"Ανθρωπιστική τραγωδία στην Παγανή"

01/07/2012 - 05:56
Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας βρισκόταν έξω από το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Παγανή.
Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας βρισκόταν έξω από το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Παγανή.Η παρουσία του έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους πρόσφυγες, οι οποίοι επί πολύ ώρα φώναζαν freedom - freedom (ελευθερία - ελευθερία). Κάποιοι από αυτούς έγραφαν συνθήματα σε σεντόνια και τις μπλούζες τους, στα οποία έλεγαν «θέλουμε ελευθερία δεν θέλουμε φαγητό».

Στη συζήτηση, που είχαν με τον κ. Δρίτσα και άλλα στελέχη του Συνασπισμού, τόνιζαν τις άσχημες συνθήκες κράτησής τους. Κι έδειχναν ότι σε θαλάμους που δεν χωρούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι 300. Διαμαρτύρονταν ότι το νερό που τους παρέχεται δεν είναι καθαρό. Κάποιοι έδειξαν στον κ. Δρίτσα ένα πρόσφυγα που ήταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι και του είπαν ότι βρίσκεται εκεί επί ένα μήνα χωρίς ιατρική φροντίδα.
Στο θάλαμο που βρίσκονται οι νεαροί πρόσφυγες οι κουκέτες είναι τετραώροφες, δηλαδή τέσσερις η μία πάνω στην άλλη. Αλλά πάλι δεν αρκούν, γι’ αυτό υπάρχουν και στρώματα απλωμένα στο πάτωμα.
Στο θάλαμο που κρατούνται οι μητέρες, με τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Τα παιδιά κυκλοφορούν ξυπόλητα μέσα στο θάλαμο, όπου το τσιμέντο ήταν βρεγμένο. Τουαλέτα υπάρχει μόλις μια για κάθε 150 άτομα.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής παραβιάζονται όλες οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας για τους πρόσφυγες και οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες.


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων.

Αδιέξοδο

«Τα πράγματα βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους για να δοθεί μια άμεση λύση, σε αυτή την τραγωδία που συντελείται στο νησί της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για μια ανθρωπιστική τραγωδία αυτό που συμβαίνει σήμερα στο νησί της Λέσβου. Οι πρόσφυγες είναι σε απόγνωση, διότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Δεν ενημερώνοντας ένας προς έναν γι’ αυτά, όπως οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επαρκής διατροφή. Καταγγέλλω ότι η ίδια τροφή που χορηγείται για τους ενήλικες χορηγείται για τα παιδιά και για τα βρέφη. Αν είναι δυνατόν τα βρέφη να τραφούν με την ίδια τροφή που δίνεται για τους ενήλικες.


Το σεντόνι έγινε πανό και γράφει «θέλουμε ελευθερία όχι φαγητό»

Πρέπει γρήγορα να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας, κι όχι κράτησης, σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε νομό, με την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, της εκκλησίας, των εμπορικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων, ολόκληρης της κοινωνίας, μπορούμε να οργανώσουμε ένα ορθολογικό σύστημα υποδοχής των μεταναστών, αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους και εξασφάλισης στοιχειωδών συνθηκών υγείας και ανθρώπινης διαβίωσης.
Απορώ πώς οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν παρέμβει, καταδικάζοντας την χώρα μας γι’ αυτή την πολιτική.
Η κυβέρνηση διογκώνει τα προβλήματα, επιδιώκοντας με την τακτική αυτή να μην κάνει απολύτως τίποτα. Διαδίδεται ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο εκατομμύρια παράνομοι πρόσφυγες, όμως τα επίσημα στοιχεία, που η ίδια μας έδωσε, δείχνουν ότι έχουμε 300.000.
Αυτό το κέντρο σε μια εβδομάδα δεν θα πρέπει να έχει την εικόνα που είδαμε σήμερα.»
Μετά το τέλος της επίσκεψης στην Παγανή ο κ. Δρίτσας επισκέφθηκε την μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων στην Αγιάσο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey