρα για το κάπνισμα

Τα τσιγάρα άναψαν για τα καλά χθες στους χώρους των δικαστηρίων στη διάρκεια της δίωρης κατάληψης που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης. Δεδομένου ότι στο υπό κατάληψη κτήριο δεν ίσχυαν και οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα, οι δικηγόροι άναβαν και έσβησαν τα τσιγάρα ανενόχλητοι μέσα σε όλους τους χώρους του δικαστηρίου. Αυτά βέβαια για δυο μόνο ώρες, γιατί μόλις έληξε η κατάληψη, άρχισε να ισχύει και η απαγόρευση για το κάπνισμα.
Πελ.Γ.

«Τίποτα δεν το αλλάζει»

«Δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Λάζαρος Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σε εφημερίδες και blogs που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδρυση του Εφετείου στη Μυτιλήνη λόγω των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί στα Χανιά και το Μεσολόγγι. «Τι σχέση έχουμε εμείς με τα Χανιά; Η απόφαση έχει παρθεί και υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», είπε μεταξύ άλλων χθες στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της κατάληψης στο δικαστικό μέγαρο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Λάζαρος Γεωργιάδης.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey