Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων των Σχολών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ απονεμήθηκε και το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος στη Ρόδη Κράτσα.
Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων των Σχολών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα με την απονομή των πτυχίων στους φοιτητές, απονεμήθηκε και το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος στη Ρόδη Κράτσα, Α΄ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την υποστήριξη που κατά τους διοργανωτές της τελετής παρείχε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων των Σχολών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτήν τη φορά, τη συνηθισμένη διαδικασία διάνθιζε και η απονομή για τη συνεισφορά της, του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, Α΄ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Χαιρετισμοί
Η τελετή άνοιξε με χαιρετισμούς από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέα Τρούμπη, τον πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Συμβουλίου Κοσμητείας της Σχολής Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Χαλβαδάκη, τον πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, Θεοφάνη Καραμπά, τον εκπρόσωπο του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Θεόδωρο Παραδέλλη, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας, Νικόλαο Σουλακέλλη, και τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης, ο οποίος, τονίζοντας τη σημασία της τελετής καθομολόγησης τόσο για τους αποφοίτους, όσο και για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, ανέφερε ότι η χθεσινή ορκωμοσία ήταν, ίσως, η τελευταία κατά την οποία βγαίνουν απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, αφού αυτό πρόκειται σύντομα να μετονομαστεί με Προεδρικό Διάταγμα σε Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά, από τον πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, κ. Θεοφάνη Καραμπά, στην απουσία από την ορκωμοσία φοιτητή που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο όνομα του οποίου απονεμήθηκε ωστόσο το πτυχίο, τιμής ένεκεν, αλλά και στον οποίο ο κ. Καραμπάς αφιέρωσε τη χθεσινή τελετή.
… και «χρυσές» χαρές
Ακολούθησε η απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Α΄ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, από πέρυσι το φθινόπωρο, για την υποστήριξη των θέσεων και του ρόλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο του νεοσύστατου δικτύου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου, για τη συμμετοχή της στη διοικούσα επιτροπή του Ινστιτούτου «Καραθεοδωρή», αλλά και για τη συνολική της δράση για την καλλιέργεια της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς.
«Ένα πανεπιστήμιο σαν αυτό του Αιγαίου, δεν μπορεί να μη συνδιαλέγεται με την ευρύτερη κοινωνία. Έχουμε τη δυνατότητα να ανταμείψουμε ανθρώπους που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου μας και ένας τρόπος είναι μέσω της απονομής του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που γίνεται κατόπιν αποφάσεως της Συγκλήτου μας», δήλωσε ο κ. Τρούμπης, αναφέροντας και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες απονεμήθηκαν μετάλλια, όπως στον Κάρολο Παπούλια, στον Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και στους ψαράδες της Πάρου, για την αυτοθυσία τους κατά το ναυάγιο του «Σάμινα».
«Θεωρήσαμε ότι καταλληλότερη μέρα για την απονομή του μεταλλίου στην κ. Κράτσα θα ήταν η σημερινή, όπου παρευρίσκονται όλες οι συνιστώσες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φοιτητές, καθηγητές κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Τρούμπης. «Έχει ως νόημα την απονομή φόρου τιμής στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ευρωβουλευτές που εργάζονται για το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και ειδικά στην κ. Κράτσα, ως την Ελληνίδα πολίτη με το υψηλότερο αξίωμα και για τις δράσεις που έχει κάνει υπέρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.»
«Εξέχουσα Πανεπιστημιακή Κοινότητα…»
Στη συνέχεια και αφού διάβασε επιστολή του Κωνσταντίνου Σοφούλη, του ανθρώπου που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρούμπης, ανέλαβε «να φτιάξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ο πρύτανης έδωσε το λόγο στην κ. Κράτσα.
«Είναι ιδιαίτερα τιμητική η διάκριση που μου γίνεται, από μία εξέχουσα Πανεπιστημιακή Κοινότητα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του οποίου η σημαντική πορεία βασίστηκε στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για επέκταση της ελληνικής επικράτειας και τονισμό του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή», είπε η κ. Κράτσα. «Θα πρέπει να είστε περήφανοι για τις επιδόσεις σας, αλλά και τις πρωτοποριακές δράσεις, όπως π.χ. στον τομέα της τεχνολογίας. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατάφερε να προσαρμοσθεί στη δύσκολη λειτουργία ενός δικτύου τμημάτων στα ακριτικά νησιά και να αναδείξει την ενότητα του Αρχιπελάγους και τη σημασία του για τη χώρα μας. Πέρα από τιμή και ευγνωμοσύνη, νιώθω και αισθήματα εθνικού χρέους, αφού η βιωσιμότητα του εγχειρήματος είναι συνυφασμένη με πολιτισμό χιλιετιών και με τη μοναδικότητα που έχει το κάθε νησί.»
Απευθυνόμενη στους αποφοίτους των Τμημάτων και συγχαίροντάς τους, η κ. Κράτσα τόνισε ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι τόσο για τις επιδόσεις τους, όσο και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο θα συνεχίσει να τους προσφέρει ευκαιρίες έρευνας και εξειδίκευσης.