Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Να βρεθεί λύση    
Κατά καιρούς το πρόβλημα των τσιγγάνων στην πόλη της Μυτιλήνης έρχεται στην επικαιρότητα, όμως το θέμα μένει μόνο στις συζητήσεις… μέχρι να προκύψει κάποιο νέο πρόβλημα. Με αφορμή λοιπόν τη προχθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου με τα σταλέχη του «Συνηγόρου του Πολίτη» είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί ένας νέος χώρος και να γίνουν κατάλληλες υποδομές για την εγκατάσταση των Τσιγγάνων. Οι οποίοι δεν μπορεί βέβαια να συνεχίσουν να ζουν μέσα στους δρόμους. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και έλεγχος για νέες οικογένειες που έρχονται με τα πλοία της γραμμής και οξύνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Πελ.Γ.

Φανάρια… σβηστά

Ανενεργά παρέμεναν αρκετά από τα φανάρια στο κέντρο της Μυτιλήνης. Εκτός από αυτό της Πλατείας Σαπφούς που έχει μέρες που δε δουλεύει, δεν άναβε για παράδειγμα ούτε αυτό στο ύψος της μαρίνας Μυτιλήνης. Δε γνωρίζουμε αν έχουν παίξει κάποιο ρόλο οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, τα φανάρια όμως ακόμα και υπό βροχή θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά.
Β.Χρ.

Εκδικάστηκε η αγωγή

Εκδικάστηκε χθες στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αγωγή αποζημίωσης που έχει καταθέσει σε βάρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ο σύζυγος της άτυχης Σουζάνας Κουμαρά, που έφυγε από τη ζωή ενώ κυοφορούσε το παιδί της, λόγω πνευμονίας. Ο σύζυγος, Μανώλης Κουμαράς, έχει στραφεί κατά του Νοσοκομείου, καθώς υποστηρίζει ότι λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στο θάνατο τη σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από τρεις μήνες περίπου.
Πελ.Γ.

Εν αναμονή τού ΦΕΚ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η τοποθέτηση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, ο οποίος εδώ και ένα μήνα περίπου έχει αναλάβει τη θέση ατύπως. Μόλις προχθές δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη μετάθεση του τέως διοικητή Παύλου Παπαδόπουλου στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.
Πελ.Γ.
 
«Νάυλον» παραφωνίες

Μαζί με τις πρώτες βροχές, επέστρεψαν και τα νάυλον στις καφετέριες της προκυμαίας, που μοιάζουν με… θερμοκήπια. Σε άλλες πόλεις οι καφετέριες τοποθετούν καλαίσθητες κατασκευές με τζάμια το χειμώνα για να προστατέψουν τους εξωτερικούς χώρους τους από τον αέρα και τη βροχή. Όλα αυτά τα «τσαντίρια» που έχουν στηθεί… παραμορφώνουν την προκυμαία και τελικά υποβαθμίζουν και την αισθητική των ίδιων των καφετεριών.
Πελ.Γ.

Από το κακό στο χειρότερο

Το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης αποτυπώνεται στην Ερμού, όπου οι καταστηματάρχες δεινοπαθούν να «κρατήσουν» τα μαγαζιά τους, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν από τη μια την αυξημένη φορολογία και από την άλλη την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. Όπως μας έλεγε ιδιοκτήτης μαγαζιού, μέσα στους επόμενους μήνες στην εικόνα των ήδη κλειστών μαγαζιών θα προστεθούν και νέα «λουκέτα».
Πελ.Γ.

Αναβολή εκδήλωσης

Αναβάλλεται επ’ αόριστο η εκδήλωση με θέμα «Πού πηγαίνετε, Ελλάδα και Ευρώπη», που είχε προγραμματίσει για τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η Ακαδημία Πολιτών. Ο λόγος, όπως μας εξήγησαν, το ότι λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φοβούνται πως θα αποκλείονταν στο νησί οι προσκεκλημένοι ομιλητές. Κάποια στιγμή θα γίνει η εκδήλωση, δεν είναι όμως ακόμη γνωστό το πότε.
Β.Χρ.


Είδε κι απόειδε ο επιχειρηματίας του «Κήπου» στο κέντρο της Μυτιλήνης και ξεχορτάριασε με δικά του έξοδα το Δημοτικό Κήπο. Αυτό λέγεται εθελοντική... πληρωμή.

Κρίσιμη κατάσταση

«Αν δεν έρθουν χρήματα, όπως ευελπιστούμε, από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις επισκευές σχολείων, όπως έρχονταν μέχρι σήμερα, τότε όχι μόνο θα βρεθούμε προ αδιεξόδου, αλλά φοβάμαι πως η όποια μη παρέμβαση εγκυμονεί και κινδύνους.» Αυτά μας έλεγε χτες ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Κώστας Φραγκόπουλος, με αφορμή την κατάρρευση της οροφής του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου, ο οποίος υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφά χρέη», που κρατούν μια δεκαετία πριν. Η κατάσταση είναι σοβαρή αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα ξεκινούν οι βροχές και ο βαρύς χειμώνας ακόμη αργεί. Και ήδη αρχίζουμε με ένα επικίνδυνο συμβάν και πολλαπλά προβλήματα σε δεκάδες σχολικά κτήρια του νησιού.
Β.Χρ.

Φθίνουν οι καταλήψεις

Κανονικά λειτούργησαν χτες τα περισσότερα σχολεία της Μυτιλήνης, ενώ όλα δείχνουν πως το κύμα καταλήψεων έχει αρχίσει να καταλαγιάζει. Κλειστά παρέμειναν μόνο το 2ο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Θερμής, οι μαθητές του οποίου πραγματοποίησαν χτες κατάληψη, που μάλλον δεν πρόκειται όμως να έχει και συνέχεια.
Β.Χρ.

Ολοταχώς μπροστά

Ακόμη μια ενημέρωση για το μεγάλο έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου έκανε ο Νίκος Σηφουνάκης, ανακοινώνοντας πως ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεσή του στάλθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως είχε προβλέψει - και πιέσει υποθέτουμε - ο κ. Σηφουνάκης πριν το τέλος του χρόνου, και μάλιστα συμπτωματικά ανήμερα της εορτής του συνονόματου με τον προστάτη της Λέσβου, Αγίου Ευστρατίου.
Τώρα που πήρε μπροστά, ποιος το σταματά…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αναλαμβάνει…

Μετά τη συνταξιοδότηση του Δημήτρη Φυτά, αλλά και την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αξιολόγησης απ’ τη ΜΟΔ Α.Ε., αναμενόταν χθες να υπάρξει απόφαση του Νάσου Γιακαλή για τον ορισμό προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου. Κι όπως ήταν κοινό μυστικό σε όλη την Περιφέρεια, τη σκυτάλη στο τρέξιμο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επρόκειτο να πάρει ο για μία δεκαετία τώρα προϊστάμενος της Μονάδας Α΄ της υπηρεσίας, Γιώργος Πλακωτάρης. Ο οποίος αναμφισβήτητα ξεκινά με τις καλύτερες περγαμηνές και την πολύχρονη εμπειρία του το δύσκολο πραγματικά αγώνα τού επικεφαλής των υπηρεσιών τού ΕΣΠΑ.

… κι άλλος Χιώτης

Σημειολογικά, πάντως, χθες ήταν στη Λέσβο η μέρα των Χιωτών. Το πρωί αναδείχθηκε πρόεδρος της ΠΕΔ ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, το βράδυ υπογραφόταν η απόφαση για τον ομοίως εκ Χίου καταγόμενο Γιώργο Πλακωτάρη. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι ο κ. Πλακωτάρης έχει παντρευτεί και μένει μόνιμα εδώ και χρόνια με την οικογένειά του στη Μυτιλήνη, ασχολείται συχνά με ζητήματα όλων των νησιών της Περιφέρειας, οπότε κι έχει «δεδηλωμένη» πλέον περιφερειακή συνείδηση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Νέοι δρόμοι…»

Έντονα καυστικός ήταν ο Κώστας Φραγκόπουλος μόλις πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα στην ΠΕΔ, για τα οποία και υποστήριξε: «Η ευαισθησία εκείνων που δεν ήθελαν να γίνει η ανάδειξη προεδρείου γιατί έλειπαν δύο στους 15, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιλεκτική, γιατί δεν ίσχυσε για την απουσία έξι.»
«Ας είναι, όμως, καλορίζικοι οι εκλεγέντες, και να τους χαιρόμαστε, γιατί όπως είδαμε ανοίγουν νέους δρόμους στην αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο ίδιος σχολιάζοντας τις «καινοφανείς συνεργασίες που υπήρξαν».
Πάντως, για να μην αδικούμε κανέναν, οι πέντε από τις έξι χθεσινές απουσίες είχαν προαναγγελθεί με κοινή τους δήλωση. Γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όλα δωρεάν…

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Λέσβου, ο Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή και τον προβληματισμό που υπήρξε για το πόσο κόστισε στο Δήμο η επίσκεψή του με τον καθηγητή Κώστα Σπυράκο, ενημερώνει αναλυτικά το Δημήτρη Βουνάτσο ώστε να απαντούσε σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστολή τού πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, τα εισιτήρια και γενικά οι μετακινήσεις του με τον κ. Σπυράκο στη Μυτιλήνη (Κολυμβητήριο, 5ο Δημοτικό, Γυμνάσιο Άντισσας) ήταν 524,84 ευρώ.

… για τη γενέτειρα

Απ’ αυτά, ποσόν 506,24 ευρώ καλύφθηκε από τον κ. Μουτζούρη, όπως σημειώνει στην επιστολή του, «ως ελάχιστη συμβολή στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων της γενέτειράς του», και τα υπόλοιπα 18,60 ευρώ (διόδια, πάρκινγκ του αυτοκινήτου του) από τον κ. Σπυράκο. Σημειώνει δε ότι ο καθηγητής αρνήθηκε οιαδήποτε αμοιβή του για την εκτός έδρας απασχόλησή του, ενέργεια για την οποία - όπως τονίζει ο κ. Μουτζούρης - «όλοι τον ευχαριστούμε θερμώς».
Καταλήγοντας, μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης δηλώνει στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώσει αναλόγως και για το κόστος μεταβάσεως στην Άντισσα του δρος. Δημήτρη Μπαϊρακτάρη, εφόσον υπάρξει ανάλογο ερώτημα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τους έρχεται γάντι

Καμμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δε θα ενοχληθεί από τις απεργίες που ξεκινούν οι ναυτικοί με απόφαση της ΠΝΟ. Η επιβατική κίνηση είναι τόσο ισχνή, που η απεργία θα φέρει κέρδη κι όχι ζημίες στις εταιρείες. Μάλλον σαν πρόσκαιρο μάννα εξ ουρανού, αυτή την εποχή, έρχεται η απεργία.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey