Μια δουλειά για το αρχαίο θέατρο

01/07/2012 - 05:56
Μια σημαντική διάκριση ήρθε για το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, από το Ίδρυμα «Νικόλαος Παπαδημητρίου». Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα «Αρχαίο Θέατρο… από το χθες στο σήμερα», κρίθηκε άξιο για το Α΄ Βραβείο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ίδρυμα.
Μια σημαντική διάκριση ήρθε για το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, από το Ίδρυμα «Νικόλαος Παπαδημητρίου». Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα «Αρχαίο Θέατρο… από το χθες στο σήμερα», που εκπόνησαν μαθητές της περσινής Γ΄ γυμνασίου μαζί με δύο καθηγήτριές τους μέσα στην περασμένη σχολική χρονιά, κρίθηκε άξιο για το Α΄ Βραβείο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ίδρυμα.

Ήταν ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης από το Νοέμβριο του 2009 έως και το Μάιο του 2010. Σε αυτό συμμετείχαν 45 συνολικά μαθητές της περσινής Γ΄ τάξης του Σχολείου, που μαζί με τις καθηγήτριές τους Βασιλική Κουλαγίνη, φιλόλογο, και Χριστίνα Μπέτζιου, καθηγήτρια Πληροφορικής, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις που εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου, με προέκταση και στο σημερινό θέατρο.

Ευρύ πρόγραμμα δράσεων

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές με τις δύο εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν τα αρχαία θέατρα Επιδαύρου, Διονύσου και φυσικά αυτό της Μυτιλήνης - συνοδεία αρχαιολόγου από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Στο θέατρο της Επιδαύρου τα παιδιά παρουσίασαν, μάλιστα, ένα απόσπασμα από την «Ελένη» του Ευριπίδη, ενώ πριν αναχωρήσουν από τη Λέσβο για την εκπαιδευτική τους εκδρομή, κατασκεύασαν αρχαίες θεατρικές μάσκες στο χώρο του Σχολείου τους.
Η εργασία περιελάμβανε, επίσης, την αναζήτηση πληροφοριακού υλικού από το διαδίκτυο, από βιβλία και από το Ίδρυμα «Ν. Παπαδημητρίου». Βραβεύτηκε τελικά, από το τελευταίο, λόγω του ότι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, αλλά και για τις ευρείες παράλληλες δραστηριότητες που περιέλαβε.
«Στόχος μας ήταν να δούμε την ιστορία των αρχαίων θεάτρων σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας, με προέκταση στο σημερινό θέατρο», εξηγεί στο «Ε» η κ. Κουλαγίνη. «Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα δεν είχαν ξαναβρεθεί εκεί με το γυμνάσιο. Ήξεραν, φυσικά, στοιχεία για το αρχαίο θέατρο γενικά, αφού στα μαθήματά τους διδάσκονται την “Ελένη” του Ευριπίδη.»
Όσο για τη βράβευση, η ίδια συμπληρώνει: «Μας ανακοινώθηκε επίσημα μόλις την περασμένη Παρασκευή. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ, γιατί τους ενδιέφερε το θέμα. Ωστόσο, παρ’ όλο που ξέραμε ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο, δεν είχαμε δώσει βάρος στη βράβευση. Μέχρι στιγμής το έχουν μάθει κάποια από τα παιδιά, αφού οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν φύγει πλέον από το Σχολείο. Τόσο αυτά, ωστόσο, όσο κι εμείς, νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey