«Στιγμές» αληθινής ζωής

01/07/2012 - 05:56
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παραστάσεις του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» το περασμένο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, με τις «Στιγμές», τη νέα θεατρική δουλειά της ομάδας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παραστάσεις του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» το περασμένο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Οι «Στιγμές», η νέα θεατρική δουλειά της ομάδας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό και εντυπωσίασαν με την πλοκή τους, ενώ οι ηθοποιοί με τις δυνατές τους ερμηνείες κράτησαν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο μέχρι το τέλος.

Οι «Στιγμές» είναι μία σπονδυλωτή παράσταση, που δημιούργησε η θεατρική ομάδα του ΦΟΜ χωρίς να βασιστεί σε κάποιο ήδη υπάρχον κείμενο. «Στιγμές» βγαλμένες από την άσχημη, την όμορφη ή την αστεία καθημερινότητά μας βρήκαν ανταπόκριση στο κοινό, μια και τα θέματα φάνταζαν πραγματικά οικεία.
Θεωρώ πώς μία παράσταση μπορείς να τη χαρακτηρίσεις πετυχημένη όταν προκαλεί τα συναισθήματα του θεατή. Με βάση, λοιπόν, αυτό το κριτήριο, οι «Στιγμές» είναι μία πολύ πετυχημένη προσπάθεια του ΦΟΜ, αφού κατά τη διάρκειά της το κοινό ένιωσε πολλά, διαφορετικά πράγματα. Πρώτα δακρύζεις, μετά γελάς, ύστερα δακρύζεις ξανά, μετά γελάς, προβληματίζεσαι…
Οι προβληματισμοί που τέθηκαν από την ομάδα μέσα από αυτή την παράσταση ήταν επίκαιροι και σε έκαναν εύκολα να γνέψεις καταφατικά, συμφωνώντας με τα μηνύματα που οι δημιουργοί του έργου ήθελαν να περάσουν.
Σκηνοθετικά η παράσταση ήταν απλή αλλά εύστοχα στημένη, ενώ η μουσική και οι φωτισμοί ήταν πραγματικά εξαιρετικοί, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ιδανική ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν σε κάθε σκηνή.
Ήταν με λίγα λόγια μια παράσταση ζωντανή, μεστή νοημάτων, άρτια από όλες τις απόψεις, που πλαισιώθηκε από πολύ όμορφες ερμηνείες, προκαλώντας το ενδιαφέρον και το συναίσθημα του θεατή.

Εργασία εν εξελίξει

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Σεφτελής, σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα: «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τη σπονδυλωτή παράσταση “Στιγμές” στις αρχές του χρόνου. Μετά από την επιλογή των θεμάτων, την ανάλυση και την επεξεργασία τους από τα μέλη της ομάδας, ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος δουλειάς με αυτοσχεδιασμούς, η οποία οδήγησε στην “τελική” μορφοποίηση των κομματιών-“στιγμών”.
Η μορφοποίηση βέβαια είναι “τελική” μόνο μέσα σε εισαγωγικά, καθώς όλη η διαδικασία αποτελεί μια “εργασία εν εξελίξει”, η οποία είναι συνεχώς αναθεωρήσιμη και μεταλλασσόμενη.
Αυτό έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο δουλειάς που επέλεξε η ομάδα, όσο και με τη θεματολογία των “στιγμών”, η οποία έχει αντληθεί μέσα από κωμικά ή δραματικά “θέματα” της σύγχρονης ζωής, είτε προσωπικού είτε ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού.
Σε αυτό το σημείο, βέβαια, έγκειται και η πρωτοτυπία της παράστασης, καθώς η ομάδα αυτήν τη φορά επέλεξε να μη δουλέψει πάνω σε υπάρχον κείμενο, αλλά η ίδια δόμησε το σώμα και την εξέλιξη του κάθε θέματος…»
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι οι «Στιγμές» είναι μία θεατρική δουλειά, που έγινε με πολλή προσπάθεια και πολύ μεράκι από τα μέλη της ομάδας. Δεν είναι εύκολο, θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι, να δημιουργήσεις μία παράσταση από την αρχή, χωρίς να βασιστείς σε κάποιο ήδη υπάρχον κείμενο. Θέλει φαντασία, θέλει κόπο και πολλές μα πολλές συναντήσεις για να καταλήξεις στην… τελική διαμόρφωση. Τελική είπα; Ακόμα και το βράδυ της Δευτέρας, που οι «Στιγμές» παρουσιάστηκαν για τρίτη φορά στο κοινό, η ομάδα αποφάσισε κάποιες αλλαγές, που θα δούμε στις επόμενες παραστάσεις, επιβεβαιώνοντας αυτό που υπογράμμισε ο κ. Σεφτελής περί «τελικής» μορφοποίησης.

Οι συντελεστές

Πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Ανδρέας Σεφτελής επιμελήθηκε και τους φωτισμούς. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ευαγγελία Τζαφέρη, ενώ την επιλογή της μουσικής ανέλαβε η Λιλή Σαμαρίδου.
Τους ρόλους ενσάρκωσαν οι Αντώνης Μυλωνάκης, Μάριος Σπανός, Κατερίνα Σαμιώτη, Θέμης Οσμανλής, Κατερίνα Κουτσομύτη, Κάρλα Ισιδώρου, Στρατής Βουγιούκας, Τζαφάρ Χαϊνταρί, Ντέσσυ Κομνηνού, Ευαγγελία Τζαφέρη, Λιλή Σαμαρίδου, Δημήτρης Καμπάς, Μάγδα Δεδούση και η μικρή Μαριλένα Σεφτελή.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η παράσταση θα παιχτεί ξανά τις εξής μέρες:
Σάββατο 7, Δευτέρα 9, Σάββατο 14, Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey