Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Ενημερωτική εκδήλωση για το σεισμό της 12ης Ιουνίου

21/07/2017 - 16:53

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει την Παρασκευή 28 Ιουλίου, με ώρα έναρξης τις 19:30, ειδική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την αποτίμηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη νότια Λέσβο.

Εισηγητές θα είναι ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017:  Γεωτεκτονικό πλαίσιο - Ενεργά ρήγματα - Σεισμική ιστορία - Πρώτα συμπεράσματα», καθώς επίσης και ο καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, του Εργαστηρίου Θεματικής Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Μεθοδολογία τρισδιάστατης  αποτύπωσης των επιφανειακών αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, την παρακολούθηση της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας και τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες αποτύπωσης των βλαβών και των επιφανειακών διαρρήξεων. Τέλος, θα διατυπωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην συγκέντρωση των βλαβών στον οικισμό της Βρίσας.

Θα ακολουθήσει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που αναφέρονται στην Γεωϊστορική εξέλιξη του Αιγαίου και ειδικότερα στην εκθεσιακή ενότητα του γεωδυναμικού καθεστώτος, των ενεργών ρηγμάτων και της σύγχρονης σεισμικότητας του Αιγαίου, γνωριμία με το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου και παρατήρηση καταγραφών σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ενημέρωση στη σεισμική τράπεζα προσομοίωσης σεισμών.

Θα παρουσιασθεί επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», που αξιοποιεί την προσομοίωση ισχυρών σεισμών στην σεισμική τράπεζα του Μουσείου, με στόχο την εξοικείωση με το φαινόμενο και τη μείωση του πανικού σε περίπτωση σεισμού.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey