08-08-18

08/08/2018 - 18:17

Ο ρόλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση

Είτε φύγει ο Πάνος Σκουρλέτης από το Υπουργείο Εσωτερικών στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είτε όχι, εκείνοι που είχαν από τη Λέσβο ως σήμερα συνεργασία με το Υπουργείο, ειδικά για την πιθανότητα «διάσπασης», έχουν να λένε πως το πρόσωπο «κλειδί» για αυτήν την υπόθεση, είναι άλλο: ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο Κώστας Πουλάκης, που θεωρείται «εγγυητής» για την διατήρηση του αιτήματος για τη διάσπαση, κάτω από οποιαδήποτε άλλη πολιτική ηγεσία κι αν προκύψει στο εν λόγω Υπουργείο. Από εκεί και έπειτα, η βεβαιότητα όπως εκφράζεται ανοιχτά τελευταία -κόντρα στα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν- περί της «κλειδωμένης» ιστορίας του διαχωρισμού του δήμου Λέσβου, δείχνει και κάτι άλλο σημαντικό. Πως προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει παίξει και προφανώς συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή, με δεδομένη τη διαπίστωση ότι η επίσημη θέση της αυτοδιοίκησης του νησιού είναι αναιμική, δεν αποκλείεται το θέμα της διάσπασης να παραπέμποταν για άλλη μια φορά στις καλένδες. Θα λέγαμε δε πως είναι έως και αδιάφορη, ως προς το παλλεσβιακό κατά τα άλλα ετούτο αίτημα, είναι η αυτοδιοίκηση του νησιού, αφού περιορίστηκε στο πάγιο αίτημα, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και διεκδικήσεις! Και αυτή η εκτίμηση δεν είναι μόνο δική μας.

Μ.ΟΡΦ

 

Να και μια ευχάριστη έκπληξη

Αεροπορική σύνδεση με Κωνσταντινούπολη επιδιώκαμε εδώ και χρόνια, για να ρθεί πιο κοντά η Πόλη με τη Λέσβο, αλλά τελικά από τη Σμύρνη ήρθε η είδηση και μάλιστα μας εξέπληξε ευχάριστα. Δρομολογείται την επομένη της Παναγίας αεροπορική σύνδεση της μεγαλούπολης των μικρασιατικών ακτών, της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη,  ανοίγοντας το δρόμο ενδεχομένως και για την ακτοπλοική σύνδεση , που είναι το μείζον και το ζητούμενο εδώ και κάποια χρόνια.Μπορεί τα αεροσκάφη που θα συνδέουν Σμύρνη και Μυτιλήνη να είναι πολύ μικρά και με περιορισμένο αριθμό επιβατών, αλλά αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι η αρχή, πολλά μπορεί να φέρει η συνέχεια μιας τέτοιας κίνησης, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν την περιμέναμε, δεδομένης και της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Ομως φαίνεται ότι η τουρκική αγορά δημιουργεί ανάγκες, που δεν λογαριάζει πολιτικές παρενέργειες και άλλα παρόμοια εμπόδια. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο και για την όποια συνέχεια. Το γεγονός δε ότι η συγκεκριμένη σύνδεση δεν απαιτεί μεγάλα μεγέθη σε αριθμό επιβατών, δημιουργεί προσδοκίες ότι μπορεί να σταθεί και γιατί όχι να ενισχυθεί αν οι ανάγκες το απαιτήσουν. Ετσι κι αλλιώς «τρώγοντας έρχεται η όρεξη...» και μακάρι η συνέχεια να έχει και άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις!

Μα.Μ. 

 

Κατηγορηματική διάψευση για νέα δομή

«Καμιά νέα δομή, πουθενά αλλού στο νησί. Ο στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση, μέχρι τον Σεπτέμβρη της Μόριας και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Μάλιστα, από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, η αποσυμφόρηση θα ξεκινήσει, μιας και ήδη υπάρχουν έτοιμες υποδομές, ικανές να φιλοξενήσουν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Β. Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα σενάρια που οργιάζουν (ξανά) για νέες δομές στη Λέσβο. Και ειδικότερα στη Γέρα και στο πρώην εργοστάσιο «Σουρλάγκα». Χαρακτηριστική είναι και η διάψευση της Συντονίστριας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Εριφύλης Χιωτέλλη, που σχολίασε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Εδώ και μια βδομάδα κυκλοφορεί φήμη ότι θα γίνει χοτ σποτ στου Σουρλάγκα. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι ψέματα. Την φήμη την κυκλοφορούν συγκεκριμένοι δεξιοί και ακροδεξιοί και στηρίζονται στο ότι «Γερμανοί θα βγάλουν τα ελεννιτ». Τώρα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο ο θεός και η ψυχή τους. Ας ξέρουν όμως σε κάθε περίπτωση πως η αναστάτωση του κόσμου με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν θα μείνει αναπάντητη. Αυτή και άλλες "δραστηριότητές" τους θα απαντηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει!».

 Βέβαια η καλύτερη και αποστομωτικότερη απάντηση θα είναι η υλοποίηση και στα χρονικά όρια που δεσμεύτηκε, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, ότι τον Σεπτέμβριο στη Μόρια θα υπάρχουν 3.500 άνθρωποι και ότι ο υπερπληθυσμός που σήμερα παραμένει εγκλωβισμένος στο κέντρο θα μεταφερθεί στην ενδοχώρα, ώστε να αποσυμφορηθεί και η Μόρια και το νησί!

Α.Ω

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη, παρουσίαση και συζήτηση για την άγρια ζωή και την ποικιλία των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Πικερμίου, θα πραγματοποιηθεί από τον  Νικόλαο Τσουκαλά, MSc Γεωλόγο-Στρωματογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Υπ. Διδάκτωρ Παλαιοντολογίας ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 10 Αυγούστου και ώρα 19:30 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Πικερμική πανίδα, μια από τις πιο σημαντικές πανίδες με ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, πιθήκους, ύαινες, αντιλόπες, ελάφια, χοίρους, ρινόκερους, μαχαιρόδοντες, μαστόδοντες (προγονικές μορφές των ελεφάντων) κ.ά., και να ταξιδέψουν νοερά στο παρελθόν πριν 7 εκατομμύρια χρόνια όταν η περιοχή είχε την εικόνα σαβάνας.

 

Δυσβάσταχτοι έλεγχοι

Τα παράπονά του εκφράζει το «Μπουρίνι» για τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, καθώς στη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που διοργάνωσε ο Ερασιτεχνικός Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης, επειδή μεταξύ άλλων καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 1.600 ευρώ με την αιτιολογία ότι «είχαν εκδοθεί πρόχειρα ανεπίσημα στοιχεία είσπραξης». Και αυτό θεωρώντας ότι τα εισιτήρια δεν τα θεωρούνε επίσημα στοιχεία είσπραξης, συνιστώντας την ταμειακή μηχανή.

Παράλληλα καταγγέλλουν τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια της συναυλίας από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ και καταλήγουν εκτός των άλλων: «Είναι λυπηρό γιατί η διαμαρτυρία και η δυσανασχέτηση των υπευθύνων των σχημάτων, των πρόσφατων συναυλιών Πάριου και Αρβανιτάκη, δεν είναι καλά μαντάτα για το μέλλον και την παρουσία και άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών στην πόλη μας. Είμαστε πλέον στη λίστα προβληματικών και ανεπιθύμητων πόλεων».

Ας σημειωθεί ότι ανάλογη «έφοδος» σημειώθηκε και στη συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στην Αγία Παρασκευή. Προφανώς η παρουσία υπαλλήλων της ΔΟΥ σε συναυλίες και ανάλογες εκδηλώσεις δεν γίνεται γιατί έχουν μια τέτοια προτίμηση, αλλά γιατί αυτές είναι οι εντολές... άνωθεν! Πάντως η εικόνα εφοριακών στην είσοδο συναυλιακών χώρων ξενίζει και εκ των πραγμάτων δημιουργεί αντιδράσεις.

Α. Ω.

 

Προσοχή στις τσάντες!

Περίπου έξι άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες συνέλαβε χτες η αστυνομία για κλοπή κινητών και τσαντών (σε προχτεσινοβραδινά περιστατικά). Τα περισσότερα περιστατικά κλοπών σύμφωνα με την ίδια πηγή σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Παθούσα μας έλεγε χαρακτηριστικά ότι όταν συνειδητοποίησε ότι της κλάπηκε η τσάντα έψαχνε στα στενά μήπως βρεθούν τα υπόλοιπα πράγματά της. Αλλά κάποιοι περίοικοι και καταστηματάρχες την βοήθησαν, δηλώνοντας ότι συμβαίνει πολύ συχνά το φαινόμενο. Αστυνομικοί από την άλλη, ανέφεραν ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν τα πράγματά τους κατά τις εξόδους τους, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνουν χωρίς επίβλεψη τις τσάντες τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους… «τσαντάκηδες». Από το αστυνομικό δελτίο καθημερινά προκύπτει ότι τα κρούσματα κλοπών και περιστατικών της λεγόμενης χαμηλής παραβατικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη και λόγω της παρουσίας πλέον πολλών αλλοδαπών στην πόλη, που σε πολλές υποθέσεις που εξιχνιάζονται αποκαλύπτονται ότι είναι οι δράστες, αλλά γιατί η εικόνα αυτή αποθρασύνει και μη αλλοδαπούς να καταφεύγουν σε μικροκλοπές θεωρώντας ότι δεν θα αποκαλυφθούν, φορτώνοντας τις στους πρόσφυγες και μετανάστες, που έτσι κι αλλιώς έχουν βγάλει το... όνομα!

Α.Ω.

 

Ακριβά τα καύσιμα στη Λέσβο

Μπορεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας να ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια πώλησης των καυσίμων, ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε ένα τέτοιο μέτρο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανισότητες στις τιμές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο Νομός Λέσβου φιγουράρει στη λίστα με τις πιο ψηλές τιμές στην απλή αμόλυβδη και την «100άρα» έχοντας χθες, Τρίτη (7/8), κατά μέσο όρο €1,702/λίτρο στα 95 οκτάνια της αμόλυβδης και €1,895/λίτρο στα 100 οκτάνια. Ακριβότερες ήταν μονάχα οι τιμές σε Δωδεκάνησα (€1,796/λτ και €1,951/λτ), στις Κυκλάδες (€1,878/λτ και €2,023€/λτ), στην Ευρυτανία (€1,733/λτ και €1,987/λτ), στην Κεφαλονιά (€1,730/λτ και €1,872/λτ), στο Λασίθι (€1,709/λτ και €1,908/λτ), στο Ρέθυμνο (€1,712/λτ και €1,896/λτ) και στη Σάμο (€1,796/λτ και €1,915/λτ). Αναρωτιέται εύλογα κανείς, πού ακριβώς θα είχαν «εκτοξευτεί» οι τιμές των καυσίμων στο νησί μας, αν είχε εφαρμοστεί και ο νέος ΦΠΑ 24%, αυξάνοντας κατά 7 ολόκληρες μονάδες το σχετικό συντελεστή...

Β.Παπ.

 

«Γεννήθηκα σ' ένα χωριό Τετάρτη μεσημέρι, γιατρός δε με ξεπέταξε, μα μιας μαμής το χέρι. Οι συγγενείς μαζεύτηκαν από νωρίς στο σπίτι, πώς είναι έτσι το παιδί και τι μεγάλη μύτη» λέει σε στίχους και μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η «Σφεντόνα» του. Γεννήθηκε την 21η Ιουνίου του 1950 στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη. Τα παιδικά του χρόνια, μέχρι την ηλικία των επτά, τα πέρασε εκεί. Ανήκε σε πολύτεκνη φτωχή οικογένεια, ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και για λόγους οικονομικούς, αλλά και μόρφωσης των παιδιών, όλη η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Οι αναμνήσεις των πρώτων παιδικών χρόνων του Βασίλη συμπυκνώθηκαν στο τραγούδι αυτό, όπου η σφεντόνα γίνεται το σύμβολο μια ολόκληρης εποχής και ενός ελεύθερου τρόπου σκέψης. Αυτή τη σφεντόνα ξαναμοιράστηκε μαζί μας το βράδυ της Δευτέρας στον «Οινοφόρο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey