Το πολύ καλό περιοδικό για το βιβλίο αναφέρεται σε πολύ επίκαιρα θέματα, όπως τους εκδοτικούς οίκους που κλείνουν, τα περιοδικά που αναστέλλουν τη δράση τους, τους βιβλιοπώλες που ερίζουν στα δικαστήρια.
Επίσης, ειδικό αφιέρωμα στο Νάνο Βαλαωρίτη.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης είναι σημείο αναφοράς στην ελληνική λογοτεχνία, λόγω της ιδιοτυπίας του λογοτεχνικού και δοκιμιακού του έργου. Στο αφιέρωμα γίνεται μια προσέγγιση των απόψεών του μέσα από τις υπερρεαλιστικές θεωρίες, αλλά και μια συζήτηση για τα καθαυτά λογοτεχνικά του έργα. Όλες οι αντιθέσεις, φυσικό και τεχνητό, σοβαρό και αστείο, περιπετειώδες και παιγνιώδες, ατομικό και συλλογικό, λογοτεχνικό και δοκιμιακό αίρονται και συντείνουν σε μια νέα μετα-πεζογραφική παράδοση. Επιμέλεια αφιερώματος: Αντιγόνη Κατσαδήμα. Γράφουν ακόμη οι: Ιωάννα Κωνσταντουλάκη - Χάντζου, Ελισάβετ Αρσενίου, Φωτεινή Μαργαρίτη.
Έρευνα με θέμα «Τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο να γίνει μπεστ σέλερ;» Τα μπεστ σέλερ αποτελούν μέρος του λογοτεχνικού τοπίου, το οποίο και συγκαθορίζουν. Στην παρούσα έρευνα έγινε μια προσπάθεια να ανιχνευτεί το πώς σκέφτονται οι εκδότες που είδαν τα βιβλία τους να σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις των λιστών των ευπώλητων βιβλίων και κυρίως το πώς επιλέγουν τους τίτλους που πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν το επόμενο μπεστ σέλερ. Μιλούν οι εκδότες: Κάτια Λεμπέση (εκδόσεις «Κέδρος»), Νώντας Παπαγεωργίου (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (εκδόσεις «Διόπτρα»), Άννα Πατάκη (εκδόσεις «Πατάκη»), Θανάσης Ψυχογιός (εκδόσεις «Ψυχογιός»).
Δυο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Μιλούν η Λάιονελ Σράιβερ και ο Τάσος Γουδέλης. Η συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου και τιμημένου με το Βραβείο Orange 2005 «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» (εκδόσεις «Μεταίχμιο») μιλάει στην Ελισάβετ Σπαντιδάκη για την παγκοσμιοποίηση που χτυπά τη λογοτεχνία, για το αμερικανικό όνειρο και για τους δύο βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, το οποίο συνδυάζει τόσο εύστοχα την αφοπλιστική βία με την απόλυτη ευαισθησία.
Ο Τάσος Γουδέλης, πιστός στο μετα-αφηγηματικό χαρακτήρα του έργου του, παραμένει ένας μοναχικός καβαλάρης του αντι-ρεαλισμού και μιλάει στο Γιάννη Ν. Μπασκόζο, με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Η παρουσία» (εκδόσεις «Κέδρος»).
Τεύχος 512 / Νοέμβριος 2010
σελ. 112
Με ένα αφιέρωμα στο συγγραφέα Ίαν ΜακΓιούαν κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Διαβάζω». Ο Ίαν ΜακΓιούαν είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ήταν υποψήφιος τρεις φορές για το βραβείο Booker, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για τη νουβέλα του «Άμστερνταμ». Στο παρόν αφιέρωμα μιλά στη Μικέλα Χαρτουλάρη και στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (για την εκπομπή της ΕΡΤ «Κεραίες της εποχής μας») για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τις εμμονές του και τους συναδέλφους του. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Λευτέρης Καλοσπύρος. Γράφει, ακόμα, η Μαρία Ξυλούρη.
Δημοσιεύεται επίσης ένα εκτενές κείμενο του Αλέξη Ζήρα για τη Ρέα Γαλανάκη, μια μελέτη του Βίκτωρ Ιβάνοβιτς για το Νάνο Βαλαωρίτη και συνέντευξη της Ευγενίας Φακίνου στην Ελισάβετ Σπαντιδάκη, με αφορμή το νέο της βιβλίο.
Στο τεύχος ακόμα βρίσκουμε όλες τις μόνιμες στήλες: «Σχόλια», «Από μήνα σε μήνα», «Courier», «Θερμιδωριανά οξύτονα», «Ζενερίκ», «Ως αναγνώστης», «Για τα παιδιά», «Χωρίς προϋπηρεσία», «Comics», «Ο περιοδεύων», «Ευπώλητα», «Κριτικογραφία», «Βιβλιοθήκες» και βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.