Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία

Τρεις στους τέσσερις στο Πανεπιστήμιο!

30/08/2018 - 12:56 Ενημερώθηκε 30/08/2018 - 16:42

Η επιτυχία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων χτύπησε φέτος... ρεκόρ. Ποσοστιαία, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά υποψήφιοι -συγκεκριμένα, οι τρεις στους τέσσερις- εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Και αυτό, διότι αυξήθηκαν οι θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων.

Επίσης, αυξήθηκαν οι 18χρονοι που μέσω των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) διεκδίκησαν μία θέση τα ΑΕΙ, αλλά μειώθηκαν εκείνοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Από τους τελευταίους, μάλιστα, αυξήθηκε το ποσοστό όσων κατευθύνθηκαν και εισήχθησαν σε πανεπιστήμια και όχι στα τεχνολογικά ιδρύματα. Οι ίδιοι οι νέοι προσβλέπουν σε σπουδές με κύριο στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενδεικτική είναι η ελκυστικότητα των σχολών της αστυνομίας. Η βάση της σχολής των αστυφυλάκων εκτινάχθηκε κατά 394 μόρια, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των πανεπιστημιακών σχολών έπεσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

- Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις παραγωγικές σχολές (αστυνομία, πυροσβεστική κ.ά.) φέτος ανήλθε σε 104.780, εκ των οποίων 93.506 ήταν απόφοιτοι ΓΕΛ και 11.274 των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 106.464.

- Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.510 υποψήφιοι, ενώ το 2017 εισήχθησαν 74.511. Το γενικό ποσοστό φθάνει το 74%, έναντι 70% πέρυσι.

- Ενδεικτικό των στρεβλώσεων είναι ότι αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγής των παιδιών που ολοκλήρωσαν το Γενικό Λύκειο, της συντριπτικά μεγαλύτερης κατηγορίας υποψηφίων. Από τους 79.326 υποψηφίους εισήχθησαν οι 63.210, δηλαδή οι οκτώ στους δέκα (79,68% το ακριβές ποσοστό). Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν λίγο λιγότεροι (78.725), όχι όμως τόσοι όσοι οι θέσεις (60.517). Έτσι, το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 76,87%.

- Αντίστροφα, στα ΕΠΑΛ φέτος οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι από πέρυσι (9.524 έναντι 10.707), αλλά το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε από 55,23% σε 63,51%.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις σχολές της πυροσβεστικής ακαδημίας, στις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Οι επιτυχίες του 2ου ΕΠΑΛ

Ο Διευθυντής και οι καθηγητές/τριες του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης συγχαίρουν  όλους τους μαθητές που προσπάθησαν και πέτυχαν τους στόχους τους σχετικά με την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) και ΤΕΙ.

Από τους επιτυχόντες του 2ου ΕΠΑΛ, το 65% πέρασε σε Πανεπιστήμια (Παν. Επιστ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Παν, Αιγαίου, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Παν., Ιωαννίνων και Πελοποννήσου Παν., Παν. Θράκης και Δυτ. Αττικής) και το 35% στα ΤΕΙ και Σχολή ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι δυο μαθήτριες πέρασαν πρώτες στα Παν. Αιγαίου και Δυτ. Αττικής, μια μαθήτρια πέρασε δεύτερη στο ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο και δυο άλλοι μαθητές του πέρασαν στην τέταρτη θέση σε σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών (ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ) και Θεσσαλονίκης (ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ).

 

Έλλη Κουβαλάκη, 4ο ΓΕΛ

Στη Φαρμακευτική Πατρών

Στα δύο πεδία «αγωνίστηκε» η Έλλη Κουβαλάκη από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, αυτό των Επιστημών Υγείας, όπου συγκέντρωσε 18.170 μόρια και των μαθηματικών όπου συγκέντρωσε 17.200 μόρια. Η καλύτερη επίδοσή της ήταν στη Φυσική όπου έγραψε 19,3. Η Έλλη είναι πολύ χαρούμενη γιατί πέρασε στη Φαρμακευτική Πατρών.

 

Γράμμα στους υποψηφίους από τον Αριστείδη Καλάργαλη

Αγαπητές/οί μέχρι πρότινος μαθήτριες/ές,

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων άρχισε μια νέα περίοδος της ζωής σας·η μεταλυκειακή. Κι αυτή είναι για όλους/ες, και για αυτούς που το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο των προσδοκιών τους, αλλά και για όσους υπάρχει απόκλιση από τις επιθυμίες τους.

Αν μπορούσατε να κάνετε άλμα στον μέλλοντα χρόνο, και αντικρίζατε τον εαυτό σας μετά 4 - 5 χρόνια, θα διαπιστώνατε ότι πάλι θα επιχειρήσετε μια νέα αρχή. Αυτός είναι ο αέναος κύκλος της συνεχούς προσπάθειας. Και όσο αφορά την απόκτηση γνώσεων και τη συνεχή εκπαίδευση έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στις μέρες μας η ρήση  «γηράσκω αεί διδασκόμενος» του Σόλωνα.

Μαζί με τις σπουδές, τις επαγγελματικές ή άλλες ασχολίες ας έχετε κατά νου την ανάπτυξη της ψυχικής καλλιέργειάς σας. Αυτή «ούτε γίνεται κι από τη μια μέρα στην άλλη, παρά πρέπει να έρθει από μέσα μας, να ωριμάσει με τον καιρό, να πηγάσει από τη ψυχή μας», μας λέει ο Δελμούζος. Αυτή διακρίνει τον ανώτερο κοινωνικό άνθρωπο.

Συγχαρητήρια σε όσους από εσάς πετύχατε τον στόχο σας. Σε όσους πάλι θεωρείτε ότι δεν ευδοκίμησαν οι κόποι σας υπενθυμίζουμε ότι τα εμπόδια είναι για να αντιμετωπίζονται κι όχι για να ανακόπτουν την πορεία μας. Χαρείτε οι μεν την επιτυχία σας, προχωρήστε με αισιοδοξία στη ζωή σας οι δε, κάντε όλοι σας μια νέα αρχή. Όσοι δεν είχατε το αποτέλεσμα που επιθυμούσατε θυμηθείτε ότι πολλοί σημαντικοί συνάνθρωποί μας γεύτηκαν την αποτυχία στη ζωή τους, συνάντησαν εμπόδια. Όμως συνέχισαν.

Κι ως νησιώτες που είμαστε σας εύχομαι Πρόσω συνεχώς.

 

Ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey