05-10-18

05/10/2018 - 18:02 Ενημερώθηκε 05/10/2018 - 18:02

Η διαχείριση του προσφυγικού «βρωμά» από το ...κεφάλι!

 Η αποπομπή Ηλιόπουλου, όπως προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός, του διευθυντή της νευραλγικής Διεύθυνσης της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης που διαχειρίζεται τα ΚΥΤ των νησιών, έρχεται να προστεθεί και σε άλλες παραιτήσεις και απομακρύνσεις υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων από το νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει στο... ντούκου και να μείνει ασχολίαστο. Οφείλει ο υπουργός και η κυβέρνηση να διευκρινίσει ποια είναι τα ψεύδη που λέει και γιατί κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κακώς κείμενα» στη διαχείριση του προσφυγικού, βλέπει την πόρτα της εξόδου; Το γεγονός μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Ηλιόπουλος προκαλεί τον κ. Βίτσα να τον πληροφορήσει «ποιες είναι οι αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα του» και να προσδιορίσει «ποια είναι τα αναληθή» που αναφέρει στην επίμαχη συνέντευξη, δίνουν συνέχεια στην υπόθεση και εκ των πραγμάτων αναδεικνύουν την αντιπαράθεση αυτή σε μείζον πολιτικό ζήτημα, που τουλάχιστον εδώ στα νησιά μας ενδιαφέρει και μας αφορά η έκβαση της! Πάντως ότι με τα χρήματα για τη μεταφορά των λυμάτων από τη Μόρια θα μπορούσαν να έχουν γίνει... δυο βιολογικοί, δεν νομίζουμε ότι είναι ψέματα. Ξοδεύτηκαν μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά των λυμάτων της Μόριας, ενώ το έργο του βιολογικού που θα συνδέει το ΚΥΤ με το δίκτυο είναι πολύ λιγότερα και θα έλυναν το πρόβλημα μια και καλή! Προφανώς οι αλήθειες και μάλιστα από τα... μέσα ενοχλούν και η ενόχληση αυτή φαίνεται! Όπως επίσης αναδεικνύεται ότι το θέμα με τη διαχείριση του προσφυγικού... βρωμάει από το κεφάλι, αφού πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στο αρμόδιο υπουργείο τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν τι πρέπει να κάνουν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο τίποτα, για την εικόνα που παρουσιάζεται στα νησιά μας και την αντίδραση των αρμοδίων. Αλλά τη διάσταση απόψεων και τις... αποχωρήσεις την πληρώνουν τα νησιά μας με τη συνεχιζόμενη δυσφήμιση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επιτέλους ο κ. Βίτσας και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι αν δεν κάνουν κάτι άμεσα και αποτελεσματικά η Μόρια θα γίνει... Ειδομένη -αν και η εκτός ΚΥΤ εικόνα εκεί παραπέμπει!

Μα.Μ.

 

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη

Ο σύλλογος  γονέων  ΣΥΝ-εξέλιξη, προετοιμάζει το πρόγραμμα υποστήριξης  μόνο για γονείς  και φροντιστές  παιδιών με αυτισμό cygnet, στο οποίο θα  μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες  με σκοπό την βελτίωση των παιδιών τους, αλλά και την δική τους. Θα δομηθεί μια ομάδα δέκα ανθρώπων , οι οποίοι θα χρειαστεί να αλληλοδεσμευτούν  με την παρουσία τους σ΄ αυτήν. Το πρόγραμμα cygnet κατανοώντας τις πολυέξοδες ανάγκες των οικογενειών για τα παιδιά τους παρέχεται  ΔΩΡΕΑΝ. Οι συντονιστές της ομάδας είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι θεραπευτές απ΄ τον επίσημο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα( Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών -ΕΨΥΜΕ).Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στο νησί μας. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε 15 μέρες, Δευτέρα 3.30-6.30 μ.μ, στο γραφείο του συλλόγου: Γιάννη Δελή 11Α  . Δήλωση συμμετοχής μέχρι 20-10-2018 στο τηλέφωνο:6975751772

 Αν.Παζ.

 

Εκδήλωση για το διαδίκτυο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το διαδίκτυο στη ζωή μας» την Τρίτη 9 Οκτωβρίου με ομιλητές την Κατερίνα Βασίλογλου και τον Θανάση Μπουτσιαράκο από το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση και οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις απορίες τους για τα σημάδια ανησυχίας από πιθανή προβληματική χρήση του διαδικτύου και πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση από αυτό.

Α.Ω.

 

Μαζί με τους εκπροσώπους των ελληνικών και γαλλικών αρχών που κατέθεσαν στεφάνια στην τελετή που έγινε με αφορμή την εκατονταετία από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου στο γαλλικό κοιμητήριο που βρίσκεται στη Σκάλα Λουτρών και οι Σενεγαλέζοι μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας απόθεσαν ένα κλαδί ελιάς στη μνήμη των προγόνων τους που οι συνθήκες και η μοίρα το ‘θελε να πεθάνουν και να ταφούν εδώ στο νησί μας. Τους Σενεγαλέζους μετανάστες συνόδευαν μέλη της Συνύπαρξης, που στο τέλος της τελετής συζήτησαν για τα συμβάντα της εποχής.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης
Τον τέταρτο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες το πρωί, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με θέμα: «Απλούστευση Διαδικασιών - Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση». Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που θα προέλθουν από την εφαρμογή του προγράμματος «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ».Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών. Επίσης στην οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως ο «ΦιλόΔημος»), τη στελέχωση των Δήμων και των Περιφερειών με το απαραίτητο προσωπικό μέσω των προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς καθώς και στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που, όπως είπε , διευρύνει τη Δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

Μ.ΟΡΦ.

 

Ήρθε με jet ski!

Στη σύλληψη ενός 27χρονου και μετά μάλιστα από καταδίωξη, προχώρησαν στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Μήθυμνας και τη συνδρομή στελεχών δύναμης Frontex, στα «Τσόνια». Ο 27χρονος είχε καταφέρει να αποβιβαστεί με jet ski(!!) στην ακτή και φυσικά παράνομα και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στόχος του ήταν να παραλάβει δύο εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί. Τόσο απλά και τόσο γρήγορα δηλαδή μπορεί να κινηθεί κανείς μεταξύ των δύο ακτών που φυλάσσουν υποτίθεται Τουρκία, Ελλάδα και Frontex μαζί…

Α.Ω.

 

Το παράδειγμα Τσακυράκη

«Έφυγε πριν από αρκετό καιρό και τον αποχαιρέτισαν πολλοί και όπως έπρεπε.

Ο λόγος για τον Σταύρο Τσακυράκη. Έχω σκεφθεί πολλές φορές πόσο διαφορετική θα ήταν η Μεταπολίτευση εάν είχε επικρατήσει «το παράδειγμα Τσακυράκη» στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Όσοι ήξεραν καλά την ιστορία της περιόδου έλεγαν με θαυμασμό ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που βασανίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν το φόρεσε «παράσημο» στο πέτο του και η σεμνότητά του επέβαλλε να μη μιλάει ποτέ γι’ αυτό. Ο Τσακυράκης δεν έκανε καριέρα με βάση τις αντιδικτατορικές του περγαμηνές, αν και θα μπορούσε άνετα να το κάνει. Ήξερε γράμματα, μάθαινε γράμματα σε νέα παιδιά και βελτιωνόταν συνεχώς. Δεν έγινε ποτέ «δημόσιος υπάλληλος» της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως πολλοί άλλοι της γενιάς του που μπήκαν στα πανεπιστήμια με το «χαρτί» των αντιδικτατορικών τους αγώνων και κατόπιν ακολούθησαν την επετηρίδα ευλαβικά χωρίς ίχνος δημιουργικότητας.

Η άλλη μεγάλη διαφορά; Δεν κόλλησε σε μία εποχή, αλλά ωρίμασε με το πέρασμα του χρόνου χωρίς ποτέ να χάσει το στοιχείο της αιρετικής κριτικής και της ανησυχίας. Ψαχνόταν συνεχώς και μπλεκόταν με πάθος και πείσμα σε πολιτικές αναζητήσεις. Του άρεσε να τον κοντράρει κάποιος και επίσης έκανε κέφι την παρέα και τον διάλογο με νέους ανθρώπους.

Ο Τσακυράκης κράτησε κάτι πολύ σημαντικό από τα χρόνια του στην Αριστερά. Δεν άντεχε το άδικο. Τον θύμωνε, τον έβγαζε από τα ρούχα του. Ό,τι είχε να κάνει με τον βιασμό των θεσμών και της Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, τον κινητοποιούσε απίστευτα.

Από μια άποψη ήταν ό,τι καλύτερο έβγαλε μια γενιά που ήλθε στα πράγματα μετά τη δικτατορία και σφράγισε την πορεία της. Είναι πολλοί ακόμη σαν και αυτόν, οι οποίοι πέρασαν πολλά, όμως προχώρησαν στη ζωή τους, έκαναν πράγματα, ξέφυγαν από την επικίνδυνη παγίδα της συνεχούς «αρχαιολογικής» ενασχόλησης με τα παλιά ή του επαγγελματικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Θα ήμασταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε περισσότερους Τσακυράκηδες και λιγότερους από τους άλλους...»

 Με την παραπάνω παρέμβαση του ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρθηκε στο «παράδειγμα» του συμπατριώτη μας καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου  που μέσα στο καλοκαίρι έφυγε από τη ζωή, όμως  το στίγμα του, όπως φαίνεται και με τούτο το σημείωμα, είναι διακριτό και επαινετό και μετά την ...αναχώρηση του! 

Α.Ω.

Πολύς νέος κόσμος βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο εκπαιδευτικό κέντρο Mosaik για τη συζήτηση που οργάνωσε το Εργαστήριο Εικόνας, Ήχου και Πολιτισμικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας. Αρχικά προβλήθηκε το επεισόδιο "The National Anthem" (Ο Εθνικός Ύμνος) και ακολούθησε συζήτηση με τον Μιχάλη Ψημίτη,  και τον Θωμά Μαυροφίδη από το Παν. Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey