Μοιράστηκαν οι θετικές ψήφοι στο β΄ γύρο, μειώθηκε η συμμετοχή, υπερδιπλασιάστηκαν λευκά κι άκυρα

Καθαρή νίκη Καλογήρου

27/05/2014 - 16:33

Η μεγάλη διαφορά που είχε ήδη απ’ την πρώτη Κυριακή εξασφαλίσει η Χριστιάνα Καλογήρου, της έδωσε μια καθαρή νίκη με περισσότερες από 5.000 ψήφους διαφορά απ’ το Νάσο Γιακαλή, που πάλεψε δίχως να επαναλάβει την ανατροπή την οποία είχε πετύχει το 2010 με αντίπαλο τον Παύλο Βογιατζή.

Η μεγάλη διαφορά που είχε ήδη απ’ την πρώτη Κυριακή εξασφαλίσει η Χριστιάνα Καλογήρου, της έδωσε μια καθαρή νίκη με περισσότερες από 5.000 ψήφους διαφορά απ’ το Νάσο Γιακαλή, που πάλεψε δίχως να επαναλάβει την ανατροπή την οποία είχε πετύχει το 2010 με αντίπαλο τον Παύλο Βογιατζή.

Η έλλειψη σθεναρής στήριξης από έναν κομματικό μηχανισμό για το νυν περιφερειάρχη, η πόλωση των ψηφοφόρων λόγω των διλημμάτων των ευρωεκλογών, αλλά και οι κατευθύνσεις των χαμένων του α΄ γύρου για λευκό και άκυρο, συνετέλεσαν ώστε στις επαναληπτικές εκλογές να μοιραστούν οι θετικές ψήφοι προς τους δύο μονομάχους, αλλά και να υπερδιπλασιαστούν λευκά/άκυρα.

Όλα αυτά μαζί με τη μείωση της συμμετοχής σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση ήταν επόμενο να δώσουν σαφές προβάδισμα απ’ τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα στην κ. Καλογήρου, που μετά τη νικηφόρο μάχη που έδωσε, την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τα επόμενα πέντε χρόνια.


Σε μια απ’ τις πιο αξιοπρεπείς εκλογικές αναμετρήσεις, που χαρακτηρίστηκε απ’ τη μη ανταλλαγή ούτε μίας αρνητικής δήλωσης ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς και το άψογο μεταξύ τους κλίμα, η κ. Καλογήρου πέτυχε όχι μόνο να συσπειρώσει το σύνολο του κομματικού της χώρου, της Ν.Δ., αλλά και να διεισδύσει στην κοινωνία συγκεντρώνοντας σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά.

Η εμβέλεια του συνδυασμού της, σε συνδυασμό με την κόπωση που παρουσιάζει πάντα εκλογικά ο ασκών διοίκηση, κάτι που καταγράφηκε γενικότερα στους περισσότερους απ’ τους απερχόμενους περιφερειάρχες, έδωσαν στην κ. Καλογήρου απ’ τις 18 Μαΐου τον αέρα του πρώτου και τη θέση του νικητή στις επαναληπτικές εκλογές.

 

Με εξαίρεση το νησί της Λέσβου, που σημειώθηκε ποσοστιαία και η μικρότερη μεταξύ τους διαφορά, ο κ. Γιακαλής δεν κατάφερε στη μία βδομάδα που μεσολάβησε, να πείσει τους ψηφοφόρους των πέντε άλλων συνδυασμών για την πρότασή του, επιτρέποντας έτσι στις 5.500 περίπου των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν τη δεύτερη Κυριακή, αλλά και στους 22.500 περίπου σ’ όλα τα νησιά που έριξαν λευκό κι άκυρο στην κάλπη, να συνδιαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.



Ο α΄ γύρος…
Σε μια περιφέρεια που η Ν.Δ. δε φτάνει το 25% (όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές προχθές), η υποψήφια που στήριξε στις περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο, πήρε την πρώτη Κυριακή το 31,5% των έγκυρων ψηφοδελτίων, έναντι 25,9% που έλαβε ο προερχόμενος απ’ το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητος υποψήφιος, Νάσος Γιακαλής.

Σ’ αυτό συνετέλεσαν η πολύ καλή παρουσία που είχε σε Σάμο και Λήμνο. Στη μονοεδρική Σάμο, η κ. Καλογήρου, πραγματικά «εμβόλισε» το ΣΥΡΙΖΑ, αφού πήρε εξ αρχής πολλούς ψηφοφόρους του, ίσως - όπως εκτιμούν στελέχη του συνδυασμού της - εξ αιτίας του γεγονότος ότι ως γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είχε συνεργαστεί στενά και υποστηρίξει εθελοντικές ομάδες του νησιού. Στη Λήμνο, πέρα απ’ την καταγωγή της απ’ τη μεριά της μητέρας της, η κ. Καλογήρου κατάφερε να κάνει ένα ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε και από προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, γεγονός που αποτυπώθηκε απ’ το υψηλότατο ποσοστό, σχεδόν 39%, που πήρε την πρώτη Κυριακή.

Αντιθέτως, στη Χίο και την Ικαρία, όπως και στη Λέσβο, ήταν μπροστά απ’ τον κ. Γιακαλή, αλλά με σαφώς μικρότερα ποσοστά, πιο εύκολα να ανατραπούν, αν φυσικά ο δεύτερος συνδυασμός προσεταιριζόταν το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων των πέντε συνδυασμών που έμειναν εκτός β΄ γύρου.

… και οι επαναληπτικές
Προχθές Κυριακή ψήφισαν σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου 5.500 λιγότεροι ψηφοφόροι απ’ την πρώτη Κυριακή, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 87.000, ή 18.500 λιγότερα απ’ τον α΄ γύρο.

 

Στις εκλογές της 18ης Μαΐου προσήλθαν 115.500 και το άθροισμα λευκών/άκυρων ήταν λίγο μεγαλύτερο από 9.500. Προχθές, προσήλθαν 106.000 ψηφοφόροι και το άθροισμα λευκών/άκυρων ήταν λίγο μεγαλύτερο από 22.500. Η κ. Καλογήρου έλαβε περίπου 13.000 ψήφους περισσότερες απ’ την πρώτη Κυριακή, ενώ ο κ. Γιακαλής πήρε 13.550 ομοίως περισσότερες απ’ την αρχική αναμέτρηση.

Δεν κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα σε Λήμνο και Σάμο, μάλλον το αντίθετο, ενώ δεν μπόρεσε να αναστρέψει το κλίμα και στη Χίο, όπου κατά γενική ομολογία η κ. Καλογήρου δεν είχε κάνει και το καλύτερο ψηφοδέλτιο. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς, για το Αιγαίο» πήρε στη Χίο αρκετές ψήφους απ’ την Αριστερά, αφού αύξησε τις ψήφους της κατά 4.000 περίπου, ενώ ο κ. Γιακαλής μόνο κατά 3.000, συγκριτικά με τον α΄ γύρο.

Στην Ικαρία με λιγότερες από 200 ψήφους διαφορά, το «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» προηγήθηκε στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ στη Λέσβο ο κ. Γιακαλής μείωσε στο μισό τη διαφορά του με την κ. Καλογήρου, συγκριτικά με την πρώτη Κυριακή.

Ή αλλιώς, η νέα περιφερειάρχης περνούσε 1.635 ψήφους τον απερχόμενο περιφερειάρχη και στις προχθεσινές εκλογές τον πέρασε 825.

Με αυτά τα δεδομένα, αποτιμώντας τις επιλογές των 45.000 ψηφοφόρων που επέλεξαν τους πέντε άλλους συνδυασμούς στον α΄ γύρο, περίπου οι 5.500 δε συμμετείχαν στις εκλογές, ενώ απ’ τους υπόλοιπους ο ένας στους τρεις ψήφισε Καλογήρου, ο ένας στους τρεις ψήφισε Γιακαλή και ο ένας στους τρεις έριξε λευκό/άκυρο.

Χριστιάνα Καλογήρου:

«Νέα αρχή για το Βόρειο Αιγαίο»

Με δήλωσή της, η επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς, για το Αιγαίο» λίγο μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, επεσήμανε πως γίνεται μια νέα αρχή για την Περιφέρεια, μια νέα αρχή όπου, όπως είπε, η δύναμη των νησιών είναι η δύναμη των ανθρώπων τους.
«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», τόνισε η Χριστιάνα Καλογήρου, χαρακτηρίζοντας τη μέρα των εκλογών ως μια νέα αρχή για το Βόρειο Αιγαίο.
«Η δική σας απόφαση και η δική σας εντολή ανοίγει το δρόμο. Η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου, στο συνδυασμό μας και τις προτάσεις του δεν αποτελεί μόνο τιμή. Μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε - για να προχωρήσουμε στη δουλειά, να αναζητήσουμε τις λύσεις, να φέρουμε πνοή ανάπτυξης και αλληλεγγύης που χρειάζεται το Βόρειο Αιγαίο», επεσήμανε η κ. Καλογήρου, προσθέτοντας: «Στη νέα πενταετία που αρχίζει, θα βρεθούμε - είμαι σίγουρη - όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενωμένοι για το Βόρειο Αιγαίο. Θα δουλέψουμε με πνεύμα διαλόγου και πνεύμα ευθύνης. Σήμερα όσο ποτέ, όλοι μαζί μπορούμε να πούμε ότι η δύναμη των νησιών μας είναι η δύναμη των ανθρώπων τους».

 

Νάσος Γιακαλής:



«Σεβαστή η θέληση του λαού»

Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα αμέσως μόλις έγινε προφανές ότι ο συνδυασμός του θα είναι απ’ την 1η Σεπτεμβρίου η μείζονα αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα εξής:

«Δώσαμε σαν παράταξη και εγώ προσωπικά έναν έντιμο αγώνα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν είχαμε τη στήριξη κανενός κόμματος, δώσαμε τη μάχη και ο λαός αποφάσισε νέα περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου να είναι η κ. Καλογήρου.

Η θέληση του λαού του Βορείου Αιγαίου είναι σεβαστή. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όσους στάθηκαν σε αυτόν το δύσκολο αγώνα δίπλα μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην κ. Καλογήρου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey