01-08-18

01/08/2018 - 15:01

Η Συνύπαρξη…

Η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» μάς έχει διδάξει πολλά. Αρχικά «επενδύοντας» στη συνύπαρξη των λαών που βρίσκονται απέναντι, αλλά μπορούν να μοιράζονται φαγητό, μουσική, απόψεις και πολλές φορές τους καημούς τους. Στη συνέχεια με τις αδιάλειπτες εκδρομές που οργανώνει, βγάζοντας εκτός καταυλισμού της Μόριας τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες για να δουν τι υπάρχει στο νησί και πόσο όμορφο είναι. Πολύ συχνά μάλιστα, κάνουν και εθελοντικό καθαρισμό, δείχνοντας (σ.σ. η Συνύπαρξη) ότι οι πρόσφυγες δεν είναι «κομοδίνα» που τα τοποθετείς σε ένα χώρο και περιμένεις 24 ώρες το 24ωρο να μην κάνουν τίποτα. Μπορούν να κάνουν πολλά.

Αυτό αποδεικνύεται μάλιστα και με τη θέρμη που έχουν αγκαλιάσει αρκετοί πρόσφυγες που καθημερινά ανοίγουν και υπηρετούν εθελοντικά στο «One Happy Family», το στέκι που λειτουργεί καθημερινά με δραστηριότητες στον Καρά- Τεπέ για πάνω από 1000 πρόσφυγες, και δεν έχει δημιουργήσει ποτέ «θόρυβο». Ακόμα και πολλοί ασχολούμενοι με το προσφυγικό δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του, πολύ περισσότερο οι ντόπιοι.

Περίπου 200 κιβώτια με φάρμακα και τρόφιμα γέμισαν χάριν της αγάπης και της ανθρωπιάς των κατοίκων του Δήμου μας και εστάλησαν τη Δευτέρα, προκειμένου να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας στην Αττική που οι πυρκαγιές ξεκλήρισαν τις ζωές τους.

Για άλλη μια φορά, όλοι μαζί Δήμος και πολίτες, αποδεικνύουμε ότι πολιτισμός είναι πάνω απ' όλα αλληλεγγύη.

Εκ μέρους της Δημοτικής Aρχής ένα Μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους όσους συνέδραμαν προκειμένου αποτελεσματικά και άμεσα να βοηθήσουμε απευθύνει η Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.

 

…είναι πολύ μεγάλο πράγμα!

Όταν άνοιξε το «ΝΑΝ» το εστιατόριο που λειτουργεί με πρόσφυγες και ντόπιους, κάποιοι το είδαν με δυσπιστία. Παρόλ’ αυτά έγινε στέκι για πολλούς ντόπιους. Ίσως περισσότερο για ντόπιους παρά για αιτούντες άσυλο. Μάλιστα κατά την ημέρα του Φεστιβάλ Κουζίνας που έγινε σε πολλές πόλεις διεθνώς, το ΝΑΝ εκπροσώπησε τη Μυτιλήνη, ακριβώς γιατί είναι το παράδειγμα ενσωμάτωσης προσφύγων στην πράξη και όχι σε μια κουζίνα που θα οργανωθεί επετειακά. Τώρα βλέπουμε ότι ξεπήδησε νέο εστιατόριο, πάλι στο κέντρο της Μυτιλήνης, αυτή τη φορά όμως από ιδιώτη και μάλιστα Σύρο. Όπως όλα δείχνουν έχουμε μπει σε νέα πραγματικότητα, με χαρακτηριστικά πολυπολιτισμικότητας, που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Γιατί δεν είναι μόνοι οι εγκλωβισμένοι αιτούντες άσυλο που θέλουν να φύγουν πάση θυσία από τη Λέσβο, υπάρχουν κι εκείνοι που ευχαρίστως θα έμεναν. Και η συζήτηση μόλις ξεκινά…

Αν.Παζ.

 

Νεκροί ανάμεσα σε Λέσβο και Αϊβαλί

Έξι άνθρωποι μεταξύ των οποίων τρία βρέφη πνίγηκαν την Κυριακή όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 16 μετανάστες ανετράπη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, ανοιχτά της οποίας βυθίστηκε η λέμβος Γκοκάν Γκοργκιουλαρσλάν, εννέα άτομα έχουν διασωθεί και ένα αγνοείται. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, στη λέμβο επέβαιναν άτομα που φέρονται ότι ανήκαν στην οργάνωση του Γκιουλέν, FETO, που κατηγορείται από τον Ερντογάν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.Το φουσκωτό κατευθυνόταν μάλλον προς τη Λέσβο, όπως επεσήμανε το τουρκικό λιμενικό, ενώ σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο οι επιβαίνοντες ήταν Τούρκοι πολίτες και δύο εξ αυτών πιστεύεται ότι ήταν διακινητές.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος 54 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Αν.Παζ.

 

Πού είναι Ρώσοι, Γάλλοι, Ιταλοί;

Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ για το προφίλ των επισκεπτών της χώρας μας μέσα στο 2017, έχει ενδιαφέρον να «στηλιτευτεί» η απουσία τουριστών από μεγάλες αγορές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία δεν... απαντώνται πουθενά σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, επιλέγοντας να περάσουν τις διακοπές τους σε Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κρήτη κατά κύριο λόγο. Αισθητή είναι η πτώση και της γερμανικής αγοράς στα νησιά μας, με τη Λέσβο να καταγράφει μέσα στο 2017 μόλις 26 πτήσεις με σχεδόν 1.500 επιβάτες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2018, κατά το οποίο μετράμε ως τώρα σχεδόν τον ίδιο αριθμό επιβατών από τη Γερμανία, ενώ απομένει ακόμη ο παραδοσιακά δυνατός Αύγουστος και ο ελπιδοφόρος Σεπτέμβριος. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται να προτιμούν το Βόρειο Αιγαίο ως τέταρτη προτεραιότητα μετά από Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο οφείλεται πάντως κατά κύριο λόγο στην αγορά της Σάμου, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος έναντι Χίου, Λέσβου και Λήμνου.

Β.Παπ.

 

Καλοπληρώνουν και μένουν περισσότερο οι Αμερικανοί

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφορικά με τους επισκέπτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Όπως επισημαίνεται, εκείνοι που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα είναι οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 846€. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι διαμένουν και περισσότερες ημέρες στα νησιά μας, σχεδόν 19,5 ανά επίσκεψη,  πολύ πάνω από το μέσο όρο των 8,8 ημερών που καταγράφεται συνολικά από τις άλλες χώρες, αντιλαμβάνεται κανείς πως η μέση δαπάνη διανυκτέρευσης μειώνεται αισθητά στα 43€. «Καλοπληρωτές» θεωρούνται πάντως και οι Βρετανοί επισκέπτες, οι οποίοι μάλιστα διαμένουν στο Βόρειο Αιγαίο και περισσότερες ημέρες έναντι άλλων Περιφερειών. Κατά μέσο όρο σχεδόν 12 διανυκτερεύσεις πραγματοποιούν οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο στα νησιά της Περιφέρειάς μας, όταν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές επιστρέφουν μετά από 8,2 μέρες διαμονής. Σε αυτό φυσικά οφείλεται και το γεγονός ότι το κόστος διακοπών σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία είναι αισθητά μικρότερο έναντι άλλων πιο γνωστών τουριστικών προορισμών, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και το Ιόνιο.

Β.Παπ.

Ο φακός του Γιώργου Παπαδόπουλου απαθανάτισε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, μετά την επέμβαση στην οποία επεβλήθη και τον ανάγκασε να αποσυρθεί για αρκετό χρονικό διάστημα από την ενεργό δράση. Ο δήμαρχος, φέρεται να ήπιε καφέ στην πλαζ Τσαμάκια και ήταν παρέα με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη, ποζάροντας με χαμόγελο στο φακό! Καλή επάνοδο να του ευχηθούμε επί τη ευκαιρία

 

Μικροεπεισόδιο…

Μία μικρή φωτιά στα Παράκοιλα που δεν πήρε ευτυχώς έκταση, φαίνεται πως αναζωπύρωσε τα κάρβουνα της… εσωτερικής ομοψυχίας της δημοτικής αρχής, με τον αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξ. Βέρρο, να μη κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι υπάλληλοι της δημοτικής ενότητάς του, δεν τον ενημέρωσαν ούτε… υπηρεσιακά για το συμβάν. Παρά μόνο ειδοποίησαν τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Κατζανό ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα. Το όλο θέμα ουσιαστικά επανέφερε τον προβληματισμό που επικρατεί εδώ και καιρό για τη διαχείριση της εν λόγω περιοχής, μετά και τις γνωστές αντιπαραθέσεις, που δεν φαίνεται να έχουν κοπάσει.

 Με τον αντιδήμαρχο Καλλονής πάντως να έχει παραιτηθεί -όπως του ζητήθηκε εξάλλου κατά τον περίφημο τελευταίο ανασχηματισμό- και να τελεί λόγω και της επέμβασης του δημάρχου που ανέστειλε τις όποιες εξελίξεις, ακόμη στη θέση του, χωρίς καμία αρμοδιότητα αυτεπιστασίας. Όμως η πιθανότητα η φωτιά στα Παράκοιλα να είχε διαφορετική εξέλιξη, σε συνδυασμό με το ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί επί του παρόντος μέσω μίας ιδιόμορφης «κεντρικής διοίκησης», έκανε τον -μόνο βάσει τίτλου, αλλά ουσιαστικά αρμόδιο- αντιδήμαρχο να εκραγεί.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey