Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Επετειακή εκδήλωση
Η πρώτη στην ουσία εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη απελευθέρωση της Λέσβου, παρουσιάζεται αύριο το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο λόγος, για την επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής Λέσβου Κωνσταντίνος Μελάς και η εποχή του», που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, συνδιοργανωμένη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.
Ας σημειωθεί ότι οι τελευταίοι, οι Πρόσκοποι δηλαδή, ουσιαστικά ενδιαφέρονται για την επιτυχία του εορτασμού, αφού τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους.
Άντε να δούμε και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις…
Α.Ω.

Κλαδιά στα σκουπίδια

Υπάρχουν κάποιοι που κλαδεύουν τα δέντρα που έχουν στους κήπους τους και τα κλαδιά τα πετούν ανενόχλητοι μέσα ή και έξω από τους κάδους σκουπιδιών. Είναι που είναι άσχημη η κατάσταση με τα σκουπίδια, πετιούνται και τα κλαδιά, και ολοκληρώνεται το «μαγευτικό» τοπίο όπου υπάρχει κάδος σκουπιδιών. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι μικρές αψιμαχίες μέσα στις γειτονιές, με τους μεν κατοίκους να παραπονιούνται ότι γεμίζουν οι κάδοι και τα σκουπίδια μένουν απ’ έξω, και τους δε να αναρωτιούνται: «Πού να πάω για να τα πετάξω;»
Ο Δήμος θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, επιβάλλοντας κανόνες, αλλά και πρόστιμα όπου χρειάζεται, έτσι ώστε οι παραβάτες να συμμορφώνονται.
Γ.Σαρ.

Και κλαδιά στο δρόμο

Χθες, στον περιφερειακό δρόμο της Μόριας, το οδόστρωμα ήταν γεμάτο με φρέσκα κλαδιά ελιάς. Κάποιοι που έχουν τα χωράφια τους πάνω στο δρόμο προφανώς κλάδεψαν τα δέντρα τους, αλλά δε φρόντισαν να μαζέψουν όλα τα κλαδιά που κόπηκαν. Αποτέλεσμα, ο δρόμος να έχει γεμίσει από αυτά και οι οδηγοί που ήθελαν να περάσουν από το σημείο, να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν τα εμπόδια. Είναι ένας κόπος παραπάνω να μαζευτούν, αλλά απαραίτητος για να μη δημιουργούνται τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες;
Γ.Σαρ.

Φόλες στη Βαρειά

Ένας αναγνώστης μας μάς τηλεφώνησε για να καταγγείλει δημοσίως ακόμη ένα περιστατικό ζωοκτονίας, που αφορούσε ζώα του ίδιου. Όπως μας είπε, λίγο πριν είχε συνειδητοποιήσει πως τα έξι σκυλάκια που είχε στην αυλή του στη Βαρειά απουσίαζαν και μετά από αναζήτηση, βρήκε τα τρία από αυτά νεκρά από φόλα. «Δεν έχουμε ιδέα ποιος μπορεί να το έκανε, αλλά δυστυχώς έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλα ζώα», μας είπε πικραμένος. Ο ίδιος θα έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, εμείς ευχόμαστε να βρει σώα τα υπόλοιπα τρία σκυλιά του και να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό.
Β.Χρ.

Με ψυχραιμία…

Πριν κληθεί η αυτοδιοίκηση και οι φορείς της να καταθέσουν την άποψή τους για την επένδυση Ρόκα, οι πολίτες ενεργοποιούνται και παίρνουν τη σκυτάλη, επιχειρώντας να συμβάλουν στην καλύτερη το δυνατόν διάχυση της πληροφόρησης για τα μεγέθη και τις επιπτώσεις απ’ την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών, αλλά ενδεχομένως και για τα οφέλη που θα είχε στην επίλυση του ενεργειακού των νησιών η διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα.
Απ’ την πρώτη στιγμή που κινήθηκε το όλο θέμα, τον Ιούνιο του 2006, η θέση μας ήταν και παραμένει η ίδια. Η όποια προσέγγιση του θέματος πρέπει να διέπεται από ψυχραιμία και λογική εξέταση όλων των δεδομένων και παραμέτρων. Ή αλλιώς, ό,τι μπαίνει στο καντάρι, να ζυγίζεται με όσο το δυνατόν δικαιότερο και πιο αμερόληπτο τρόπο, δίχως να βαραίνει περισσότερο η οικονομία απ’ όσο το περιβάλλον, ή το αντίθετο. Πόσο μάλλον όταν είναι γνωστή πλέον η σχέση που υπάρχει μεταξύ ανάπτυξης και προστατευμένου περιβάλλοντος.

… χωρίς μηδενισμούς

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε έως και μηδενιστική την επισήμανση με την οποία καταλήγει η ανοιχτή πρόσκληση της πρωτοβουλίας πολιτών για τη συζήτηση του θέματος, ότι δηλαδή οι θέσεις εργασίας που θα δώσει η επένδυση θα είναι μονάχα όσο διαρκεί η περίοδος κατασκευής και τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, αφού κατόπιν θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό.
Πόσο δίκαιο είναι, όμως, για την τοπική οικονομία να απαξιώνεται έτσι αδιάφορα η προσφορά εργασίας σε εκατοντάδες πολίτες, για όσους δηλαδή θα εργαστούν για αρκετά χρόνια στην επένδυση; Το περιβάλλον, ας ξέρουν όσοι μιλούν εκ του ασφαλούς και δε βιώνουν καμμία εργασιακή επισφάλεια, ενδιαφέρει άμεσα και τους ανέργους. Όσο και αν εκ των πραγμάτων ιεραρχούν ως πρώτης προτεραιότητας μια θέση δουλειάς ακόμη και για ένα πεντάμηνο, πόσο μάλλον για μερικά χρόνια όπως εν προκειμένω.
Είπαμε, όλα να μπαίνουν στη ζυγαριά με την ίδια βαρύτητα, κι όχι κατά πώς μας βολεύει σε κάθε περίπτωση.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Οι… πειρατές μάς έλειπαν!

Τι θα γίνουν;

Εκτός των πολλών περιπτώσεων που «απέφυγαν» ωσάν ο διάολος το λιβάνι να απογραφούν, υπάρχουν και τρεις - τέσσερις πραγματικά πάσχοντες εδώ στη Λέσβο, όπως μας είπε ο Γιώργος Μαϊστρέλλης, που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να απογραφούν. Αν δεν υπάρξει μάλιστα περίοδος χάριτος, τόσο αυτοί που δεν απογράφηκαν, όσο και αυτοί που εκκρεμούν στις επιτροπές για έλεγχο ενώ στην ουσία είναι δικαιούχοι, δε θα πάρουν - άγνωστο για πόσο διάστημα - το προνοιακό επίδομα. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά στην πράξη ότι μαζί με τα ξερά (τη σωρεία των μη δικαιούχων), τώρα με το «ξεσκαρτάρισμα» καίγονται και τα χλωρά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Εξαίρεση ο Νομός Λέσβου

Ένας στους δύο ΟΤΑ «πάσχει» σε διαφάνεια, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση και το 2009 να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή της διοίκησης. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ετήσια έκθεση οικονομικού έτους 2009 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραδόθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννη Καραβοκύρη.
Το κεφάλαιο με τα προβλήματα και τις «ατασθαλίες» που εντοπίστηκαν και αφορούσαν στο Βόρειο Αιγαίο, ήταν το μικρότερο της έκθεσης και είναι αξιοσημείωτο το ότι δε φιλοξενεί ούτε μία αναφορά σε δήμο του Νομού Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν υπήρξε ενημέρωση

Η όπερα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ακυρώθηκε, αλλά τα Μ.Μ.Ε. δε λάβαμε κάποια σχετική ανακοίνωση. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δε λάβαμε την ανακοίνωση των βασικών διοργανωτών για την πραγματοποίηση της μετάδοσης στη Μυτιλήνη. Καλό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση για οποιαδήποτε αλλαγή αφορά τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις, ώστε να μη γίνεται και παραπληροφόρηση του κοινού.
Β.Χρ.

Άλλες εποχές…

Δυσάρεστες περιπέτειες είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας. Η διαδικασία εκλογής του ως αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος την περασμένη Τετάρτη δεν ολοκληρώθηκε, ενώ οι ψήφοι των συναδέλφων του ήταν πέντε λευκοί, έναντι πέντε υπέρ. Όσοι διδάσκοντες ψήφισαν λευκό, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρύτανης Ιωάννης Κάλλας, τάχθηκαν κατά του ότι ο κ. Γεωργούλας επέλεξε να εκδώσει το βιβλίο του στον εκδοτικό οίκο «Κ.Ψ.Μ.», ενώ πληροφορίες θέλουν να έχουν ακουστεί σχόλια περί «εκδοτικού οίκου που εδρεύει στα Εξάρχεια» κ.ά..

Άλλες εποχές… (2)

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ιδρύματος, που εξέδωσαν ήδη ανακοινώσεις. Παράλληλα, και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι συζήτησαν το θέμα στις γενικές τους συνελεύσεις. Εδώ που τα λέμε, το να κρίνεται η αναβάθμιση ενός διδάσκοντα όχι από το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, αλλά από τις πολιτικές του επιλογές, μόνο σε άλλες εποχές θα μπορούσε να πει κανείς πως παραπέμπει.
Β.Χρ.

Σχετικά με το νερό…

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το πόσιμο νερό που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων της Σκάλας Καλλονής παρουσιάζει ένα «περίεργο» χρώμα, ενώ μυρίζει και περίεργα. Οι περισσότεροι επιλέγουν την ασφαλή λύση των εμφιαλωμένων μπουκαλιών εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως αν έχουν μικρά παιδιά, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα. Μετά και την καταγγελία του επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία», Παντελή Πατερέλλη, σχετικά με τις μετρήσεις που έγιναν, οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί τόσο, που έχουν φτάσει σε σημείο να λένε: «Ούτε νερό δεν μπορούμε να πιούμε πια…»
Γ.Σαρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey