Ανάβει η… φουφού στην Αγιάσο

01/07/2012 - 05:56
Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι Αγιασώτες για την κατ’ εξοχήν φθινοπωρινή γιορτή του χωριού, την 7η Γιορτή Κάστανου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι Αγιασώτες για την κατ’ εξοχήν φθινοπωρινή γιορτή του χωριού, την 7η Γιορτή Κάστανου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Όπως και κάθε χρόνο, η Γιορτή αποτελεί μια ευκαιρία να προβληθεί στους κατοίκους της Λέσβου η τοπική παραγωγή κάστανου και προϊόντων που κατασκευάζονται από ξύλο καστανιάς, αλλά και να γνωρίσουν οι τελευταίοι τον καστανιώνα της Αγιάσου, περπατώντας στα μονοπάτια του.
«Αρχικός σκοπός της Γιορτής Κάστανου, που ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 2004, ήταν να τονωθεί η αγροτική παραγωγή της Αγιάσου», λέει στο «Ε» ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του δήμου και γενικός γραμματέας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Παναγιώτης Κουτσκουδής. «Κι αυτό γιατί, παρ’ όλο που έχουμε έναν καστανιώνα περίπου 11.000 στρεμμάτων, η καλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους. Η Γιορτή δίνει ένα κίνητρο στους καστανοπαραγωγούς να ασχοληθούν πιο οργανωμένα, αφού διατίθενται τόνοι κάστανων και τονώνεται και η τοπική αγορά. Είναι, άλλωστε, μια γιορτή που έχει αγαπηθεί από όλο το λεσβιακό κοινό, αφού συνδυάζει βόλτα στον καστανιώνα, τοπικές γεύσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.»


Όλο το πρωί θα ψήνουν και θα βράζουν κάστανα οι φωτιές που θα ανάψουν στις πλατείες της Αγιάσου

Πλούσιο και το φετινό πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις της φετινής Γιορτής Κάστανου θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, με τις φωτιές που θα ανάψουν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού για το βράσιμο και το ψήσιμο των κάστανων.
Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στις πλατείες του χωριού θα υπάρχουν εκθέσεις προϊόντων καστανιάς, μέσων καστανοσυλλογής και ξυλόγλυπτων από καστανιά, ενώ τα μέλη του Αγρομεταποιητικού Συνεταιρισμού Αγιάσου θα πωλούν στους παρευρισκομένους γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου.
Στις 11 θα ξεκινήσουν, στην πλατεία Δημαρχείου, οι «Καστανοπεριπέτειες» από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), ενώ στις 11:30 θα ακολουθήσει περιήγηση και ξενάγηση σε μονοπάτια του καστανιώνα. Μετά το τέλος του περιπάτου, ο κόσμος θα μπορέσει να γευματίσει και να περιηγηθεί στο χωριό.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα της Κυριακής, με την κεντρική εκδήλωση της 7ης Γιορτής Κάστανου, στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει πρώτα εισήγηση του γεωπόνου Στρατή Καζαντζή για τον αγριόχοιρο στην αγροτική περιοχή της Αγιάσου, ενώ θα ακολουθήσει ένα σατιρικό θεατρικό σκετς της Μαρίας Αϊβαλιώτου, με θέμα «Του μνιμόριου». Στη συνέχεια, ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» θα μιλήσει για τα μανιτάρια του νησιού και την προστασία του ανθρώπου και της φύσης.
Οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν άλλο ένα σατιρικό θεατρικό σκετς, αυτήν τη φορά του Αντώνη Μηνά, με θέμα «Εκλογικό Κέντρο», πριν το κλείσιμο της βραδιάς από την Παραδοσιακή Κομπανία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, με λεσβιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς και τραγούδια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey