Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο στη Λήμνο για μια ιστορική επέτειο

«Η Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

06/06/2018 - 15:44

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΑΡΟΥΤΣΑΚΗ- ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ*

 

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λήξη του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ειδικότερα από την ιστορική συνθήκη που υπεγράφη στο Μούδρο της Λήμνου επί του βρετανικού καταδρομικού HMS «AGAMEMNON», που «ναυλοχούσε εν όρμω Μούδρου», και έκτοτε έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Η ανακωχή του Μούδρου, στις 17 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 18 Οκτωβρίου (30 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο), μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Entente, αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφετέρου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το περιεχόμενο του κειμένου αποτελούσε ουσιαστικά μια άνευ όρων παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ταπεινωτικούς όρους που ουσιαστικά προέβλεπαν την κατάλυση της κυριαρχίας της πάνω στα εδάφη που ως τότε κατείχε.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια μνήμης αυτού του γεγονότος, στις 25-28 Μαΐου 2018 και συγκεκριμένα στο εξαίρετο ξενοδοχείο «Varos Village Hotel», διεξήχθη διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό την αιγίδα των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας και του ΕΟΤ, με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Λήμνου και τον Σύλλογο «Φίλοι των Αnzac από τη Λήμνο». Σημειώνεται ότι το Anzac είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που μετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, ενώ με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερα στρατιωτικές μονάδες έως και σήμερα.

Ιστορική σημασία

Η θεματική του διεθνούς συνεδρίου στράφηκε γύρω από την ιστορική σημασία που έχει τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, η υπογραφή στον μικρό όρμο Μούδρο του νησιού της Λήμνου αυτής της ιστορικής συνθήκης. Οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου κάλυψαν θέματα που αφορούν:

- την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πως οδηγηθήκαμε στην υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου (1918), με την οποία περατώθηκε ουσιαστικώς ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος,

- την επίδραση της λήξης του πολέμου και της συνθήκης του Μούδρου στην Ελληνική Ιστορία της χώρας μας ως τις μέρες μας,

- την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Λήμνος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιαίτερου πολιτιστικού αποτυπώματος παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Οι πολυάριθμες εισηγήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, κάλυψαν θεματικά τις επιστημονικές ενότητες διαχρονικά με σημαντικές ανακοινώσεις τόσο σχετικά με την θεωρητική προσέγγιση του θέματος, όσο και χαρακτηριστικά παραδείγματα μελετών. Ο διάλογος των επιστημονικών γενεών, όπως φαίνεται από τη σύνθεση του προ­γράμματος, αποτελεί ένα από τα προφανή χαρακτηριστικά του συνεδρίου αυτού. Κατα­ξιωμένοι ιστορικοί, επιστήμονες και έμπειροι ερευνητές, Έλληνες και ξένοι από τις παλαιότερες γενεές, συναντώνται και συνομιλούν με τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, τους οποίους προσπάθησε με ιδιαίτερη φροντίδα να εντοπίσει και να εντάξει στο πρόγραμμα η οργανωτική επιτροπή. Κριτήριο των επιλογών υπήρξε η θεματολογική συνάφεια με το αντικείμενο του συνεδρίου.

Να αναδειχθεί ο ρόλος της Λήμνου

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη θέση που έπαιξε η Λήμνος στην παγκόσμια ιστορία. Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε σαν αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Ευρώπης και την ίδρυση της «Κοινωνίας των Εθνών» που είχε σαν σκοπό την διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας και αλλάζει καθοριστικά όχι μόνο ο γεωγραφικός αλλά και ο ιδεολογικός και πολιτισμικός χάρτης του κόσμου. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται στην χώρα μας, η λήξη ενός πολέμου και όχι η έναρξή του όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο διοργανωτής του συνεδρίου, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι των Αnzac στη Λήμνο», καθώς και της ΄Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Στέλιος Μάντζαρης. Οι διακεκριμένοι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, αναλυτές δεν επισήμαναν και ανέλυσαν μόνο την γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου, αλλά και το πώς επηρέασε η ιστορική κληρονομιά της την ανάπτυξη του νησιού της Λήμνου.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου: Στέλιος Α. Μάντζαρης - Οικονομολόγος - Πρόεδρος Συλλόγου «Οι Φίλοι των ANZAC από τη Λήμνο», Prof. Ευάνθης Χατζηβασιλείου Ph.D - Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Prof. Βλάσης Βλασίδης - Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Ταξίαρχος (ΥΠ) Δελατόλας Νικόλαος, Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΙΣ, Σοφία Μπαρουτσάκη - Τσιριγώτη, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για την Λέσβο και την Λήμνο

 

* Η Σ. Μπαρουτσάκη- Τσιριγώτη είναι Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για την Λέσβο και την Λήμνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey