Πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η έγκριση της χρηματοδότησης των παρεμβάσεων στα κτήρια, ενόψει του πρώτου κουδουνιού

1,2 εκ. ευρώ για τα σχολεία

23/08/2017 - 14:17

 

Το ποσό του 1,2 περίπου εκ. ευρώ δέσμευσε ο Δήμος Λέσβου από τα διαθέσιμά του προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός της 12ης του Ιούνη μετά τη σχετική έγκριση του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου. Αν και ακόμα υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες προκειμένου το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη για τους μαθητές της Λέσβου να ηχήσει με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα στα σχολεία που χρήζουν επισκευών, το καθοριστικό βήμα έγινε προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες αναθέσεων σε εργολάβους. Ο στόχος φυσικά είναι μέχρι τις 11 του Σεπτέμβρη στα κτήρια των σχολείων που έχουν χαρακτηριστεί «ακατάλληλα Α΄ και Β΄ βαθμού» να έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες παρεμβάσεις και τα μαθήματα να ξεκινήσουν χωρίς προβλήματα. Την ίδια ώρα, ήρθε και η ενημέρωση του ιδίου του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό για την άμεση αποστολή 12 λυομένων αιθουσών που θα τοποθετηθούν στους αύλειους χώρους των οκτώ σχολείων που έχουν υποστεί συντριπτική ζημιά και έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

Η αντίστροφη μέτρηση λοιπόν για την επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία της Λέσβου ξεκίνησε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το σώμα ενέκρινε τη δέσμευση του ποσού του 1,2 εκ. ευρώ και παράλληλα τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να προχωρήσει -όπως προβλέπεται σε έκτακτες καταστάσεις- στην απευθείας διαπραγμάτευση με τους εργολάβους που θα αναλάβουν τις εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος έχει αναλάβει τις αποκαταστάσεις ζημιών στα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάλληλα Α΄ και Β΄ βαθμού» και ο πρώην ΟΣΚ (οι «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.») εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, πριν ακόμα φέρει προς τελική έγκριση το θέμα της χρηματοδότησης των αποκαταστάσεων των ζημιών στις σχολικές εγκαταστάσεις, είχε έλθει σε επαφή με τους εργολάβους σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην ανάθεση των εργασιών, αλλά και η καλύτερη δυνατή συνεργασία για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι παρεμβάσεις. «Στόχος είναι μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου να έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα στα σχολεία ευθύνης μας και ειδικά εντός των αιθουσών προκειμένου τα μαθήματα να διεξαχθούν κανονικά. Και θα τον πετύχουμε», σχολίασε στο «Ε» ο κ. Κατσαρός, τονίζοντας πως ο δήμος δεν έχει ευθύνη στον τρόπο που θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν εκτάκτως τα σχολεία, δηλαδή με ενδεχόμενες απογευματινές βάρδιες.

 

Μηχανικοί από τον (πρώην) ΟΣΚ

Παράλληλα, προχωρά ιδανικά η συνεργασία του δήμου με τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» για τα σχολεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους. Μάλιστα, ήδη από χθες κατέφθασε στο νησί ένα πρώτο τριμελές κλιμάκιο μηχανικών από τον πρώην ΟΣΚ, κάνοντας την προεργασία με τη συλλογή στοιχείων για την εκπόνηση των μελετών για το νηπιαγωγείο Τρύγωνα και το δημοτικό Μεγαλοχωρίου, ενώ αναμένονται από την Πέμπτη και από την ερχόμενη Δευτέρα και άλλα κλιμάκια για τα υπόλοιπα «κόκκινα» σχολεία. Ο Δήμος Λέσβου εξάλλου έστειλε νέα λίστα με 17 σχολεία, για τα οποία αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κανονικά και οι όποιες εργασίες απαιτούνται να γίνονται τα Σαββατοκύριακα και στις ημέρες των εορτών.

 

Το 30% των σχολείων έχουν ζημιές

Τέλος σε μια γενική αλλά ενδεικτική εκτίμηση της κατάστασης των σχολείων έτσι όπως τα άφησε πίσω του ο σεισμός, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός υποστήριξε ότι το 30-35% των σχολικών κτιρίων έχει υποστεί ζημιές από μικρές έως μεγάλες και, επειδή το κόστος είναι μεγάλο, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο. «Την ερχόμενη Δευτέρα ο δήμαρχος μαζί με εμένα και τον κ. Καρασάββα θα μεταβούμε στην Αθήνα για να παρουσιάσουμε την κατάσταση πώς έχει και να ζητήσουμε τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές», είπε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey