09-08-18

09/08/2018 - 13:10 Ενημερώθηκε 09/08/2018 - 13:28

Κερδισμένος ο αθλητισμός! (1)

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι από τη σύμπραξη Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ως προς την υλοποίηση έργων, κερδισμένος βγαίνει ο αθλητισμός. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έδωσε ακόμα περισσότερους πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι δύο τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού έπραξαν το αυτονόητο. Έλυσαν τις όποιες «πολιτικές» διαφορές, πιθανώς τους χώριζαν, ή ακόμα και σε επίπεδο… πρεστίζ εντός των τειχών, αξιοποιώντας την ιδανική συγκυρία της ύπαρξης διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση έργων. Θα πει κανείς, μόνο αθλητικά έργα έχει ανάγκη η Λέσβος. Όχι βέβαια, αλλά είναι κοινά παραδεκτό πως σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων το νησί μας έρχεται τελευταίο και καταϊδρωμένο, ακόμα και σε σύγκριση με άλλα πολύ μικρότερα νησιά της χώρας.

Κερδισμένος ο αθλητισμός! (2)

Αν και πριν αρκετούς μήνες θα έμοιαζε απίθανο να «συμπορευθούν» Σπύρος Γαληνός και Χριστιάνα Καλογήρου, σήμερα οι επαφές μεταξύ του Αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού και του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Βαλσαμίδη είναι καθημερινές, για το καλό του τόπου και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για να προχωρήσουν έργα που θα δώσουν πνοή στον αθλητισμό του νησιού. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να τους αναγνωριστεί από όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν από θέσεις-κλειδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, ακόμα και πρώην αθλητές, δίχως να καταφέρουν να αφήσουν χειροπιαστά αποτελέσματα στις θητείες τους. Με ολοκαίνουρια ταρτάν στίβου σε Μυτιλήνη και Καλλονή, ένα υπερσύγχρονο Στάδιο στον Πολιχνίτο που βρίσκεται στα σκαριά, αλλά και το Κολυμβητήριο στα Θέρμα, θα απομένει πλέον να συμβεί κάτι ανάλογο και με το Κλειστό Γυμναστήριο για τα αθλήματα σάλας, ώστε να καλυφθεί ακόμα και ο πιο απαιτητικός - αυστηρός κριτής.

Β.Παπ.

 

Ο δημιουργός κόμικ και γελοιογράφος Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), συγγραφέας του graphic novel «Αϊβαλί» που βρέθηκε για λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, ήρθε κοντά με ανθρώπους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Κονγκό και άλλες αφρικανικές χώρες μέσα από ένα έκτακτο εργαστήρι δημιουργικής γραφής και κόμικ στο Mosaik Support Center.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στη… Βρίσα

Όπως είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο Συντονιστής των ενεργειών  του σεισμού στη Λέσβο, Βασίλης Τεντόμας, σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το νησί το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αμαλία Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο νησί, όπου θα επισκεφτεί φυσικά και τη Βρίσα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι βασικός σκοπός της επίσκεψης της κ. Ανδρουλάκη στη Βρίσα, είναι η διευθέτηση του ζητήματα με τα σεισμόπληκτα κτήρια που χαρακτηρίζονται ως «μνημεία» και παρά το ότι η ΔΑΕΦΚ τα έχει χαρακτηρίσει ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα», απαγορεύεται η κατεδάφισή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την (και) οικονομική ταλαιπωρία του κάθε ιδιοκτήτη.

 

Για τα «κόκκινα» κτήρια-μνημεία

Έτσι η κ. Ανδρουλιδάκη, θα βρεθεί σήμερα στο νησί μαζί με μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικούς μηχανικούς του ΕΜΠ με στόχο  να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού ή μη ως «μνημείων», όσων «κόκκινων» κτηρίων είναι ακόμη σε εκκρεμότητα,  να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των «κόκκινων»,  που τελικά θα χαρακτηριστούν ως «μνημεία» και να αυξηθεί η επιδότηση των επισκευαστικών εργασιών όσων «κόκκινων» θα χαρακτηριστούν  «μνημεία».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν επικινδύνως ετοιμόρροπο κτήριο, αλλά απαγορεύεται η κατεδάφισή του, υποχρεώνονται επί του παρόντος να πληρώνουν για:  την προσωρινή αντιστήριξη του κτηρίου, την αρκετά μεγάλη αμοιβή του μελετητή-επιβλέποντα μηχανικού, λόγω αυξημένων επιστημονικών απαιτήσεων της μελέτης επισκευής και  τα αυξημένα έξοδα της επισκευής από εξειδικευμένα συνεργεία, έξοδα που σαφώς υπερβαίνουν την επιδότηση επισκευής που χορηγείται από την ΔΑΕΦΚ. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι πρέπει να διευθετηθούν αυτές οι εκκρεμότητες που αγχώνουν όσους από τους σεισμοπαθείς του παραδοσιακού χωριού είχαν την «ατυχία» να έχουν κτήριο- μνημείο!

Α.Ω.

 

Ενας κύκλος κλείνει...

Φαίνεται ότι ο κύκλος της κυβέρνησης στενεύει επικίνδυνα και κάνει πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες να βγάζουν αλαζονεία και κυνισμό , που ξενίζει ακόμη και δικούς τους ανθρώπους.  Μέσα στην τραγωδία των δεκάδων νεκρών και των χιλιάδων καμένων σπιτιών, μέσα στην οργή για την ανικανότητα μιας Κυβέρνησης που ακόμη προχειρολογεί, με έναν κρατικό μηχανισμό σε αποσύνθεση, ο κύκλος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο και αυτή η εξέλιξη κρύβει πολλές «παγίδες», γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να δεχθεί το μοιραίο που έρχεται και γι΄αυτό είναι απρόβλεπτες και οι αντιδράσεις της!

Οι άνθρωποι που κρατούσαν τον αντισυστημισμό και τον τρόπο να θεραπεύσουν την χώρα από τις παθογένειες του Συστήματος στα χέρια τους φαίνονταν πια πιο ανατριχιαστικά καθεστωτικοί από τον καθένα. Οι αναμάρτητοι φαίνονταν παρακμιακοί μέσα στην αδυναμία, την δειλία παραδοχής των λαθών και των ευθυνών, μέσα στην θρασύτητα με την οποία ενοχοποιοιούσαν τους ίδιους του νεκρούς.

 

Με αυτοπαγιδεύσεις και πανικό

Και μέσα σ΄ αυτό το νοσηρό κλίμα τα «πρωτοπαλήκαρα» να κουνούν το δάκτυλο και να απειλούν. Ο Σκουρλέτης να κρύβεται πίσω από τον παραιτημένο πια Τόσκα , αν και ο ίδιος υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία. Ο Σπίρτζης  να απειλεί μην «ανοίξει το στόμα του». Ο Πολάκης για να βρίσει τους πάντες που έχουν άλλη άποψη, για να βαφτίσει ρετάλια τους δημοσιογράφους και  να « βγάλει από μέσα του » την άποψη πως οι νεκροί απλά « θόλωσαν » την εικόνα μιας καλής παρέμβασης ! Ο Βερναρδάκης για να μας θυμίσει ότι ο Πρωθυπουργός είναι μικρός, μόλις 44 ετών την ώρα που στην πράξη και με τις ενέργειες και τα επικοινωνιακά κόλπα ήδη φαινόταν απελπιστικά λίγος.Όλα για να σωθεί η εξουσία που τόσο λάτρεψαν και να ενταφιαστεί οριστικά μια εναλλακτική πρόταση που υποτίθεται ότι πρέσβευαν. Όλα ύβρεις, ψέματα, υποτίμηση της νοημοσύνης ενός πληγωμένου λαού. Όλα σαν τραγικό τέλος μιας Κυβέρνησης που το μόνο που ήξερε ήταν το επικοινωνιακό παιχνίδι μέσα στο οποίο τώρα αυτοπαγιδεύτηκε από τον πανικό της. Μόνο μέλημα πια πως θα σωθεί ο «βασιλιάς». Θα σφαγιαστούν πολλοί στο επόμενο διάστημα για να περιοριστεί η πολιτική, ηθική ζημιά του. Ας το θυμούνται αυτό πριν απ΄όλα αυτοί που τον στηρίζουν τώρα.

Α.Ω.

Χτες στις 11 το πρωί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στύψης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Γερμανού Καραβαγγέλη για την συνεισφορά του στο μακεδονικό αγώνα.

Και στο μαιευτικό προβλήματα;

Δεν τελειώνουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και κυρίως τους πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αναγνώστες κάλεσαν χτες στην εφημερίδα μας καταγγέλλοντας ότι δεν έβρισκαν γυναικολόγο διαθέσιμο, μαζί με άλλα 30 περίπου άτομα που περίμεναν στο διάδρομο. Όπως είναι φυσικό, αυτήν την εποχη κάποιοι λείπουν με άδεια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο υπεύθυνος μαιευτήρας έπρεπε να φύγει από το πόστο του για να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, όπου βρίσκονταν δύο μόνο ραντεβού. «Τζάμπα η βενζίνη» σχολίαζαν στο «Ε» γνωρίζοντες την κατάσταση, που βλέπουν να απογυμνώνεται η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ενδεχομένως και με λάθος μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey