Το τριήμερο του Καρναβαλιού σε όλη τη Λέσβο

Παρλάτες και χοροί ενθουσίασαν στο Δημοτικό Θέατρο

28/02/2014 - 21:00

Δε χωρούσες να μπεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πέμπτη το βράδυ, από τις εκατοντάδες κόσμου που το είχαν κατακλύσει! Κουδουνάτοι και Γιουρούκ'δις παρήλασαν στην Ερμού, ενώ οι καταστηματάρχες κερνούσαν ούζο και εδέσματα.ek

Δε χωρούσες να μπεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πέμπτη το βράδυ, από τις εκατοντάδες κόσμου που το είχαν κατακλύσει! Κουδουνάτοι και Γιουρούκ'δις παρήλασαν στην Ερμού, ενώ οι καταστηματάρχες κερνούσαν ούζο και εδέσματα. Με τραγούδια και πανηγύρι έως το Δημοτικό Θέατρο, οι καρναβαλιστές «μπούκαραν» στις 8 το βράδυ και ξεκίνησαν επισήμως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, τις οποίες προλόγισε με μια ευφάνταστη φούξια περούκα η Ανδρονίκη Κουτσαβλή και ο Βαγγέλης Χατζημανώλης. Εκτός από τους χορούς, ακολούθησαν σκετσάκια, σάτιρα και παρλάτες που περιέγραφαν σαρκαστικά την οικονομική κρίση, αλλά και τη ζωή στη Λέσβο.

Τα καρναβάλια, όμως, συνεχίζονται. Σήμερα ξεκινά το 24ο Καρναβάλι από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα», ενώ συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας. Στις 11 το πρωί από το καφενείο «Ερμής» θα ξεκινήσει η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλικών τμημάτων με τα μικρά σκετς «Η Γκαμήλα της Λαγκάδας», «Γαϊτανάκι», «Το Αυγό του Φιδιού», «Γερμανία η Ελληνοφάγος», «Ησαΐα χόρευε» και «1ο βραβείο Dancing with the Stars». Θα ακολουθήσει το μουσικό σχήμα του Νίκου Χριστιανού με πνευστά μουσικά όργανα κατά μήκος της αγοράς, το οποίο θα καταλήξει στα Κεντρικά Λύκεια για να παρουσιάσει παραδοσιακό πρόγραμμα.

Σε τρία σημεία της αγοράς (Μητροπόλεως, Εθνική Τράπεζα, Κεντρικά Λύκεια) θα υπάρχουν πάγκοι με πέντε «οικοδεσπότες», οι οποίοι θα κερνούν πατροπαράδοτα, αποκριάτικα εδέσματα (γκιουζλεμέδες, αλμυρές κολοκυθόπιτες, ρυζόγαλα κ.ά.). Τα καρναβαλικά άρματα θα διασχίσουν την κεντρική αγορά, θα βγουν στο Παλιό Δημαρχείο και θα καταλήξουν από την προκυμαία Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς, όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση. Τα παιδιά και τους μεγάλους περιμένει χορός, διαγωνισμοί, σοκολατοπόλεμος, το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, αλλά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Blue Star Ferries.
Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα παιδιά, με παραμύθι στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης.

Εκτός...
Στην Αγιάσο, όσοι παρευρεθούν στις 6:30 και τις 8:00 το απόγευμα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν καρναβαλική επιθεώρηση στο Αναγνωστήριο.
Στην Άντισσα, στις 9 το βράδυ οι δρόμοι του χωριού θα γεμίσουν από καντάδες συνοδεία χορωδίας.

Στην Αγ. Παρασκευή, το καρναβάλι θα ξεκινήσει από τη 1 το μεσημέρι, όπου θα παρελάσουν μασκοφόρα τμήματα των «Γιουρούκ'δων». Στην πλατεία του χωριού θα παρουσιαστούν σκετς και παλιά αποκριάτικα έθιμα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Σαπφούς διοργανώνεται παιδικό πάρτυ με σοκολατοπόλεμο και εργαστήριο face painting. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν να παρελαύνουν από τη Λαγκάδα μασκοφόρα τμήματα και άρματα, που θα καταλήξουν στην Πλατεία Σαπφούς. Εκεί θα τους περιμένει η Φιλαρμονική Πολιχνίτου, το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Αδαμπαντά, σόου με φωτιές και ζογκλερικά από την ομάδα «Τσιρκολελέτα», ενώ θα ακολουθήσει βράβευση των καλύτερων σε ευρηματικότητα σχημάτων ή αρμάτων.

Στο Αρχοντικό Γεωργιάδη διοργανώνεται βραδιά βαριετέ από την ομάδα «Commedia dell'Arte», που θα κλείσει με πυροτεχνήματα.
Στην Αγιάσο και ώρα 3:30 μ.μ., θα παρελάσουν τα καρναβαλικά σχήματα και θα ακολουθήσει σάτιρα από το Αναγνωστήριο Αγιάσου και το «Σάτυρο», στο Καπούδι.

Στην Αγ. Παρασκευή, από τις 11 το πρωί θα παρελάσουν μασκοφόροι με άρματα και θα ακολουθήσουν θεατρικά σκετς και σάτιρα στην πλατεία του χωριού. Θα διατεθούν πλούσια δώρα και δωρεάν φαγητό (σουβλάκια, λουκουμάδες και ρυζόγαλο).
Στα Δάφια περιμένει τους παρευρισκομένους σκετς στην πλατεία του χωριού, από τις 11 το πρωί.

Στο Μεσότοπο, από τις 10 το πρωί θα ξεκινήσει παράσταση με σάτιρα και σκετς με τους «Κουδουνάτους». Εκεί θα διανεμηθούν και δωρεάν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και ούζο.

Στον Παλαιόκηπο στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παράσταση με σκετς στο γήπεδο και θα διανεμηθεί δωρεάν τυρόπιτα και ρυζόγαλο.
Στον Πολιχνίτο το αποκριάτικο γλέντι θα ξεκινήσει στις 13:00 με σατιρική παράσταση, σκετς και μασκοφόρους.

Το πέταγμα του χαρταετού
Δωρεάν διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια, ενώ θα ακολουθήσουν διαγωνισμός χαρταετού και μουσικοχορευτικά δρώμενα από το Σύλλογο της Επάνω Σκάλας, παρέα με τη... μεγαλύτερη λαγάνα!
Την ίδια ώρα, νηστίσιμα εδέσματα θα σερβίρει στην Πλατεία Σαπφούς η ομάδα «Taxiplon».

Στις 2:30 μ.μ., στην Αγία Παρασκευή, θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων και θα ακολουθήσει η σάτιρα και τα σκετς του Λαογραφικού Συλλόγου της περιοχής.

Στην Άντισσα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρπανδρος θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και μουσική, αλλά και καρναβαλική παράσταση. Παράλληλα θα διανεμηθούν νηστίσιμα εδέσματα δωρεάν.

Στην Αγιάσο, στις 3:30 μ.μ. θα παρελάσουν άρματα στην πλατεία του Δημαρχείου, ενώ θα ακολουθήσει σάτιρα.
Στη Μήθυμνα από τις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων και θα ακολουθήσει δωρεάν διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων στην Πλατεία Λευκονοίκου.

Στον Παλαιόκηπο, στις 14:30, θα ξεκινήσει το πέταγμα του χαρταετού, ενώ τα παιδιά περιμένουν στο γήπεδο παιχνίδια και κουκλοθέατρο, καθώς και δωρεάν διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων σε όλους.

Στην Παναγιούδα, από τις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η μουσική και ο χορός και θα ακολουθήσει διαγωνισμός χαρταετού. Τέλος, θα γίνει δωρεάν διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey