04-09-18

04/09/2018 - 18:16

Οι κοινές παρεμβάσεις των «τριών»...

Τους τελευταίους μήνες είναι σαφής και έντονη, με αφορμή διάφορα γεγονότα, η κοινή παρέμβαση τριών περιφερειακών συμβούλων από τρεις διαφορετικές παρατάξεις της ελλάσσονος αντιπολίτευσης του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Γιάννη Σπιλάνη επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο ζωής για το Βορ. Αιγαίο», Μαρία Νικολάρα από την Παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» και η Γιούλη Αργυρούλη από την παράταξη του «Οικολογικού Ανέμου», παρατάξεις που σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών είχαν υποστηριχθεί από την τότε ΔΗΜ.ΑΡ., υπό τον Φ. Κουβέλη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους- Πράσινους, αντίστοιχα. Έκτοτε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο... αυλάκι, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην, με τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται κυβέρνηση και η παράταξη του στο περιφερειακό συμβούλιο, ουσιαστικά μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αποχώρηση μέρους των στελεχών του, μεταξύ αυτών και της επικεφαλής της Αγλαΐας Κυρίτση, να κινείται με δυο γραμμές. Ο δε Γ. Σπιλάνης να ακολουθεί τον Φ. Κουβέλη και να αποχωρεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και εσχάτως μετά την προσχώρηση Κουβέλη στην κυβέρνηση να κινείται σε φιλοκυβερνητική τροχιά. Ενώ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση, γεγονός που απ’ ότι φαίνεται έπαιξε και το ρόλο του στη συμπόρευση των τριών στα πλαίσια του περιφερειακού συμβουλίου.

 

Τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της Στρατή, ανέβηκε την Κυριακή ένα ακόμα δικό μας παιδί, η αγαπημένη μας Θεοδώρα. Η για πολλά χρόνια ήρεμη δύναμη του «Εμπρός», γραφίστρια, αλλά και για πολύ καιρό «κλειδοκράτορας» του πολιτισμού της «Αιολίδας», που μεγάλωσε μαζί μας, πλέον άνοιξε τα φτερά της και πέταξε! Άνοιξε νέα κεφάλαια στη ζωή της και εμείς οι φίλοι της, οι συνεργάτες της και οι συνάδελφοί της ήμασταν εκεί στο ναό της Αγίας Μαρίνας της Μυτιλήνης αλλά και στο «Ηλιοτρόπιο» για να χαρούμε μαζί της στη χαρά της! Βλέποντάς την ξανά μετά από καιρό, αλλά πάντα χαμογελαστή, έτσι ακριβώς όπως την θυμόμασταν παρά τη δύσκολη καθημερινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια. Να χορεύει δίπλα στον συγκινημένο αλλά και τρισευτυχισμένο πατέρα της, τον Πέτρο Πιτσιλαδή υπό το βλέμμα και της περήφανης μαμάς, της Έλσας. Η μεγαλύτερη βέβαια στιγμή της βραδιάς, ήταν το διασκευασμένο και τραγουδισμένο «acapella» από τον Πέτρο αποκλειστικά για την κόρη του «Σήμερα γάμος γίνεται», που προκάλεσε αβίαστα δάκρυα χαράς! Από το «Ε» και από εδώ, εκφράζουμε τις καλύτερες ευχές στην Θοδώρα μας και στον Στρατή της για βίο ανθόσπαρτο  

 

Και η υποψηφιότητα Ζαφείρη!

Με δεδομένες τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο οι παραπάνω κοινές παρεμβάσεις ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες και δεν προκαλούν και καμιά έκπληξη. Ωστόσο το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως αναμένεται να εξελιχθεί η εν λόγω συνεργασία, αν αυτή θα μετουσιαστεί και σε κοινή κάθοδο στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι πρόσφατα κινήσεις. Και αν αυτή η βήμα - βήμα κοινή παρουσία των «τριών», αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του Στρατή Ζαφείρη, που ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο, για την πρόθεση του να διεκδικήσει την περιφερειακή αρχή ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Είναι ασφαλώς πρόωρο να εκτιμήσουμε αν η υποψηφιότητα Ζαφείρη χάλασε τα σχέδια κάποιων ή όχι, αλλά το βέβαιο είναι ότι εκ των πραγμάτων το όλο εγχείρημα παίρνει άλλη διάσταση, που μπορεί να αποβεί ενδεχομένως και σε όφελος συνολικά της υποψηφιότητας που θα στηρίξει ο εν λόγω  πολιτικός χώρος. Αν το πράγμα θα πάει ομαλά ή όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα, γιατί οι φιλοδοξίες μπορεί να είναι θεμιτές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετράει, που θα δώσει και το πολιτικό μήνυμα. Με αυτά και με εκείνα είναι φανερό ότι οι συζητήσεις και οι κινήσεις εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν ανοίξει για τα καλά και η συνέχεια θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Μα.Μ.

 

Η προσγείωση στην πραγματικότητα!

Αφού η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιξε διάφορα σενάρια με τις προχειρότητες περί κατάργησης των Πανελλαδικών για να χαϊδέψει αυτιά και να γίνει «ευχάριστη» σε μαθητές και γονείς τελικά προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και χθες ανακοίνωσε διά του κ. Γαβρόγλου τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές, που θα ισχύσουν και θα εφαρμοστούν το σχολικό έτος 2019-2020. Από τις σημαντικότερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι μεταξύ άλλων η κατάθεση του μηχανογραφικού πριν την Γ΄ Λυκείου και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών, ενώ άλλες αλλαγές , πέρα από τις δυο παραπάνω, είναι οι τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία.  Η Γ΄ Λυκείου πρακτικά μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά οι εξετάσεις και μάλιστα πιο πολλές θα είναι παρούσες, αντί για την κατάργηση τους! Βλέπετε μερικά πράγματα όσο και να θέλεις να τα «ωραιοποιήσεις» και να τα κάνεις πιο ανώδυνα η πραγματικότητα έρχεται και σε προσγειώνει, εκθέτοντας όσους παίζουν με τις αγωνίες χιλιάδων οικογενειών.

Α.Ω.

 

Να συμβαδίσει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου

Η ιστορία με τα τσουχτερά πρόστιμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προς τους ακτοπλόους και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, για επιβάτες που φτάνουν από τα απέναντι παράλια δίχως βίζα και δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν μπορεί να «σέρνεται» εσαεί. Αυτό είναι το προφανές, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα φαίνεται πως επικρατεί η λογική του παραλόγου και τα τσουχτερά πρόστιμα απειλούν ακόμα και τη βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών. Γίνεται αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την αποτροπή της παράτυπης εισόδου στη χώρα μας. Ωστόσο σε καμία περίπτωση αρμόδιοι για να το ελέγξουν αυτό, δεν είναι οι ακτοπλόοι και οι πράκτορες. Αν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο η αστυνομία κρίνει πως δεν πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε έναν ταξιδιώτη, για οποιοδήποτε λόγο, τότε θα πρέπει με το επόμενο διαθέσιμο δρομολόγιο να επιστρέψει στην πύλη εξόδου των απέναντι παραλίων, απ’ όπου ταξίδεψε. Είναι τόσο απλό. Κάθε άλλη ερμηνεία, με το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, αποδεικνύεται εκτός λογικής και μετατρέπει την όλη διαδικασία σε έναν ξεκάθαρα εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων εις βάρος συγκεκριμένων επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.

Β.Παπ.

 

 

 

Βανδάλισαν ξανά το μνημείο των προσφύγων στη Θερμή

Οι (παν)ηλίθιοι επέστρεψαν και κατέστρεψαν αυτή τη φορά ολοσχερώς το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, και βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Μάλιστα εξαφάνισαν ακόμα και την τσιμεντένια βάση του πετώντας την, φυσικά μαζί με όλο το μνημείο, στη θάλασσα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν στο ΑΠΕ που ανέδειξε χθες το θέμα, ότι πριν μέρες είδαν πλαστικά τμήματα του μνημείου να επιπλέουν στη θάλασσα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μνημείο είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή. Από τον Οκτώβριο του 2013 δε,  πραγματοποιείτο εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe». Ας σημειωθεί ότι πέρυσι το Νοέμβριο, άγνωστοι επίσης, είχαν βανδαλίσει το μνημείο πετώντας πάνω στην επιφάνεια του όπου αναφέρονταν τα ονόματα των ναυαγών, μαύρη μπογιά. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων, όπως οι ψαράδες της Θερμής. Το ακόμη πιο θλιβερό ωστόσο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τοπικούς φορείς και αστυνομικές αρχές για την καταστροφή του μνημείου…

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey